Jump to content
Dogomania

Alarm! Wawa! Sunia za tm co czeka pozostale psy ??!! Psiaki spod stadionu :(

Recommended Posts

Posted

Są tam jeszcze i inne psy, nie zapominajmy.
prawa dogomaniackie do kumpla reniax z mężem maja jak najbardziej, nie przesadzajmy - opiekuja sie tamtejszymi psami od dawna. warto jeszcze, zeby zrozumireli - jak i dlaczego działamy, ze to co robimy, ma sens, jest poparte doswiadczeniem - i wsparli nas w tym.

• Replies 459
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fajnie, ze pojawiły się jakieś spokojne rozmowy na tym wątku...
Uważam, że pomimo wszelkich nieporozumień powinien nas łączyć jeden najważniejszy cel: dobro Kumpla nawet jeśli pojmowany jest w trochę inny sposób.
Proponuję zapomnieć o tych sporach, które tu miały miejsce( ze swojej strony przepraszam) i na razie do nich nie wracać a skoncentrować sie na tym co można zrobić dla psa w obecnej sytuacji.
Jeśli wiec chcecie mu nadal pomóc proponuje tak:
1. niech Kumpel zostanie na razie na stadionie do czasu ostatecznego zamknięcia a ma to być ok września,
2. wciągnąć Kumpla na listę oczekujących na miejsce w tym hotelu
http://www.dogomania.pl/threads/138231-Hotel-dla-ps%C3%B3w-JAMOR
kto mógłby to zrobić? może ktoś ma bliższy kontakt z właścicielem?nie wiem jakie są zasady przyjęć?
3. nie przestawać w ogłaszaniu Kumpla na rożnych stronach, zapoczątkowała to Koosiek ale nie wiem czy to jest kontynuowane
4. rozwiesić w wielu miejscach plakat przygotowany przez Koosiek; ja rozwiesiłam w swojej okolicy no ale nie jestem w stanie w całym mieście
5. chciałam tez zrobić mu ogłoszenie na allegro, ale kto mógłby to firmować aby wyglądało poważnie ? zazwyczaj takie ogłoszenia wystawiają fundacje czy schroniska to chyba bardziej dyscyplinuje ewentualnych właścicieli do podejmowania świadomych decyzji no i jeszcze sprawdzenie domu, umowa adopcyjna itp, ja tego nie zrobię nie jestem kompetentna i nie mam takich możliwości;
6. może jednak w tym czasie znalazł by się jakiś dt dla psiaka gdybyście uruchomiły swoje znajomości na tym forum.

To na razie tyle co przychodzi mi do głowy.
Może Wy macie inne , lepsze pomysły jeśli oczywiście nadal chcecie pomóc Kumplowi... jeśli nie trudno ale myślę tak:
przyszłość Kumpla zależy od naszej zdolności porozumienia się i dojścia do kompromisu, nie wybierajmy pomiędzy koncepcjami, wybierzmy cel a ten jest przecież wspólny.

Posted

renia, dojdziemy do kompromisu - nie mamy wyjścia, spoczywa na nas odpowiedzialnośc za psy - one same sobie nie poradzą.
co do twojego planu, poniżej uwagi:
nie ma co czekac do wrzesnia. pobyt na stadionie to ryzyko. zakolejkowac go trzeba u jamora i ja to mogę załatwić (chyba), i jak przyjdzie kolejka, to go tam zawieźć.
ale - jamor nie szkoli tymczasowiczów, a kumpel potzrebuje edukacji. chyba, że szukamy mu domu, w którym byłby psem podwórkowym (dobrego oczywiście, a nie na łańcuch). wtedy tej edukacji nie potzrebuje az tak.
jeśli ogłaszamy kumpla juz teraz - to naprawde tylko do domu z ogrodem - nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy umie zachowac czystośc, czy nie będzie znaczył domu - to zwiększa ryzyko zwrotu z adopcji.

no i - co z pozostałymi psami?

wypowiedzcie sie ludzie, załatwiac mu kolejkę u jamora?

Posted

[quote name='reniax1']
1. niech Kumpel zostanie na razie na stadionie do czasu ostatecznego zamknięcia a ma to być ok września,

znaczy może ustawić sie juz w kolejke i jak bedzie nasza kolej to do wrzesnia nie czekać?

