Aziza Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Czy ktoś z Was ma psa z ZewNTi stosuje dietę BARF? Może ktoś z Was mógłby mi pomóc i spróbował podpowiedzieć jadłospis "lekkostrawny i niskotłuszczowy" dla psa o wadze aktualnej 55kg (pies powinien ważyć ok. 70kg) Mój pies ma zewnatrzwydzielniczą niewydolność trzustki. Aktualnie jest karmiony suchą karmą + do każdego posiłku enzymy. Podawanie enzymów zaczęliśmy od 4 kapsułek Kreonu 25 tys, a obecna dawka dzienna to 7 kapsułek - jak widać jest coraz gorzej.... Zastanawiam się nad zmiana diety, suche karmy niezbyt się sprawdzają. Quote
ruda megi Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Myśmy kiedyś próbowały. Porażka, moja Aza dalej s...ła niż widziała, pomimo podwojenia ilości enzymów. Egzamin jeśli chodzi o utuczenie co prawda powolne ale zawsze zdało samo ugotowane mięso z kurczaka, wszystko jedno z której części. Niestety ze wzgl. na sierść musieliśmy przejść na karmy z jagnięciną. Quote
Iss Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 Aziza a próbowałaś diety trzustkowe suche? albo karmy z innym źródłem białka ?przy mojej sucz z ZNT zdecydowanie najlepiej sprawdzają się karmy na rybie, inne niezależnie czy to kurczak, jagnięcina czy jeszcze co innego powodowały żemusiałam dokładać enzymów a psica czuła się znacznie gorzej. Quote
Aziza Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 Iss napisał(a):Aziza a próbowałaś diety trzustkowe suche? Przerobiliśmy już jedzenie gotowane typu pierś z kurczaka + ryż (lub kasza manna, kasza kukurydziana. makaron), później była karma z jagnięciną, następnie RC LowFat, Perro LowFat, aktualnie Brit senior - na tym jest jeszcze najlepiej. Przeważnie po każdej zmianie jest dobrze przez 2-3 tygodnie, później pojawia się biegunka, którą za rada weta przerywamy zwiększając dawkę enzymów. Spróbuję kupić coś na rybie, czy mogłabyś coś zaproponować? Jeżeli chodzi o samopoczucie psa: choroby po jego zachowaniu nie widać, dopóki się nie załatwi lub nie wejdzie na wagę. Brak masy mięśniowej jest niewidoczny ze względu na gęste futro. Quote
Iss Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 ja też tak kombinowałam , przerobiłyśmy najróżniejsze karmy i gotowanie, ale dopiero na takich karmach jak : Purina pro plan salmon&rice uzyskałam ideał tzn. zmniejszaliśmy stopniowo ilość dodawanych enzymów, zaczęłam włączać różne przekąski i sucz póki co ( odpukać)czuje się świetnie z tym , że zaczęła tyć dosyć mocno , więc przeszłam na Regala salmon bites i tak samo czuje się świetnie, zjada jedną tabletkę kreonu 10tys , załątwia się 2x dziennie ładną kupką . Obserwując jej reakcje na różnorodne karmy widze, że na rybie mamy luz, a przy wszelkich innych nawet na RC intestinalu przeznaczonym na problemy żołądkowo- jelitwe, delikatna karma, a moja psica załatwia się dalej niż widzi :/ Możesz spróbować na początek po prostu kupić rybę jakiegoś mintaja czy pangę , spażyć i podać z jakimś ryżykiem, kaszą, nawet z ziemniakami. Quote
Aziza Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 Dzięki za rady, spróbujemy takiej karmy. Nie chcę podawać mu ryżu, bo przy diecie na ryżu (rozgotowanym na papkę) psia kupka była ryżowa-biała. Quote
Aziza Posted February 18, 2010 Author Posted February 18, 2010 Zamówię dziś PURINA PRO PLAN Senior Salmon & Rice (Sensitive), i zobaczymy jak na nią zareaguje. Trochę mnie martwi ilość tłuszczu, ale spróbujemy. Piure ziemniaczane też już było jako domowa metoda na biegunkę. Quote
Iss Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 Moja trzustkowa właśnie PPP sensitive wcinała i na niej dopiero się ustabilizowała. Więc trzymam kciuki :) Quote
hulan Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 u nas jest wet ktory uwaza ze przy niewydolnosci trzustki najlepiej jest karmic surowizna jesli chcesz napisze do niego a mozesz tez sama jesli znasz niemiecki.. ten wet nie propaguje suchych karm tylko nature,....:multi: o moj post gdzie sie zawieruszyl czyli jeszcze raz na razie tylko po niemiecku :eviltong: Hallo Frau Weinstädter, Die Pankrea (Bauspeicheldrüse) produziert hauptsächlich Enzyme für die Verdauung von Kohlenhydraten. Insofern wären Reis und Nudeln genau wie Trockenfutter (besteht fast ausschließlich aus Getreide) genau das falscheste Futter, wenn die Bauchspeicheldrüse entzündet ist und nicht richtig arbeitet. Fleisch hingegen wird durch Magensaft und Gallensaft verdaut und entlastet dadurch die Bauchspeicheldrüse. Füttern Sie also schnellstens Fleisch und die Bauspeicheldrüse wird sich erholen! Mit freundlichen Grüßen Hans-Jürgen Streuer -prakt.Tierarzt - Quote
hulan Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 no i tlumaczenie Szanowna pani... Trzustka produkuje przede wszystkim enzymy do trawienia weglowowdanow, ryz, makaron czy sucha karma, ktora zawiera zboza jest dokladnie zlym pokarmem jesli jest schozenie trzustki i ta nie pracuje poprawnie Mieso jest trawione przez soki zolodkowei zolc z worechka zolciowego i tym sposobenodciaza trzustke. prosze karmic jak najszybciej miesem a tzrustka sie odciazy z powazaniem Hans-Jürgen Streuer -lekarz weterynarii- Quote
Aziza Posted February 19, 2010 Author Posted February 19, 2010 Dziękuję za informację! Karma już w drodze więc zacznę od niej i zobaczę jak na nią zareaguje. Jak ona się nie sprawdzi, to zacznę podawać po trochu surowe mięso drobiowe i spróbuję surowego. Quote
Aziza Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 [quote name='Iss']ja też tak kombinowałam , przerobiłyśmy najróżniejsze karmy i gotowanie, ale dopiero na takich karmach jak : Purina pro plan salmon&rice uzyskałam ideał tzn. zmniejszaliśmy stopniowo ilość dodawanych enzymów, Obserwując jej reakcje na różnorodne karmy widze, że na rybie mamy luz, Iss DZIĘKUJĘ!!! U nas też rybka się sprawdziła! W ciągu miesiąca obniżyliśmy dawkę enzymów z 7 tabletek Kreonu 25tys do 4. Psiak czuje się rewelacyjnie, a o biegunkach zaczynamy zapominać. Quote
Recommended Posts