Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hmmm, dziwne z ta dysplazją - tak jak ją pamiętam jeszcze ze schroniska nie podejrzewałabym ją o to, zwłaszcza o zaawansowaną dysplazję :/ Macie zaufanie do lekarza, który oglądał zdjęcia? Już przywykłam, że co lekarz, to diagnoza :/
po pierwsze, to trzeba ją wreszcie odchudzić!!!

Posted

Mogę tylko potwierdzić - kiedy ostatnio ją widzieliśmy brak było podstaw do takiego rokowania (zaawansowana dysplazja). Co do potwierdzenia diagnozy to wydaje mi się absolutnie niezbędne w takim wypadku . I ostatnie, choć być może najważniejsze - Szantę trzeba koniecznie odchudzić przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji - na razie od wielu miesięcy ma o wiele zbyt duże obciążenie stawów, co jako chroniczne może powodować także błędy w diagnostyce.

Posted

Pokażę zdjęcia rtg Szanty jeszcze dwóm lekarzom, bo tez mam wątpliwości, Poza tym widziałam Szante nie raz i nie zauważyłam, żeby coś się działo. Natomiast teraz, widać wyraźnie, że chodzenie sprawia jej czasem ból i dziwnie stawia tylne łapy. Chcę wykluczyć uraz.

Posted

A w schronisku nie zauważyliście, że ona chodzi rozkraczona? I ten ogon prawie cały czas do dołu?
Pytam, bo nie wiem jak było w schronisku, mówię jak jest teraz.
Szancia cały czas wolno chodzi. Rzadko do kogoś podbiega. Raz tylko zdarzyło jej się szaleć ze mną na podwórku przy zabawie "w berka".
A jeśli chodzi o weta to mam do niego zaufanie, ale oczywiście tak jak piszecie co wet to diagnoza. Jestem do Waszej dyspozycji i zawiozę Szantę do wskazanej lecznicy na dalsze konsultacje. :lol:A teraz foty. Może się przydadzą do ogłoszeń, bo są naprawdę piękne :p:

Zwróćcie uwagę jaki z niej "kubuś puchatek".... :evil_lol:

Posted

a może Szanta ma tylko jakieś zapalenie stawów? skoro w schronie nikt nie zauważył i chodziła normalnie, a teraz tak.. może w poprzednim dt spędzała zimę na dworze, albo... już sama nie wiem, może tam w poprzednim dt jakiegoś urazu dostała... gdzieś się uderzyła, spadła albo... wszystko możliwe...
lepiej skonsultować jeszcze z innym wetem...

Posted

Dziś rozmawiałam z Omar na temat Szanty. Twierdzi, że nie zauważyła nic dziwnego w jej sposobie chodzenia - dziwne...
To naprawdę rzuca się w oczy. Zapewniła mnie, że Szancie nic się nie przydarzyło, jeśli chodzi o urazy.
Rozmawiałam dziś z kilkoma lekarzami. Tak "na sucho", twierdzą, że przy dysplazji występuje raczej tendencja do "iksa", a nie do rozstawiania nóg. Już chyba pisałam?
Dif, czy dr Saba zrobił jej również zdjęcia miednicy i kręgosłupa? Czy tylko stawy biodrowe?
Jutro odbieram zdjęcia i wiozę na konsultacje ( w czwartek). Potem dzwonię.
Zdjęcia prześliczne!
A, Difciu, czy mogę umawiać Szantę do Jodkowskiej? To może przy tej okazji i jednej premedykacji zrobimy brakujące rtg?
Jutro usg u dra Marcińskiego.

