Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 698
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam kontakt sms-owy z Beą100. Przekazałam jej wczoraj wiadomości o Żanetce. Prosiła żebym w jej imieniu gorąco podziękowała Enii, Folen, za wszystko co robicie dla tej biednej suczki, no i oczywiście prosi i my wszyscy prosimy o jak najwięcej wieści o niej i jej dzieciach.

Posted

enia napisał(a):
Dzieciaczków jest sztuk 7 , sliczne różnej maści, ladnie wyglądają takie kluseczki, sunia bardzo ich broni i powarkuje na obcych, maluchy siedzą w budzie i są bezpieczne.

To dużo :-o Teraz tylko dobre jedzonko i powinno być dobrze (jeżeli można tak powiedzieć w tym ogólnym nieszczęściu :-( )
Dziękujemy dziewczyny za wiadomości i opiekę :calus:

Posted

Witajcie cioteczki kochane. Melduję się prosto z lasu. Już jestem i jeszcze raz bardzo chciałam podziekować (zwłaszcza Enii :loveu: )
Ja na króciutko bo padam na pysk ( za przeproszeniem :evil_lol: ) ale muszę tylko napisać skrótowo, że jutro rano przyjeżdża pociagiem Jola z Grodziska i jedziemy na Barską ( w sprawie karmy dla schroniska/dla Żanetki) oraz potem do Węgrowa. Mamy nadzieję pogadać z Kierowniczką schroniska o wielu rzeczach.
W poniedziałek mam w Grodzisku pogadankę o psach i pokaz swoich ogarów (wraz ze zbiórką darów dla Żanetki); Jola jest nieprawdopodobna (jutro zrobimy fotki do tej zbiórki itd). Jutro zresztą napiszę więcej.

Posted

Byłysmy wczoraj z Jolą, wróciłyśmy wieczorem.
Najpierw pojechałyśmy do Hillsa na Barskiej i tam za całe 400 zł (BRAWO Jola za ta owocną ,,zbiórkę" wsród znajomych:multi: ) zakupiłysmy po promocyjnej cenie puszki dla szczeniaków i karmę i Caltix dla psów. Cały tył w Tico się zapełnił :multi: . Dostałyśmy też reklamówę gadżetów (nieodpłatnie) na naszą przyszłą loterię na rzecz Węgrowa i myślę, że będziemy współpracować z tą firmą przy dalszej zbiórce (ale o tem-potem).Nawiązałyśmy też dobre/doskonałe kontakty itd itd. (Jola jest..nieprawdopodobna zupełnie :loveu: ).Loteria odbędzie się we wrzesniu w szkole w Grodzisku/mamy to zaklepane na 100%. Mamy 20 maskotek (pluszowych piesków od Haggisa) i mamy rózne gadżety fajne od Volvo i mamy książki dla dzieci (nowiutkie) i czapki basetbolowe i długopisy z notesami i wiele innych fajnych rzeczy na tą loterię.
ZBIERAMY z Jolą fanty na tą loterię (czy ktoś z Wwy i okolic ma coś co mógłby ofiarować na ten cel?) .
Loteria będzie na cel doprowadzenia wody do schoniska (koszt odwiertu studni to 1200 zł) i to będzie cel tej loterii.Wody w schronie NIE MA!!!!. Psy piją wodę ze stawiku obok (zieloną) a wyobrazcie sobie wykuwanie przerębli zimą...horror:-( . Ziemie tam gliniaste i trzeba odwiert do wody wykonać profesjonalnym sprzętem (stąd ta duże suma do uzbierania ale...MUSIMY).
Druga sprawa to BUDY dla psów. Nie wiem, czy nie najwazniejsza!Widziałam psy ,,mieszkajace" w starej lodówce i wiele jest pod czymkolwiek np dwoma oknami z szybami zamiast w budach, wogóle tam wszystko służy za ,,budy". straszna nędza i ROZPACZ. Do zimy musimy nazbierać materiałów budowlanych (zbieramy wszystko co się nada na budy tzn deski, płyty, blachy czy eternit na dach, kawałki starej wykładziny typu gumoleum (na dachy) czy też kawałki wykładziny dywanowej do ocieplenia (ideałem byłby styropian).Następna sprawa to siatka i słupki na ogrodzenie (czy boksy w przyszłości) ale to temat na potem. Teraz= WODA i BUDY.
Tam jest czyściutko i ludzie tam wykonują heroiczną pracę...szkoda słów, kto był ten wie o czy piszę. Naprawdę trzeba pomóc.
Żanetka jest łagodną sunią i machała ogonem jak nas zobaczyła ale zasłoniła sobą dzieci i nie dała nawet zajrzeć. Jest też śliczną sunią (mało ,,ogarzą" może poza powłóczystym spojrzeniem i dla mnie jest raczej mieszanką ONkową bardziej niż ogarzą ale to nic nie szkodzi) i plan jest taki, że jak Żanetka odchowa dzieci to ją zabiorę do siebie do socjalizacji (mamy też z Jolą pomysł na pózniejszy dom docelowy dla niej). Teraz ważne, by przetrwała wykarmienie swojej siódemki jak najlepiej i w zdrowiu. Kierowniczka obiecała dbać o naszą sunię. Jedzenia ma cały schron aktualnie na tydzień. Jest tam czysto i pieski są łagodne i dają się głaskać. Jest sporo adopcji co mnie ucieszyło bardzo.
To taki mały ,,skrót" i na gorąco po wczorajszej wizycie ( z wieloma tematami muszę jeszcze się z Jolą naradzić i z nimi ,,przespać" jak to się mówi i je sobie przemysleć itd itd)

