Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='bonusowa']A co ma do tego prawo?
Przecież napisałam, że ja kopiować nie będę.

No trochę chyba ma bo wiesz prawo reguluje....

A co z wilczymi pazurami? O ile wiem wzorce się pod tym względem nie zmieniły. Więc owo prawo traktujemy wybiórczo? :evil_lol:
A skad ! Zaraz tam wybiórczo! My mamy podwójne. Wzorcowe! :eviltong:

• Replies 790
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Karmi napisał(a):

A skad ! Zaraz tam wybiórczo! My mamy podwójne. Wzorcowe! :eviltong:

I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają?

Posted

No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze. A reszta, której normalnie się cięło (i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu) to co? Chyba jednak wybiórczo :roll: Chyba, że uważacie, że to pieska nie boli :shake:

Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować
czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo.

Nadal nikt nie odpowiedział, co z tymi "kalekimi" rasami?

Posted

[quote name='MARS']I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają?

Jakos nie. :p

No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze.

Jest jeszcze parę.

(i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu)

A gdzie pisze ze trzeba ciąć? W jakim wzorcu?
Jeżeli cos jest wadą, to wzorzec nie każe tuszować poprzez operację plastyczne.
Nawet jest to zakazane .

Posted

LALUNA napisał(a):
Jakos nie. :p

Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. Ciekawe że jeszcze nikt nie podniósł larum przeciw usuwaniu wilczych pazurów, o którym jawnie co i rusz się pisze na dogo :roll:

Posted

I w zmienionym wzorcu CTR.
"Wilcze pazury powinny byc usuniete"
Jak znajde inne zrodlo informacji na ten temat niz to ktore znalazłem:lol: to podam link.

Posted

MARS napisał(a):
I co? Nie zaczepiają się o nic i nie urywają?

Nie, nie zaczepiają o nic i się nie urywają a nawet pomagają się utrzymać się na owcy :diabloti: Mówiąc serio nigdy moje sucze nie miały problemów z ostrogami choć biegają w trudnym terenie.

Posted

MARS napisał(a):
Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. Ciekawe że jeszcze nikt nie podniósł larum przeciw usuwaniu wilczych pazurów, o którym jawnie co i rusz się pisze na dogo :roll:

Ja mam briarda, nie baucerona. Moze to dlatego :niewiem:
W każdym razie, na forum briardzim jakoś nie słychac o nagminnym nadrywaniu pazurów.
Moze nadrywaja się jedynie tym co im się ogony łamia od machania. :roll:

A i pirenejczyki te w Polsce tęż znam wszystkie. I też im się nie odrywaja pazurki.

Posted

No ale ras z wzorcowymi wilczymi pazurami nie ma zbyt dużo: briard, bauceron, lundehund, nie pamiętam czy jakaś jeszcze. A reszta, której normalnie się cięło (i o ile wiem nadal trzeba ciąć bo pod tym względem wzorce się ani nie zmieniły, ani nie dopuszczają takich odmian jak w przypadku ogonków i uszu) to co? Chyba jednak wybiórczo :roll: Chyba, że uważacie, że to pieska nie boli :shake:
Wybiórczo? :shake: W tym wątku było już o usuwaniu pazurów.

Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo.

Tak nadal są takie kraje, ale jest ich coraz mniej :multi: Są tez kraje w których obowiązuje zakaz kopiowania więc prawo chyba jednak coś do rzeczy ma?:roll:

Nadal nikt nie odpowiedział, co z tymi "kalekimi" rasami?

A na jaką odpowiedź liczysz? Zakazać hodowli? To co jest sterylizować, żeby celowo dopuścić do wyginięcia danej rasy? Wrócić do ,,zdrowego wyglądu", ale w jaki sposób? Drogą zakazów? Nakazów? Masz jakiś pomysł? Na Zachodzie podejmowano już podobne próby i co?
Kynologia w tej chwili to potężny przemysł napędzany modą. ,,Tworzy się" psy według naszego ,,widzimisię". W całej tej radosnej ludzkiej twórczości nie bierze sie pod uwagę rzeczywistego dobra psów, których ta twórczość dotyczy. Piszesz o ,,chorych rasach" jako kontrargumencie dla kopiowania.Dla mnie jedno i drugie ma wspólny mianownik: tworzenie psa w imię jakichś wyobrażeń. Nie ważne czy będzie to wzorzec ( ten jest coraz bardziej postępowy w kwestii kopiowania) czy gust sędziego albo zachcianka właściciela.Tak czy siak chodzi o dopasowanie wyglądu psa. :shake:

Posted

MARS napisał(a):
Chmmm, czyli to ściema co wszędzie na forum piszą, że burkom się usuwa wilcze pazury bo sobie urywają i je to boli. I to pojedyńcze sobie urywają, a tu beucerony podwójnych niet. :roll:

..bo beaucerony to ... beaucerony ! :loveu: Reszta to tylko psy ;)
ps. Wybaczcie.

