KrzysiekM Posted March 28, 2010 Author Posted March 28, 2010 :) Zdrowa konkurencja jest przydatna. A tak na serio to na dzień dzisiejszy nie są konkurencją, bo jest ich za mało. A organizacje miedzynarodowe z którymi się stowarzyszyli UKCIB i F. C. I. są może dosyć liczne, ale także kiepsko współpracują. Ale jeśli się skojarzy, iż jeszcze w 2001 roku PKPR miał tylko 10 członków, to wyjdzie całkiem duży procentowy przyrost członków rocznie. Więc dzisiaj się nie liczą, ale co będzie jutro? A właśnie sobie przypomniałem, że piesków mojej ulubionej rasy jest zarejestrowanych tylko około 20 sztuk w ZKWP, a to też nie jest imponujący wynik. Quote
tabaluga1 Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 KrzysiekM napisał(a): Tak czy siak myślę, że to jest najlepszy moment na zmiany dla ZKWP. A po co zmiany w ZK ? Kręci się , ZK jest 20 razy większy i 100 razy silniejszy niż wszystkie inne stowarzyszenia kynologiczne razem wzięte , to po co cokolwiek zmieniać ? Każda zmiana byłaby zagrożeniem . System jest OK . Sprawdzony . Quote
KrzysiekM Posted March 29, 2010 Author Posted March 29, 2010 Nie wszyscy tak myślą o czym świadczą plotki o tych zmianach :) Poza tym Polska ma bardzo mało procentowo w stosunku do liczby mieszkańców członków Związku Kynologicznego, a więc jest cała rzesza potencjalnych członków do przejęcia przez bardziej prężną organizację. Quote
Impresja&Simarilion Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 ale ZK daje mi możliwość współpracy z FCI a tam na prawdę jest w czym wybierać jeśli chodzi o psy Quote
KrzysiekM Posted March 29, 2010 Author Posted March 29, 2010 PKPR i PFK, nie współpracują z FCI a jednak, członkowie niektórych Związków użyczają im reproduktorów, niektórzy legalnie (KC Związek z Włoch), bo ich Związki nie wprowadzają takich ograniczeń, niektórzy nielegalnie i łamią zasady swojego Związku czy FCI, np. ostatnio w ZONDzie powstała hodowla białych owczarków niemieckich (według FCI szwajcarskich) a wszystkie pieski z Szwajcarskimi rodowodami FCI. Tak więc ograniczenia FCI jakoś udaje się obchodzić, no i można legalnie korzystać z piesków UKCI i F. C. I. A tak na marginesie poczytałem sobie trochę o mojej ulubionej rasie (pudel duży) i wyszło na to, że polscy i amerykańscy hodowcy (z tych krajów czytałem artykuły) uważają, że populacja tych piesków jest zbyt mała, przez co ta cudowna rasa jest bardzo zagrożona chorobami genetycznymi, tak więc nie uznawanie rodowodów innych organizacji przynajmniej tej rasie szkodzi. Zwłaszcza, że w przypadku tej rasy krycie musi być bardzo przemyślane, bo tylko kilka kolorów jest uznawanych, a inne dyskwalifikują :) Quote
Impresja&Simarilion Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 tyle że poza FCI dużych pudli jest jeszcze mniej. Chcę tylko powiedzieć że większość ludzi z ZK widzi w innych organizacjach wyłącznie ludzi którzy zostali z ZK wywalenia bo nie mogą spełnić wymagań hodowlanych/kryją cieczka po cieczce/ mają nie uznane rasy, więc nie zależy im na współpracy bo nie widzą w nich konkurentów ani partnerów do rozmów o hodowli psów. Quote
KrzysiekM Posted March 29, 2010 Author Posted March 29, 2010 Skąd to wiesz? Regulaminy innych organizacji są umieszczone na ich stronach i na to nie pozwalają, czyżby źródłem informacji była plotka? A co do regulamin ZKWP to muszę Cię oświecić i wyjaśnić, że pozawala kryć cieczka po cieczce jeśli mioty urodzą się w innym roku kalendarzowym, a nie jak większość osób twierdzi raz na rok. Regulamin SV i wielu innych organizacji stowarzyszonych w FCI jest jeszcze bardziej liberalny i pozwala "wybitne" suki kryć co 10 miesięcy i dłużej niż do 8 roku życia, dlaczego ZKWP należy do federacji z tak niecnymi praktykami? Argumenty większości ludzi przeciw innym organizacjom i za ZKWP kojarzą mi się z przysłowiem o kotle i garnku :) Tak czy siak uważam, że powinny być w Polsce przynajmniej 2 silne organizacje kynologiczne, chociażby z tego powodu, że mogę nie lubić jakiegoś zarządu lub nawet mieć z nim konflikt i w takiej sytuacji chcę mieć możliwość przejścia do organizacji z którą się dogadam, bo przecież nie muszę wszystkich lubić? A przykład pudli dużych dałem tylko po to, z e skoro jest ich tak mało to dla dobra rasy nie można zamykać się na inne organizacje, bo rasie grozi degeneracja. Quote
Impresja&Simarilion Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 Nie wypowiedziałam swojego zdania tylko powtarzam " co się mówi " :P a regulamin znam, sformułowanie "co cieczkę' był uogólnieniem Quote
KrzysiekM Posted March 30, 2010 Author Posted March 30, 2010 Ale zrobił się off topic. Przepraszam, wróćmy do dyskusji o zastąpieniu tatuaży chipami. Quote
Elitesse Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 wczoraj w zwiazku na przegladzie miotu uslyszalam ze od 2012 tatoo maja zastapic chipy :multi: Quote
JustynaJK Posted May 13, 2010 Posted May 13, 2010 [quote name='Elitesse']wczoraj w zwiazku na przegladzie miotu uslyszalam ze od 2012 tatoo maja zastapic chipy :multi: działam w związku ale tej informacji jeszcze nie słyszałam Quote
Recommended Posts