Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 819
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Tez czekam .. co Grafit nam powie o Bambino ;)

Tak sobie tu zagladalam troszeczke ale mi sie watek "zgubil" - no ale Malibo miala (oczywiscie) link.....

Grafit, tak sie ciesze dla Ciebie/za Ciebie chlopak... :)

Jak on stoi (finansowo) bo nigdzie nic nie widze?

Posted

Agatka51 i marysia55 - trzymajcie kciuki, żeby sąsiedzi nie okazali się burokami, Nevio nie szczekał jak opętany na Grafita i vice versa. No i żebym ja nie zwariowała. Ha ha

z rzeczy konkretnych: poprzestawiałam trochę meble i zrobiłam miejsce Grafitkowi w dużym pokoju między tapczanem i stoliczkiem z kwiatkiem. Kocyk też już jest.
Mru! Gdzie on ma dużą głowę? Taką odpowiednią do sie. Mam takiego podobnego sąsiada, ale bardziej rudy.
Może Pati-C mogłaby pojechać trochę za Poznań?. Bo rozumiem,że po kastracji może już Grafito do mnie jechać ( jeśli oczywiście będzie transport )
Jeśli ktoś będzie chętny na jakiś pieniądz dla Grafitka, to numer konta oczywiście podam na pw.

To czekam na tel. od mru

Posted

no ma taką głowę śmieszną :D zobaczysz :D

z meblami super :) ważne, żeby na środku nic nie stało ;) z resztą sobie poradzi :)

myślę, że pati-c pojechałaby do Ciebie bezpośrednio :) to już od Poznania niedaleko!

zaraz znajdę porady dr Garncarza dla opiekunów niewidomych psów :) i wkleję

Posted

Okulistyczny Gabinet Weterynaryjny
Lek. wet. Jacek Garncarz
ul. Zdrojowa 12, 02-927 Warszawa
tel. 22 858 80 62
www.garncarz.com.pl

CO MUSISZ WIEDZIEĆ O ŻYCIU ZE ŚLEPYM PSEM/KOTEM

Niestety niektóre choroby oczu powodujące ślepotę - są nieuleczalne. Twój pupil może być całkowicie lub częściowo ślepy. Większość zwierząt potrafi całkiem dobrze przystosować się do ślepoty, zwłaszcza wtedy, gdy tracą wzrok powoli. Kiedy utrata wzroku jest nagła, wtedy przystosowanie się zwierzęcia do nowych warunków życia może trwać kilka tygodni. Zwłaszcza wtedy Twój pupil może czuć potrzebę przebywania blisko Ciebie, żeby czuć się bezpiecznie.

Oto kilka wskazówek, które ułatwią życie Twojemu ślepemu zwierzęciu:

• Staraj się unikać głośnych dźwięków, nagłych ruchów i uspokajać swojego pupila, jeśli taka sytuacja nastąpi. Proś gości, aby najpierw spokojnie porozmawiali ze zwierzęciem zanim do niego podejdą i zwracaj szczególną uwagę na zachowanie się dzieci.
  • Postaraj się nie zmieniać ustawienia mebli i nie zostawiaj przeszkód (np. butów, toreb, itp.) na podłodze. Upewnij się, że nie ma potencjalnie niebezpiecznych miejsc (np. ostrych kantów, wysokich schodów itp.). Może rampa zamiast schodów do ogródka?
  • Staraj się nie stresować swojego pupila zostawiając go w obcym środowisku. Wyjeżdżając na wakacje postaraj się, aby ktoś pilnował Twojego zwierzaka raczej w Twoim domu, zamiast umiejscawiać go w hotelu.
  • Jeśli masz kota – trzymaj go w domu, a jeśli Twój kot jest kotem „wychodzącym” – na początku wychodź razem z nim. Nie zostawiaj ślepego kota samego na dworze, ponieważ może stracić orientację i spanikować.
  • Ślepy pies nie powinien chodzić sam po schodach, ponieważ może spać schodząc w dół.
  • Na spacerach trzymaj się tych samych, znanych ścieżek. Niewidome psy niekiedy lepiej czują się na smyczy przypiętej do szelek niż do obroży. Pamiętaj, że smycze „wydłużające się” mogą być niebezpieczne. Jeżeli Twój pies nie widzi na jedno oko, staraj się iść na spacerze po jego ślepej stronie.
  • Niektóre ślepe psy dobrze reagują na drugiego psa. Pomyśl o „psie przewodniku” dla Twojego niewidomego psa, najlepiej tej samej wielkości i o podobnym temperamencie (na pewno nie o niesfornym szczeniaku!). Skontaktuj się z najbliższym schroniskiem dla zwierząt – może będzie tam towarzysz w sam raz dla Twojego psa.

