fragile Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Witam! Bede wdzieczna za rady, co robic.Moja suczka yorka ma obecnie 3,5 miesiaca.Jest kochana, radosna, w zasadzie wszystko ok, tylko z jednym nie moge sobie poradzic.Lubi bawic sie pileczka- ja rzucam, ona ja przynosi, podaje komende "siad" i po wykonaniu polecenia rzucam znowu.Puszcza ta pilke z pyska, ale zdarza sie, ze chwyta moja reke zebami- po prostu gryzie- nie trzymam wowczas zabawki w dloni,tylko po nia siegam, albo akurat moja reka znajdzie sie "w polu razenia", a ona cap !Chce ja tego oduczyc tylko jak? Próbowalam natychmiast zakonczyc zabawe- czy to dobry sposób? I na jak długo ja zakonczyc? po 10 min. znowu próbowac czy za wczesnie? A moze jakis inny sposób? Za wszelka pomoc z góy dziekuje:) Quote
Mi. Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 fragile- dobrym sposobem jest powiedzenie stanowczo "nie" i skończenie zabawy tak jak napisałaś ;)Napisz przez ile stosujesz tą metode i ile miesięcy/lat ma twój psiak?? Quote
fragile Posted February 25, 2006 Author Posted February 25, 2006 Szczenior ma 3,5 miesiaca, a problem zaczal sie tydzien temu.Od poczatku reaguje na to"nie wolno" , przerywam zabawe, ale po paru minutach znowu zaczynam- czy pies to rozumie jako kontynuacja czy jako nowa zabawe?.Moze powinnam skonczyc definitywnie? Quote
Mi. Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 według mnie to że chwyta za ręke to na razie jest dla szczeniaka forma zabawy więc nie musisz się o co martwić. On wtedy nawet nie wie czy gryzie piłeczke czy ręke :lol: narazie się o nic nie martw, powinien niedługo przestać. Quote
betty_labrador Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 sunia chyba nie kojarzy tego przerwania zabawy z gryzieniem po rekach... dobry sposob, ale trzebaby utrafic juz przy pierwszej probie checi zlapania za reke(za nim zlapie, a widzisz ze ma zamiar) zakonczyc zabawe, wstac i na jakis czas ignorowac pieska. Powinna skojarzyc, ze lecenie z zabkami na reke(fakt ze nie kojarzy narazie, ze reki sie nie gryzie ale widzi jednak co chce capnac ;) ) bedzie oznaczal koniec zabawy. Mozesz tak sprobowac. No i po parunastu minutach powracac do zabawy. Lepiej przerywac zachowanie zanim sie zacznie, a widac ze ma sie zaczac, latwiej je wtedy opanowac. pozdrawiam. Quote
Cathedral Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Przerwa w zabawie powinna moim zdaniem trwać tak długo, aż pies się uspokoi. Można także szczeniora wystawić za drzwi - w ramach kary za niepożądane zachowanie. Jednak oddzielenie od stada jest karą dosyć dotkliwą. Inne mądre uwagi, które przeczytałam w mądrych książkach :cool3:: - nie odsuwać gwałtownie rąk, gdy szczeniak chwyta - utwierdzi go to w przekonaniu, ze podgryzanie, to także dla ciebie dobra zabawa - można popiskiwać, gdy pies gryzie - powinien to odczytać jako wyraźny sygnał, że zadaje ból i że powinien przestać - w książce "z kluczem do psa" przeczytalam, że mozna wkladac pomiedzy dlon a zeby fafle psa, gdy podgryza - wtedy gryzie sam siebie, co oczywiście szybko mu brzydnie. Quote
FigabaS Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Jak nauczyc psa szacunku do ludzkich rak radzi Zofia Mrzewinska w topicu "rozgryziony" szczeniak, na stronie 8 jesli dobrze pamietam. Poszukaj i przeczytaj, mysle ze warto. Quote
Recommended Posts