Bonsai Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 A ja nawet nie moge go sciagnac. :p Nie ma co, zdolna jestem. :P Quote
Samturia Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 nooo Bonsai wymiata ;) ale ja tez sie w gimpie nie umiem połapać :( Quote
Marta i Wika Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 A ja umiem :diabloti: A co do ściągania Gimpa to najpierw trzeba zainstalować biblioteki odpowiednie, tam jest na stronie wszystko napisane. Quote
nathaniel Posted March 17, 2007 Author Posted March 17, 2007 Wyobraźcie sobie, że mam zdjęcia :) Pozdrawiam... Quote
Bewarka Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 to ostatnie foto jest super...:loveu: przynajmniej się nie odwrócił...:evil_lol: Quote
eria Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 czy mi sie wydaje czy Rambo ma nowy czerwony komplecik? Quote
nathaniel Posted March 17, 2007 Author Posted March 17, 2007 [quote name='eria']czy mi sie wydaje czy Rambo ma nowy czerwony komplecik? Tak ma nowy komplecik :) jutro mnie w Kat. nie będzie , bo oczywiście musiałam zmoknąć, zmarznąć i czuję się okropnie., Quote
Patikujek Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 http://images20.fotosik.pl/135/a0979bf3efbbc1d7.jpg :loveu: I tak się ciesz nathaniel mi się nie udało kasy od mamy wysepic i nie byłam na wystawie, a tak bardzo chciałam:shake: Quote
Patikujek Posted March 17, 2007 Posted March 17, 2007 http://images20.fotosik.pl/135/a0979bf3efbbc1d7.jpg :loveu: I tak się ciesz nathaniel mi się nie udało kasy od mamy wysepic i nie byłam na wystawie, a tak bardzo chciałam:shake: Quote
nathaniel Posted March 18, 2007 Author Posted March 18, 2007 [quote name='Patikujek_Zabrze']http://images20.fotosik.pl/135/a0979bf3efbbc1d7.jpg :loveu: I tak się ciesz nathaniel mi się nie udało kasy od mamy wysepic i nie byłam na wystawie, a tak bardzo chciałam:shake: ja w ogóle nie byłam, miałam pogłaskać Burki od Puli i miało być tak fajnie, a tu lipa. Quote
Bonsai Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Na tym 3 zdjęciu wygląda jak szczeniaczek. ;) nathaniel, czy Rambo był kastrowany? Quote
nathaniel Posted March 19, 2007 Author Posted March 19, 2007 Był kastrowany dwa lata temu ;) A dlaczego pytasz? ;) Quote
Bonsai Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Bo też będę musiała wykastrować Piegusa. Trochę się boję, ale chyba jak każdy w takiej sytuacji. :p Quote
nathaniel Posted March 19, 2007 Author Posted March 19, 2007 Ja w sumie wtedy nic o kastracji nie wiedziałam. Porposili o to w schronisku, umówiliśmy się na zabieg, przyjechaliśmy, piesek dostał głupiego jasia, trwała operacja (pamiętam jeszcze hasło pani dyrektor schroniska, skoro dziś kastrujemy to przyprowadźcie mi tu jakiegoś delikwenta :diabloti: ), mnie "zabawiały" schroniskowe psy, po operacji psa przynieśli do gabinetu. Położyłam go na kocyku i czekałam aż się wybudzi (najstraszniejsze chyba jest wybudzanie ... ) i jakoś to poszło. Quote
Bonsai Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Aha, to nie znałaś go przed kastracją? Najbardziej się boję, że Piegus zmieni się z charakteru... Gdzieś czytałam, że po kastracji pies jest np. mniej pewny siebie... Oby to był mit. :p Quote
nathaniel Posted March 21, 2007 Author Posted March 21, 2007 Znałam znałam. On do nas przyjechał w kwietniu, a gdzieś w zimie był kastrowany. Ogólnie rzecz biorąc to ja , a nie kastracja, pozbawiłam go pewności siebie :oops: Quote
Bonsai Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 nathaniel napisał(a): Ogólnie rzecz biorąc to ja , a nie kastracja, pozbawiłam go pewności siebie :oops: To znaczy? Quote
Marta i Wika Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Bonsai napisał(a):Aha, to nie znałaś go przed kastracją? Najbardziej się boję, że Piegus zmieni się z charakteru... Gdzieś czytałam, że po kastracji pies jest np. mniej pewny siebie... Oby to był mit. :p Wiesz co Bonsai, to zależy chyba, co to znaczy pewność siebie. Na pewno kastracja często obniża poziom agresji do innych psów i wszystkie te samcze zachowania którymi kieruje testosteron. Myślę, że wiele zależy od właściciela. O sukach po sterylce też krąży wiele mitów, że robią się grube i wredne. Quote
