MaLLLiiNoWa665 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Niedlugo bede miec psa i mam kilka pytan ktore moga wydac wam sie banalne i prosze o niepisanie postow typu jestes smieszna ...itp. wole zapytac niz miec pozniej problemy z psem ....Pyt 1. Czy wstawac do psa gdy w nocy wyje ?Pyt 2. Czy podczas kwarantanny moge wyjsc z psem przed dom na kilka minut ? (wiadomo mi ze po tej drozce chodzi jedynie kot :))Pyt 3. Kiedy zaczac uczyc psa komend oraz zaczac kapac ?Pyt 4. W jakie zabawy bawic sie z psem aby uczyl sie i bawil jednoczesnie ??Pyt 5. Jakie szczepienia powinam wykonac i w jakich odstepach czasu ?Dziekuje wszystkim za odpowiedzi #Milti Quote
Impresja&Simarilion Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 na wszytkie te pytania powinien Ci odpowiedzieć hodowca Quote
vege* Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 1. powinnaś wstać bo może właśnie psiak chce na dwór wyjść bo ma potrzebę zaąłt się 2. w zasadzie to mogłabys ale musisz psa pilnować jak oka w głowie, nie pozwalaj mu wąchać odchodów innych zwierząt niech sie załatwi i do domu szybko, ale po kwarantannie która trwa chyba 2 tyg (nie pamiętam dokładnie bo mam już dorosłego psa ;D) możesz spokojnie z nim wychodzić, ale lepiej żeby dalej nie wąchał odchodów bo może inne zwierze było chore, miało może jakieś pasorzyty i może przez to twój pies zachorować 3. komend i posłuszeństwa to jak najwcześniej najlepiej od 3 mies życia, a z kąpaniem to zapytaj weta 4. możesz np po pokoju porozstawiać korki od butelek i np jak amsz 10 korków to pod 3 korki schowaj smaczki i niech psiak szuka gdzie jest dla niego nagroda., moze też być aport 5. to już z wetem uzgodnisz ps. ajkiego masz psiaka ;-) Quote
Greven Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='MaLLLiiNoWa665']Pyt 1. Czy wstawac do psa gdy w nocy wyje ?Pyt 2. Czy podczas kwarantanny moge wyjsc z psem przed dom na kilka minut ? (wiadomo mi ze po tej drozce chodzi jedynie kot :))Pyt 3. Kiedy zaczac uczyc psa komend oraz zaczac kapac ?Pyt 4. W jakie zabawy bawic sie z psem aby uczyl sie i bawil jednoczesnie ??Pyt 5. Jakie szczepienia powinam wykonac i w jakich odstepach czasu ?[/QUOTE] Na Twoje pytania powinien wyczerpująco odpowiedzieć hodowca i weterynarz. Z moich doświadczeń mogę podpowiedzieć, że: - pies zazwyczaj nie wyje w nocy, chyba że to pies rasy pierwotnej, albo trzymasz go gdzieś odizolowanego; pies (rozumiem, że mówimy o szczeniaku?) może zacząć się kręcić, popiskiwać, szczekać pod drzwiami, albo drapać łapką; może także zaczepiać Ciebie; w takiej sytuacji trzeba z psem jak najszybciej wyjść na dwór i pochwalić za załatwienie potrzeby; jeśli potrzeba zostanie załatwiona w domu, to nie z winy psa, nie wolno go karać, bo spowodujesz, że zacznie załatwiać się "po kątach", tak abyś go podczas tej czynności nie przyłapała, lub będzie popuszczał mocz na tle nerwowym - podczas kwarantanny możesz wychodzić ze szczeniakiem nawet na dłuższe spacery, tylko nie w miejsca "zapsione", tam gdzie jest dużo odchodów i psich wydzielin; jeśli masz ogród, to szczeniak może spokojnie po nim buszować, ewentualnie wynoś go z dala od cywilizacji, na tereny zielone; jeżeli mieszkasz w blokowisku, gdzie trawniki i chodniki są obsrane, to pamiętaj, że zarazki wnosisz na butach i szczeniak będzie miał z nimi kontakt, wąchając czy liżąc obuwie - psa ucz komend od pierwszego dnia, oczywiście w formie dla niego przystępnej, zabawowo-poznawczej - psa możesz umyć, gdy tego wymaga, tylko stosuj odpowiednie kosmetyki, spokojnie przyzwyczajaj do kąpieli i zabezpieczaj oczy oraz szczególnie uszka przed dostaniem się wody i wody z szamponem; potem dobrze dosusz przed wyjściem na dwór, jeśli pies ma gruby włos, to przyzwyczajaj do suszenia suszarką Ale o tym wszystkim na pewno powie Ci hodowca, nie przejmuj się. Z jakiej hodowli kupujesz pieska i co to będzie za rasa? Quote
