Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

matko.... jeszcze Dobrocin nie wyczyszczony z tych biednych stworzen..... a tu juz odkryte kolejne masakryczne miejsce ....
Kochani, zabierzcie te szczeniacki koniecznie.... przeciez one beda zjedzone wszystkie .....
A sukom nie dacie rady dac zastrzykow hormonalnych ?????
Jak dostana raz, to nic im nie bedzie, a przynajmniej 4 miesiace bedzie spokoj.....
Tylko trzeba sprawdzic, czy nie sa ciezarne juz......

Posted

Dzwonił do mnie kolega ma zaprzyjaźnionego gospodarza który z chęcią przyjąłby kozy. Ponoć to dobry gospodarz i dobrze traktuje zwierzęta. Ma bacówkę wypasa owce kozy krowy. Koza oczywiście spełnia funkcję użytkową- daje mleko. Nie ma co oczekiwac ze baca będzie kozę tylko głaskał jak my swoje pieski. Ale : krzywdy nie robi, jeść daje , dobrze traktuje, koza siedzi na łące (w okresie letnim) a nie ciasnej komórce głodna. Kolega gospodarza zna osobiście i ręczy ze zwierzęta w dobre ręce by poszły.
Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem

Posted

Koleżanka która nie ma konta na dogo prosiła aby przekazać. Ja tam się nie znam na kozach:

"...Gluciu, napisz im, że może być bus blaszak, albo zwykła przyczepka, taka z dachem, trailera mało kto im pożyczy, kozom siano wystarcza, treściwa może im zaszkodzić, jeśli nie są produkcyjne,czyli nie doją się w danym momencie.
Kozy można przewieźć zwykłą przyczepą zadaszoną, np Niewiadów, mam taką ale odległość
Ja moje kozy woziłam w bagażniku IBIZYnp do weta do miasta, albo busem blaszakiem."

Posted

Takich podrostków jest kilka. To te które z piwnicy wyszły. Pieski świat........

Modle sie tylko zeby te będzińskie kałmuki w urzędzie nie wyślizgały sie i żeby szanowny pan prezydent podjął odpowiednią decyzję. Żeby miał ...kochones a nie tylko obway

Posted

NOwe zdjecia mam dzięi przemiłej nauczycielce z Będzina która od lat walczy o zwierzęta w tym mieście. Ona chodzi i pomaga tym psom i kotom.... i kozom.Dobry , dusz - człowiek. Skupia grupę ludzi wokół siebie. Gdyby nie oni i gdyby nie dziewczyna z Dąbrowy , (dawniej TOZ) - nic byśmy nie wiedzieli.

Posted

Co do kóz mogę doradzić tak, bo mój szwagier od 15 lat je hoduje (zaczęło się od alergii dzieci na mleko krowie): koza to nie pies, wiadomo, nikt nie trzyma kozy po to tylko, żeby była. Koza może i powinna dawać mleko, zwłaszcza że jest to alternatywa dla osób, które mają alergię na mleko krowie. No ale żeby koza (czy krowa) miała mleko, to najpierw musi zostać zacielona, urodzić małe, a jak je odkarmi to trzeba ją regularnie doić, żeby mleko nie zanikło (jak u ludzi - trzeba urodzić człowieczka, żeby mieć mleko w cycusiach, a potem regularnie karmić, bo zaniknie:) ). Popyt na mięso kozie, jako takie, nie jest zbyt wielki, raczej hoduje się je dla mleka i jego przetworów. Więc myślę, że pomysł z bacą, który mógłby je od razu wziąć do siebie na stałe i ma rekomendację, nie jest taki zły. Wiem, że pewnie się narażam pisząc, że nikt nie trzyma kozy, by ją głaskać po głowie, no ale taka to już natura kozy- to zwierzę gospodarskie i na dodatek bardzo żarłoczne - naprawdę potrafią zjeść wszystko, co znajdą w zasięgu pyska :).

Posted

Magda NS - racja. Dla mnie jedyne kryterium to poprawaich losu. SIedzą w ciemnej komórce, bez łąki, bez światła. KOSZMAR.
Chociaż koza na smyczy jak pies? Nowy rodzaj snobizmu?

Posted

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Zabrać wszystkie zwierzęta a tych meneli pozamykać w karcerach i podpalić żywcem!!!
Ten horror nigdy się nie skończy, równie dobrze możemy usiąść i bić głową w ścianę aż do śmierci!

Oferuję DT dla 2 maluchów.

...i na dodatek szczury :placz: