Jump to content
Dogomania

Sochaczewska GABI - już nie cierpi - MA DOM!!!!!! :-)))

Recommended Posts

• Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gabi powoli przypomina sobie co to jest "zabawa".:multi:
Zaczyn brykać i mnie ganiać i przy tym wydaje takie cichutkie pomrukiwania.

Z Zarą jeszcze nie jest idealnie ale chyba jest coraz lepiej.
Najgorzej jest przy wyjściu i wejściu do domu. Wtedy pokazuje kto rządzi.
Ale za to na podwórku szczeka na wszystkie psy sąsiadów i odgania je od ogrodzenia - jakby broniła Gabi - nigdy wcześniej tego nie robiła.

Guest Mrzewinska
Posted

Zara nie broni Gabi, demonstruje wladze na podworku jak na razie. Potem oczywiscie moze byc w obecnosci Gabi (podwladny zawsze dodaje pewnosci siebie) bardziej agresywna nie tylko na podworku, ale do wszystkich spotykanych na spacerze innych suczek. I moze dac wcire Gabi, gdyby Gabi chciala zawrzec znajomosc z innym psem...
Tak oczywiscie stac sie nie musi - ale to jest bardzo prawdopodobne. Swietnie zrobiloby pannie Zarze wspolne szkolenie razem z Gabi - prowadzilabys je podczas szkolenia jednoczesnie.

Zofia

Posted

Mrzewinska napisał(a):
Zara nie broni Gabi, demonstruje wladze na podworku jak na razie. Potem oczywiscie moze byc w obecnosci Gabi (podwladny zawsze dodaje pewnosci siebie) bardziej agresywna nie tylko na podworku, ale do wszystkich spotykanych na spacerze innych suczek. I moze dac wcire Gabi, gdyby Gabi chciala zawrzec znajomosc z innym psem...
Tak oczywiscie stac sie nie musi - ale to jest bardzo prawdopodobne. Swietnie zrobiloby pannie Zarze wspolne szkolenie razem z Gabi - prowadzilabys je podczas szkolenia jednoczesnie.

Zofia

Pani Zofio - jak się cieszę, że Pani zajrzała do tego wątku! :multi: Bardzo, bardzo dziękuję! Takie fachowe wsparcie w adopcji to marzenie chyba wszystkich dogomaniaków :p

Więc przy okazji zapytam: jak miałoby wyglądać takie szkolenie (jeden przewodnik - dwa psy?)

Guest Mrzewinska
Posted

Na tym etapie z wykluczeniem nagradzania zabawka, bo sie psice za lby wezma... To znaczy Zara dolozylaby Gabi. Na razie ograniczylabym sie do nauki jednoczesnego siad - siad zostan, powrot do psow, nagroda - zarelko niemal jednoczesnie dane, ale najpierw trafia do pyszczka Zary - to musi byc malenki kasek do lykniecia natychmiast. Potem to samo z warowaniem. I ze stoj. Potem zmiany pozycji = obie suki jednoczesnie. Potem chodzenie obok siebie na smyczy - jesli po obu stronach, to Zara powinna byc po zewnetrznej, to jej przywilej.I wtedy siad i waruj zostan w marszu. Jesli po jednej stronie - trzeba byloby zobaczyc, bo to moze byc troche konfliktowe. Potem przywolywanie - z bardzo bliska, doslownie o krok zaczynajac, tak zeby w biegu nie zdazyly sie zezloscic na siebie. A potem sie zobaczy:-))
Dla psa przygarnietego ze schroniska nieslychanie wazne jest od razu danie wskazowek, jakie zachowania sa nagradzane, najgorsze co mozna zrobic to dac pelen luz jako wynagrodzenie - w naszym rozumieniu - tego, ze bylo mu zle. A psy czuja sie bezpiecznie w dokladnie okreslonych wyznaczonych ramach, i jesli moga cos robic, za co sa nagradzane.
Niestety - w Krakowie na aukcjach bezdomnych psow prowadzacy psia szkole Jacek oferowal darmowe pierwsze lekcje, kurs caly za polowe ceny, ja takze proponowalam kilka lekcji nieodplatnie - i nie bylo na to chetnych.

Posted

Dziękuje za wskazówki.

Zara zna większość podstawowych komend. Gabi niestety nie;) .
Faktycznie na razie Gabi jest traktowana ulgowo. Ale szczerze mówiąc to nawet nie ma jej za co karać.
Jeśli chodzi o spacery to z tym nie ma zupełnie problemu. Obie kobitki się akceptują. Idą jedna obok drugiej i jest cudownie. Mogę nawet przytulać Gabi przy Zarze.
Najgorzej jest w domu i na swoim podwórku. Tam rządzi Zara.

Od zaraz zaczniemy podstawowe szkolenie dziewczyn.
Plan jest taki że na wiosnę idziemy z Zarą na PT.

Guest Mrzewinska
Posted

O jejku, ale Gabi nie trzeba karac!!!! Kara w ogole jest bez sensu wobec zwierzecia, mozna co najwyzej obrzydzac jakies zachowanie. I najlepiej tak, aby pies nie wiedzial, ze to my obrzydzamy. Gabi powinna koniecznie byc zawsze nagradzana w tej chwili, jesli zrobi cos, na czym nam zalezy. Zeby wyroznic to zachowanie, zeby chciala je powtorzyc. Zeby zaczela kombinowac, jakie czynnosci w obecnosci czlowieka przynosza korzysc. Jesli Zara zna podstawowe komendy - to swietnie, Gabi zacznie ja obserwowac i nasladowac. Kurs PT mozna w takim razie zrobic sobie samemu na wlasnym podworku i na spacerach:-))) Bedzie ciekawiej i taniej:-)))

Zofia

Posted

Faktycznie bardzo ważne jest to co Pani Zofia pisze o tych smakołykach - ja już to przerobiłam na swoich psach i wiem, że nagrody muszą być takie do łyknięcia od razu (kawałeczek parówki, serka żółtego) - bo kiedyś nagrodziłam psy psim ciastkiem - suka swój mniejszy kawałek prawie od razu połknęła, bernardyn swój większy rozgryzł, kawałek spadł na ziemię, suka do tego doskoczyła i wiadomo - wojna :angryy:
- lepiej takich konfliktów nie powodować samodzielnie.

Posted

Gabi czuje się już Panią w swoim domku.
Szczeka na wszystkich przechodzących koło ogrodzenia.
Częściej wychodzi na dwór i pilnuje razem z Zarą.

Lubi sobie poszczekać w domu zwłaszcza w nocy :evil_lol:
Zara już tylko sporadycznie pokazuje swoje ząbki.

A najbardzie lubie jak kręci piruety jak przychodze z pracy.
Jest kochana.:loveu: :loveu:

Posted

Pilnuje, pilnuje tylko Pańcio nie jest zachwycony takim zachowanie w nocy. Chyba niestety będzie grany jakiś mały, szmaciany kaganiec bo nie mam innego rozwiązania.

Posted

No i stało się .....polała sie krew.

Ja juz nie wiem co o tym myśleć.
Myślałam że juz jest ok między Zarą i Gabi a tu sie okazje że jednak nie.
Wczoraj byłam na podwóku razem z Zara i Gabi. Obie sobie chodziły ja cos tam zamiatałam i nagle Zara ni z tego ni z owego rzuciała się na Gabi. Poturbowała ją i nieźle nastraszyła. Dostała opieprz i do końca dnia było już ok.

Dzisiaj rano w domu kiedy szykowałam się do pracy znowu to zrobiła, niestety tym razem zachaczyła zębem Gabrysie i polała się krew z małej ranki nad noskiem. Płakałam cały ranek bo już same nie wiem co jest grane.:placz: :placz: :placz:

Nie chce oddawać Gabi, pokochałam ją całym sercem i myśle że ona też.

Zara ma cieczkę i trochę sobie tłumacze że to przez to.
Ale sama już nie wiem co mam robić. Ni chce żeby Gabi cierpiała i byla cały czas zastarszana.

Posted

Moje wariaty też czasem się pokąsają... Raz n ajakiś czas, ale już przywykłam. Krew co prawda się nie leje... Może rzeczywiście to wina cieczki rezydentki. Sterylka pomaga, zazwyczaj.
Ludzie HELP!

Guest Mrzewinska
Posted

Mam pytanie - czy Zara i Gabi byly juz razem szkolone, jak sugerowalam od poczatku?
Bo jesli nie, to coz, sa dwie mozliwosci.
1. Gabi bedzie do konca zycia przepraszac Zare, ze zyje i bedzie zastraszana
2. oddasz Gabi rodzinie, gdzie bedzie miala czlowieka tylko dla siebie.

Zofia

Posted

Trudno to nazwać szkoleniem...

Próbuje coś tam zdziałać ale niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Zara raz się słucha a raz nie, jak Gabi jest obok to się nie może skupić. Gabi nie zna żadnych komend i trzeba ją uczyć wszystkiego od początku, łącznie z przywoływaniem - czasami wydaje mi się że jest głucha. A zreszta jak Zara widzi że daje coś Gabi to od razu podbiega żeby jej zabrać - także smakołyki jako nagroda kiedy są obie obok chyba odpadają.

Tak jak powiedziałam nie mam zdolności trenerskich dlatego zdecydowaliśmy się na szkolenie Zara u specjalisty na wiosne.

Nie wiem co mam robić, ale na pewno nie chce oddawać Gabi.

Posted

Ale się ucieszyłam na wieść o Gabuni!!!:Cool!: :BIG: :cunao: Ta suńka bardzo zapadła mi w serce i choć nie pisałam na wątku, zawsze zaglądałam i rozmyślałam, jak ta bidulka się miewa! A teraz Gabi ma dom!:multi: :laola:

anouk92, spokojnie, nie poddawaj się, to dopiero 2 tygodnie. Zara ma silny charakter i w dodatku na pewno nie podoba jej się obecność intruza, jakim na razie jest dla niej Gabi. Czasem psy dogadują się od razu i nie ma żadnych starć pomiędzy nimi, a czasem, zwłaszcza gdy pies-rezydent ma silne poczucie własności swojego terenu i stada (czyli opiekunów), przez długi czas na początku może dochodzić do potyczek. Nawet gdy jedno to pies, a drugie sunia, nie zawsze jest sielankowo. Mój Rudy kilkakrotnie porządnie przetrzepał Lusi skórę gdy zamieszkała z nami, awantury o miskę i o nasze względy były na porządku dziennym przez pierwszy tydzień-dwa. Potem to stopniowo ucichło. Ale jeszcze bywają sytuacje, gdy Rudy zagradza Lusi drogę do nas swoim ciałem lub pogoni ją ostro gdy coś mu się nie spodoba. To normalne w świecie psów, same muszą ustalić kto jest bossem.;)
Starajcie się unikać sytuacji konfliktowych, które mogą wzbudzić w Zarze zazdrość, a nagradzajcie spokój i dobre zachowanie. Poświęć teraz dużo uwagi Zarze - niech się przekona, że obecność nowej koleżanki oznacza dla niej (dla Zary:p ) Wasze wzmożone zainteresowanie. Niech zobaczy, że odkąd jest z Wami ta mała, jest fajnie, jest dużo zabawy i pieszczot. U nas to poskutkowało. Poczatkowo złościłam się gdy Rudy atakował Lusię, ale to nic nie dało, skutek był wręcz odwrotny. Zaczęłam więc Rudego bardzo chołubić, chwalić, bawić się z nim a małą ignorować wtedy. Skutek był świetny, od tej pory Rudy już nie jest o nią zazdrosny. Czuje się pewnie, wie że jego pozycja w naszym stadzie nie spadła i wreszcie mógł sobie pozwolić na zaakceptowanie Lusi jako członka tego stada. No tylko głupi by wyrzucał z domu kogoś, dzięki kogo obecności ma dwa razy więcej zabawy, pieszczot i miłości!;) :p

Wspólne szkolenie, choć będzie na pewno trudniejszym zadaniem niż szkolenie jednego psa, na pewno jest b.dobrym pomysłem! Wszystkie wskazówki p.Zofii są na pewno warte zastosowania, spróbujcie! Bo o ile przepychanki, walki na "nosy" jak ja to mówię (czyli niby poważne, ale bez ranienia się zębami) można przeczekać, o tyle już gryzienie na poważnie i zranienia Gabi mogą stać się wielkim problemem. Teraz nie oberwała mocno, ale jeśli nie zrobicie kroku w zasymilowaniu suczek i zostawicie je same sobie, to następnym razem Gabi może wrócić z naderwanym uchem czy poważniejszym ugryzieniem. Trochę pracy a Zara zaakceptuje Gabi, już sama mówiłaś anouk92 że była wyraźna poprawa.

Trzymam mocno kciuki!!!