Karmi Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 [quote name='bonusowa']A co ma do tego prawo? Przecież napisałam, że ja kopiować nie będę. No trochę chyba ma bo wiesz prawo reguluje.... A co z wilczymi pazurami? O ile wiem wzorce się pod tym względem nie zmieniły. Więc owo prawo traktujemy wybiórczo? :evil_lol:A skad ! Zaraz tam wybiórczo! My mamy podwójne. Wzorcowe! :eviltong: Quote
MARS Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Karmi napisał(a): A skad ! Zaraz tam wybiórczo! My mamy podwójne. Wzorcowe! :eviltong: I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają? Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 MARS napisał(a):I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają? Te wzorcowe się nie urywają. Quote
bonusowa Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze. A reszta, której normalnie się cięło (i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu) to co? Chyba jednak wybiórczo :roll: Chyba, że uważacie, że to pieska nie boli :shake: Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo. Nadal nikt nie odpowiedział, co z tymi "kalekimi" rasami? Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Nadal nikt nie odpowiedział, co z tymi "kalekimi" rasami? Umierają :( Quote
LALUNA Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='MARS']I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają? Jakos nie. :p No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze. Jest jeszcze parę. (i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu) A gdzie pisze ze trzeba ciąć? W jakim wzorcu? Jeżeli cos jest wadą, to wzorzec nie każe tuszować poprzez operację plastyczne. Nawet jest to zakazane . Quote
MARS Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 LALUNA napisał(a):Jakos nie. :p Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. Ciekawe że jeszcze nikt nie podniósł larum przeciw usuwaniu wilczych pazurów, o którym jawnie co i rusz się pisze na dogo :roll: Quote
TuathaDea Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='LALUNA']A gdzie pisze ze trzeba ciąć? W jakim wzorcu? Jeżeli cos jest wadą, to wzorzec nie każe tuszować poprzez operację plastyczne. Nawet jest to zakazane . Np. w takim, blondi: http://www.fci.be/uploaded_files/040gb2001_en.doc Quote
Jasiek Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 I w zmienionym wzorcu CTR. "Wilcze pazury powinny byc usuniete" Jak znajde inne zrodlo informacji na ten temat niz to ktore znalazłem:lol: to podam link. Quote
Karmi Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 MARS napisał(a):I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają? Nie, nie zaczepiają o nic i się nie urywają a nawet pomagają się utrzymać się na owcy :diabloti: Mówiąc serio nigdy moje sucze nie miały problemów z ostrogami choć biegają w trudnym terenie. Quote
LALUNA Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 MARS napisał(a):Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. Ciekawe że jeszcze nikt nie podniósł larum przeciw usuwaniu wilczych pazurów, o którym jawnie co i rusz się pisze na dogo :roll: Ja mam briarda, nie baucerona. Moze to dlatego :niewiem: W każdym razie, na forum briardzim jakoś nie słychac o nagminnym nadrywaniu pazurów. Moze nadrywaja się jedynie tym co im się ogony łamia od machania. :roll: A i pirenejczyki te w Polsce tęż znam wszystkie. I też im się nie odrywaja pazurki. Quote
Karmi Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze. A reszta, której normalnie się cięło (i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu) to co? Chyba jednak wybiórczo :roll: Chyba, że uważacie, że to pieska nie boli :shake:Wybiórczo? :shake: W tym wątku było już o usuwaniu pazurów. Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo. Tak nadal są takie kraje, ale jest ich coraz mniej :multi: Są tez kraje w których obowiązuje zakaz kopiowania więc prawo chyba jednak coś do rzeczy ma?:roll: Nadal nikt nie odpowiedział, co z tymi "kalekimi" rasami? A na jaką odpowiedź liczysz? Zakazać hodowli? To co jest sterylizować, żeby celowo dopuścić do wyginięcia danej rasy? Wrócić do ,,zdrowego wyglądu", ale w jaki sposób? Drogą zakazów? Nakazów? Masz jakiś pomysł? Na Zachodzie podejmowano już podobne próby i co? Kynologia w tej chwili to potężny przemysł napędzany modą. ,,Tworzy się" psy według naszego ,,widzimisię". W całej tej radosnej ludzkiej twórczości nie bierze sie pod uwagę rzeczywistego dobra psów, których ta twórczość dotyczy. Piszesz o ,,chorych rasach" jako kontrargumencie dla kopiowania.Dla mnie jedno i drugie ma wspólny mianownik: tworzenie psa w imię jakichś wyobrażeń. Nie ważne czy będzie to wzorzec ( ten jest coraz bardziej postępowy w kwestii kopiowania) czy gust sędziego albo zachcianka właściciela.Tak czy siak chodzi o dopasowanie wyglądu psa. :shake: Quote
Karmi Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 MARS napisał(a):Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. :roll: ..bo beaucerony to ... beaucerony ! :loveu: Reszta to tylko psy ;) ps. Wybaczcie. Quote