Posted

[quote name='malibo57']Dziś rozmawiałam z Omar na temat Szanty. Twierdzi, że nie zauważyła nic dziwnego w jej sposobie chodzenia - dziwne...
To naprawdę rzuca się w oczy. Zapewniła mnie, że Szancie nic się nie przydarzyło, jeśli chodzi o urazy.
Rozmawiałam dziś z kilkoma lekarzami. Tak "na sucho", twierdzą, że przy dysplazji występuje raczej tendencja do "iksa", a nie do rozstawiania nóg. Już chyba pisałam?
Dif, czy dr Saba zrobił jej również zdjęcia miednicy i kręgosłupa? Czy tylko stawy biodrowe?
Jutro odbieram zdjęcia i wiozę na konsultacje ( w czwartek). Potem dzwonię.
Zdjęcia prześliczne!
A, Difciu, czy mogę umawiać Szantę do Jodkowskiej? To może przy tej okazji i jednej premedykacji zrobimy brakujące rtg?
Jutro usg u dra Marcińskiego.[/QUOTE]

Dr Saba jest delikatnie sprawę ujmując kiepski.Fundacja SOSBokserom leczy u niego część psów z różnym skutkiem. Ja osobiście się na nim przejechałam a raczej mój Houmk.Saba nie zauważył o dziwo zwyrodnienia stawów tylnych łap i kręgosłupa jak i nie zauważył ze pies ma chorą tarczycę.Guza na tarczycy potraktował jako powiększony węzeł chłonny stwierdzając przy tym że pies ma " uwsteczniony katar:hmmmm:" cokolwiek to znaczy i to alergiczny. Natomiast żona Niziołka nie widziała potrzeby zdiagnozowania guza na nodze wielkości pięści co w konsekwencji doprowadziło w ciągu 3kolejnych dni do martwicy i mało brakowało do tego aby pies stracił przez nich nogę.Za ratowanie nogi trzeba było zapłacić ok800zł i to u nich bo pies jest oczywiście fundacyjny.Ja polecam moich wetów z Przychodni Weterynaryjnej Bokserska.Chirurg Gawliński ma dobrą opinię nawet wśród wetów z Palucha.Można również spróbować się z nim dogadać.Super wetami są Andrzej Łobaczewski,Ilona Blanc i anestezjolog Karolina Pilak.To są weci którzy słuchają tego co ma do powiedzenia osoba przyprowadzająca zwierzaka.Ci lekarze konsultują z sobą wszystko jeśli mają jakieś wątpliwości co do postawienia diagnozy. Żadne z nich nie twierdzi że ma monopol na nie wiadomo jaką wiedzę i to jest super.Od 7lat leczę u nich swoje zwierzęta i jak na razie żadnych strasznych i kosztownych wpadek nie było.Jedyną osobą z tej lecznicy co do której mam zastrzeżenia więc jej nie polecam jest Marta Pęczalska.Usg robi na pewno wszystkim znany Mariusz Siedlicki, fajny koleś no i pojawia się tam Jagna Kudła dziewczyna od zaburzeń behawioralnych.
Co do suni to wydaje mi się że to może być ucisk na nerw albo coś z brzuszkiem.Dysplazja w tym wieku i to niezauważona hmm? I faktem jest że psom z wszelkimi historiami związanymi ze stawami i kręgosłupem nogi idą w iXa.Na pewno większości.W lecznicy marysińskij nie słucha się właścicieli zwierząt bo według tych "SŁAW" żadne z nas nie ma nic ciekawego do powiedzenia na temat zauważonych objawów. Ja dosadnie powiedziałam chirurgowi Zdebowi Hardkorowi,co myślę o jego diagnozach i działaniu#@&&%###!! :lol: a Saba ze swoim "Katarem uwstecznionym":happy1: powinien wrócić do szkoły.Jak tą diagnozę usłyszeli inni weci to mieli niezły polew, bo nic takiego nie istnieje.Jeszcze mnie koleś próbował zarzucić że źle dbam o psa bo ma łojotok z tłustym łupieżem ale nie połączył tego z guzem na tarczycy,a tak wygląda klasyczny objaw niedoczynności tego organu z tym że pies ma jeszcze wole na szyi co powinno być dla takiej wszystko wiedzącej"SŁAWY" oczywiste.

