Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:angryy:Już jakiś czas temu na innym forum wpadłam w konflikt z pewną babką, która zajmuje się hodoffflą nierodowodowych psów (shih tzu, cocker spaniel, owczarek podchalański, z chihuahuą nie wyszło to sobie jeszcze yorka dokoptowała), dodając do psa (o zgrozo!) pisemną gwarancję czystości rasy. Ale to jeszcze nic...
Okazało się, że ta pani zaszczenia suki co cieczkę. Są na to dowody na blogu jej pseudohodowli (nie wiem czy mogę podać adres?). Jest do tego potwornie bezczelna, no ale trudno. Ciekawa jestem czy takie praktyki są w jakiś sposób zakazane? Czy prawo chroni jakoś psy, które żyją na fermach rozpłodowych?????:angryy:

Posted

rianka napisał(a):
:angryy:Już jakiś czas temu na innym forum wpadłam w konflikt z pewną babką, która zajmuje się hodoffflą nierodowodowych psów (shih tzu, cocker spaniel, owczarek podchalański, z chihuahuą nie wyszło to sobie jeszcze yorka dokoptowała), dodając do psa (o zgrozo!) pisemną gwarancję czystości rasy. Ale to jeszcze nic...
Okazało się, że ta pani zaszczenia suki co cieczkę. Są na to dowody na blogu jej pseudohodowli (nie wiem czy mogę podać adres?). Jest do tego potwornie bezczelna, no ale trudno. Ciekawa jestem czy takie praktyki są w jakiś sposób zakazane? Czy prawo chroni jakoś psy, które żyją na fermach rozpłodowych?????:angryy:

Rianka, wszystko zależy od tego w jakich warunkach żyją psy. Jeśli mają całkiem dobre warunki, nie są wychudzone i jakoś strasznie zaniedbane, to niestety niewiele można zrobić. Nie ma zakazu rozmnażania psów co cieczkę, ponieważ pseudohodowle-rozmnażalnie nie podchodzą pod przepisy Związku Kynologicznego.

Jedyne co można zrobić to zgłosić sprawę do Urzędu Skarbowego, jeśli babsko nie ma zarejestrowanej pseudo i nie płaci podatków. Trzeba jednak zebrać wszelkie PrintScreeny, żeby były dowody jej działalności.

Podaj proszę linka do strony tej pseudo, może być na PW. ;)

• 1 year later...
Posted

Choć to stary temat to odświeżę od stycznia 2012 można będzie zgłaszać takie miejsca do stosownych służb. Ponieważ zgodnie z nową ustawą NIE WOLNO BĘDZIE ROZMNAŻANIE PSÓW (i nie tylko) NIE RASOWYCH

tu artykuł

Kilka tygodni temu rozgorzał w mediach spór dotyczący wypowiedzi posła PSL Eugeniusza Kłopotka, który wypowiedział się na temat więzienia psów na krótkich łańcuchach na wsiach. Obecnie sprawa już jest uregulowana, Prezydent podpisał ustawę z dnia 16 września 2011 roku o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Ustawa ta wprowadza wymóg, aby długość uwięzi dla zwierząt domowych nie była krótsza niż 3 m. Będzie też zakaz utrzymywania zwierząt domowych na uwięzi w sposób stały przez dłużej niż 12 godzin w ciągu doby.

Celem ustawy nie jest jedynie określenie długości uwięzi, wprowadza ona szereg przepisów, które mają zwiększyć ochronę prawną zwierząt, w tym w szczególności zwierząt bezdomnych. Likwidowane zostaną przepisy m. in. przewidujące zwalczanie zdziczałych psów i kotów przebywających na terenie obwodów łowieckich, których już nie będzie można zwalczać poprzez odstrzał.

Większa ochrona zwierząt

Znowelizowane przepisy zakazują puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. Ponadto osoba, która napotka porzuconego psa lub kota, w szczególności pozostawionego na uwięzi, będzie zobowiązana do powiadomienia najbliższego schroniska dla zwierząt, straży gminnej lub Policji. Zgodnie z nowymi przepisami doprecyzowane pojęcie znęcania się nad zwierzętami a także ich zabijania. W przypadku ujawnienia przypadków znęcania się nad zwierzętami, będzie można je odbierać osobom, które się nad nimi znęcają.

Ograniczenia hodowli i sprzedaży

Po wejściu w życie przepisów ustawy wprowadzony zostanie zakaz nabywania i sprzedaży zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach, a także prowadzenia takich targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych oraz wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. Po wejściu ustawy w życie zabronione będzie rozmnażanie psów i kotów w celach handlowych, z wyjątkiem hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

Jak podkreślano w toku uchwalania przepisów, nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt jest niezbędna aby uregulować kwestię praw zwierząt w obliczu zmian zachodzących w mentalności społecznej i braku zgody na dotychczasowe rozwiązania prawne. Zmiany zaproponowane w ustawie mają polepszyć sytuacją zwierząt zarówno hodowlanych jak i bezdomnych oraz wdrożyć zasadę, że zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą, a człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.

Jednakże niezależnie od przepisów ważniejsza będzie zmiana mentalności hodowców, a także innych ludzi, którzy często zwierzęta traktowali właśnie jako rzecz a nie istotę myślącą.

link do oryginału
http://biznes.onet.pl/zwierzeta-maja-nowe-prawa,18651,4885676,1,analizy-detal

Posted

Adamant napisał(a):
Choć to stary temat to odświeżę od stycznia 2012 można będzie zgłaszać takie miejsca do stosownych służb. Ponieważ zgodnie z nową ustawą NIE WOLNO BĘDZIE ROZMNAŻANIE PSÓW (i nie tylko) NIE RASOWYCH

No to nie do końca tak - psy będzie można rozmnażać, ale nie będzie wolno ich sprzedawać; przynajmniej tak wynika z zaznaczonej części cytatu.
Jeśli to prawda, to zobaczymy ile zostanie tych co rozmnażają rasowce bez rodowodu z miłości, a nie dla pieniążków :diabloti: