Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej
jakich szelek do tropienia uzywacie ?a moze lepiej obrozy? szelki wystarcza takie z kretlikiem z tylu czy jakies specjalne musza byc ? jakby ktos potrzebowal to mam na zbyciu ale na obw ok 65 cm plus minus kilka cm.

Posted

Szelki nie rozpraszaja psa tak jak obroża podczas tropienia. Szarpnięcia są mniej odczuwalne w szelkach. Chyba najlepsze są skórzane... przynajmniej my takich używaliśmy.

Posted

Ja moge sprzedać szelki MAG rozmiar XL bodajże, z obciążnikami, mało używane. Wykorzystywaliśmy je ze 2 razy do IPO i pare spacerów treningowych było Kupilam za 220zł, moge za 160zł sprzedać.

• 2 weeks later...
Posted

Mam tylko takie zdjecie. Tutaj bez ciężarków. Ciężarki ważą łącznie ok. 5kg.

Zakładając psu na poczatek same szelki potem minimalne obciążenie na 3 dni (spacery), stopniowo przyzwyczajając psa do ciężaru i zwiększając go, można otrzymać bardzo ciekawe efekty co do masy mięśniowej i siły. To szelki używane przez osoby trenujące zwłaszcza psy typu bull do weight pullingu i innych prób siły psa.
U nas bardzo sie sprawdziły, pies nabrał masy mięśniowej i sylwetka zrobila sie typowo sportowa, jednak mieliśmy problemy ze stawami, kręgosłupem, wybity bark i wszystko na raz sie złożyło na to, ze nie trenujemy już jakoś rok i nie będziemy już trenować fizycznie ze względu na wiek i kilka schorzeń (stawy, kręgosłup).
Szelki były używane może przez tydzień łącznie (wcześniej mieliśmy mniejsze, z doszytym paskiem:evil_lol:).