Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

TuathaDea napisał(a):
A inseminacja to jaki zabieg w myśl ustawy o ochronie zwierząt?

nie do mnie z tym pytaniem ;)
zapytaj tych naszych forumowych "obrońców" :evil_lol:

• Replies 790
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jasiek napisał(a):
Przy zapłodnieniu suki mrozonym nasieniem bezposrednio przez macice konieczna jest interwencja hirurgiczna a to już pewnie też jest barbarzyństwo.

pewnie taaa,ale za to jaaakie wychodzą z takich kryc szczeniaki!!! :cool3:

Posted

MARS napisał(a):
A co to za problem? Znam wiele nieżyjących psów po których szczeniaki jeszcze latami będą się rodzic. Osoby mające wyjątkowe reproduktory już od dawna korzystają z mrożenia nasienia.

Ad friccolo
Witaj na forum

Mars zapewne nie o takie krycie chodziło i nie o taki problem :cool3:
Nie udawaj, że mniej rozumiesz niż.... rozumiesz ;)

Posted

[quote name='Jasiek']Przy zapłodnieniu suki mrozonym nasieniem bezposrednio przez macice konieczna jest interwencja hirurgiczna a to już pewnie też jest barbarzyństwo.
Barbarzynstwo to wykorzystywanie glowki ponad wlasne ograniczenia:cool3::lol:
cytat :
"Inseminacja domaciczna - IUI (Intrauterine Insemination) Inseminacja to bezbolesna procedura polegająca na wprowadzeniu oczyszczonych, wyselekcjonowanych i zagęszczonych plemników bezpośrednio do jamy macicy......."

Ze spiskowych teorii hirurgicznego barbarzynstwa wylecza doktory ...... Jasiu:cool3:;)

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Prześwietliłaś swojego psa na dysplazję, badasz mu co rok oczy i serce?

Karmi napisał(a):
3x Tak.

TuathaDea napisał(a):
a gdzie badałaś łokcie?

Karmi napisał(a):
Nie udawaj, że mniej rozumiesz niż.... rozumiesz ;)

I vice versa ;)

Posted

[quote name='zigi']Barbarzynstwo to wykorzystywanie glowki ponad wlasne ograniczenia:cool3::lol:
cytat :
"Inseminacja domaciczna - IUI (Intrauterine Insemination) Inseminacja to bezbolesna procedura polegająca na wprowadzeniu oczyszczonych, wyselekcjonowanych i zagęszczonych plemników bezpośrednio do jamy macicy......."

Tu się zgadzam. Bezbolesna bo robiona w narkozie.

Posted

TuathaDea napisał(a):
I vice versa ;)

Odgrzewamy? Proszę bardzo. Zauważam tylko pewną różnicę w Twoim podejściu. Moja sucz nie była, nie jest i nie będzie rozmarzana. Badania, które robiłam robiłam jedynie w trosce o jej zdrowie. Wypytujesz mnie jakie to były badania. I zapewne znajdziesz jakieś, którego nie zrobiłam ;)
Dla mnie to nie problem. Mogę odpowiedzieć: Nie badałam łokci. Nie widziałam takiej potrzeby. Beaucerony rzadko mają z tym problem. Z dysplazją biodrową zresztą też. Nie znam w Polsce psa, który miałby HD D czy E.
Czy równą zdrowotnością mogą się pochwalić CTR-y?
Czy Twoim zdaniem ok jest udawanie, że dysplazja to nie problem w tej rasie i spokojne mnożenie psów dysplastycznych? :shake:

Posted

Napisał MARS

[quote name='twiggy']tak jak kopiowanie :p

ha ha ha .....taaa w narkozie
tylko tych hodowcow co juz nie kopiuja jakos inna wersje podaja ,
a weci jednoglosnie twierdza ze nie podaja narkozy przy kopiowaniu!!!!!!!
jest w tym wieku dla szczeniaka b. niebezpieczna .

Posted

[quote name='MARS']Tu się zgadzam. Bezbolesna bo robiona w narkozie.
MARS:shake: litosci:cool3::lol:
cytat :
" Przebieg IUI
Właściwy zabieg przeprowadzany jest ambulatoryjnie. Do macicy zostaje wprowadzony katetr (rureczka z masy plastycznej o średnicy 1,5 mm), poprzez który wstrzykuje się 0,5-1 ml roztworu z plemnikami. Przez to, że plemniki zostają wprowadzone do jamy macicy, skraca się ich droga do jajeczka i przezwyciężone są naturalne przeszkody (kanałek cerwikalny), przez co prawdopodobieństwo poczęcia jest większe."

Posted

[quote name='Jasiek']Z -Zigi a słyszałeś o wprowadzeniu nasienia bezposrednio do macicy przez powłoki brzuszne:p
Wierze Jasiu:cool3: usunięto

Posted

[quote name='zigi']MARS:shake: litosci:cool3::lol:
cytat :
" Przebieg IUI
Właściwy zabieg przeprowadzany jest ambulatoryjnie. Do macicy zostaje wprowadzony katetr (rureczka z masy plastycznej o średnicy 1,5 mm), poprzez który wstrzykuje się 0,5-1 ml roztworu z plemnikami. Przez to, że plemniki zostają wprowadzone do jamy macicy, skraca się ich droga do jajeczka i przezwyciężone są naturalne przeszkody (kanałek cerwikalny), przez co prawdopodobieństwo poczęcia jest większe."

