Ra_dunia Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 To jak dzisiaj dzień piwa to polecam Węgierską Zupę Piwną ;) Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek i czerstwą bułkę (w oryginale precle) pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozgrzać masło (może być z biedronki ;) ) i zeszklić na nim cebulę zmieszaną z czosnkiem. Dorzucić kostki bułki/precelków i krótko je podprażyć. Wlać mięsny wywar i doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach wlać piwo :) i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco, posypane zieloną pietruszką. Zima wraca a zupka rozgrzewająca ;) Tylko niech kierowca nie je jej przed transportowaniem Gapcia :D Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 Ciocia Ra_dunia :crazyeye::crazyeye::crazyeye: a skąd Ty takie cosik wytrzasnęłaś :roll: Mój TŻ już poleciał do sklepu i gotujemy :cool3: Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 Ra_dunia napisał(a):Tylko niech kierowca nie je jej przed transportowaniem Gapcia :D sobie zrobi i sobie zje dzisiaj :D do niedzieli wyparuje ;) Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 zasmażana cebulka ... to nie dla mnie robota, zawsze jak coś w tym rodzaju zacznę robić, to zaraz coś wyskakuje (telefon albo coś różnie ważnego) a jak wracam do cebulki to na ogół mogę od początku zacząć ... nie, ja się nie nadaję do gotowania ... Quote
mamanabank Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Wyparuje w procesie ogrzewania raczej, no chyba, że będzie to chłodnik węgierski :-) Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 a dzisiaj na śniadanie mój TŻ miał mi zaserwował jajka na miękko, tylko jak się okazało cyt. " to są jajka na miękko w nieco bardziej zaawansowanym stadium gotowania" czyli były na twardo i na kanapeczkach :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Ra_dunia Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 ej - nie wyparuje ;) no może troszkę :) To zawsze można krócej podgotować (będzie jak grzaniec). Ja tam lubię takie dziwactwa. Jak ktoś nie je mięska to można zrezygnować i też będzie dobre. Lubię jeszcze zupę cebulową, ale do tego to winko potrzebne :) A na deser polecam galaretkę na winie (tylko jak się przesadzi z ilością wina to galaretka się nie zetnie). Hmmm... tak sobie pomyślałam - a jakby zrobić galaretkę na piwie? Taką wiśniową... Chyba muszę w domu pokombinować ;) A Gapcio już spakowany? Transparent zrobiony? Quote
Ra_dunia Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Wunia napisał(a):a co to chłodnik węgierski? Chłodnik węgierski jest bez piwa, to się dzisiaj nie liczy ;) Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 no tak, no tak, dziś dzień piwa :D Transparent Gapcio będzie miał jutro, przy okazji z informacją, żeby go nie podkarmiać już w sobotę wieczorem ;) Quote
agada Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Wunia napisał(a):a dzisiaj na śniadanie mój TŻ miał mi zaserwował jajka na miękko, tylko jak się okazało cyt. " to są jajka na miękko w nieco bardziej zaawansowanym stadium gotowania" czyli były na twardo i na kanapeczkach :evil_lol::evil_lol::evil_lol: :turn-l:bo Wunia na dogo siedziała i jaja się przegotowały:evil_lol::evil_lol: Quote
zuzlikowa Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 No,tom wpadła...otwieram oczy...czytam...czytam od nowa i znowu robię wielkie oczy...winiary,to czy jaki czort?...a to cioteczki pogawędki kulinarne sobie zafundowały!...a myślałam,że dogo do reszty odziczało! Ufffffffffffffff...na szczęście nie...więc smacznego życzę...na wieści o naszym pluszaku znów wpadnę!!! Powodzenia!!!! Quote
Szarotka Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Przestancie tu o zupach wegierskich wygadywac :):) trzeba jesc kielki i salate bo to zdrowe :):) Quote
Sylwia M. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Ra_dunia napisał(a):To jak dzisiaj dzień piwa to polecam Węgierską Zupę Piwną ;) Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek i czerstwą bułkę (w oryginale precle) pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozgrzać masło (może być z biedronki ;) ) i zeszklić na nim cebulę zmieszaną z czosnkiem. Dorzucić kostki bułki/precelków i krótko je podprażyć. Wlać mięsny wywar i doprowadzić do wrzenia. Po 15 minutach wlać piwo :) i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco, posypane zieloną pietruszką. Zima wraca a zupka rozgrzewająca ;) Tylko niech kierowca nie je jej przed transportowaniem Gapcia :D Znam bardzo podobna wersję, tylko na początku podsmażamy kurczaka pokrojonego w cząstki, a później już to samo co u Ciebie (ale bez boczku) :) Bardzo smaczna zupka, polecam :) Co do bazarku kulinarnego, mogę dodać kilka sprawdzonych i ciekawych przepisów np: sajgonki, sajgonki w wersji dietetycznej, tort orzechowy, migdałowy... Tylko myślę, że przepis powinien być podawany po wpłacie na konto Gapcia. Dać krótki opis, a reszta dopiero po wpłacie? Quote
Sylwia M. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Szarotka napisał(a):Przestancie tu o zupach wegierskich wygadywac :):) trzeba jesc kielki i salate bo to zdrowe :):) Można zjeść i zdrowe sajgonki, do środka dodajemy kiełki, sałatę (dla jedzących mięso kurczak gotowany) ładnie zawijamy - nie smażymy - do tego sosik mniam, mniam :) Quote
Szarotka Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Jak sie przy Was mozna odchudzac to ja nie wiem :):) Quote
Wunia Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 Nie można :D Odchudzanie? My tu wszystko robimy, żeby Gapcia podtuczyć i siebie przy okazji też :D Quote
Sylwia M. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Szarotka napisał(a):Jak sie przy Was mozna odchudzac to ja nie wiem :):) Ja tam chuda jestem i zawsze miałam problemy z podtuczaniem :) Możesz mi parę kilo podrzucić :) Quote
mmd Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Wy tu o żarciu, a niektórzy pracują:mad: Dawać mi foty fantów na bazarek, ino migiem:x Quote
Sylwia M. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 mmd napisał(a):Wy tu o żarciu, a niektórzy pracują:mad: Dawać mi foty fantów na bazarek, ino migiem:x Mam przesłać zdjęcia tych mich zegarków? Quote
Szarotka Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Sylwia M. napisał(a):Ja tam chuda jestem i zawsze miałam problemy z podtuczaniem :) Możesz mi parę kilo podrzucić :) Chetnie Ci oddam tak 5 kg :):) bierzesz ?? Quote
Szarotka Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Sylwia M. napisał(a):Mam przesłać zdjęcia tych mich zegarków? A Lomianki to pod Krakowem ?? Quote
mmd Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Jak najbardziej o ile je wystawiamy na Gapcia:) Quote
Recommended Posts