Jump to content
Dogomania

SOPEL odnalazł swoj pierwszy domek!! Znalazł sie wlasciciel!!!:):):)

Recommended Posts

Posted

moze ktos z Was wie - czy mamy kogos z Fundacji Pro EQuo? w google - jest slad po temacie o adopcjach zagranicznych i wlasnie tej fundacji -canis Gratia - ale nie moge przeczytac watku - ktory prawdopodobnie jest dla zarejestrowanych osob. a ja dopiero sie zarejestrowalam

• Replies 625
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tu jest ktos, kto wydal psa Canis Gratii
http://www.dogomania.pl/threads/144833-Bokser-Ambi-ma-dom/page14

[quote name='epe']Ja wiem gdzie jadą psy ze schronu w Szczecinie!
Canis Gratia to fundacja pani Draabe. Od zawsze wywoziła psy do schronu Św.Franciszka w Hamburgu - wiem to z jej własnych wypowiedzi udzielanych w prasie!;)
Wywozi też psy z innych schronów np.z Rudy Śląskiej.
:crazyeye:

post 146

[quote name='Cudak']Pies nie przebywa w schronie i to nie schron m umowę z Drabbe, tylko toz z nią współpracuje. Z tego, co mi wiadomo schronisko było swego czasu przeciwne wywożeniu psów do Niemiec, ale toz ma umowę ze schroniskiem i może brać z niego psy w dowolnych ilościach i bez opłaty.
Psy masowo wyjeżdżają do Niemiec i ślad po nich ginie.
Szkoda, że nie dajecie bokserkowi szansy na sprawdzony domek...

Posted

Nikus napisał(a):
Schronisko w Rudzie Śląskiej też współpracuje z tego co wiem z niemieckimi stowarzyszeniami...nie słyszałem o tym by mieli jakieś złe doświadczenia...zapytam koleżankę stamtąd co wie na ten temat..a to że warunki nieporównywalne to wiem na 100 %

W schronisku w Berlinie czeka na adopcje 2000 psow, to samo w innych duzych miastach, od 5 lat nie udalo sie ustalic gdzie dokladnie trafiaja psy wywozone z Polski, pracowaly nad tym rowniez Polskie Sluzby Celne .Podpisywane sa ogolne listy adopcyjne na kilkanascie psow do dt co potem nie wiadomo, nie ma kart adopcji do ds na konktetne psy i koty.Czy kotos kto oddal psa do adopcji na Dt do Niemiec byl i widzial DS tego psa, widzial jego karte adopcyjna z nazwiskiem, adresem, nr telefonu osoby , ktora psa lub kota adoptowala?Koniec wiecej na ten temat juz sie nie wypowiem.
Zycze tobie Sopelku szczescia, duzo szczescia...................................

Posted

Greven byla zbanowana - ale sprawdze... wlos mi sie jezy - pisza w tym watku, ze ZAWSZE traci sie kontakt z psem, ktory wyjezdza :(

-------------------------------------------
http://www.dogomania.pl/threads/144833-Bokser-Ambi-ma-dom?p=12994523&viewfull=1#post12994523
[quote name='emilia2280']Karma, kasa, najczésciej jest niewielká frakcjá darów i wplat zbieranych przez te fundacje na psy "medialne" oglaszane przez fundacje na swoich stronach www. darczyncy odpowiadajá na apel fundacji, wiéc te dary nie pochodzá od fundacji a od darczynców, bez laski.

Poczytajcie sobie troche, zwlaszcza ostatnie kilka stron, najlepsze info na stronie 82:
http://www.dogomania.pl/forum/f28/co-powinnismy-wiedziec-wyadoptowujac-poza-granice-polski-89321/index93.html

A "kochajácy dom", tez znajdziesz w linku powyzej- lapy posredników:

cyt z powyzszego linku, strona 82, post Wolnego Psa:
"...wiesz może, ze prawie wszystkie psy, które jadą z Hundehilfe z Polski do Niemiec przyjeżdżają do "pośredników handlowych" ? Niektóre z nich do schronisk z szansą pozostania tam do końca ich życia. Ale większość - do pośredników handlowych. Pośrednik handlowy przejmuje odpowiedzialność za psa, ponieważ kupuje psa od Hundehilfe Polen. Więc mogą potem odsprzedać psa swoimi sposobami. Głównie przez drobne ogłoszenia w gazecie. ..."

Posted

"Psy w Niemieckich schroniskach maja przypisanych opiekunow ,wolontariuszy ktorzy tj.w Polsce zajmuja wyprowadzaniem,i pielegnacja,nie zajmuja sie natomiast adopcjami,sa to osoby po 18 roku zycia.DT przetrzymuje pieski ,przez siebie wybrane,podpisuje umowe z org.lub schroniskiem bez prawa decydowania o adopcji.Adopcjami zajmuja sie osoby ze schronisk lub organizacji.
Schronisk polskch nie nalezy w zadnym wypadku porownywac do schronisk niemieckich gdyz on reprezentuja znacznie wyzszym standartem,i kierownictwo ma odpowiednie kwalifikacje ,sa to prawdziwi milosnicy zwierzat,gdyz w innym przypadku po 5 latach ,a nawet wczesniej moga byc odsunieci przez zarzad schroniska czy organizacji sa wybory miedzy czlonkami.
psy dlugo przebywajace moga wystapic w telewizji w niedzielnych godzinnych programach regionalnych np.co niedziela WDR godzina 18 pietnascie jest program gdzie schroniska i inne organizacje przedstawiaja pieski do pilnej adopcj,sa i kotki i inne zwierzatka.Poza tym program zawiera duzo ciekawostek :jak wychowuje sie psy itd.te programy sa w kazdym regionie."
taka info tez znalazłam

