kinia098 Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Suka zaginęła około 13 lutego 2011 :shake: ------------------------- Kiedyś, kiedyś sunia miała właściciela. Właściciel zmarł, a zwierzęta zostały... W tym dzika, typowo kundelkowa sunia. Najprawdopodobniej jest ona córką OTRUTEJ TRUTKĄ NA SZCZURY przekochanej suni, której nie zdążyłam pomóc... Nie udało się... Do domu dzielił ją tylko transport. Nie raz wyrzucałam trutkę z gara. No i pewnego dnia nie zdążyłam. Przyznam się, że mogłam zdążyć, ale miałam inne, głupsze sprawy... Wstyd się w ogóle przyznać. Wracając do dzikiej suni- jest ona karmiona baaardzo rzadko przez synów byłego właściciela spleśniałym chlebem z wodą, czasami czymś "lepszym":shake:. Ostatnio przeniosła się do gospodarstwa znajomego. Siedzi tam w stodole. Jedzenie jakieś też dostaje. Może nie strasznie dużo i nie jakieś extra, ale zawsze coś. Najgorsze jest to, że mogą pojawić się szczeniaczki :/ I tu właśnie jest problem- jak ją złapać na sterylkę? Jest strasznie nieufna. Macie jakieś rady?:placz: To sunia: Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Straż dla zwierząt ma specjalne klatki - gdzie po wejściu zatrzaskują się drzwiczki. Można tez próbować ją oswajać - ale to potrwa!:-( Dobrze że ma choć schronienie będzie dobrze jeśli nauczy się przychodzić tam do miski. Quote
kinia098 Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 A może sunia kiedyś była oswojona, tylko po śmierci właściciela nikt się nią nie interesował, nie było jej Pana i cały otaczający ją świat stał się dla niej straszny? Może ktoś wyrządził jej krzywdę? :/ Jeśli chodzi o oswajanie- ciężka sprawa. Najpierw, to trzeba ją złapać i na pewno zaszczepić przeciw wściekliźnie, odrobaczyć, dopiero wtedy brać się za takie coś, bo jednak ryzyko jest. Może z czasem nabrałaby zaufania przebywając u kolegi? Od czasu do czasu bym ją doglądała, bo mam kawałek i nie zawsze jestem. Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Na pewno! Ale na to trzeba czasu! Sama raczej nie próbuj jej łapać. Quote
kinia098 Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Mam łapkę, ale tylko na koty. Sunia raczej by tam nie weszła. Z resztą to byłoby trochę niemądre, żeby ona się tam cisnęła w tej klatce ( chodzi mi tylko o czas od momentu złapania do dowiezienia do lecznicy, ale to i tak tragedia dla takiego psa... ) Bo może i dałaby radę wleźć do klatki, ale długością chyba by nie pasowała... Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 No jasne, ale obawiam się że nie ma innego wyjścia! Sama mam takiego strachulca - już od 7 lat - ona mnie tez pogryzła na dzień dobry - ale nie będę Ci radzić żebyś szła w moje ślady. Quote
kinia098 Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Jak to ma być jakaś metoda, gdzie wszystko może się zdarzyć, to ja dziękuję ;) Już doznałam przygód z kotami, heh. Hmmm, wpadłam na pomysł. I to w miarę realny. Zobaczymy. W razie czego, jest tu jakiś wątek na Dogo, gdzie można się zgłosić o pomoc w pokryciu kosztów sterylizacji? :oops::oops: Ja na Dogo nie za bardzo się orientuję, moje rejony, to Miau. Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Jasne!! poproś kundelkową skarpetę o pomoc! Napisz tez w tytule wątku o tym!!! Quote
kinia098 Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Jutro raczej będę u suni, bo muszę też "zapolować" na kota. Trzymajta kciuki i za kota i za sunię; żeby była na miejscu. Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Trzymam mocno! A kundelkowa skarpeta i ciotki- pomogą. Regionalna Straż ma też zazwyczaj talony na sterylki! Quote
Talcott Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Cioteczko! Ty robisz ogłoszenia??? tu jeszcze musimy trochę poczekać. Nie znam linku kundelkowej skarpety.Moze TY znasz?? A w sprawie Allegro? Zajrzysz i zrobisz?? To bym jutro Ci wpłaciła??? http://www.dogomania.pl/threads/174212-Przekochany-psiak-ze-sA-abymi-tylnymi-A-apkami-szuka-DT-DS?p=14030921#post14030921 Quote
__Lara Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Nie znam linku niestety :( już idę na ten wątek. Quote
kinia098 Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Znalazłam : http://www.dogomania.pl/threads/147660-Kundelkowa-skarbonka-POMA-A-Nowe-zasady Jak możesz pomóc? Doradź mi, jak mogę ją bezpiecznie złapać. Quote
__Lara Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 [quote name='kinia098']Znalazłam : http://www.dogomania.pl/threads/147660-Kundelkowa-skarbonka-POMA-A-Nowe-zasady Jak możesz pomóc? Doradź mi, jak mogę ją bezpiecznie złapać. Złapać? Tutaj masz wątek, gdzie też łapiemy taką sunię ;) http://www.dogomania.pl/threads/178980-Malutka-dzika-Misia-z-opuszczonej-kopalni-w-Rudzie-A-lAE-skiej-W-ciAE-A-y-Jak-jAE-zA-apaAE Quote
kinia098 Posted February 20, 2010 Author Posted February 20, 2010 Sunia dalej u kolegi w stodole śpi. Wiem, że ja nie dam rady jej złapać :/ Pojawił się problem- ostatnio sunia chciała rzucić się do nóg koledze :/ Quote
kinia098 Posted March 30, 2010 Author Posted March 30, 2010 Dawno nie widziałam suni. Z tego co wiem, to nadal chyba przebywa u znajomego. Quote
nika28 Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Kiniu, co ona ma na plecach w okolicy ogona ? :( Nadal nie da się złapać ? Quote
kinia098 Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 Sama właśnie nie wiem :( Wydaje mi się, że to kudły albo... nie wiem co :/ Siostra robiła zdjęcia, więc nie widziałam jej na żywo. Quote
kinia098 Posted May 20, 2010 Author Posted May 20, 2010 Dowiedziałam się, że sunię zgłoszono, bo wyjada kaczki itp. z gospodarstwa !!! Co robić, co robić ?! Quote
nika28 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 kinia098 napisał(a):Dowiedziałam się, że sunię zgłoszono, Gdzie zgłoszono ? :( Quote
kinia098 Posted May 21, 2010 Author Posted May 21, 2010 nika28 napisał(a):Gdzie zgłoszono ? :( Nie mam pojęcia, wiem, że już zgłoszone... Pewnie odstrzał albo coś będzie, bo to takie dzikie :( Nie mam pojęcia. To tylko moje domysły :( Nie wiem, co robi się z takimi psami :( Quote
Recommended Posts