Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem, ze trzeba podzialac, ale to bede robic dopiero po poludniu, bo musze troche popracowac. Jednak lepiej pisac apele na watku, niz nie, bo jak ktos wejdzie to chociaz widzi jaka jest sytuacja.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szarotka napisał(a):
:placz::modla::help1::Help_2:[FONT=Comic Sans MS]Groszek blaga o pomoc, kazda zlotowka sie liczy.!!!![/FONT]

[FONT=Lucida Console]Groszek ma szanse na D.T. bez deklaracji szansa przejdzie mu kolo nosa i zostanie w schronie, bo inne psy tez czekaja w kolejce[/FONT] :placz::placz::modla::help1::Help_2:

No wiec Groszek dalej prosi o pomoc ...........................

Posted

dobra to ja deklaruję na najbliższe pół roku po 100, a potem jeśli groszek nadal będzie domku szukał to po 50 bo sama zawalona jestem psim życiem....tylko tak: u mnie skleroza jak u 100-latki więc na konto wolałabym przelać odrazu większą sumkę

Posted

Ja zadałam pytanie wcześniej, na które nie otrzymałam odpowiedzi.
Czy pobyt Groszka w DT za kwotę 300 zł obejmuje również wyżywienie?
Dlaczego pytam? Dla jasności. Często podaje się kwotę pobytu psa i nie uwzględnia jego wyżywienia. Ludzie wpłacają kasę, ich zdaniem powinno wystarczyć, a potem sie okazuje, że owszem koszt pobytu psa to np. 450 zł + karma. O ile sie nie mylę to tak jest w przypadku Stefana i było w przypadku Kodinki itd.
Nie mam nic przeciwko płatnym tymczosm. Dzięki nim wiele psiaków może opuścić schronisko i zacząć nowe życie. Jednak wydaje mi się , że faktycznie ostatnio DT żądają zbyt wygórowanych stawek.
Sa to często kwoty obowiązujące w hotelach dla zwierząt, która prowadzą działalność gospodarcza, wystawiają faktury, płacą składki, podatki ect. Prywatny DT nie ma takich obowiązków i oprócz kosztów wyżywiania i opieki wet, wystarczy mieć odrobinę dobrej woli. Często kwoty jakie podają tymczasy są po prostu wzięte z kosmosu i tak do końca nie wiadomo co pies ma zagwarantowane za wymienioną stawkę oprócz dachu nad głową i kontaktu z człowiekiem..
Kiedy brałam na tymczas moją Zuzkę była podczas leczenia i pod opieka fundacji. Płaciłam z własnej kieszeni za leczenie, wizyty u weta itd. Nikt mnie do tego nei zmuszał, robiłam to z własnej woli, bo zdawałam sobie sprawę, że te pieniądze przydadzą się innym potrzebującym bidom.
Częstojest tak, ze w DT jest miejsce, znalazłaby się tez karma, ale DT czeka na kasę. Powoli trące zaufanie do instytucji tzw. płatnego tymczasu.
Osobiście nie śmiałabym za opiekę za psa w potrzebie brać jakichkolwiek pieniędzy poza wspomnianym wcześniej wyżywieniem i opieką weterynaryjną (jeśli byłabym w trudnej sytuacji).
Albo jest sie dogomaniakiem, albo nie.
Ponawiam moje pytanie czy to 300 zł pobytu psa obejmuje również wyżywienie?

Posted

Witaj Groszku, jesteś cudownym misiaczkiem - dołożę ci 10 zł na nową drogę(a swoją drogą myślę że 300 zł to dużo-miałam dwie stare bidy ze schronu, chore ze względu na wiek, wielkość 23 kg ale żadnego miesiąca nie miałam rachunku 300 zł-karmienie +weterynarz)

Posted

300zł jest już z jedzonkiem.
Bardzo bym chciała aby było więcej bezpłatnych tymczasów ale niestety nie ma ich zbyt wiele.Jeśli ktoś zna miejsce za mniej lub bezpłatnie to proszę piszcie bo może uda sie Groszka wyciągnąć taniej.
Tak naprawdę to od nas zależy gdzie go poślemy i czy nam odpowiada cena.Można go zapisać gdzieś do kolejki gdzie jest taniej i potem przenieść.Ja jestem otwarta na wszelkie propozycje.Niestety nie mam rozeznania co do płatnych DT a hotelik który znam bierze 450zł i psy są w boksach a ja bym chciała aby Groszek poznał warunki domowe i otworzył sie na ludzi.U Zuzki miałam już kilka psów i wiem że mają u niej bardzo dobrze.Sypiają w łóżkach i są traktowane jak członkowie rodziny.

Posted

Ja mam dwa psy w domu. Karmie głównie kurczakiem. Koszt kuraka to 12 zł + makaron + warzywa. Mincha od jasnej choinki, i mam kilka posiłków z głowy.

Pamiętam dogo jeszcze sprzed 2, 3 lat. Masa ludzi brała psiaki na niepłatne tymczasy. Były składki, ale na leczenie, na karmę itd. Dzięki temu można było uratować większą ilośc psów.
Teraz wszystko się zmieniło.
Psów w potrzebie jest coraz więcej, a kasy coraz mniej, ponieważ przybywa deklaracji. Sa osoby, które deklaruja po 10, 20 zł na kilku wątkach.
Zawsze wydawało mi się, ze prywatny domek tymczasowy mógłby być bardziej elastyczny.
Tu się okazuje, że pies owszem, pójdzie do DT ,ale jak będzie miał zadeklarowaną całą i konkretną kwotę. Nie ma negocjacji. Jest zimna stawka i albo wyrażamy na nią zgodę, albo nie! A jak nie uzbieramy w porę danej kwoty, to DT weźmie se innego psiula, bo gdzie indziej zbiorą na innego szybko, sparwnie i wystarczająca kwotę. Toż to materializm w czystej postaci.
Nie wyczytałam dobrej woli pt " dziewczyny, psiok bidniutki jak jasna cholera. Wyciągamy, go, doprowadzamy do porządku. Dajecie na cito karmę i składacie kasę, bo za dramoche go trzymać nie będę".
Tymczasem ja apel o pomoc dla tego psiaka odczytuje tak: "Pokazujemy wam straszną bidę i od was zależy czy nią będzie dalej czy będzie w pałacu. Decydujcie się, aby szybko, bo tymczas za długo czekać nie będzie. na cito potrzebna kasiora"

Agnieszko, tu nikt nie neguje oddania zuzki dot opieki nad psami i tego co dla nich robi. Ale na miłość boską niech bedzie bardziej elastyczna. Niby co? Kasa nam z nieba leci? Tez to powinna zrozumieć i trochę z nami ponegocjowac.

Posted

Kurcze może ja to źle ujęłam,może trzeba było założyć wątek i skupić się na ogłaszaniu psiaka a nie zbierać od razu deklaracje ,chciałam dobrze bo bardzo mi żal tego psiaka ,ale jeśli chodzi bezpłatne DT to takiego nie znam i nie mam gdzie psiaka wyciągnąć.

Posted

Agnieszko, chciałas dobzre i robisz dobrze, ale nie wtym rzecz. Domki tymczasowe jak juz wspomniałam powinny byc bardziej elastyczne i nie cechowac sie twardymi zasadami jakimi kierują sie opodatkowane hoteliki itd.
Pieniądze nie rosną na drzewach. W kraju mamy kryzys, pracodawcy nie podnoszą pensji, portfele nam się nie rozciągają, a domki tymczasowe pojąc tego nie mogą.
Gdyby była obopólna współpraca miedzy wszystkimi można by było dojść do jakiegoś konsensusu. Tymczasem DT stawiają twarde warunki i albo je akceptujemy, albo nie.
Wspólnie powinniśmy negocjować cenę. Mnie osobiście kwota 300 zł za takiego małego psiula wydaje sie być wygórowana.
A tak na marginesie to nie problem płatnego DT u zuzki, tylko ogólny, żebyśmy się dobrze zrozumiały.
Najwyższy czas, zeby dogomaniacy też nauczyli sie tragowac.

Posted

Tylko właśnie na tym się żeruje - psiaki są wyciągane w coraz większych ilościach, więc sporo osób upatruje w tym możliwość zysku, a jeszcze jeśli nie działa jako hotelik to już w ogóle zysk jest I klasa. Smutna prawda - ale gdyby zaprzestać dawania do takich niezarejestrowanych hotelików to wreszcie może by się zastanowili i obniżyli nieco wymagania finansowe.

