filodendron Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Strzykanie słychać od jakichś 10-14 dni, tylko gdy pies chodzi stępa, przy kłusie już nie. Dolegliwości bólowych raczej nie ma - pies zachowuje się zupełnie normalnie, chętnie biega za piłką itp. W październiku przestawiłam psa na dietę BARF, wcześniej karmiony był suchą karmą z dodatkiem glukozaminy i chondroityny, ale słabo jadał te karmy, na pewno nie tyle, ile wynikałoby z dawkowania. Pies jest nieduży - 9,2 kg i ma 3,5 roku. Na Barfie przybrał 20 dk, na czym mi zależało, bo bardzo był chudziutki. Zjada sporo chrząstek - korpusy, łapy, szyje kurze, a jednak pojawiło się to strzykanie. Nie jestem pewna, czy ma to związek z dietą, ale pewnie tak, bo raczej nic innego w jego życiu nie uległo zmianie, może poza tym, że mamy piękną i długą zimę, która wprawia go w euforyczny nastrój - biega, skacze i szaleje więcej niż w niezaśnieżonych porach roku. Nie bardzo wiem, co teraz zrobić - czy zostać przy barfie wzbogacając go o wywary z kurzych łap, czy lepiej kupić profesjonalny suplement z chondroityną i glukozaminą, a jeśli tak, to doradźcie jaki kupić - najlepiej, żeby to były te konkretne składniki, bez dodatkowych witamin. Czego ewentualnie oczekiwać od weterynarza - jakichś badań? No i czy przejmować się bardzo, bardzo czy tylko bardzo? Quote
ewa11211 Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Czejśc u mojego psiaka takie samo strzykanie pojawiło się w wieku 7 miesięcy. Miał robione prześwietlenie stawów i są idealne. Ortopeda do którego chodzimy powiedział że czasem takie strzykanie pojawia sie w okresie wzrostu . U nas zalecił artroflex . Psiaka mamy traktować jak zdrowego . Teraz piesek skończy 9 miesięcy i żeczywiście to strzykanie jeszcze słychać ale już żadko. To jest nasza diagnoza ale ty powinnaś skontaktować się z ortopedą bo takie strzykanie może świadczyć o innych dolegliwościach. Będziesz spokojniejsza . Pozdrawiam .Ewa. Quote
filodendron Posted February 5, 2010 Author Posted February 5, 2010 Nasz pies ma 3,5 roku i już nie rośnie. Byliśmy u weta ale nic szczególnie odkrywczego nie powiedział - w zasadzie nie dopatrzył się/nie wymacał problemu. Mam dawać arthroflex i zobaczyć, czy będzie poprawa. Quote
Recommended Posts