Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fartowi chyba trzeba jednak oddzielny watek zalozyc, na dt pomyslu nie mam kopletnie...bo jesli nawet hotel to skad kasa:-(
wiadomo juz mniej wiecej ile musimy dozbierac na leczenie?

Posted

dziś dostałam wiadomość,że w nocy ktoś przywiązał pod kliniką na Mieszka młodego labradora,a obok stała torba jedzenia marki Tesco :(
psiak może tam przebywać 24 godziny,jeśli nie zgłosi się "właściel" to zostanie odwieziony do schroniska
znacie kogoś od labradorów?

Posted

[quote name='elisse']dziś dostałam wiadomość,że w nocy ktoś przywiązał pod kliniką na Mieszka młodego labradora,a obok stała torba jedzenia marki Tesco :(
psiak może tam przebywać 24 godziny,jeśli nie zgłosi się "właściel" to zostanie odwieziony do schroniska
znacie kogoś od labradorów?

spróbuj na http://www.labradory.info
z ambird się skontaktować.

Posted

dzięki,namiar przekazany
kolega w pierwszej kolejności usiłuje znaleźć młodemu dom po znajomych
mam nadzieję,że klinika wyda labka koledze zamiast wzywać schronisko

Posted

Kochani,
Wyrok, ktory zapadl na Furiacie nie dawal mi spokoju, Wetka z reszta tez nie bardzo sie przychyla do uspienia zdrowego psa i przeciagamy to jak mozemy.
Udalo mi sie zorganizowac wizyte fachowca, szkoleniowca, wspanialej Pani Ani, ktora za darmo przyjechala dzis do Dopiewa, zdiagnozowac Furiata.O dziwo, Pani Ani stwierdzila, ze niie kwalifikuje go do uspienia. Ponoc pies nie jest agresywny, tylko odwazny.
Potrzebuje silnej reki, mowi, ze przywital ja tez skaczac na kraty, szczekajac i odstraszajac. Wystarczylo jednak ostro na niego huknac by sie wycofal. Dotykala go przez krat, jego pysk reką. Dotknela klamki od boksu i udawala, ze chce wejsc - nie chcial atakowac. Ponoc boi sie podniesionego kija, reki i ostrego slowa. Wycofuje wzrok, nie szuka konfrontacji.
Mimo to, jest bardzo odwaznym psem, gdy wyczuje strach, moze chciec ugryzc. Pani Ania mowi, ze w dobrych, madrych rekach ten pies jest do wyprowadzenia i bedzie super psem.
Co wiecej, dzis Pani Ania byla w stroju wyjsciowym, nie weszla do boksu. Powiedziala jednak, ze za tydzien w weekend moglaby wygospodarowac troche czasu, zeby przyjechac przeprowadzic psa z kwarantanny do normalnych boksow, skoro pracownicy sie boja.
Zadzwonilam z ta wiadomoscia do wetki i zadecydowalysmy, ze poczekamy do przyszlego tygodnia, az ona przyjedzie, wejdzie do boksu, przeprowadzi go. Moze sie uda...
Prosze, pomozcie mi szukac pomocy dla Furiata. Moze jakas fundacja ONkowa?

Aha, mamy rasowego, mlodego husky w schronie.

Posted

Zyje i ma sie dobrze. Probuje wszystkich zastraszyc, dosc skutecznie. Wszyscy, oprocz Pani Ani, dali sie nabrac.

Niestety, nie wiem jak mu pomoc. No i u nas zostanie, ale nie bedzie mial nadal sprzatane w boskie :/

Posted

Wlasnie dostalam telefon od Pani Gosi ze sklepu zoologicznego w Dąbrówce, ze rodzinka zaadoptowala dzis naszego tricolorka spanielka i przyszli z nim do sklepu Pani Gosi po wyprawke. Pani Gosia zaoferowala bowiem darmowe wyprawki dla psow z naszego przytuliska, za co bardzo dziekuje.
Mam nadzieje, ze sobie Panstwo poradza bo psiak ponoc juz pokazuje zeby :roll: to ten co mnie chapnal :p

Posted

Nie bylo mnie jeszcze w schronie, wiec zdjecia nie mam :) Dzwonila Pani weterynarz i poinformowala mnie o nowym psie. Ponoc jest piekny, ma blekitne oczy i jest mlody. Na pewno wlasciciele go szukaja...

