aresnik Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 aresnik Miłośnik owczarków klubowicz Rejestracja: 04 stycznia 2006 Miasto: Radomsko Wypowiedzi: 36 Wypowiedź: 26 lutego 2006 o godzinie 12:21 | IP zalogowane Do tej pory miałam tylko suczki, więc do końca nie jestem zorientowana w temacie - proszę odpowiedzcie na moje pytania: 1. Od jakiego mniej więcej wieku kawaler ON zaczyna podnosić nogę do sikania ? 2. Wiem, że są przypadki kiedy dorosłe psy tak nie robią, więc co jest tego przyczyną ? 3. Jakie są zalety i wady podnoszenia, bądź nie podnoszenia nogi w czasie sikania ? 4. Czy na własnej działce pies ma zwyczaj znaczenia terenu, czy może robi to tylko na obcym terenie ? Quote
saJo Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Ad. 1 Raczej nie wczesnije niz 8 miesiecy, ale ogolnie jest to bardzo zroznicowane. Ad. 2 Trudno powiedziec, moze psu tak jest wygodniej....Dla pewnosci mozna sprawdzic stawy, moze pies nie podnosi nogi, bo ma problem z biodrami. Ad. 3 Jak pies nie podnosi nogi, czesto obsikuje sobie przednie lapy, co jest troche hmmmmm malo estetyczne :lol: Ad. 4 Pies znacza teren mowi: to jest moja wlasnosc! Wiec oczywiscie znaczy rowniez swoja dzialke, ale sa rozniaste typki i moga byc odstepstwa od tej reguly. Quote
ASICA Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Od niedawna mam taki egzemplarz w domu który nie zawsze podnosi noge:roll: czasmi mu sie nie chce a czasami robi to tak wysoko że mam wrazenie że go ta noga przeważy i sie przewróci:evil_lol: wiem ze można samca nauczyć zeby wysoko nogi nie podnosił. postaram sie wrzucic fotke samca sikającego tak w rozkroku bez podnszenia nogi;) Quote
julita104 Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Ja za to mam sunie ktora czasem podnosi nozke przy sikaniu :lol: Nie wiem - moze sie na naszego starszego pieska napatrzyla. Quote
saJo Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 "ASICA" napisał(a):wiem ze można samca nauczyć zeby wysoko nogi nie podnosił. Tylko...po co to robic?? Skoro tak mu wygodnie?! Quote
ASICA Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 powiem szczerze ze pojecia nie mam-zawsze miałam tylko suczki:roll: słyszałam że uczy sie tak psy mieszkające w domkach z ogódkiem-ponoć zeby drzewek nie podlewały:crazyeye: tego staruszka mam od paru tygodni,czasami prawie sie kładzie jak sika-zabij mnie nie wiem po co!! Quote
sylrwia Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Pies zadziera noge podczas sikania nie dlatego, że ma taki kaprys ale aby znaczyc teren. Im wyżej siknie tym dlużej bedzie sie jego zapach utrzymywał. Nieraz mozna zauważyć jak np. dwa psy sikaja na tą samą latarnie, jeden skończy drugi podniesie nogę, ten skończy to pierwszy podchodzi wącha i jeszcze raz sika. :) Zwierzęta różnie zaznaczają teren sikają, robia kupy (widziałam psa, który specjalnie ustawiał się tyłkiem pod murkiem aby na murku zostawić niespodziankę), ocierają sie, niektore drapia ziemie, drzewa. Quote
Vectra Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Ja mam w rodzinie taki psi egzemparz który siusia jak dziewczynka mimo że ma już prawie 2 lata.Za to drugi pies (one mieszkają razem)robi tak jak napisała sylrwia łapsko podnosi podczas sikania bardzo wysoko i podczas kupkania również ją unosi. Widać niektóre psy tak mają i nie należy się tym przejmować :lol: Quote
saJo Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Moj ON zaczal regularnie podnosci noge w wieku trzech lat, a i teraz nie jest dla niego problemem brak krzaczka, kuca i sika, po co zadzierac be potrzeby noge. Quote
sylrwia Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Znam takze psa który ma 2 lata i nie podnosi łapy przy sikaniu. Ale to chyba wynik tego, ze on nie mam konkurencji bo to "odludzie", mieszka z dwiema suczkami. Quote
Vectra Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 sylrwia napisał(a):Znam takze psa który ma 2 lata i nie podnosi łapy przy sikaniu. Ale to chyba wynik tego, ze on nie mam konkurencji bo to "odludzie", mieszka z dwiema suczkami. Ten psiak o którym pisałam mieszka w wielkim blokowisku gdzie populacja suk jest oooogromna :angryy: :angryy: drugi nadrabia za nich obu :diabloti: Quote
ASICA Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 to pies który raz sika tak: a raz tak: od czego to zależy?? pojęcia nie mam:shake: :shake: Quote
Pascal Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Spytaj swojego psa :evil_lol: A na poważnie, każdy pies jest inny i ma inne estetyczne potrzeby. To tak jakbyście zapytali: a dlaczego Olo pisze lewą ręką, a dziadek parkuje samochód tyłe itd. Poprostu tak widać im wygodniej - jest to ich jakaś osobista cecha. Jeden mój dog nigdy przez całe życie nie podniósł nogi przy siusianiu ( stawy biodrowe ok), drugi to zawsze robił i robi. Suczka mojej mamy podnosi łapkę do góry gdy siusia a druga nie. Tak jest i odpowiedzi prawdziwej może Wam udzielić chyba tylko Wasz pies, a my możemy się tylko domyślać o co w tym wszystkim chodzi.:crazyeye: Quote
julita104 Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 sylrwia napisał(a):Pies zadziera noge podczas sikania nie dlatego, że ma taki kaprys ale aby znaczyc teren. Im wyżej siknie tym dlużej bedzie sie jego zapach utrzymywał. Nieraz mozna zauważyć jak np. dwa psy sikaja na tą samą latarnie, jeden skończy drugi podniesie nogę, ten skończy to pierwszy podchodzi wącha i jeszcze raz sika. :) Zwierzęta różnie zaznaczają teren sikają, robia kupy (widziałam psa, który specjalnie ustawiał się tyłkiem pod murkiem aby na murku zostawić niespodziankę), ocierają sie, niektore drapia ziemie, drzewa. O to ja dobrze o tym wiem :lol::lol::lol: Moj pies - notabene maluski wzrostem ale wielki duchem- wlazi na wszystkie zaspy, gorki, kamory zeby nasikac jak najwyzej. A kupki czesto robi na drzewo lub krzaki :mad:. Czasem zle sie ustawi i sie biedny wysila a kupa nie chce isc no bo sie zablokuje :shake:. Potem musze debila myc, mam juz w domu chusteczki pampers dla niemowlat, bo to szybciej niz kapac calego psa, a przypadki sa bardzo czeste. Probowalam oduczyc ale to chyba jest dla niego jakis priorytet :angryy: Ale wyglada przy tych swoich wysiłkach super komicznie -wyobrazcie sobie yorka gramolącego sie na wszystkie górki tylko poto zeby sie tam wysikac :lol: Quote
Recommended Posts