Bruno... Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Witam. Mam dużego, dosyć już wiekowego psiaka (ma około 13 lat, 40 kg wagi). Od kilku tygodni pies ma zaburzenia oddechu które objawiają się mocną zadyszką przy minimalnym nawet wysiłku, a także w stanach poddenerwowania, stresu, emocji. Psiak po króciutkim spacerku, wejściu na schody, ledwo łapie oddech. Zdarzyło się nawet kilka razy że pies na spacerze siadał na tylnich nogach i nie miał siły się podnieść. Do tej pory zrobiłem badania krwi (wynik w normie), EKG (wynik w normie) i prześwietlenie płuc (nic nieprawidłowego nie znaleziono). W czasie prześwietlenia płuc okazało się że pies ma nienaturalnie powiększoną lewą komorę (przedsionek?) serca, ale ponowne badanie EKG nie wykazuje żadnych nieprawidłowości w pracy serca. Do tej pory pies dostaje: Enateral, Bemecor, Furosemidum, Aminofilinę, Synulox (albo coś podobnego - antybiotyk). Zaburzenia oddechu raczej nie są objawami starości - widać że pies strasznie sie męczy i jest to mocno nienaturalne. Najgorsze w tym wszystkim jest to że mój weterynarz nie umie znaleźć przyczyn choroby i dosyć bezradnie rozkłada ręce. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z podobnymi schorzeniami??? :placz: Quote
wolfi Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Jesli pies ma tak duży przerost komory- to nie jest to prawidłowy obraz serca. Zarówno psa jak i EKG powinien ocenic specjalista. jesli serce pracuje prawidłowo ( ?? !!) to po co pies dostaje Bemecor, Furosemid ...? Quote
Bruno... Posted February 26, 2006 Author Posted February 26, 2006 Dzięki za uwagi. Jak dotąd pies jest pod opieką weterynarza - który podobno jest "najlepszy w mieście". I to on ocenia EKG jako prawidłowe i przepisuje leki na serce... Chyba czas zmienić weterynarza. Może znacie jakiegoś godnego polecenia weterynarza w Tychach lub okolicach... może jakiś kardiolog? Quote
coztego Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 [quote name='Bruno...'] Może znacie jakiegoś godnego polecenia weterynarza w Tychach lub okolicach... Tu na forum, parę osóbz Tychów polecało panią Olender. może jakiś kardiolog? To już Wrocław albo Warszawa.... :roll: Quote
Atenka Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Ja jestem z Tychów i mam chorego psa na serce i wierz mi nie ma w Tychach dobrego weta od serca (nie mówiąc o kardiokogu).Dora jest pod opieką dr Pasławskiej z Wrocławia.Jeśli się coś dzieje nagłego jeździmy do super Pani Cymbryłowicz-kardiolog z Gliwic (uczennica Pasławskiej).Nie jest to daleko a wetka jest dobrym kardiologiem i ma nowy sprzęt. Jak chcesz napisz do mnie na pw lub maila podam Ci namiary i wytłumaczę jak dojechać. Quote
wolfi Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Pani dr.Pasławska jest wybitnie godna polecenia- Wrocław Dr. M.Garncarz i dr.Niziołek-Warszawa Quote
Bruno... Posted February 27, 2006 Author Posted February 27, 2006 Dzięki wszystkim za rady, ale już niestety za późno.... Quote
Recommended Posts