A z hotelików to znam funi, Murki, ale tam na 99% wszystko pozajmowane.

Ale jeszcze kojarzę hotelik AlinaS! Może tam spróbuj - widziałam, że była sytuacja gdy Alina wzięła jakąs psinę mimo że nie było deklaracji. Spróbować można.

Posted

powiem jedno, zuzka potrafi leków sobie nie wykupić a przeznaczyć na psie potrzeby

tymczas zuzki to hotel pięcio gwiazdkowy gdzie psy otrzymują również dużo miłości!

mam tam psa i wiem!

Posted

NusiaiJa napisał(a):
powiem jedno, zuzka potrafi leków sobie nie wykupić a przeznaczyć na psie potrzeby

tymczas zuzki to hotel pięcio gwiazdkowy gdzie psy otrzymują również dużo miłości!

mam tam psa i wiem!

Zgadzam sie w 100%
DT u Zuzki to miejsce gdzie psy dochodzą do siebie otoczone miłością i bardzo bym nie chciała aby po tym wszystkim Zuzka zrezygnowała z prowadzenia DT.
Wiem że słowa wielu z Was bardzo ją zabolały i gdyby mogła to by przygarniała psiaki za darmo

Posted

Ale ja nie pisałam o żadnej zuzi, bo nawet jej nie znam, więc nie przesadzajmy. Zresztą jeśli chodzi o ZuziaM, bo to chyba ta zuzka, to przecież napisała na wątku swojego hoteliku, że wystawia faktury, więc musi mieć zalegalizowany i odprowadza podatki; a ja i inni pisali o DT domowych, które zarabiają sporo na psiakach.

Ciapuś, czy sprawdziłaś moją podpowiedź o hoteliku AlinyS? Tak mi się zdaje że może być tam taniej, a widziałam w jej podpisie , że miała 2 miejsca wolne. Staram się jakoś pomóc, bo niestety na razie mam trochę deklaracji i psiaka na tymczasie.

Posted

Czy ktoś to neguje?
Czy któraś z nas napisała, że zuzka sie nie sprawdza jako tymczas? Ja przynajmniej nie wyczytałam nic z takich rzeczy. Przeciwnie. To doświadczona osoba, znająca się na rzeczy. Cała sprawa nie dotyczy tylko płatnego DT u zuzki.
I Niusia, na Boga przestań pisać takie frazesy.
Każda z nas ma psa i wie ile kosztuje utrzymanie takiego cuda. Proszę wiec, nie pisz mi, że pobierając opłatę na 300 zł za małego psa lub 450 zł + karma za dużego, zuzka musi odmówic sobie leków czy cos w tym stylu. Prosze, nie rozśmieszaj mnie!
Niusia , ja dawno skończyłam 18 lat i znam realia utrzymania psa.
Koszt 300 zł to miesięczny czynsz 3 pokojowego mieszkania w starym budownictwie, a 450 to w blokach.
Niusia jak masz wypchany portfel to możesz pisać hymny pochwalne i płacić nawet 6 stów, dawać podziękowania do prasy, radia, tv - mnie to rybka.
Jednak większość z dogomaniaków ma coraz szczuplejsze portfele i wielu już nie ma z czego deklarować, choć bardzo by chciało.
Jak tak dalej pójdzie to DT będą sobie za ratlerka życzyły 500 zł. Moim zdaniem czas to ukrócic. Pomoc psom w potrzebie, nie może być równa z zarobkiem na tych psach.
Jeszcze raz powtarzam. DT nie może sobie życzyć tyle, ile hotel dla zwierząt płacący podatki do US , składki ZUZ itd.
Czas zaprotestować! A poza tym co dają deklaracje?
Pani X deklaruje 20 zł miesięcznie. Przestaje łożyć na psa po 2 miesiączkach. Co jej zrobisz? Podasz do Sadu?
Zapraszam na watek Stefana. Tam osoby, które deklarowały pomoc wycofały się już w październiku ze swoich zobowiązań. Psiak ma zadłużenie za hotel , bo nie ma kasy. Co mu dały deklaracje?
Reasumując. Deklaracje nie są gwarancją wpłat na konto, a pies czeka na deklaracje, bo inaczej tymczas go nie przyjmie. Gdzie tu empatia?