Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czaczi.
Piękne imię, prawda?
Takie imię przyszło na myśl jednej z wolontariuszek, gdy dowiedziała się, jak bardzo ruchliwy jest omawiany pies. Wydało jej się takie naturalne... Dla Czacziego.
Choć On nie reaguje na to imię, bo w schronisku każdy pies nie może mieć imienia, opiekun nie spamiętałby tylu imion, nie przyzwyczaiłby psów do nich. Psy w schronisku mają tylko numery w kartotekach. Jak więźniowie w obozie...
Czaczi dla nas jest Czaczim, choć sam o tym nawet nie wie. Bo skąd? Z tak rzadkich odwiedzin, gdy tylko można go pogłaskać przez kraty, nie zapamięta, jak jest wołany. Czaczi żyje od roku w schronisku, wciąż w tym samym boksie. Opuścił go tylko raz, gdy jechał na zabieg kastracji. Nie wyobrażam sobie jego radości, gdy wychpdził. Nie wiedział przecież, że niebawem tam wróci.
Zabierzmy wreszcie Czacziego z tego kojca, zabierzmy i nie pozwólmy mu nigdy wrócić w takie miejsce. Bez możliwości wybiegania się, spożytkowania drzemiącej w nim ogromnej energii. Bez kochającego człowieka przy boku, podczas długich spacerów. Bez zawsze pełnej miski, w cieple i na suchym posłaniu.
Pozwólmy wreszcie odtańczyć jego chudej dupce radosną Czaczę!!

CZaczi ma 3 lata, od półtora roku żyje w schronisku. To bardzo ruchliwy, enerigczny pies. Zarazem jest grzeczny i uległy. Zimą przeszedł depresję, gdy się ociepliło znów odżył. A kolejna zima znów za pasem :(

hehe, moze byc?

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kora78 napisał(a):
Czaczi.
Piękne imię, prawda?
Takie imię przyszło na myśl jednej z wolontariuszek, gdy dowiedziała się, jak bardzo ruchliwy jest omawiany pies. Wydało jej się takie naturalne... Dla Czacziego.
Choć On nie reaguje na to imię, bo w schronisku każdy pies nie może mieć imienia, opiekun nie spamiętałby tylu imion, nie przyzwyczaiłby psów do nich. Psy w schronisku mają tylko numery w kartotekach. Jak więźniowie w obozie...
Czaczi dla nas jest Czaczim, choć sam o tym nawet nie wie. Bo skąd? Z tak rzadkich odwiedzin, gdy tylko można go pogłaskać przez kraty, nie zapamięta, jak jest wołany. Czaczi żyje od roku w schronisku, wciąż w tym samym boksie. Opuścił go tylko raz, gdy jechał na zabieg kastracji. Nie wyobrażam sobie jego radości, gdy wychpdził. Nie wiedział przecież, że niebawem tam wróci.
Zabierzmy wreszcie Czacziego z tego kojca, zabierzmy i nie pozwólmy mu nigdy wrócić w takie miejsce. Bez możliwości wybiegania się, spożytkowania drzemiącej w nim ogromnej energii. Bez kochającego człowieka przy boku, podczas długich spacerów. Bez zawsze pełnej miski, w cieple i na suchym posłaniu.
Pozwólmy wreszcie odtańczyć jego chudej dupce radosną Czaczę!!

CZaczi ma 3 lata, od półtora roku żyje w schronisku. To bardzo ruchliwy, enerigczny pies. Zarazem jest grzeczny i uległy. Zimą przeszedł depresję, gdy się ociepliło znów odżył. A kolejna zima znów za pasem :(

hehe, moze byc?

Wcześniej myślałam, że lepsze będą krótkie teksty. Myślę jednak, że to co napisałaś o Czaczim b. dobrze obrazuje jego sytuację. Jestem za tym, żeby nowe ogłoszenia poszły właśnie z tym tekstem.
Pozostaje nam jeszcze Nugat. Czy mogłabyś także o nim napisać tak pięknie?

Posted

dzieki ciotki :)

teraz juz nie zdaze tych kilku ogloszen porobic, moze wiczorem lub jutro. bo pojutrze wyjezdzam znow na 10dni i tam chyba nie bede miala netu, nie wiem,czy zasieg bedzie jakis. dlatego postaram sie przed wyjazdem zrobic je.
nugatowi juz poszly ode mnie te kilka ze starym tekstem

a moze znacie ciotke, co robi za free troche ogloszen? gumtree jest bardzo wazne, moze ktos allegro zasponsoruje? choc to moze w drugiej polowie serpnia, jak ludzie bed z urlopow wracac i miec gowe do adopcji psow

dogo, to o Tobie pisalam oczywiscie o wymyslaniu imenia czacziego :)
chaialam dodac cos, ze jego dupka czacz tanczy, taki o tuchliwy, ale nie wiedzialam jak i dalam tylko takie cos tam na koncu o tym tancu czaczy. nie wiem,czy slowo dupka moze byc uzywane w ogloszeniach...

