PaulinaT Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 Dorothy - zachowanie Hoski potwierdzają też moje obserwacje i doświadczenia: jeden pies grzeczniutki i się nie zaczepia, jak są dwa to już zaczynaja jatrzyc a trzy... cóż, teraz masz w domu małą sforę psów i musisz być przygotowana na stadne zachowania. Jeden za wszytskich wszyscy za jednego. Jeden ruszy pazurkiem - wszystkie trzy sa gotowe. Moim zdaniem musisz jak najwięcej uwagi i szkolenia poświęcić Hosce. Zabierac ją często samą (bez bobów) w miejsca gdzie są inne psy i utrawalać poprawne z nimi relacje. Ale - tak juz jest, ja też walczę z takimi zachowaniami i o ile np. w parku jest ok to pies spotykany gdzieś na chodniku a nie daj boże w okolicy domu, to mała czarna pieklicy jasnej dostaje. :shake: Quote
irma Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 poczytajcie sobie o charakterkach hovawartów (podałam link do strony klubowej, gdzie znajdziecie wiele ciekawostek) - Hossa z pewnością ma hovciową naturę i jeżeli szybko nie zareagujecie będziecie właścicielami psiej terrorystki hovawarty co do zasady maja naturę dominanta bez względu na płeć ale to mądre psy, które o ile poznają i zaakceptują swoje miejsce w szeregu to tego miejsca się trzymają a tytułem ciekawostki dodam, że hovcie to straszne złodzieje jedzenia i nic nie jest w stanie tego zmienić - jeżeli cokolwiek z jedzonka będzie w zasiegu ich pyska - ukradną jedyne co skutkuje to szczelne zamknięcie żarełka i jeszcze jedna ciekawostka - Francuzi szkolą hovawarty na przewodników osób niewidomych - ponoć rewelacyjnie się sprawdzają w tej roli - to rasa, która potrafi w ogóle nie reagowac na to co dzieje się wokół o ile ma pracę do wykonania (hovcie powinny 'pracować') no i chyba nie musze dodawać, że kocham hovcie - wszyscy, którzy poznają moją Irmę są nią zachwyceni i to nie urodą, choć tym także, ale przede wszystkim tym jaka jest mimo, że to w zasadzie jeszcze duże szczenię Quote
swan Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: no to jeśli nawet uszka Hoski odbiegają nieco od wzorca, to charakterek ją zdradza na pewno....:cool3: Quote
kinga Posted March 15, 2006 Author Posted March 15, 2006 :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: a mówiłam, ze będzie niewidomą Bunie przeprowadzała przez ulicę :lol: :lol: :lol: Quote
Camara Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 kinga napisał(a)::evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: a mówiłam, ze będzie niewidomą Bunie przeprowadzała przez ulicę :lol: :lol: :lol: prorok jaki cy co :crazyeye::crazyeye::crazyeye: no to Jaśnie Panią Hovardzice Hosse należy zacząć szybko szkolić (może być na opiekunke Buni :p) bo podporządkuje sobie tuxmanów & s-ka na prywatny dwór :roll: Kinga to ja teraz w rozdrożu myslowym... bo chyba mogłyśmy zrobić "złoty interes" i zamiast szukać "złotych ludzi" dla Hossy trzeba było ją sprzedać na allegro za więcej niż 1 złoty... jako hovard porodowodowych rodzicach :evilbat: ale my gapy :shake: a po drugie to... :hmmmm: do jakiego czasu uznajemy reklamacje? no bo niby miała być aniołkiem... a tu czarne spod futra wystaje :evil_lol: no dobra!!!!! żartowałam!!!!!! Quote
