Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To jak dzisiaj dzień piwa to polecam Węgierską Zupę Piwną ;)
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek i czerstwą bułkę (w oryginale precle) pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozgrzać masło (może być z biedronki ;) ) i zeszklić na nim cebulę zmieszaną z czosnkiem. Dorzucić kostki bułki/precelków i krótko je podprażyć. Wlać mięsny wywar i doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach wlać piwo :) i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco, posypane zieloną pietruszką.
Zima wraca a zupka rozgrzewająca ;)
Tylko niech kierowca nie je jej przed transportowaniem Gapcia :D

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ciocia Ra_dunia :crazyeye::crazyeye::crazyeye: a skąd Ty takie cosik wytrzasnęłaś :roll: Mój TŻ już poleciał do sklepu i gotujemy :cool3:

Posted

Ra_dunia napisał(a):

sobie zrobi i sobie zje dzisiaj :D do niedzieli wyparuje ;)

Posted

zasmażana cebulka ... to nie dla mnie robota, zawsze jak coś w tym rodzaju zacznę robić, to zaraz coś wyskakuje (telefon albo coś różnie ważnego) a jak wracam do cebulki to na ogół mogę od początku zacząć ... nie, ja się nie nadaję do gotowania ...

Posted

a dzisiaj na śniadanie mój TŻ miał mi zaserwował jajka na miękko, tylko jak się okazało cyt. " to są jajka na miękko w nieco bardziej zaawansowanym stadium gotowania" czyli były na twardo i na kanapeczkach :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

ej - nie wyparuje ;) no może troszkę :)
To zawsze można krócej podgotować (będzie jak grzaniec).
Ja tam lubię takie dziwactwa. Jak ktoś nie je mięska to można zrezygnować i też będzie dobre. Lubię jeszcze zupę cebulową, ale do tego to winko potrzebne :) A na deser polecam galaretkę na winie (tylko jak się przesadzi z ilością wina to galaretka się nie zetnie). Hmmm... tak sobie pomyślałam - a jakby zrobić galaretkę na piwie? Taką wiśniową... Chyba muszę w domu pokombinować ;)
A Gapcio już spakowany? Transparent zrobiony?

Posted

no tak, no tak, dziś dzień piwa :D
Transparent Gapcio będzie miał jutro, przy okazji z informacją, żeby go nie podkarmiać już w sobotę wieczorem ;)

Posted

Wunia napisał(a):
a dzisiaj na śniadanie mój TŻ miał mi zaserwował jajka na miękko, tylko jak się okazało cyt. " to są jajka na miękko w nieco bardziej zaawansowanym stadium gotowania" czyli były na twardo i na kanapeczkach :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

:turn-l:bo Wunia na dogo siedziała i jaja się przegotowały:evil_lol::evil_lol:

Posted

No,tom wpadła...otwieram oczy...czytam...czytam od nowa i znowu robię wielkie oczy...winiary,to czy jaki czort?...a to cioteczki pogawędki kulinarne sobie zafundowały!...a myślałam,że dogo do reszty odziczało!
Ufffffffffffffff...na szczęście nie...więc smacznego życzę...na wieści o naszym pluszaku znów wpadnę!!!

Powodzenia!!!!

Posted

Ra_dunia napisał(a):
To jak dzisiaj dzień piwa to polecam Węgierską Zupę Piwną ;)
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek i czerstwą bułkę (w oryginale precle) pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozgrzać masło (może być z biedronki ;) ) i zeszklić na nim cebulę zmieszaną z czosnkiem. Dorzucić kostki bułki/precelków i krótko je podprażyć. Wlać mięsny wywar i doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach wlać piwo :) i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco, posypane zieloną pietruszką.
Zima wraca a zupka rozgrzewająca ;)

Znam bardzo podobna wersję, tylko na początku podsmażamy kurczaka pokrojonego w cząstki, a później już to samo co u Ciebie (ale bez boczku) :) Bardzo smaczna zupka, polecam :)

Co do bazarku kulinarnego, mogę dodać kilka sprawdzonych i ciekawych przepisów np: sajgonki, sajgonki w wersji dietetycznej, tort orzechowy, migdałowy...

Tylko myślę, że przepis powinien być podawany po wpłacie na konto Gapcia. Dać krótki opis, a reszta dopiero po wpłacie?

Posted

Szarotka napisał(a):
Przestancie tu o zupach wegierskich wygadywac :):) trzeba jesc kielki i salate bo to zdrowe :):)

Można zjeść i zdrowe sajgonki, do środka dodajemy kiełki, sałatę (dla jedzących mięso kurczak gotowany) ładnie zawijamy - nie smażymy - do tego sosik mniam, mniam :)