Impresja&Simarilion Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='vege*'] 4. możesz np po pokoju porozstawiać korki od butelek i np jak amsz 10 korków to pod 3 korki schowaj smaczki i niech psiak szuka gdzie jest dla niego nagroda., moze też być aport A nie sądzisz że szczeniak może pogryźć te korki i najeść się plastiku :P Quote
taks Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 na dodatek jest to świetna szkoła jak szybko nauczyc szczeniaka szukania i zjadania żarcia znalezionego na ziemi - baaardzo przydatne na spacerach:diabloti: Dla mnie żelazna zasada to jedzenie albo z miski albo z ręki ( i to tylko mojej !) ostatecznie z konga lub kuli/smakuli- to co na ziemi jest fuj i tknąć nie wolno. A czym skorupka za młodu... Wiem, że takie zabawy w chowanie smaczków są polecane na róznych forach bo to faktycznie frajda dla psa ale wyrabia fatalny nawyk szukania i zjadania odpadków w plenerze ,nawyk których bardzo trudno zlikwidować MaLLLiiNoWa665 - popieram że najwięcej a zwłaszcza tych szczegółowych wskazówek dot. pielegnacji ,zywienia ( nie pytasz o to ale przypuszczam, że też będziesz potrzebowac informacji) i profilaktyki powinnas wydobyc od hodowcy i weta który będzie prowadził szczeniaka. Nie chodzi o to, że migamy się od odpowiedzi ale te wskazówki trzeba dostosować i do rasy i wieku psiaka i sposobu w jaki był prowadzony w gnieździe . Tu więc poza bardzo ogólnymi i jak widac równiez kontrowersyjnymi radami nie uzyskasz wyczerpujących odpowiedzi . Prawidłowe odchowanie szczeniaka to temat rzeka a szczeniak , szczeniakowi nie równy... Quote
Sallcia Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Pyt 4. W jakie zabawy bawic sie z psem aby uczyl sie i bawil jednoczesnie ?? Ucz go/ją komend, na poczatek podstawowych, później już takich bardziej zaawansowanych. Podstawowe to siad, leżeć, zostać, daj łape, głos , etc.:) Zaawansowane to wchodzenie do pudełka, wskakiwanie na ręce, takie, nad którymi wiecej muszisz z psem posiedzieć. Wiadomo, że jest to wysiłek dla psa, ale nigdy nie myśl, że pies jest męczony w ten sposób. Taki kontakt z pańcią + nagrody, to dla psa bardzo dobra zabawa, nie tylko umysłowa .. ;) Bawić możesz się także z psem w aportowanie, frisbee, dog dance i inne tego typu sporty psie :) Na początek pooglądaj sobie o tym filmy, programy , etc. Dopasuj do siebie jedno z nich, które będą pasowaly do twojego trybu życia, kontaktach z psem i jego zainteresowania, charakter.. Jeżeli już coś dobierzesz, co Cię zaciekawi, poczytaj o tym choćby tutaj na forum, zapytaj osoby doświadczone, bo inaczje możesz przez pomyłke bardzo zraźić psa do tego zajęcia :D Jeżeli wolisz jednak coś lżejszego, niż sport, to na pewno przeciąganie się z psem, aport [ zalicza się chyba do tych i do tych] plywanie, etc. Zalezy co tam lubi pies i do czego go ciągnie. :) Powodzenia ;) Quote
Greven Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='vege*']możesz np po pokoju porozstawiać korki od butelek i np jak amsz 10 korków to pod 3 korki schowaj smaczki i niech psiak szuka gdzie jest dla niego nagroda (...)[/QUOTE] Dopiero doczytałam o tych korkach. Pomijając aspekt uczenia psa wyszukiwania i zbieractwa (chyba, że pracujesz nad węchowcem, który ma wynajdować różne rzeczy), co może się zakończyć patologicznym żarciem odpadków podczas spacerów, to plastikowy korek nie jest bezpieczny - jak już to kong ze smakołykami dostosowany do psa. Quote