Posted

napisalam do kilku osob z tego watku, do ktorego link podalam wyzej. robie burze mozgow - moj narzeczony pisze do znajomej, ktora ma hodowle owczarkow niemieckich - i ponoc prowadzi hotelik ...moze pomoze szukac domu...

jest mi tak glupio... to wszystko stalo sie przeze mnie - to ja polecilam ten dom...

Posted

Karolina...uczymy sie na swoich i cudzych bledach cale zycie. Trudno, stało sie...Juz nawet myslalam, ze zabiore go na tydzien ale musze znalezc mu domek...domek stały...koniecznie. Jesli mialby pojechac do Niemiec i byloby mu tam dobrze, dlaczego go tego pozbawiac??........tylko nie mamy pewnosci...

Posted

no wlasnie ja czytam o tych adopcjach i nie wiem... nie chcialabym zeby potem Tobie Nemko, nam - tu z tego watku zarzucil, ze nie mamy pojecia co sie dzieje z Sopelkiem...ze moze trafil do jakiegos instytutu, albo gnije w schronie... a tak niestety moze sie stac...

skoro zawodza ludzie, ktorych znamy - to co z tymi obcymi? :(

co innego, gdyby od razu byl domek - w Niemczech - a tu jednak wystepuje posrednik i moze potem posrednik posrednika....

Posted

Ciotki, pozwólcie że na chwilę odbiegnę od niemieckiego tematu.
Wielka prośba do osób które widziały Sopelka "na żywo".

zerknijcie na fotki na tym wątku... to nie jest ten sam pies, prawda?

http://www.dogomania.pl/threads/174880-Norfolk-terrier-coA-tu-namieszaA-i-mamy-Don-Kichota-DAE-brA-wka-ZAADOPTOWANY

czasami jak zobaczę porzuconego psa, podobnego do tego którego raz już spotkałam w schronisku, popadam chyba w lekką paranoję i potrzebuję, żeby ktoś chłodnym okiem spojrzał z boku i powiedział że to nie ten. :( Ale co się dziwić, jak parę tygodni szczeniaka adoptowanego od nas znaleźliśmy w schronisku kilkanaście kilometrów oddalonym od przytuliska, z którego go ludzie zabrali. Młode miłe małżeństwo... skur*ysyny oddały psa, 4-miesięcznego szczylka, do innego schronu W DNIU ADOPCJI, mówiąc, że znaleźli :(

Posted

Bo albo jade w sobote do Tozu i sie z nim widze i go zabieram, albo widze sie tylko z dziewczyną - opiekunką, oddaje kojczyk małego, pileczke, kocyk, ktore wczesniej zabiore mam nadzieje, z domu tymczasowego,i juz go nie zobaczymy:(

Posted

[quote name='pinkmoon']Ciotki, pozwólcie że na chwilę odbiegnę od niemieckiego tematu.
Wielka prośba do osób które widziały Sopelka "na żywo".

zerknijcie na fotki na tym wątku... to nie jest ten sam pies, prawda?

http://www.dogomania.pl/threads/174880-Norfolk-terrier-coA-tu-namieszaA-i-mamy-Don-Kichota-DAE-brA-wka-ZAADOPTOWANY

czasami jak zobaczę porzuconego psa, podobnego do tego którego raz już spotkałam w schronisku, popadam chyba w lekką paranoję i potrzebuję, żeby ktoś chłodnym okiem spojrzał z boku i powiedział że to nie ten. :( Ale co się dziwić, jak parę tygodni szczeniaka adoptowanego od nas znaleźliśmy w schronisku kilkanaście kilometrów oddalonym od przytuliska, z którego go ludzie zabrali. Młode miłe małżeństwo... skur*ysyny oddały psa, 4-miesięcznego szczylka, do innego schronu W DNIU ADOPCJI, mówiąc, że znaleźli :(

Nie, to nie Sopelek...Sopel ma białą plamke na czole i rozowy nosek

Posted

Nie ma inf w pierwszym poście i musicie mi wybaczyć, że nie przebrnę przez cały wątek... Napiszcie w skrócie - on jest w DT i może/nie może zostać; jaka jest alternatywa; czemu CG?

Posted

Wszystko wyszlo dzisiaj...Sopelek przebywal w dt od soboty. Dzis pewnie im uciekl i wpadl pod samochod w Szczecinie na ulicy Santockiej. Zabralo go Toz i zadzwonili do mnie...(juz nie pamietam skad mieli tel)...Nic, zadnych informacji o zaginieciu psa nie mialam z dt....Maly dostaje zastrzykip/w bolowe, antybiotyki. Ma szanse wyjechac w niedziele na adopcje do Niemiec. Organizuje to Canis Gratia...