niceravik Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='LALUNA'] A gdzie pisze ze trzeba ciąć? W jakim wzorcu? Jeżeli cos jest wadą, to wzorzec nie każe tuszować poprzez operację plastyczne. Nawet jest to zakazane . Oczywiście! Wzorzec FCI nr 3 /11.05.2005/F/D/GB http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/3.pdf OGON: Cienki, dobrze osadzony, radośnie noszony do góry. WADY mi.: - piąte pazury, lub ślad ich obcięcia na tylnych kończynach Quote
TuathaDea Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='niceravik']Oczywiście! XXXXXX, blondynka pytała o to, w jakim wzorcu jest napisane, że ciąć trzeba. Quote
MARS Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 ZAGADKA: Czyj to wzorzec? OGON: Dobrze osadzony na przedłużeniu lini długiego zadu, skrócony o ok. 1/3. Winien być raczej mało uniesiony, a nie postawiony pionowo, nigdy zagięty nad grzbietem. (W krajach w których obowiązuje zakaz kopiowania ogona, dopuszcza się jego naturalną długość i wymaga noszenia w pozycji poziomej lub w kształcie lekko zagiętej szabli) I jeszcze inny wzorzec, bez zagadki: Wyżeł czeski szorstkowłosy OGON: Średniej grubości, kopiowany do 3/5 naturalnej długości, kość krzyżowa musi być dobrze ustawiona; muskulatura nie wpływa na noszenie ogona, które powinno być poziome lub tylko nieznacznie wzniesione - powinien stanowić kontynuację lini grzbietowej. WADY: Wszystkie odstępstwa od tego, co podano powyżej, powinnny być traktowane jako wady powodujące odpowiednie obniżenie oceny. Quote
arjuna Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo. są też kraje, w których dzieczynkom odkrawa się łechtaczki, po co nam prostestować:skoro to robią, niech sobie biegają z żyletkami dalej i masakrują dzieci. dzieciom robi się krzywdę i wielu z nas nie widzi w tym nic dziwnego(w końcu nie dzieje sie to u nas na podwórku)...więc tym bardziej nie zauwazy się w tym całym bałaganie zwierzaka, któremu też coś wycinamy czy odrąbujemy.. mam psy bojowe-i to, że są naturalne, nie przeszkadza im to jakoś w życiu-a nie sa to psy kanapowe. miło, że w tym temacie znów zaczela się normalna dyskusja...przez wiele stron..tylko plewy. Quote
lutomskak Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Karmi napisał(a):Nie, nie zaczepiają o nic i się nie urywają a nawet pomagają się utrzymać się na owcy :diabloti: Mówiąc serio nigdy moje sucze nie miały problemów z ostrogami choć biegają w trudnym terenie. a co na to owce-tez sa przeciwniczkami kopiowania?:-( Quote
lutomskak Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Czarne Gwiazdy napisał(a):Te wzorcowe się nie urywają. jakby sie urwaly-to ani pies nie bylby wzorcowy-ani owce dopilnowane.....matko jedyna-ale by bylo!!!!!!!!!!!!!!!:placz: Quote
lutomskak Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 twiggy napisał(a):a jakie są te skutki "odrąbywania" ogonów??? :roll: :lol::lol::lol: jednym ze skutkow odrabywania ogonow jest fakt-ze masakra 400 kangurow nabrala nowego,swiezego oblicza-ktore to zwraca sie w strone ochrony roslinek niszczonych na preriach Australii,a drugim-ze dowiedzielismy sie-ze kangur przeniesiony do innego miejsca-moze nie przezyc......:cool1: zdjecie ruskiego sliczne,a co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3: Quote
zigi Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='lutomskak'] co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3: Przydal by sie Jasiowi ogonek :evil_lol: bo bez ogonka Crufts'a nie bedzie:cool3: :placz::shake: Quote
TuathaDea Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 lutomskak napisał(a):a co na to owce-tez sa przeciwniczkami kopiowania? nie wiem czy owce, ale "barany" z pewnością... Quote
lutomskak Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 [quote name='zigi']Przydal by sie Jasiowi ogonek :evil_lol: bo bez ogonka Crufts'a nie bedzie:cool3: :placz::shake: fakt-ze nominacja ma miejsce-nie oznacza wcale ,ze nominowany w ogole chce sie na owej wystawie pojawic....wiec nie ma sprawy!:evil_lol: Quote
lutomskak Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 TuathaDea napisał(a):nie wiem czy owce, ale "barany" z pewnością... w zwiazku z faktem-ze baranow ci u nas dostatek,zastanawiam sie czy nie powinny podzileic losu kangurow-w koncu smierdza,sa silnie terytorialne,niezbyt madre (tluczenie sie glowami w momencie braku porozumienia nie jest oznaka zabojczego intelektu),a jak sie nudza...... to sie glownie masturbuja........ raz po raz becza zalosnie w nadziei na numerek......-ale na ogol nic z tego biedne ,glupie barany.......-zal mi ich w sumie :-( Quote
Jasiek Posted May 30, 2008 Posted May 30, 2008 lutomskak napisał(a): zdjecie ruskiego sliczne,a co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3: I Ty Brutusie też przeciw mnie;)Ten rusek nie moj -a szkoda bo piekny:lol:a za oceanem to jest wszędzie korupcja :lol:Carowej Car niestety ale zakończył karierę wystawową na trzech wystawach (mimo zaawansowanej dysplazji wystawiany :-o) bo sędziowie niedocenili jego wyjątkowej urody:evil_lol: . Quote
Recommended Posts