Posted

[quote name='LALUNA']
A gdzie pisze ze trzeba ciąć? W jakim wzorcu?
Jeżeli cos jest wadą, to wzorzec nie każe tuszować poprzez operację plastyczne.
Nawet jest to zakazane .
Oczywiście!
Wzorzec FCI nr 3 /11.05.2005/F/D/GB

http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/3.pdf
OGON:
Cienki, dobrze osadzony, radośnie noszony do góry.
WADY mi.:
- piąte pazury, lub ślad ich obcięcia na tylnych kończynach

Posted

ZAGADKA: Czyj to wzorzec?

OGON:
Dobrze osadzony na przedłużeniu lini długiego zadu, skrócony o ok. 1/3. Winien być raczej mało uniesiony, a nie postawiony pionowo, nigdy zagięty nad grzbietem. (W krajach w których obowiązuje zakaz kopiowania ogona, dopuszcza się jego naturalną długość i wymaga noszenia w pozycji poziomej lub w kształcie lekko zagiętej szabli)

I jeszcze inny wzorzec, bez zagadki:
Wyżeł czeski szorstkowłosy

OGON:
Średniej grubości, kopiowany do 3/5 naturalnej długości, kość krzyżowa musi być dobrze ustawiona; muskulatura nie wpływa na noszenie ogona, które powinno być poziome lub tylko nieznacznie wzniesione - powinien stanowić kontynuację lini grzbietowej.

WADY:
Wszystkie odstępstwa od tego, co podano powyżej, powinnny być traktowane jako wady powodujące odpowiednie obniżenie oceny.

Posted

Wiem, że prawo zabrania i nie rozprawiałam nad tematem mamy kopiować czy nie tylko, że ja nie mam nic przeciwko kopiowaniu i nadal są kraje, w których się to robi i dlatego napisałam co ma do tego prawo.

są też kraje, w których dzieczynkom odkrawa się łechtaczki, po co nam prostestować:skoro to robią, niech sobie biegają z żyletkami dalej i masakrują dzieci.

dzieciom robi się krzywdę i wielu z nas nie widzi w tym nic dziwnego(w końcu nie dzieje sie to u nas na podwórku)...więc tym bardziej nie zauwazy się w tym całym bałaganie zwierzaka, któremu też coś wycinamy czy odrąbujemy..

mam psy bojowe-i to, że są naturalne, nie przeszkadza im to jakoś w życiu-a nie sa to psy kanapowe.

miło, że w tym temacie znów zaczela się normalna dyskusja...przez wiele stron..tylko plewy.

Posted

Karmi napisał(a):
Nie, nie zaczepiają o nic i się nie urywają a nawet pomagają się utrzymać się na owcy :diabloti: Mówiąc serio nigdy moje sucze nie miały problemów z ostrogami choć biegają w trudnym terenie.

a co na to owce-tez sa przeciwniczkami kopiowania?:-(

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Te wzorcowe się nie urywają.

jakby sie urwaly-to ani pies nie bylby wzorcowy-ani owce dopilnowane.....matko jedyna-ale by bylo!!!!!!!!!!!!!!!:placz:

Posted

twiggy napisał(a):
a jakie są te skutki "odrąbywania" ogonów??? :roll: :lol::lol::lol:

jednym ze skutkow odrabywania ogonow jest fakt-ze masakra 400 kangurow nabrala nowego,swiezego oblicza-ktore to zwraca sie w strone ochrony roslinek niszczonych na preriach Australii,a drugim-ze dowiedzielismy sie-ze kangur przeniesiony do innego miejsca-moze nie przezyc......:cool1:

zdjecie ruskiego sliczne,a co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3:

Posted

[quote name='lutomskak'] co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3:
Przydal by sie Jasiowi ogonek :evil_lol: bo bez ogonka Crufts'a nie bedzie:cool3: :placz::shake:

Posted

[quote name='zigi']Przydal by sie Jasiowi ogonek :evil_lol: bo bez ogonka Crufts'a nie bedzie:cool3: :placz::shake:

fakt-ze nominacja ma miejsce-nie oznacza wcale ,ze nominowany w ogole chce sie na owej wystawie pojawic....wiec nie ma sprawy!:evil_lol:

Posted

TuathaDea napisał(a):
nie wiem czy owce, ale "barany" z pewnością...

w zwiazku z faktem-ze baranow ci u nas dostatek,zastanawiam sie czy nie powinny podzileic losu kangurow-w koncu smierdza,sa silnie terytorialne,niezbyt madre (tluczenie sie glowami w momencie braku porozumienia nie jest oznaka zabojczego intelektu),a jak sie nudza...... to sie glownie masturbuja........

raz po raz becza zalosnie w nadziei na numerek......-ale na ogol nic z tego

biedne ,glupie barany.......-zal mi ich w sumie :-(

Posted

lutomskak napisał(a):

zdjecie ruskiego sliczne,a co do nominacji na Cruft-Jasiu-gratulacje,myslisz ze za oceanem tez takie rozdaja?:cool3:

I Ty Brutusie też przeciw mnie;)Ten rusek nie moj -a szkoda bo piekny:lol:a za oceanem to jest wszędzie korupcja :lol:Carowej Car niestety ale zakończył karierę wystawową na trzech wystawach (mimo zaawansowanej dysplazji wystawiany :-o) bo sędziowie niedocenili jego wyjątkowej urody:evil_lol: .