Bonsai Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Marta i Wika napisał(a):Wiesz co Bonsai, to zależy chyba, co to znaczy pewność siebie. Na pewno kastracja często obniża poziom agresji do innych psów i wszystkie te samcze zachowania którymi kieruje testosteron. Myślę, że wiele zależy od właściciela. O sukach po sterylce też krąży wiele mitów, że robią się grube i wredne. Inna sprawa, kiedy pies nie jest agresywny do innych psów (no dobra, jak jest suka z cieczką to pewne konflikty się pojawiają). Męczące są jednak te ciągoty do suczek, no i obrzydliwe lizanie ich sików (fuj! fuj!)... Tak czy siak Piegus będzie kastrowany, jednak skoro "wiele zależy od właściciela" to jak mam postępować? W internecie trudno cokolwiek znaleźć, bo obok trafnych informacji jest mnóstwo zupełnie niekompetentnych. Ciężko rozdzielić dobre rady od złych. Quote
Marta i Wika Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Na liście klikerowej i na forum pozytywnym jest sporo osób z kastrowanymi pieskami. Może podzielą się doświadczeniem, dadzą jakieś rady? Quote
nathaniel Posted March 21, 2007 Author Posted March 21, 2007 Bonsai napisał(a):To znaczy? To znaczy , że nie wiedziałam co robię i wyszło na to, że mam zahukanego, głupiego psa. Tak się wszystkim wydawało. A tu pozytywne szkolenie , takie, które zmieniło moje podejście do psa , zmieniło też Grubego. Niby wcześniej też na smaki "pracowaliśmy", ale towarzyszyła temu otoczka Teori Dominacji ... Obce psy do mnie lgnęły, a ten mój burek tak jakoś omijał mnie łuczkiem itd itd. Co do lizania siuków to u nas to wyszło w tym roku - skoro lubi to niech to robi :diabloti::diabloti: Ale wtedy ma szlaban na całusiowanie mnie na spacerze :lol: A tak po za tym, to pogoda do bani. Wyszłam z domu z psem i doszłam do wniosku, że nie idziemy do skate parku poćwiczyć tylko na siku i do domu. Obejrzałam sobie filmiki Jacka , gdzie Aria pięknie przynosi kiełbaskę i też tak chciałam. No nie zaczęłam od kiełbaski, bo Rambo by ją skonumował, a po za tym żadnej w domciu nie było. Wzięłam więc chusteczki k/s za zainteresowanie się paczką, za wzięcie do pyska,za przyniesienie mi. Po jednej sesji miałam już przyniesienie na gest i słowo (razem) , a w drugiej zaczęłam mówić tylko PODAJ przynosił , ale musiał się zastanowić co mi podać. Raz nawet gwzidnął mi kliker- bo przyczepiłam sobie do smyczy (takiej na komórkę) , żeby nie zgubić na spacerze .... Jest genialny:loveu::loveu:. Po za podrzucaniem , memłaniem i tym, że chusteczki nadają się najwyżej do przecierania okularów było dobrze. Raz mi chciał zwiać z chusteczkami ,tak mu się ta zabawa spodobała :loveu: ... Ale wypluł na zostaw. I to utwierdza mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłam. A w szkole spięcia z jedną koleżanką na temat rodowodów, z drugą (co ciekawe ta druga jest przeze mnie uważana za snobkę... ). Z K. (ta druga) pokłóciłam też sie na temat szkolenia, bo oczywiście coś tam napomknęła na temat obroży antyszczekowej, o.e . I o ile widzę zastosowanie o.e w niektórych przypadkach to w wypadku szczeniaka, z którym można wszystko , nie widzę tego. Ona stwierdziła, że jakoś polecenia trzeba wyegzekwować. A ja na to, że wystarczy zmiana podejścia i troszeczkę wiedzy ... Druga koleżanka (też ma szczeniaka ) stwierdziła, że chociażby z moralnego punktu widzenia nie włożyłaby takiej obroży tak młodemu psu. Inny kolega ma rottka (spod wystawy...-chociaż mógłby sobie pozowolić na rottka z rodow. ) i uważa , że jego pies jest ciepłą kluchą, bo nie jest agresywny. O_0. Paranoja. Quote
Bonsai Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Tak, teoria dominacji więcej psuje niż pomaga. Na szczęście ja zacznę (a w sumie już trochę zaczęłam) od pozytywnych metod. ;) Pogoda faktycznie fatalna, u mnie w ogórdku nawet śnieg jest! Ehh... Wiosna, tak? Gratuluję Tobie i Rambo sukcesów w nauce. :) Mma nadzieję, że w przyszłości też będziemy mogli się z Piegusem takim czymś pochwalić. ;) A co do ludzi z klasy - niestety, zacofanie umysłowe rządzi... :p Quote
Recommended Posts