Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj wieczorem przybłąkał się do nas ten piękny młody pies:

Bez obroży, niepewny i przestraszony, ale garnący się do ludzi.
Próbowaliśmy go zintegrować z naszymi psami, ale skończyło się katastrofą i awanturą (ze strony naszych psów -'nowy' uciekał z podkulonym ogonem). Przechowujemy go więc w garażu i wypuszczamy oddzielnie, żeby izolować go od naszych psów.
Na razie mamy nadzieję, że się komuś zgubił i że znajdzie się właściciel.
Jeśli w ciągu najbliższych kilku dni nie znajdziemy dla niego domu /tymczasu, będziemy musieli go zawieźć do schroniska.
A szkoda byłoby bardzo, bo to pies świetny psychicznie - przyjacielski, ufny, grzeczny - gotowy do adopcji. A do tego piękny.
Uniwersalny - myślę, że może się dobrze się sprawdzić zarówno w rodzinie z dziećmi, jako towarzysz dla samotników, czy też jako stróż (blisko ludzi).

SPRAWA BARDZO PILNA!!!
PROSZĘ O POMOC!!!

Gdyby ktoś miał możliwość dania mu domu choćby na jakiś czas, żeby można było go spokojnie ogłaszać - będę bardzo wdzięczna za kontakt.

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Podniosę.Przepiękny pies widać,że zadbany.Może raczej uciekinier(?) niż porzucony,Dzwoniłaś do schroniska w Lublinie?,może go ktoś szuka.Można im mailem wysłać zdjęcie z informacją.Ja tak znalazłam włascicieli swojego "znaleziska".

Posted

Dzięki Wam wielkie za odwiedziny w wątku!
Dzwoniłam do schroniska, mają opis i namiary, gdyby ktoś szukał.
Ogłoszenia porozwieszałam na razie w najbliższej dzielnicy -tyle zdążyłam.
Sytuacja naprawdę jest poważna - serce mi się kraje, gdy muszę go zostawiać w tym ciemnym garażu, bardzo proszę o pomoc.

Posted

Mam nadzieję, że coś się znajdzie... dla mnie za wielki, za wielki...
Szkoda by takiego fajnego psa do schroniska, zwłaszcza, że, jak mówisz, za waleczny to on nie jest - psy to czują?:(

Posted

Sytuacja nieco się rozjaśniła.
Znalazł się "właściciel" -tzn. jego kuzynka przeczytała ogłoszenie i przyjechała do mnie. Pies uciekł, ale właściciel za nim nie tęskni, bo właśnie planował go oddać do schroniska.
Młody ma 8 miesięcy, jego matka jest na łańcuchu, on róśł przy niej, ale zrobił się za duży...
Jest tam podobno sąsiadka, która chciała Młodego wziąć. Teraz jednak wyjeżdża , wróci pod koniec lutego i wtedy zgodziła się go zabrać.
Ale w międzyczasie znalazł się poprzez znajomych inny potencjalny dom od przyszłego weekendu - u starszej samotnej pani, ktora ma małego psa i jest chętna na dużego "do kompletu" - bo wcześniej był też duży, ale zmarł ze starości. Podobno tego małego rozpieszcza - to opinia jej rodziny.

Nie zamykam wątku, dopóki sprawa się ostatecznie nie rozwiąże, ale myślę, że z dalszymi ogłoszeniami trzeba się wstrzymać.

A Młody jest po prostu rozkoszny - ideał!!! Już czuję, że ciężko zniosę rozstanie z nim.

Posted

Ja przepraszam,za uwagę ale starsza pani z jednym małym pieskiem to chyba kiepska kandydatka.Pominę wiek .choć szczenaik i starsza osoba to słabo rokujące dla psa połacznie,ale potem
okaze się,że Mały za dużo je, albo właśnie i za żywy i ucieka a za pól roku pies wyląduje w schronie .Już nie tak atrakcyjnie się prezentując.Szkoda takiego fajnego Małego na niepewny los.
Moze lepiej teraz póki młody, ładny i niezepsuty,ufny i słodki poszukać mu dobrego domu.To piękny pies
takie mają łatwiej.

Posted

Co racja, to racja... ale w sytuacji podbramkowej i w obliczu schroniska - to jest jednak jakaś alternatywa.
Ale jestem pewna, że Outsi wie, co robi:)
Im bardziej patrzę na niego, tym bardziej mi się Micho podoba:)

Posted

Ciucik - teoretycznie zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś. Natomiast praktycznie - to nie jest pani BARDZO starsza - pracuje jeszcze. Jest samotna i podobno dużo czasu poświęca swojemu psu. Miała wcześniej dużego psa, więc to nie będzie dla niej nowość.
Myślę, że warto spróbować - na razie brak lepszych opcji. Będę oczywiście sytuację monitorować na bieżąco i przy jakichkolwiek wątpliwościach zabiorę Młodego z powrotem.

Tak naprawdę to marzyłby mi się dla niego dom z rodziną z pasjami szkoleniowo -sportowymi, bo już widzę, jak szybko się uczy - byłby świetny w psich sportach.
Ale na razie bazujemy na tym co mamy...

Posted

Jasne, doskonale Cię rozumiem i wiem jak jest trudno ze znalezieniem 100% idealnego domu.
Prosta i niebezpieczna to droga do stwierdzenia ,że tylko nasz własny jest doskonały i zwiększania "pogłowia".
Mały mnie urzekł(to miśkowate spojrzenie i te gabyryty słodziaste) i żałuję,że nie mogę pomóc.
Życzę żeby trafił jak najlepiej i trzymam kciuki.

Posted

Dziękujemy za pamięć:loveu:,Filipina, obecnie skrótowo Felka, ma się doskonale.Wpawdzie od 4-rech lat nieprzerwanie usiłuje przejąć przywództwo w sforze, na co ze względu na gabaryty,,nie udaje jej się i jest napewno źródłem pewnych frustracji,to jest suczką zadowoloną z życia, radosną i ruchliwą .Nie kocha sie tylko z naszą wyżlicą i czasem jast małe bum-bum....

Posted

Mam pytanie i od razu przepraszam za offa;)
Czy znacie dobra lecznice w ktorej mozna wykonac sterylke w PULAWACH? Zalezy mi na dobrej i kompetentnej gdzie smialo mozna dac suczke, bez obaw....

Bardzo prosze o prv lub gg: 6304928. Z gory dzieki:)

Posted

Outsi,czy jest szansa na jakies inne zdjecia?
Mogę go poogłaszac na kilku portalach ,tekst z owczarków jest dobry ale przydałyby sie zdjęcia np,stojącego i z ludziem.

Posted

Zrobimy, oczywiście. Kłopot w tym, że wyprowadzamy go pojedynczo, bo zawsze ktoś jest w pracy. A jak jesteśmy razem, to już jest wieczór i za ciemno na zdjęcia. Ale coś wymyślimy.

Posted

Młody na dzisiejszym spacerze (nie wiem dlaczego niektóre zdjęcia się załadowały bez "przekręcenia"- czy ktoś wie, jak je spionizować?):

Prezentujemy lewy profil...

... i prawy.

Posted

Mała poprawka, bo dogo obcina fotki...

A tu klimaty z Picassa - która noga jest która i dlaczego wyrastają z pyska?

Cha cha cha - bardzo śmieszne...