Co do pomocy dla Węgrowa to Sabina1 założyła nowy temat=zapraszamy tam.
Zapraszam zwłaszcza ludzi z Wwy i okolic/ wszystkie materiały na budy zgromadzę u siebie we Włochach (mam ogród z szopą) i potem mam szansę na transport do Węgrowa (kwestia tylko kasy na paliwo ale to temat na potem). Te pieski muszą przed zimą mieć gdzie się schować przed zimnem/ nie możemy zostawić tego tak jak jest :shake: .

Posted

Acha, Jola zrobiła zdjęcia ale dopiero odbiorę je na płycie w poniedziałek jak się spotkamy razem (i z grupą 20 dzieciaków) w Grodzisku/taki mamy plan.
Cioteczki, czemu milczycie?

Posted

Ech i naszym marzeniem jest barak (choćby stara przyczepa czy kiosk ruchu ze złomu czy cos w tym stylu) by móc znależc miejsce dla suk po operacjach/sterylkach). Suki nie mogą lezec po opeacjach na glinie.Ale to też temat na potem...ech, schron bez wodu, bud i prądu i bez kawałka dobrej siatki ogrodzeniowej. Tam są same dziury gdzie wsiowe psy mogą np bez przeszkód wleżć i kryć schroniskowe suki...horror...takiej nędzy nie widziałam na oczy....:shake: Siatka, słupki, marzenie=kojce.

Możecie być pewni, że ja tego tak nie zostawię, nie ma mowy :roll:

W tej kolejności: budy, woda, siatka, baraczek (czytaj: sterylki).
No i jedzenie oczywiście cały czas; o tym nie muszę pisać.
Dobrze by było ruszyć burmistrza/miasto do pomocy...hmmm...

Posted

Folen :loveu: , kochana cioteczko z terenu, zajrzyj koniecznie na temat Sabiny1 na pomocy pod tyt ,,Schronisko w Wegrowie bez bud i wody", jest tam konkretne pytanie do Ciebie...

Posted

Ja bylam dzisiaj w schronisku, zawiozlam sucha karme od Chrupka, i zabralysmy a Olgą Sonię ktora ma nowy domek.
Dowiedzialam sie , że wczoraj byla inspekcja weterynaryjna z Siedlec i robili jakis przegląd i spis inwentarza i wyszo to kiepsko.