kinga Posted March 15, 2006 Author Posted March 15, 2006 Camara napisał(a):prorok jaki cy co :crazyeye::crazyeye::crazyeye: no to Jaśnie Panią Hovardzice Hosse należy zacząć szybko szkolić (może być na opiekunke Buni :p) bo podporządkuje sobie tuxmanów & s-ka na prywatny dwór :roll: Kinga to ja teraz w rozdrożu myslowym... bo chyba mogłyśmy zrobić "złoty interes" i zamiast szukać "złotych ludzi" dla Hossy trzeba było ją sprzedać na allegro za więcej niż 1 złoty... jako hovard porodowodowych rodzicach :evilbat: ale my gapy :shake: a po drugie to... :hmmmm: do jakiego czasu uznajemy reklamacje? no bo niby miała być aniołkiem... a tu czarne spod futra wystaje :evil_lol: no dobra!!!!! żartowałam!!!!!! Camara, oj, my głupie kretynki:shake: za taką rasową wzięlybyśmy 1.500 - do podziału na dwie - byłoby po 750 na łeb :placz: :placz: :placz: - starczyłoby mi na jeden fotel ( a potrzebuję jeszcze drugi i kanapę) :placz: :placz: :placz: - nie dojdziemy razem do zadnych pieniędzy:shake: :shake: :shake: Camara - jakie reklamacje?:crazyeye: przecież irma wyraźnie napisała, ze jak SE WYSZKOLĄ hovawarta to bedzie im chodził jak w zegarku;) to niech SE SZKOLĄ :p :p :p ...my tylko zapewniamy czystość krwi...:lol: :lol: Quote
irma Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 oj gupie Wy gupie w szkoplandii hovcie chodzą od 900 EUR hihaha Quote
kinga Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 irma napisał(a):oj gupie Wy gupie w szkoplandii hovcie chodzą od 900 EUR hihaha 900 EUR...:placz: - dwa fotele + kanapa...:placz: :placz: -nie musiałabym siedzieć na wygryzionej przez psy i przykrytej kocem :shake: :shake: - i jeszcze dla Camary by starczyło na ze dwie poduszki :p :p irma, Ty mnie do grobu wpędzisz...:-( Quote
Ludek Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 PaulinaT napisał(a):Dorothy - ale mi dałaś... na 70m2 mieścisz 4 psy??? Jak??? Ja mam 75m2 i 2 psy i 3 koty... a marzy mi się jeszcze jakiś psiak... ale mam wrażenie, ze już by się NIE ZMIEŚCIŁ :-o Jak się popieści wszystko się zmieści ;) . Ja na 42 m2 mam 3 koty i 2 psy, w tym jednego dużego ok. 50 kg. A w wakacje sie zdarzało, że dochodziły nam do tego jeszcze 2 bulki :). Tak więc szukaj kolejnego ogonka :lol: :lol: :lol: . Quote
irma Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 kinga napisał(a):900 EUR...:placz: - dwa fotele + kanapa...:placz: :placz: -nie musiałabym siedzieć na wygryzionej przez psy i przykrytej kocem :shake: :shake: - i jeszcze dla Camary by starczyło na ze dwie poduszki :p :p irma, Ty mnie do grobu wpędzisz...:-( to niby moja wina, że Wy hovka nie rozpoznałyście .... :shake: nie płacz gupia, nie płacz tylko następnego hovcia wypatruj w schronie .... ;) Quote
Dorothy Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 huehuehue widze ze interes zycia zrobilam na Hosce, w razie czego mam zywy kapital, i w dodatku same mi go przywiozlyscie az do Wroclawia :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ale ja bym tam Hoski na fotele plus kanape nie zamienila, Hoska fajny zywy dywanik, wole taki ruchliwy mebelek :-) co do Charakteru , jaki prezentuje Hoska, rzeczywiscie wszystko zgadza sie z hovkiem! O matko....:roll: zarcie kradnie, w naturalny sposob zostaje szefem, stanowczo lubi narzucac swoja wole, i jak tylko sie jej w tym nie przeszkodzi za chwile zacznie wywijac calym domem. Przez pare dni sie nie zreflektowałam, a juz Hoska przychodzila i podrzucala moje dlonie do gory i kladla sobie na leb - glaskaj mnie NATYCHMIAST, az pewnego dnia wlazla bezceremonialnie do lozka w ktorym JA LEZALAM prawie na mnie wlazac lapami i byla baaardzo zaskoczona ze kazalam jej zejsc. A jaki to trening mam zaaplikowac Hosce? Pojecia bladego nie mam o pracy z psami, moje bobki jedyne co robia to biegaja za koniem, Hoska narazie odpada z takimi sportami, bo bieganie jest bez smyczy. Boje sie ze mi zwieje albo co, u nas w polach pelno saren zajecy, jeszcze zapolowac zechce.... Wiec co innego? Prosze o jakies krotkie sensowne rady.... Poza tym obu psicom wypelniaja sie powoli boczki, Hoska przyzwyczaila sie do suchej karmy, wpyla az milo, bo to naprawde dobra karma jest, Royal Canin, poza tym nie boi sie juz tak panicznie koni. Co do przeprowadzania Buni przez Hoske przez ulice mam szczere watpliwosci, dzis Hoska o maly wlos nie usiadla na Buni. :crazyeye: Wiec jakby tego, powinna najpierw zaczac wykazywac nieco wiecej delikatnosci i taktu, a nie od razu przyciskac pacjenta ciezarem swego autorytetu:evil_lol: Quote
Guest Mrzewinska Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Dorothy, daj Hosce szanse na prawidlowa odpowiedz na hasla siad, waruj, do mnie, noga, przynies, trzymaj, daj. A potem pomyslimy o pracy wechowej - sama radosc dla hovkow i hovkopodobnych. Zofia Quote
irma Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Mrzewinska napisał(a):Dorothy, daj Hosce szanse na prawidlowa odpowiedz na hasla siad, waruj, do mnie, noga, przynies, trzymaj, daj. A potem pomyslimy o pracy wechowej - sama radosc dla hovkow i hovkopodobnych. Zofia o właśnie - najpierw zakres z kursu PT a potem tropienie hovki są najlepsze w tropieniu Quote
Elso Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Poza tym Dorothy rowerek...i codziennie z Hoską na smyczy 1000km...żeby pies mial oczywiście dużo ruchu:razz: Quote
kiwi Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Elso napisał(a):Poza tym Dorothy rowerek...i codziennie z Hoską na smyczy 1000km...żeby pies mial oczywiście dużo ruchu:razz:] O Matko! Elso! 1000 km????:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: :mdleje: Quote
swan Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 I tymże sposobem Dorothy będzie mogła co drugi dzień odwiedzać rodzinę w Polsce i doglądać budowy własnego domku....:multi: jednego dnia do Polski, drugiego z powrotem do Szkoplandii znowu do Polski itd Nie nie, nie w obie strony jednego dnia, żeby się nie przemęczyła...:eviltong: Quote
Dorothy Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 no jasne. Wy mnie chyba nie lubicie????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: za duzo gadam i chcecie zebym sobie jezor przejechala tylnym kolem :placz: dobra, ja se to zapamietam.:mad: a co do komend dzis Hoska pokazala mi ze umie lezec. :loveu: pozostale narazie hmmm... nie bardzo. Natomiast pieknie chodzi na smyczy i to luznej, ZA noga (nie ciagnie), a do spow juz coraz mneij, choc jeszcze sie jezy. Ona autentycznie szykuje sie do ataku za kazdym razem. Chodze z nia osobno i jest lepiej, tuxman tez cwiczy. Poza tym czynnie wprowadzamy w czyn ustalenie wlasciwej hierarchii w stadzie.:lol: Znaczy szef=ja i tuxman, a nie ze te trzy potfory sie kloca ktore bedzie mna rzadzic:evil_lol: Quote