Posted

Kora, ja mogę powrzucać ogłoszenia z tymi nowymi tekstami. Podeślij tylko ten tekścik dla Nugata, to będę miała komplet i zanim wrócisz, nasi chłopcy będą już się reklamować :)

Posted

u nugata jest w miare ok ten tekst. mozna go tylko bardziej patetycznie przerobic. teraz nie am glowy, uciekam juz praktycznie

ciotki sprobojcie same moze? wszystko sie liczy! co wyjdzie, to wyjdzie i nie bedzie zle na pewno :)

Posted

wchodzi,ze w sob wyjezdzam. wroce i do chlopakow polece znow

ich przekladanie w schronie se przeciaga, bo w kojcu nugata m.in wylozyli kostke i tam piasek ucieka spomiedzy kostek i siedza panowie i nie wiedza, co maja poczac... dlatego prace ustaly i psy trwaja

Posted

Jak może piasek uciekać z między kostek.............:roll:
Po prostu sobie tą kostkę rzucili na ten piasek czy co? To trzeba przecież ubić specjalną maszyną i podsypać porządnie najpierw na ten beton co był, a nie 2mm piasku pewnie i jak ta kostka ma się trzymać, na czym.............:shake:

Posted

marta pytaj tez kizimizi, co oni tam mowili. piasek sie wyplukuje przy laniu woda i sie teraz glowia... kladli bez maszyny chyba,ale moze mlotkiem dobijali? tyle zrobione, piekne, a puste stoi :(

Posted

z suka, z ktora jest od jesieni w boksie- od jesieni zaczelam chodzic do schronu- jest ok, dogaduja sie. suka gruba na maxa. ale zawsze oni sa sami, nigdy innego psa nie mieli w boksie. raz widzialam, jak warczeli na siebie, o cos tam im poszlo. a tak to zawsze spokoj jest
ale jak n weszlam do kojca z ich opiekunem to czaczi uciekal i biegal wkolo, nie chcial dac sie zlapac. podchodzil na chwile, dwa glasniecia i juz uciekal. nie wiem,czy stres i radosc, czy nieusluchanie.
boi sie podniesionej nagle reki, moze sie wlasnie opiekuna boi, bo dostal kiedys. czort wie

Posted

Na watku tego pieska:
http://www.dogomania.pl/threads/190595-%C5%81%C3%93D%C5%B9-Przepi%C4%99kny-bia%C5%82y-AS-w-typie-seter-border-pilnie-szuka-domu.

Reno2001 pisała że jest jakiś chętny na psa w typie Toffika:
http://www.dogomania.pl/threads/189403-Gryziony-sznupkowaty-Toffik-z-%C5%81odzi-ile-razy-jeszcze-mu-si%C4%99-uda-To-jeszcze-dzieciak
ale na podwórze czyli do budy. Warunki niesprawdzone, ale pan jeszcze będzie zdzwonił , no i pewnie będzie to sprawdzane. Pan by chciał sznauceropodobnego, chyba dużego i raczej młodego.

Pomyślała tak o Czaczim. Chociaż to oczywiście nie to co kanapa.

Posted

Rzeczywiście, Czaczi nie jest typem kanapowca i mógłby być zadowolony. ALE! Pies nie może być na łańcuchu, musi mieć solidną budę, dobrze ocieplaną zimą. Pan nie może być agresywny czy nerwowy. Potrzebny jest mądry, wyrozumiały i cierpliwy opiekun. Czaczi musi nauczyć się żyć w nowych warunkach a do tego potrzebuje odpowiedniego podejścia.

Posted

Ciotki wysylajcie go. Ja mam slaby net i nie moge. Podworko z buda jest ok. Bez lancucha, kojca.
Zero odzewu dotad.....

Nowa kolezanke ma tylko nugat, na wyniegu. Czaczi mieszka w kojcu. Oni sa osobno. Nie znaja sie

Posted

Czaczi potrzebuje delikatnego traktowania, jest pieskiem niezależnym, ma swoją dumę i nie miał jeszcze okazji nawiązać bliskich kontaktów z człowiekiem. W kontaktach z Czaczim potrzebna jest łagodność, cierpliwość i zrozumienie, tego psa nie można do niczego zmuszać (nic na siłę, wszystko po dobroci). Jeśli nowy opiekun to rozumie i jest w stanie zapewnić Czacziemu dobrą opiekę, to wspaniale. Trzeba jednak, by pan wiedział, jaki charakter ma pies, czego mu trzeba a przede wszystkim, by dostał wskazówki co do postępowania z nim. I tego trzeba dopilnować.