Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Korciaczki napisał(a):
Aha. Dzięki. A tak ogólnie to co to właściwie są te filtry, do czego służą?
I jeszcze jedno pytanie. Czy istenieją jakieś takie nakładki na obiektyw, które pozwalają robić makro fotografie? :oops:

Filtr polaryzacyjny, bez zagłębiania się w fizykę, niweluje odblaski, poprawia kontrast ale powoduje stratę światła rzędu 1-2 EV
ciepłe, zimne, kolorowe - można zobaczyć w PS do czego służą, ciężko mi to opisać, najlepiej zobaczyć
szary - wydłuża czas ekspozycji
połówkowy szary -gdy fotografujesz bardzo jasne niebo i ciemny dół, ale to samo można zrobić w PS
UV - osłania przednią soczewkę przed np. rosą, bo od paluchów lepszy tulipan + dekiel ;) - nie używam tego zbyt często
I jedna zasada - nie kupujemy tanich filtrów - szkoda pieniędzy, lepiej wydać 300 niż wyrzucić 50

do makro najlepszym rozwiązaniem jest obiektyw o odwzorowaniu 1:1 jest to droga zabawka - Tamron 90 f/2.8 SP AF Di Macro to ponad 1500
są różne nakładki, pierścienie, soczewki, mieszki, odwrotne mocowanie obiektywów - używałem tylko soczewki +10 z obiektywem 55mm do fotografowania slajdów - zdało egzamin

Posted

Do biegającej Kory przywędrowały dwie dziewczynki (miezkają pewnie niedaleko nas). O dziwo- ani trochę się jej nie bały, choć jej nie znają. Bardzo zależało im na zdjęciu, więc oto zdjęcie.

Kora i nowopoznałe pańcie :p

Posted

[quote name='QQk']
do makro najlepszym rozwiązaniem jest obiektyw o odwzorowaniu 1:1 jest to droga zabawka - Tamron 90 f/2.8 SP AF Di Macro to ponad 1500
są różne nakładki, pierścienie, soczewki, mieszki, odwrotne mocowanie obiektywów - używałem tylko soczewki +10 z obiektywem 55mm do fotografowania slajdów - zdało egzamin
Ja mam konwerter Raynox dcr 250 i polecam z czystym sumieniem, świetny jest! ;)

http://lh4.ggpht.com/_AVc7e3NNMgg/S9B3UMQndvI/AAAAAAAACBw/4f8fauuweCM/DSC_0122.jpg
Śmieszną ma minę :lol: