ageralion Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Jesli wyadoptujesz go do Niemiec, to stacisz z nim kontakt. Nie dowiesz sie na 100% gdzie trafil i co sie z nim dzieje :( Quote
fergilka Posted March 2, 2010 Author Posted March 2, 2010 [quote name='Cudak']Jeśli chodzi o adopcje zagraniczne, to warto poczytać wątek: http://www.dogomania.pl/threads/89321-Co-powinnismy-wiedzieAE-wyadoptowujAE-c-poza-granice-Polski A najlepiej zapytaj, co się dzieje z psami, które masowo wywożą do Niemiec i których losów nie śledzą, bo jest to dla nich zbyt "trudne organizacyjnie i technicznie" :angryy: Są różne wypowiedzi na ten temat i różne opinie. Nie można wrzucać wszystkich do jednego worka...Nie będę teraz czytać 150 stron wątku, z powodu braku czasu. Adopcja o której rozmawiałam to miałaby być adopcja do osoby prywatnej, nie do schroniska. Oczywiście nie chcę skupiać się tylko na tej ofercie. Jeżeli znalazłby się odpowiedni domek u nas to byłoby to lepsze rozwiązanie. Jednak znaleźć dom dla niewidomego psiny jest bardzo ciężko, co wiem choćby po tym, że mam dwóch takich deklarowiczów od listopada, o których nawet nikt nie dzwoni...także trzeba rozważyć każdą opcję choć ostrożnie i z głową. Jeżeli Mietek miałby wyjechać za granicę to osobiście zawiozłabym go i zobaczyła domek, prosiłabym o zdjęcia i zrobiła wizytę poadopcyjną. Ale narazie nie ma co gdybać na ten temet, to tylko jedna z opcji... Najważniejsze, że Mietek doszedł do siebie, wyszedł z choroby, i że mam go na oku. Quote
Enigma79 Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Ja w razie czego sluze pomoca z zakresu j.niemieckiego,moge rowniez zadzwonic pod wskazany przez Was numer, wypytac itp oraz pojechac z Wami, gdybyscie potrzebowaly tlumacza. Z "zagranica" zapewne trzeba ostroznie postepowac ale warto sprobowac...moze... Quote
Greven Posted March 2, 2010 Posted March 2, 2010 Zagranica "nie gryzie"... o ile adopcja jest bezpośrednia, czyli z domu do domu. Jeżeli jest normalny kontakt z nowymi opiekunami, podpisana zostaje umowa adopcyjna itd. to ja nie widzę problemu. Warto mieć do pomocy kogoś znającego język. Gorzej, jak biorą się za to pewne fundacje, wywożące psy i do nowych domów i do schornisk i... niewiadomo gdzie (w sensie, że można się domyślić, gdzie). Zero kontaktu z potencjalnym-ewentualnym-nowym opiekunem, żadnych wieści o psie i jeszcze uprzejma prośba, żeby się k* za bardzo nie interesować. Quote
kamilqax95x Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 Tak piszą o Mietku w schronisku : 03. 2010 - pies już chodzi, kości miednicy zrosły się, na razie musi jeszcze ograniczać ruch, ale wszystko wskazuje na to, że pod koniec marca będzie już mógł opuścić nasze schronisko. Jest tyko jedno małe ale, pies nie widzi. I to pewnie przyczyniło się do tego, że uległ wypadkowi. Czeka z nadzieją na na dobry, prawdziwy dom. Quote
Enigma79 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Tydzień temu byłam z Fergilką w schronisku (13.03), weterynarz pozwoliła na kilka minut wyprowadzić Miecia na spacer, może Fergilka zgodzi się wstawić kilka zdjęć, które wtedy zrobiłyśmy. Quote
fergilka Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 Pewnie Aga jak możesz to wrzuć fotki, ja jestem w pracy i będe tu siedziec do wieczora chyba.....co do Mietka to zgłosiłam sprawę do TOZ'u, mają zrobić mu ofertę adopcyjną i szukać mu domku zagranicą. Potrzebna tylko na piśmie decyzja kierowniczki o zrzeczeniu psa i przekazaniu TOZ'owi, problem w tym, że ja z kierowniczką mijam się cały czas, bo w weekendy jej nie ma, a mi ciężko podjechac do schronu w tygodniu do 16 bo praca... Quote
Enigma79 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Sprawdzę po pracy , czy mam u siebie w domu zdjęcia Miecia, jeśli tak, to wstawię linki do Imageshack (inaczej nie potrafię ale na pewno ktoś pomoże :)) a jeżeli nie, to dopiero jak będę u rodziców. Miałam wczoraj wyrzuty sumienia ale faktycznie długo padało... a dzisiaj noc nieprzespana bo Freduś się źle czuł. Quote
Cudak Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Czekamy w takim razie na zdjęcia ;) Fajnie, gdyby jakiś DT udało się znaleźć, żeby na nowy domek nie musiał czekać w schronisku... Quote
Enigma79 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Jakiś pech mnie dzisiaj prześladuje, cały twaróg w pracy wylądował na dżinsach itp a teraz laptop nie odczytuje karty z aparatu ze zdjęciami Miecia.Poproszę rodziców, żeby mi jutro podesłali kabel to je tutaj zamieszczę, co za dzień... Quote