Nagła ślepota może być bardzo kłopotliwa dla większości zwierząt, ale uspokajają się one w ciągu kilku dni, podczas których uczą się polegać na pozostałych zmysłach tj. słuchu i węchu. Jakość życia Twojego pupila, mimo utraty wzroku, nie powinna się zmienić, jeśli zastosujesz w/w punkty.

Posted

ahahaha Charly siedzi cicho, ale jak do gry wchodzi dr G to od razu ją widać :D

(Charly a wyobraź sobie takie rady w formacie mp3 :) lub jako filmik!;))

Posted

Ach, rozumiem, że przy doktorze G. szybciej bije serduszko Charly!
Dzięki mru za przekazanie porad i adresu kontaktowego do dra. G

Zrobiłam mu miejsce w narożniku niedaleko wejścia do pokoju, ale żeby moje konie mu nie weszły na głowę jak będą wchodzić do pokoju, to odgrodziłam jego posłanie krzesłem.
Myślę, że tramwaj się tam zmieści. Ha ha

Też bym chciała, zeby Neviuś był przewodnikiem Grafita, by sobie razem wolniutko chodzili. Bo Pusia i Bambino, to takie zwariowane konice, jak je puścić luzem na wybiegu.

Myślę, że kiedyś Bambino mi powie: " znowu kogoś do chaty przywlokłaś!!!!!!!!!? , nie mogłam być sobie sama? " Ale może nie powie.... ?
Może przy Graficie będę miała czysty duży pokój ( stawiałam tam suszarkę z praniem ) .
A nie wiesz mru, kiedy Pati-c jechałaby w moje strony? Ona będzie wiozła jakiegoś piesa?

Posted

Bambino napisał(a):

Myślę, że tramwaj się tam zmieści. Ha ha

hihihi :)

Pati umawiała się wstępnie na wtorek, ale powiedziałam jej że jeśli chodzi o Grafita to za wcześnie, bo on we wtorek to bęczie dopiero cięty

także ma się odzywać :)

wiozłaby jeszcze jednego psa i właśnie nie wiedziała czy nie jeszcze jednego - do Szczecina

faktycznie, poproszę dra o taki filmik... :):):)

Posted

ojej kto mogłby wystawić bazarek?
ja fizycznie nie podołam!

koszty transportu z pati-c to albo 310 zł albo 200 w zależnosci ile spaów będzie jechało :(
także chyba odpada... bo nie mamy kasy :P
szukam dalej, napisałam do tych osób co poleciła mi majqa

bardzo Was proszę - jeśli macie chwilę rozejrzyjcie się czy nikt tam nie jedzie!!!

Posted

A jaka trasa ? Bo mały się chyba spóźnił niestety, w tamtym tygodniu jechały 3 kudłacze na trasie Szczecin - Poznań -Wwa. I też szukaliśmy innych piesków, bo wiadomo że wtedy koszty się rozkładają.

Posted

konto do wpłat na Grafitka:

[SIZE=2]DnB NORD 54 1370 1109 0000 1706 4838 7310

FUNDACJA MIĘDZYNARODOWY RUCH NA RZECZ ZWIERZĄT VIVA!
ul. Kopernika 6 m. 8
00-367 Warszawa

z dopiskiem "Grafit"

(już poszło kilka wpłat na to konto, więc nie będę kręcić)

DT jest bezpłatny, ale idealnie byłoby je wspierać jak tylko możemy!

i najważniejsze - jutro Grafit pozbędzie się jajek
może jechać niestety najwcześniej w piątek do Bambino!

Posted

Ok, czyli już wiem, że w czwartek nie trzeba brać urlopu. A zapytam nieśmiało, :oops: jeżeli jest 125 zł + 200 (od majqu ), to u Pati-c nie dałoby rady przełożyć transportu na piątek. Gdyby rzecz jasna nic innego nie udało się znaleźć?
Jeżeli oczywiście transport Pati-c to misterna kombinacja wielu osób, to oczywiście cofam pytanie.