Wiesz co to jest kanalik szyjkowy (cervikalny), i w jaki sposób się go omija? Coś mi się zdaje że wiesz że gdzieś dzwoni ale nie wiesz w którym kościele :roll:

Poczytaj sobie tu: http://biuletyn.rodezjany.pl/index_pliki/Page588.htm

Posted

Mars a tak z ciekawosci czy w Polsce i gdzie przechowuje się mrozone nasienie psów? Czy w swojej karierze spotkałeś się aby w Polsce było praktykowane takie krycie?
I czy dobrze słyszałam ze w Niemczech jest zakaz sztucznego krycia psów?
To dotyczy tylko Niemiec, czy jeszcze jakiś innych państw?

Posted

Nie wiem bo się tym nie interesowałem docelowo. Trzebaby zapytać gdzieś na uczelnianej katedrze rozrodu. Co do Niemiec - słyszałem o tym, ale to chyba kwestia regulacji przez związki kynologiczne w danym kraju. Inseminacja mrożonym nasieniem pozwala na krycie wypatrzonym na przykład na światówce super reproduktorem, bez wycieczki z suką za ocean.

Posted

[quote name='iwona&CAR']Napisał MARS

ha ha ha .....taaa w narkozie
tylko tych hodowcow co juz nie kopiuja jakos inna wersje podaja ,
a weci jednoglosnie twierdza ze nie podaja narkozy przy kopiowaniu!!!!!!!
jest w tym wieku dla szczeniaka b. niebezpieczna .

3 dniowym Maluszkom kopiuje się przy znieczuleniu miejscowym,starszym pod narkozą.Przynajmniej mój Arkadiusz miał tak kopiowany ogonek :p

Posted

LALUNA napisał(a):
Mars a tak z ciekawosci czy w Polsce i gdzie przechowuje się mrozone nasienie psów? Czy w swojej karierze spotkałeś się aby w Polsce było praktykowane takie krycie?

Tak przechowuje się i to w kilku klinikach w Polsce.W samej Warszawie są dwie takie kliniki.Ostatnio spotykam się przede wszystkim z takimi kryciami :p

Posted

Nie wiem bo się tym nie interesowałem docelowo.

Gdyby to było stosowane powszechnie w Polsce to jako weterynarz wiedziałbyś o tym. Jako wterynarz takie rzeczy musisz wiedzieć, chociażby dlatego aby wiedzieć gdzie kierowac włascicieli.
Przecież nie odeslesz ich gdzieś tam aby sobie poszukali.
Inseminacja mrożonym nasieniem pozwala na krycie wypatrzonym na przykład na światówce super reproduktorem, bez wycieczki z suką za ocean.

Owszem, ale jest to kwestia przesłania nasienia, a nie przechowywania po martwym psie. Jezeli jakiś reproduktor byłby bardzo cenny i własciciel zechciał przechowywac nasienie, to musiałby pewnie kupę kasy placić za to. Nie wiem czy akurat w psach byloby to tak opłacalne. W końcu nie ma takiego zapotrzebowania jak u zwierząt gospodarczych. Wiec nasienie przeciętnego samca nie byłoby wogóle opłacalne.

Co do Niemiec - słyszałem o tym, ale to chyba kwestia regulacji przez związki kynologiczne w danym kraju.

To nie jest kwestia regulacji ich zwiazku, bo znajoma miała suke z Polski i pojechała tam na krycie. Reproduktor nawalił i nie chciał kryć wiec musiała szukac na miejscu innego reproduktora. Nie było też opcji krycia sztucznego bo została poinformowana ze weterynarz nie pokryje sztucznie bo ma zakazane.

TAk teraz sobie myślę, MArs czy to nie dlatego ze weterynarze z Niemiec podlegaja prawom Unijnym i nie mogą przeprowadzac zabiegów które nie maja względów zdrowotnych.
Jak myslisz Mars? To chyba ten powód? :razz:

Posted

LALUNA napisał(a):
Jezeli jakiś reproduktor byłby bardzo cenny i własciciel zechciał przechowywac nasienie, to musiałby pewnie kupę kasy placić za to. Nie wiem czy akurat w psach byloby to tak opłacalne.

Przechowywanie mrożonego nasienia nie jest wcale jakimś wielkim wydtakiem.Najwięcej kasy trzeba utopic w samym ściagnięciu i przytransportowaniu nasienia w specjalnym termosie ;)

Posted

LALUNA napisał(a):
A w których dokładnie?
Jaki jest koszt roczny przechowywania takiego nasienia?

zapytam się tych,którzy przechowują i napiszę Wam :p

Posted

twiggy napisał(a):
Przechowywanie mrożonego nasienia nie jest wcale jakimś wielkim wydtakiem.

Nie jest wielkim to pojęcie względne.
To w takim razie ile?
No i prosiłabym nazwy tych klinik które przetrzymuja przez dłuższy czas, psie nasienie