fergilka Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 Oto Mietek i ja w słynnym czerwonym sweterku. Quote
Cudak Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Piękny psiak i widać, że był szczęśliwy na spacerku :) Może warto porobić mu ogłoszenia i szukać domku równocześnie w Polsce i w Niemczech? Quote
blacky. Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 I pomyśleć, że to ten sam biedny psiak, który niedawno nie mógł stanąć na nogach... Śliczny jest... Quote
goosya Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 cudny piesek :* mogę pomóc z pisaniem tekstów, robieniem plakatów. ale jak coś to prosze info też na priv. Quote
fergilka Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Mietek musiał wcześniej mieć swojego Pana, ku mojemu zdziwieniu reaguje na podstawowe komendy - umie siadac i dawać łapkę! To naprawdę mądry psiak, zaczepia do zabawy, z powodu swojej ślepoty nie widzi za co łapie i uszczypnął Enigme w udo poprostu :-) Oczywiście pomoc w ogłoszeniu się przyda, tylko, że narazie nie wiem jak reaguje na inne psy i koty. Czas na schronisko mam tylko w weekendy, dlatego to wszystko tak długo trwa. Do tego dogadać się tam z kimkolwiek to nie lada wyzwanie. TOZ zacznie ogłaszać i angażować się w sprawę Mietka dopiero jak będą mieć zgodę od kierowniczki schronu (na piśmie) na przekazanie psa do nich własnie tzn. Mietek będzie w schronie, ale TOZ będzie go ogłaszać. Tą zgodę mam załatwić, jednak nie mam kiedy zastać kierowniczki (bo w weekendy jej nie ma). Dziś podjade do TOZ'u poprosze aby załatwili to pismo, oni często bywają w schronie. Quote
kamilqax95x Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Może zmienię nazwę wątku ?? obawaim się ze bedzie musiał ktoś przejąć wątek bo ja nie będę miała czasu tu tak często bywać :( Quote
fergilka Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Byłam w TOZ'ie, Panie jutro podejdą do schronu zrobią nowe zdjęcia, i załatwią wszystkie formalności i zrobią ofertę Mietkowi, porozsyłają gdzie się da:multi: Dały mi też nr telefonu do Państwa z Polic (domek z ogródkiem i Ci Państwo są zawsze w domku), którzy oferują płatny DT, wstępnie powiedziały, że raczej za 200zł +karma się zgodzą. Pytanie tylko czy uzbieramy deklaracje??? Zgodnie z obietnicą zapłacę za pierwszy miesiąc. Quote
Cudak Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Na pewno w tytule trzeba dopisać, że potrzebne są stałe deklaracje, uaktualnić 1. post i rozesłać wątek komu się da... Fergilka, może Ty przejmiesz prowadzenie wątku, skoro Kamila nie ma czasu? Jesteś cały czas na bieżąco ;) Quote
fergilka Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Oczywiście mogę przejąć prowadzenie wątku, tylko uprzedzam, że nigdy tego nie robiłam ;) więc z góry proszę o wyrozumiałość. Jak się przejmuje prowadzenie wątku ? trzeba pisać do moda czy coś? Napisz mi Kamila na pw co i jak, zmień tylko jeszcze w tytule, że zbieramy deklaracje. Może ciocia blacky zrobi jakiś piękny banerek:Rose: Myślę, że Mietek długo w DT nie pobędzie, zrobimy mega akcje ogłoszeniową, TOZ też się zaangażuje to na pewno długo nie potrwa jak znajdzie się domek. Wstępnie potrzeba 200 zł/ mc + karma, nie dzwoniłam jeszcze do tych Państwa (DT) bo nie wiem czy damy rade cokolwiek uzbierać. To zaczynamy deklaracje, ja pierwsza- płace pierwszy miesiąc hotelowania. Kto następny:cool3: Quote
blacky. Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 częstujmy się ! :) ja poczęstuję się pierwsza banerkiem na którym widać czerwony polarek fergielki :D jak macie cioteczki jakieś specjalne tekściki to piszcie, będziemy dorabiać banerki :) Quote
Enigma79 Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 To ja przejmuje utrzymanie 1/10 kosztu DT, czyli 20 zl co miesiac :) Quote
Cudak Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 Fergilka musisz napisać do moda. I w 1. poście zamieścić najważniejsze informacje - czyli, że Mietek jest już zdrowy, ale nadal przebywa w schronisku i potrzebne są stałe deklaracje/wsparcie finansowe na hotelik, żeby go stamtąd wyciągnąć i że potrzebna jest pomoc w szukaniu DS itp W tytule zamiast: " zbieramy $$$ na deklarację !!" lepiej brzmiałoby: "POTRZEBNE DEKLARACJE NA HOTELIK, żeby wyciągnąć Mietka ze schronu! PROSIMY O WSPARCIE!!" lub coś w tym stylu. Może TOZ mógłby zrobić allegro cegiełkowe? Przydałyby się też bazarki. Nie macie w domu czegoś, co można by sprzedać? Jakieś niepotrzebne książki, za małe ubrania itp ;) Quote
Recommended Posts