[quote name='reniax1']
2. wciągnąć Kumpla na listę oczekujących na miejsce w tym hotelu
http://www.dogomania.pl/threads/138231-Hotel-dla-ps%C3%B3w-JAMOR
kto mógłby to zrobić? może ktoś ma bliższy kontakt z właścicielem?nie wiem jakie są zasady przyjęć?

no jamor bardziej szkoli, moze bez sensu? są fajne hotele też bliżej :)

[quote name='reniax1']
3. nie przestawać w ogłaszaniu Kumpla na rożnych stronach, zapoczątkowała to Koosiek ale nie wiem czy to jest kontynuowane

to na pewno! Kumpel był (jest) w Vege teraz, ale kurde żaden odzew :(

[quote name='reniax1']
5. chciałam tez zrobić mu ogłoszenie na allegro, ale kto mógłby to firmować aby wyglądało poważnie ? zazwyczaj takie ogłoszenia wystawiają fundacje czy schroniska to chyba bardziej dyscyplinuje ewentualnych właścicieli do podejmowania świadomych decyzji no i jeszcze sprawdzenie domu, umowa adopcyjna itp, ja tego nie zrobię nie jestem kompetentna i nie mam takich możliwości;

ja bede mogła ale niestety za miesiac-dwa
moze tymczasem kto inny by mogł?

[quote name='reniax1']
6. może jednak w tym czasie znalazł by się jakiś dt dla psiaka gdybyście uruchomiły swoje znajomości na tym forum.

z DT baaaardzo słabo! jeszcze 2 lata temu było o wiele łatwiej (ale też mniej psów było ratowanych), teraz to nawet znajomości nie pomogą...

kasa 90 zł na psy stadionowe poszła na leczenie Omena ALE :) mogę w każdej chwili oddać, znaczy powiedzmy tak: kasa jest. 90 zł mamy. są na koncie jak były. ok?

Posted

reniax1 napisał(a):

Odświeżam mu ogłoszenia cały czas, ale już nie w takiej ilości, tylko na najpopularniejszych stronach.

Posted

Na początek wszystkim baaaardzo dziękuję za tak serdeczny odzew.

Właściwie nie wiem co mam napisać dalej, wszystko wydarzyło się tak nagle i niespodziewanie, że do chwili obecnej jestem w szoku.
Pewnie zaraz posypią się na mnie gromy za brak profesjonalizmu (proszę o takowe na priv) ale cóż stało się...

O 17.30 zadzwoniła osoba zainteresowana adopcją Kumpla. Wypatrzyła ogłoszenie naklejone na szybę sklepu pod moim blokiem. Chciała zobaczyć psa więc zebrałam się szybciutko i pojechałyśmy na stadion.
Po drodze opowiedziałam jej historie Kumpla i szczerze poinformowałam o możliwych a raczej prawdopodobnych kłopotach z socjalizacją itp..
Z rozmowy wywnioskowałam, że problemy bezdomnych zwierząt nie są jej obce, kiedyś sama zajmowała się takimi psami,pomagała im, szukała domu, współpracowała również z jakąś fundacją.
Właśnie w sobotę miała jechać na Paluch po jakiegoś innego biedaka ale wpadła na to ogłoszenie...
Dowiedziałam się również , że ma już w domu 6letnią sunie ze schroniska a kilka msc temu jej mama przygarnęła innego bezdomnego psiaka.
Zatem wspaniała rodzina o wielkim sercu dla pokrzywdzonych przez los zwierząt.

Dojechałyśmy na stadion, Kumpel był, troszkę zmęczony upałem ale uradowany na nasz widok.
Decyzja nie trwała długo: po prostu biorę go i już! Nie mogłam zmarnować takiej szansy.
Oddałam pani Ani książeczkę zdrowia Kumpla i poprosiłam o telefon gdyby z jakiś powodów zmieniła decyzję , ale wykluczyła taka możliwość .
Odwiozłam ich do domu, nowe zamknięte osiedle na Targówku w pobliżu dużo zieleni i miejsc do spacerowania .
Mam nadzieję, że to dobra decyzja , myślę że pokochają się wzajemnie a Kumpel znajdzie u nich szczęście i poczucie bezpieczeństwa.
Trzymam więc kciuki i życzę Kumplowi powodzenia w nowym domu.