Dorothy Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 wiecie co, to juz bedzie 2 tygodnie, i Hosce brzuch nie rosnie nic a nic. Dzieki Bogu....:modla::modla::modla: to znaczy nieco jakby przybylo jej w talii, tak z gory patrzac, ale nic poza tym, na dole wciaz wciecie ;) poza tym musze podjac silna decyzje wykapania jej, bo jeszcze jej nie kapalismy... i mam wielkiego stracha, jak to bedzie. Zdemoluje nam lazienke i nas przy okazji, czy nie.... Acha, Zofia, i reszta - Hoska umie juz SIAD I LEZEC:multi: :multi: :multi: za 1 dzien!!!! czasem jej troche nie wychodzi ale poczatki zawsze sa trudne :-) czasem musze pokazac reka przy ziemi (lezec) lub lekko dotknac palcem doopki (siad), ale reaguje! madry pies. Quote
irma Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 bo hovcie są mądre choć uparciuchy spróbuj ją uczyć z klikerem - kliker to jest to do szkolenia hovcińskich Quote
kinga Posted March 18, 2006 Author Posted March 18, 2006 Dorota, znajdziesz sobie przez google wszelkie możliwe adresy dot. szkolenia klikerem, a takze forum klikerowe. Kliker wymaga trochę przeorientowania myślenia o komunikacji z psem, ale przynosi świetne efekty. Mówię Ci to ja - straszny leń pedagogiczny, jeśli idzie o pracę z psami. ( ale mnie przymusiła do tego Tajga, wzięta ze schronu, która absolutnie nie nadawała się na normalną tresurę metodami tradycyjnymi) Quote
Tundra Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Czesc, jestescie moim ulubionym watkiem. Szkoda tylko ze w kilku "odslonach" i ciagle musze sprawdzac gdzie jest aktualizowany. Mamy ze soba conieco wspolnego: tez mam na imie Dorota, tez mieszkam w Niemczech, zwierzeta (psy, konie no i jeszcze koty) zajmuja w moim zyciu duzo miejsca i czasu. -psow-2 w tym jeden byly "Pflegehund"( od 4 lat wspolpracuje glownie z Hundehilfe Mallorca i jeszcze kilkoma innymi org.) -kotow-2,w tym jeden znaleziony, ze slepymi jeszcze wtedy kociakami i przeszmuglowany do Niemiec, -konii- chwilowo zaden, po tym jak rok temu musielismy uspic naszego Lackyego po ciezkich powiklaniach kolki ,dochodzimy jeszcze do siebie. To moj pierwszy "glos" w dogomanni choc odkrylam Was juz jakis czas temu, sledze z wielka uwaga i ciesze sie ze w Polsce tez jest juz tylu wspanialych, zaangazowanych i rozsadnych milosnikow psow. Trzymam za Was kciuki i chetnie przylacze sie kiedys do jakiejs akcji- w miare moich mozliwosci. Innym moim ulubiencem jest Kapitan z Rzeszowa. Gdyby nie byl tak daleko staralaby sie o jego wzgledy Quote
Dorothy Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 :multi: :multi: :multi: czesc Dorotka! Witamy w klubie!! napisz pm gdzie jestes w N :-) Quote
Monia70 Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 http://members.westnet.com.au/b%2Dm/ Dorotko, to jest książka o szkoleniu klikerem Quote
Camara Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Dorothy napisał(a): Acha, Zofia, i reszta - Hoska umie juz SIAD I LEZEC:multi: :multi: :multi: za 1 dzien!!!! czasem jej troche nie wychodzi ale poczatki zawsze sa trudne :-) czasem musze pokazac reka przy ziemi (lezec) lub lekko dotknac palcem doopki (siad), ale reaguje! madry pies. :crazyeye: siad i leżeć - i to w jeden dzień :crazyeye: mądy pies :p jak tak dalej pójdzie to za miesiąc Hosia napisze książkę... o szkoleniu za pomocą klikiera... dwóch bobów i dwóch dwunożnych :evil_lol: no bo Bunia oczywiście pozostanie nieszkolona... Bunia ma przywileje :p Quote
Recommended Posts