Posted

Ty i Ja to już 2 przypadki z tym ze Ja znam kilka innych ichnich wpadek włącznie z nieudaną operacją nogi boksia która kosztowała z rehabilitacją majątek i mimo że pies był pod stałą kontrolą owych marysińskich wetów to o dziwo nikt z nich nie zauważył/badania były robione/ że pies ma raka wątroby i na to właśnie umarł.Hardkor

Posted

[quote name='APSA']To nie tylko ja mam *lekkie* zastrzeżenia do diagnoz dra Saby :lol:
Ale u nas to był tylko jeden przypadek, więc nie chciałam za bardzo uogólniać :p[/QUOTE]
Ale po tym jednym wypadku stwierdziłyśmy, że tam diagnozować psa to już nie będziemy... i właśnie chodziło o interpretację zdjęć rtg.
Ja bym pokazała zdjęcia dr Czerwieckiemu. Albo Maćkowi Czajce z Boli Łapki - może nie jest znany, ale jako chirurg sprawdzony na wielu psach.

Posted

:) Nie mam zaufania do Saby, Marysina, Zdeba - wyjęłyśmy mu spod noża Pepa trójłapka, bo na pytanie, jaką metodą i kto ma go kastrować, padło: Zdeb, przezmosznową!
Szanta już po usg u Marcińskiego. Wszystko w "środku" ok, oprócz powiększonej śledziony z jednym ogniskiem - nienowotworowym. Kontrola za 1,5 m-ca.
Czekam na morfologię i jadę jutro do mądrzejszych z całym pakietem, potem przekażę KWL zdjęcia i papiery do dalszych konsultacji.
Dziś byłam u Szanty i mam dobra wiadomość - Szanta NIE jest otyła! Po doprowadzeniu szaty do jakiego takiego porządku, Szanta wygląda zupełnie normalnie, jak Ronia DIF, a dużo lepiej, niż moja Adela. Ma wszędzie wcięcia, gdzie potrzeba, tylko ciutkę tłuszczyku na żeberkach. Naprawdę, wygląda bardzo dobrze!
Sądzę, że Szancie trzeba zrobić porządne zdjęcia kręgodłupa i miednicy, chciałabym połączyć to z zabiegiem stomatologicznym, żeby oszczędzić jej podwójnej premedykacji. Co Wy na to?

Posted

Jak najbardziej jesteśmy za żeby wykonać zabieg i zdjęcia za jednym podejściem. Jak rozumiem będzie po pokazaniu obecnych zdjęć wszystkim naszym "konsultantom" i uzyskaniu zaleceń jakie dokładnie zdjęcia wykonać.
Szanta odchudzona ? Super ! :-)

Posted

Na wszelki wypadek zbadajcie jej mocz / bo chyba tego badania nie zrobiłyście?/ Czasem badanie krwi nie wykazuje nieprawidłowości w układzie moczowo płciowym a te rozkraczane nóżki mogą to sugerować.

Posted

Słusznie. Poproszę Dif o to badanie moczu. Dostałyśmy morfologię - posyłam na maila, a DIF wrzuci na wątek. Opis z usg też.
Tak, ze zdjęciami poczekamy na dokładne dyrektywy.

Posted

Wydatki na Szantę:

1. 298,85 zł - badanie krwi, RTG stawów, wizyta vet
2. 92,00 zł - leki
3. 65,00 zł - usg jamy brzusznej
4. 135,00 zł - pobyt w hotelu czerwiec
5. 450,00 zł - pobyt w hotelu lipiec

Razem: 1040,85 zł

:-(

Posted

He, he, nie przyjmuje tak tanio - to DIF wywalczyła zniżkę dla Szanty.
Jeśli ktoś chce wspomóc Szantę finansowo, to na konto DIF - tylko muszę to z nią obgadać, bo ona nie zbiera na konto hotelowe.
Zaraz to ustalę z Anią.

Posted

Rzeczywiście ładna ta Szanta:)
[url]http://images46.fotosik.pl/309/2fead0e78854dcba.jpg[/url]

Dług jest spory, a sa już jakies wpłaty...? Jakies stałe deklaracje?

Pzdr.