smerfetka123 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 co do nauki zbierania,to kula działa podobnie, bo wypadają z niej na ziemie smakołyki,a co do tego.że takie zabawy są złe, to można zastosować komendę,u mnie na zajęciach takie szukanie serka przez psa jest bardzo dobrym sposobem na kontakt dziecka z psem,przez to kilkoro dzieci bojących się psa,przekonało się do niego, tylko,że pies siedział i na komendę szukaj szukał danego smakołyka po danym zapachu, z ziemi zjada tylko na komendę proszę, więc jedno nie wyklucza drugiego. jak się popracuje z psem, to odróżnia trawnik i szukanie wszystkiego co leży,od pomieszczenia i szukania na komendę danego smakołyka, ale do tego potrzeba trochę pracy, a co do korków, to zależy od psa, bo niektóre i w całości mogą połknąć, więc tym bardziej bym się bała, ,może jakieś miseczki metalowe,ale to też na komendę, tak aby rozróżniał, zresztą jedzenie z ręki to można powiedzieć,że też niebezpieczne, bo pies może się otruć biorąc od obcego, ja się dziwiłam,czemu znajoma mówiła,że jak chce dać smakołyk jej psu to z lewej, ale mi wytłumaczyła,że on bierze tylko z lewej,bo większość ludzi jest praworęcznych i mniejsze ryzyko otrucia, a co do kwarantanny, to jest do ok 3 ms, po 3 szczepieniach jakieś 2 tyg. ale tak powoli można choćby w torbie albo na rękach brać na dwór i puszczać w w miarę czystych miejscach Quote
Greven Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Dobrze, że nie zyję w świecie trucicieli i moje psy - zawsze pod kontrolą, zawsze na smyczy w obcym miejscu - mają szansę brać z ręki tylko od ludzi, od których pozwalam im brać... o ile ktoś zechce je nakarmić, ale o to raczej trudno. Tylko rodzina i znajomi. [quote name='smerfetka123']u mnie na zajęciach takie szukanie serka przez psa jest bardzo dobrym sposobem na kontakt dziecka z psem,przez to kilkoro dzieci bojących się psa,przekonało się do niego, tylko,że pies siedział i na komendę szukaj szukał danego smakołyka po danym zapachu, z ziemi zjada tylko na komendę proszę, więc jedno nie wyklucza drugiego.[/QUOTE] Prowadzisz jakieś szkolenia psów? Quote
vege* Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 sory nie pomyślałam o tym, że taki mały szczeniak przegryzie taki gruby korek :shake: przepraszam najmocniej, że napisałam takie coś, po prostu jak mi się w domu nudziło to tak robiłam z moim psem tylko, że Nuka podnosiła korek zębami odkładała na bok i zjadała ciasteczko, które było pod korkiem, a na dworzu dzięki tej zabawie też nic nie zjada, więc może to zależy od psa, czy będzie chodził po dworze i szukał czegoś do zjedzenia lub nie, moja suczka jest strasznie wybredna więc może to dlatego :evil_lol: Quote
smerfetka123 Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Greven napisał(a):Dobrze, że nie zyję w świecie trucicieli i moje psy - zawsze pod kontrolą, zawsze na smyczy w obcym miejscu - mają szansę brać z ręki tylko od ludzi, od których pozwalam im brać... o ile ktoś zechce je nakarmić, ale o to raczej trudno. Tylko rodzina i znajomi. Prowadzisz jakieś szkolenia psów? dopiero zauważyłam, bo dużo wątków na dogomani, wybacz :) ja nie szkole,znaczy się szkole tylko swoje psiaki i pomagam przy szkoleniu schroniskowych, a tak to uczestniczę w szkoleniach grupowych prowadzonych przez znajomą, już dość długo, z racji tego,że mam psa z którym chodzę do dzieci,więc cały czas się uczymy :) Quote
dylogia Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Pyt 1. Czy wstawac do psa gdy w nocy wyje ? Tak, ale nie w momencie gdy słyszysz wycie. Trzeba uchwycić moment gdy choć na chwilę umilknie i wtedy do niego podejść by nie nagradzać zachowań neurotycznych. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się kliker. Pyt 4. W jakie zabawy bawic sie z psem aby uczyl sie i bawil jednoczesnie ?? Zabawy eksploracyjne i węchowe - otwarty parasol na środku pokoju, rower, wielkie pudło, tunel, dziecko, poszukiwanie smaków i wszystko z czym psiak może się spotkać w życiu dorosłym w mniej przyjaznych warunkach :) Quote
Recommended Posts