Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć, mam pytanie, czy macie może informacje na powyższy temat???:cool1: Moja siostra kupiła spanielka, ale weterynarz poinf że ma brak spuszczonych do moszny jąderek, spaniel ma już 9 miesiecy i jestem ciekawa czy da sie coś zrobić aby uniknąć zabiegu kastracji??

Posted

Dexter napisał(a):
jestem ciekawa czy da sie coś zrobić aby uniknąć zabiegu kastracji??

tzn. czy chodzi o to, zeby jadra wygladaly jakby zeszly i pies je posiadal, a takze moze w przyszlosci byl reproduktorem?
ogolnie jednak jadra, ktore nie zeszly usuwa sie, gdyz maja silna tendencje do procesow nowotworowych

Posted

Dexter napisał(a):
jestem ciekawa czy da sie coś zrobić aby uniknąć zabiegu kastracji??

Są różne metody sprowadzania jąder (niedawno był taki topik), choć w wieku 9 miesięcy szanse ją już niewielkie. A dlaczego chcecie uniknąć kastracji? Taki pies nie powinien być reproduktorem, a poza tym, jak już napisał strumyk, istnieje podwyższone ryzyko raka.

Posted

Dzięki za info, nie chodzi nam o to żeby był reproduktorem, tylko chciałam się zapytać czy są jakieś inne sposoby aby uniknać zabiegu , weterynarz kazała czekać aż spanielek skończy roczek, bo moze jeszcze będzie wszystko oki... A czy wykastrowany pies zachowyje się inaczej...tzn chodzi mi o to, czy jest później spokojniejszy, czy taki zabieg nie ma wpływu zachowanie piesa??:)

Posted

Dexter napisał(a):
A czy wykastrowany pies zachowyje się inaczej...tzn chodzi mi o to, czy jest później spokojniejszy, czy taki zabieg nie ma wpływu zachowanie piesa??:)

Różnie bywa, zajrzyj na "Weterynarię", tam był topik "Po kastracji- ULGA" o reakcjach psów na kastrację.

Posted

Wg mnie jeżeli ten spanielek nie jest reproduktorem, powinien zostać wykastrowany.
Z kilku powodów:

- będzie spokojniejszy, nie będzie męczył się czując suki w cieczce
- unikniecie przypadkowego krycia i przyczynienia się spanielka do powiększenia populacji kundli
- nie będzie posikiwał na spacerach co kilkanaście metrów, nie będzie "gwałcił" nóg, ani mebli
- zmienijszy się ryzko nowotworów urologicznych

Co pies traci na kastracji?
Wg mnie nic. Nie wie, że jest "gorszy", nie wstydzi się przed innymi psami. Jest bardziej wyluzowany, spokojniejszy, skupiony na człowieku.