Wiadomość z ostatniej chwili:
Kumpel wykąpany
otrzymał nowe imię: Misiek
jest spokojny ale cały czas chodzi za panią Anią
poleguje na balkonie
z sunią mijają się na razie obojętnie ale bawił się ponoć ładnie z sunia mamy właścicielki ( byli już w odwiedzinach)
no i niestety wybrał sobie jedną ścianę ,którą ... obsikuje ale pani sie na razie nie zraża zapewniając , że nie zmienia raz podjętej decyzji

Oby to był najszczęśliwszy dzień w życiu Kumpla-Miśka...

Posted

a będziecie mogli odwiedzić panią Anię za jakiś czas? i jeśli np. moglibyśmy dostać jakieś foty wtedy... to byłoby bosko.

skąd ona się o Kumplu dowiedziała? :)

możemy tez podpisać fundacyjną umowę (powiedzmy, że ma całkiem prawną moc:)) mogę podesłać na maila! to by było bardzo zalecane! ;)

jakby sikał i był z tym problem to możemy pomóc szkoleniowo!

Posted

on sobie teren znaczy , jego dom , jego pani ,jego suczka
niech Pani idzie chłopaka ciachnie w sensie wytnie mu jajka
i mam nadzieje że bedzie im się układało
podpisz z pania umowe , wzory sa w necie " umowa adopcyjna psa" i powiedz ze teraz od czerwca zaczela sie akcja darmowego chipowania psów , niech może skorzysta w najbliższej weterynarii powinni udzielić jej informacji ktore lecznicy w tym roku uczestnicza w akcji chipowania

Posted

umowa prywatna jest mało warta, polecam podpisanie umowy fundacyjnej :)

tak, on teraz ich sprawdza, dominuje, znaczy :) normalnie
powinno przejść, ale wyciąć byłoby najlepiej.

Posted

Ciągle mam problemy techniczne z tym forum i nie udaje mi się napisać wszystkiego w takiej formie jak bym chciała. Ale nie o to chodzi.

To wszystko co proponuje Mru biorę pod uwagę.
Zacznę od umowy adopcyjnej , proszę mi ja przesłać.
O chipowaniu podpowiem po podpisaniu umowy.
O kastracji też już wspominałam, oferowałam nawet pokrycie kosztów ale Pani powiedziała, że sobie poradzi.

Planujemy odwiedziny, będą też pewnie zdjęcia, niech tylko trochę odpoczną , przyzwyczają się do siebie a przede wszystkim muszę nabrac pewności , że nic się nie zmieni
i Kumpel znalazł DS.
Bo na razie drżę na dźwięk telefonu.
Wieczorem zadzwonię do nich więc napiszę co i jak.

Posted

no i proszę, jak chłopak zafarcił.
umowa i wizyta poadoopcyjna i naprawdę zalecałabym w towarzystwie kogos od nas, tak po cichu to pawła, bo przy okazji podpowie im kilka rzeczy szkoleniowych, jka bedzie trzeba.
z jaka fundacją ta pani miała kontakt?

czy w takim razie wszytskie pomysły, które odnosiły sie do kumpla, przenosimy na pozostałe psy? no raczej, ale chce sie upewnić, ze wszyscy tak myslą.

Posted

sleepingbyday napisał(a):
no i proszę, jak chłopak zafarcił.

Na razie jestem na etapie "zbyt piękne aby było prawdziwe".
Choć w głębi serca wierze, że się uda.
umowa i wizyta poadoopcyjna i naprawdę zalecałabym w towarzystwie kogos od nas, tak po cichu to pawła, bo przy okazji podpowie im kilka rzeczy szkoleniowych, jka bedzie trzeba.

Nie ma sprawy sama o tym myślałam musimy tylko zgrać terminy.

czy w takim razie wszytskie pomysły, które odnosiły sie do kumpla, przenosimy na pozostałe psy? no raczej, ale chce sie upewnić, ze wszyscy tak myslą.

Szczerze powiedziawszy w ostatnich dniach Kumpel był sam. Nie wiem co stało się z tamtymi psami. Może ten facet co się nimi opiekuje po prostu ich nie wypuszcza. Sprawdzę jeszcze dokładnie temat.

