Grey Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Jeżeli są takie zapisy w umowach , dla mnie jest to nie do przyjęcia. Quote
karjo2 Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Grey napisał(a):Jeżeli są takie zapisy w umowach , dla mnie jest to nie do przyjęcia. Podobnie jak wiele wypowiedzi Twoich w tematach wychowania ;). Zapis o wymogu sterylki/kastracji jest w przypadku psow schronowych/wyadoptowywanych i zapis zupelnie sluszny z oczywistych powodow. Ziarnochodek, skad jestescie, bo problem dosc standartowy, jednak warto by bylo sie umowic z dobrym szkoleniowcem na pare spotkan, by pokazal jak pracowac z psem, jak reagowac, moze uda sie kogos madrego podpowiedziec? Quote
ziarnochodek Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 jesteśmy spod Opola (35min drogi), w Opolu chodzę do szkoły i tu jeździmy do weterynarza. Na razie spróbuję zaaranżować spotkanie z psiakiem znajomych tu niedaleko- pobawię się z Tośkiem w pewnej odległości od nich, jak będzie ok, to podejdziemy bliżej, może uda się poznać pieski. Co o tym sądzicie? :) Quote
karjo2 Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 To moze warto sie wybrac np. http://www.tresura.opole.pl/kursy.htm , wyglada dosc sensownie, przynajmniej z opisu. Wybrac sie, porozmawiac, zobaczyc, jak wygladaja zajecia. Quote
Nitro Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Mam pewien problem na spacerach z moja wariatką :( Bez smyczy z innymi psami dogaduje się bez problemu, nawet nie zaczepia rowerów- wystarczy odwrócić uwagę smaczkiem czy wydać komendę. Niestety problem zaczyna się kiedy jest na smyczy- nie przepuści żadnego psa- mogę jej podtykać pod nos i kawał surowego mięcha- zero reakcji miota, warczy, szczeka- istny cyrk. Zwłaszcza na przejściach, wtedy nawet szczeka na niektórych ludzi. Musze przyznać , że jest to dla mnie ogromny problem bo już nie wiem co mam robić- trenujemy komendę "zostaw" ale jak na razie działa tylko w domu ;/ Tośka ma około 6-7 m-cy. Szybko się uczy podstawowe komendy zna i reaguje. Jak jest bez smyczy pilnuje się, nie odbiega za daleko, czasem widzę, że ma ochotę naszczekać na rower ale zazwyczaj przechodzi spokojnie. Może ktoś z was miał podobny problem, proszę o jakieś rady. Quote
zmierzchnica Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 A co na lince/taśmie 5-10m? Wtedy masz nad psem kontrolę, a mu wydaje się, że jest luzem. I może puszczaj ją w bezpiecznych miejscach ze smyczą przyczepioną do obroży, żeby przestała kojarzyć smycz z czymś nieprzyjemnym... Mój pies ma problem z tą tak zwaną "agresją smyczową" i dużo nam dała nauka komendy "spójrz na mnie" przy mijaniu psów. Pies ma równać i patrzeć na Ciebie a nie na psa. Ale to zajmuje dość sporo czasu.. Quote
Nitro Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Myślałam o lince- ze smyczą była puszczana na początku jak bałam się, że będzie zwiewać (nie zwiewała) :P Teraz puszczam ją bez niczego- bez smyczy jest spokojna-chyba, że ktoś się zatacza ;/, a jak wprowadzałaś komendę patrz na mnie? Quote
zmierzchnica Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Na początku przystawiałam sobie dłoń ze smakiem do twarzy, mówiłam "patrz na mnie" i klikałam spojrzenie, potem samą dłoń a smaka dawałam drugą ręką, jak pies odwracał wzrok to ruszałam ręką, np machałam palcem ;), łatwiej się skupiał mi na twarzy. I tak klikałam coraz dłuższe spojrzenia, w końcu przestałam rękę przystawiać. Przydaje się jak mijam psy :) Quote
marta23t Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 mam ten sam problem z wyadoptowanym psem- goldenem. na początku bał się mieszkań, budynków. teraz w domu jest ok ale na spacerach od kilku dni rzuca się na ludzi/ psy- wyskakuje i szczeka, próbuje capnąć. w nowym domu jest ponad miesiąc. nie wiem co się stało i skąd ta zmiana bo na początu było ok, wczoraj do mnie nowa właścicielka dzwoniła, że jets taki problem. nie wiem co jej poradzić... Quote
Recommended Posts