Posted

Tak ja też wiem o tej inspekcji. Ale dopóki nie ma ,,zarzutów" wypunktowanych to nie ma jak się odwoływać czy bronić.
Najłatwiej wytykać a trudniej konkretnie pomóc.
Jak można wogóle prowadzić schronisko miejskie bez wody? bez prądu?bez bud ( o kojcach nie wspomnę)? bez normalnego a nie dziurawego jak sito ogrodzenia terenu siatką gdzie wsiowe psy mogą się bez problemu dostawać by np kryć schroniskowe suki? bez kuchni do gotowania jedzenia? bez kibla? bez krzesła nawet czy miejsca gdzie by ludziom cięzko pracującym nie padało na głowy? bez umowy w wetem? bez mozliwości sterylek? bez...WSZYSTKIEGO właściwie co schron mieć powinien i musi !!!!

Posted

No tak ale to schronisko dziala już trzeci rok zdaje sie...........
i każdemu przeszkadza niestety.......
najlepiej jakby wogole takiego miejsca nie bylo .

Posted

Trzy lata...no brawo Węgrów :angryy: Miasto powinno dać teren miejskiemu schronisku (taki z budynkami i wodą i prądem). Musi. Tak jak teraz być nie może. Psów nie damy wywieżć nie wiadomo gdzie. To schronisko jest bardzo potrzebne. Nie damy go zamknąć bo to wyjście żadne. W końcu jestesmy wielką siłą i jest nas tu trochę.

Posted

Nikt tu ,,nie spi" Folen. Poprawiamy jej los:
trwa akcja na jej rzecz na gr VI wśród ogaromaniaków i tak:
Żaneta (dzięki Hani z Olfactusa) ma zapewnione szczepionki i na odrobaczenie i (dzięki Aneek) jest kasa na Frontline - to dla suni i jej siódemki dzieci.
Rzaem z wetem Hanią wybieramy się oporządzić całą gromadkę (jeszcze nie znam terminu).
Dzięki Sabinie1 oraz Aneek jest prawie cała kwota na jej pózniejszą sterylkę.
Dzięki Samograj i Żanecie i Joli od Błogiej nie jest głodna (dostaje specjalistyczną karmę Hillsa dla suk karmiących).
Dzięki Kumpelce w sobotę będzie miała przez Enię założone szelki i opatrzoną zaropiałą ranę od obroży.
Dzięki Samograj będzie kasa na wór karmy dla niej i Ula od Zuli ofiarowała też worek karmy.Nie będzie głodna.

Plany są takie: sunia jak odchowa ( i da podejść) zostanie zabrana do mnie jako do domu zastępczego. Nie mam kojca ale mam porządną budę na ogrodzie. Będę ją odkarmiała i oswajała powoli. Leczyła i ją i jej rany fizyczne i psychiczne. Będę ją socjalizowała i odkuwała od łańcucha itditd.
Potem sterylka. Potem z Jolą od Błogiej mamy plany na docelowy dom dla niej. Nie zostawimy tej suni, pomożemy jej wychować małe i przetrwać w Węgrowie i potem ją zabieramy :p

Posted

Enia: mam niejasne tel info od dziewczyn/jeśli to nie Żanetka a inna sunia (Donia?) ma te rany pod obrożą to załóż szelki tej suni ze szczeniakami co jest w potrzebie. I opatrz ją proszę kochana. A do Żanetki zajrzyj uważnie i skontroluj wszystko (i napisz czy ma karmę od nas/od Joli i czy ją dostaje?). Jeszcze raz poproś kierowniczkę by o nią dbała. My będziemy z wetem Hanią 29go po 12tej jakoś (powiedz kierowniczce). Z darami jedzeniowymi dla wszystkich psów (no i ze zbiórki od ogarowiczów coś też zawieziemy Żanetce naszej). Już np mamy 7 kilo dobrej karmy dla szczeniaków. Cały czas trwa zbiórka. Ogaromaniacy bardzo się troszczą o Żanecię.
Bardzo czekam na wieści z Twojej sobotniej ,,inspekcji żanetkowej" ;) ...

Posted

Wiem o Dusi ona ma wytarta skóre pod obrożą, dla niej tez będa szelki w takim razie , ale tam jeszcze ze dwa są takie obtarte psiaki więc jak ktoś ma niepotrzebne szelki dla większych psów to chętnie zawiozę.
Jak tylko wróce napiszę co i jak.
Ja kierowniczce mówie cały czas o ZANETCE i karmie dla niej także mysle ,że jest ok. w końcu mam obiecane więc chyba słowa dotrzymują.