Posted

niesamowite zakonczenie sporow :) bed ejutro na stadionie to sie rozejrze ale zazwyczaj widzialam Kumpla i taka wychudzona sunie ktorej juz dawno ani widu ani slychu

Posted

Są nowe wieści od Kumpla, bardzo dobre wieści.
Adaptacja przechodzi bardzo szybko i łagodnie, wygląda na to że członkowie rodziny pokochali nowego psiaka z wzajemnością zresztą.
Pani Ania jest zachwycona jaki to miły, łagodny, spokojny pies. Euforia ją rozpiera kiedy mówi o nim, w końcu doszła do wniosku ze Kumpel przyniósł jej wielkie szczęście...
Podobno nie siusia już w domu, choć czuwała całą noc nasłuchując czy nie piszczy pod drzwiami , ale był spokój, zaś wczesnym rankiem byli już na spacerze.
Kumpel wczoraj trochę markotny, dziś bardziej śmiały i radosny biegał z sunia po polanie.
Chodzą już nawet bez smyczy, Kumpel bardzo posłuszny, trzyma się właścicielki a gdy odbiegnie kawałek wystarczy że gwizdnie a już jest przy nodze, a raczej na piersi bo skacze na nią z radości.
Co chwila szturcha ja pyszczkiem w udo przypominając o sobie, mój mąż się śmieje, ze wkrótce będzie ja podgryzał w pośladek , bo jemu tez tak robił.
To ci zawadiaka ten Kumpel/Misiek.

Nie ma problemu z podpisaniem umowy, Pani jest raczej dyspozycyjna czasowo, więc jeśli ktoś ma ochotę ze mną podjechać zapraszam nawet w ten weekend albo w przyszłym tygodniu najlepiej chyba wieczorem.

Czy to będzie szczęśliwy finał? Coraz bardziej wierze, że TAK!

Co się zaś tyczy pozostałych psów: najprawdopodobniej zostały zabrane przez osobę/właściciela , która się nimi zajmowała, gdyż teren gdzie przebywały został już całkowicie rozebrany, zlikwidowany a było to od ul. Zamoyskiego(czy jakoś tak).
Myślę, że nie zostały porzucone bo wtedy na pewno przyszłyby do naszej budy , do Kumpla.
Oczywiście będę kontrolowała czy się nie pojawią, zresztą tam co chwile biega jakiś bezdomny pies...

Posted

Ale cudowne wieści:multi::multi: To niesamowite ile szczęścia miał Kumpel:loveu: Reniax dzięki za Kumpla, za jego nowe lepsze życie. Reniax możesz mi napisać na PW na jakiej ulicy mieszka Pani ( ja też z Targówka, więc może kiedyś się nawet przypadkiem z nią spotkam)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Potrzebna pomoc!
Szczególnie zwracam się z prośbą do NiJaSe, jesteś specjalistką i miłośniczką psów rasy husky , liczę , że coś zaradzisz.
Zadzwoniła do mnie Ania, ta która adoptowała naszego Kumpla. Wczoraj pod sklepem znalazła niemalże konającego psa, zaopiekowała się nim, zawiozła do weterynarza.
Nie wiem dokładnie co mu dolega ale raczej nic poważnego pies był po prostu bardzo wycieńczony, na szyi ma wytartą mocno sierść jakby ślady od łańcucha , był trochę przestraszony i brudny. Jest to podobno bardzo ładny pies właśnie zdecydowanie w typie husky, weterynarz ocenił jego wiek na ok 1,5 roku, jest łagodny i posłuszny.
Aktualnie przebywa u mamy Ani, ponieważ Kumpel poczuł się panem domu i nie akceptuje drugiego psa. Nie mogą go wiec zostawic u siebie, oprócz Kumpla maja przecież jeszcze 2 sunie.
Ania wyraża wolę przetrzymania psa u siebie do czasu znalezienia mu domu, choć gdyby trafił się jakis dt to byłoby super.
Wszystkich aktywnych w tym wątku proszę o pomoc w ogłaszani psa, zdjęcia będa później, może ktoś zna miłosnika tej rasy chetnego adoptowac .

Ania do forum raczej nie dołączy, wiec gdyby ktos chciałby sie z nią skontaktowac podam nr telefonu.

Prosze pomózmy tej dziewczynie , ona ma wielkie serce dla skrzywdzonych psiaków, pomogła Kumplowi ale teraz sama potrzebuje pomocy!