Posted

[quote name='conceited']Kochani,
Wyrok, ktory zapadl na Furiacie nie dawal mi spokoju, Wetka z reszta tez nie bardzo sie przychyla do uspienia zdrowego psa i przeciagamy to jak mozemy.
Udalo mi sie zorganizowac wizyte fachowca, szkoleniowca, wspanialej Pani Ani, ktora za darmo przyjechala dzis do Dopiewa, zdiagnozowac Furiata.O dziwo, Pani Ani stwierdzila, ze niie kwalifikuje go do uspienia. Ponoc pies nie jest agresywny, tylko odwazny.
Potrzebuje silnej reki, mowi, ze przywital ja tez skaczac na kraty, szczekajac i odstraszajac. Wystarczylo jednak ostro na niego huknac by sie wycofal. Dotykala go przez krat, jego pysk reką. Dotknela klamki od boksu i udawala, ze chce wejsc - nie chcial atakowac. Ponoc boi sie podniesionego kija, reki i ostrego slowa. Wycofuje wzrok, nie szuka konfrontacji.
Mimo to, jest bardzo odwaznym psem, gdy wyczuje strach, moze chciec ugryzc. Pani Ania mowi, ze w dobrych, madrych rekach ten pies jest do wyprowadzenia i bedzie super psem.
Co wiecej, dzis Pani Ania byla w stroju wyjsciowym, nie weszla do boksu. Powiedziala jednak, ze za tydzien w weekend moglaby wygospodarowac troche czasu, zeby przyjechac przeprowadzic psa z kwarantanny do normalnych boksow, skoro pracownicy sie boja.
Zadzwonilam z ta wiadomoscia do wetki i zadecydowalysmy, ze poczekamy do przyszlego tygodnia, az ona przyjedzie, wejdzie do boksu, przeprowadzi go. Moze sie uda...
Prosze, pomozcie mi szukac pomocy dla Furiata. Moze jakas fundacja ONkowa?

Aha, mamy rasowego, mlodego husky w schronie.

Uffff, ale ulga :) Tak sie bałam i nie rozumiałam... Dlaczego zawsze najprostsze rozwiązania uważane są za najlepsze :(
No ale na szczęście są ludzie, na których można polegać :*

Napisz mi, kiedy będzie do adopcji - bede szukać dalej.

Posted

juz jest :] Kierownik go z mila checia odda komukolwiek, bo wszyscy sie go boja w schronisku.

gdybysmy mieli kilka stow co miesiac na wydanie, to Furiat pojechalby do hotelu z behawiorysta, ale w sytuacji w ktorej piec razy obracamy kazda zlotowke w rece zanim wydamy - nie widze szansy na hotel.

Posted

Cholera, maly ma parwo czyli jednak gdzies w tym naszym schronie siedzi ten wirus.

Moze Fart tez mial parwo...?

Mamy problem, oprocz oczywiscie tego, ze trzeba walczyc o zycie malca, musimy zamknac kwarantanne i cala zdezynfekowac.

Posted

kurcze to duży problem :shake:
nie tak łatwo pozbyć się wirusa szczególnie w takim miejscu jak schronisko,
macie miejsce i możliwość żeby cała kwarantannę zdezynfekować? są tam jakieś psy jeszcze?

Posted

Sa tam dwa psy, nowy, mlody, rasowy husky i nasz ulubiony przyjaciel Furiat :]

Juz z gory wiem, ze Furiata nikt nie przeprowadzi, ale skoro on tam siedzi juz ponad 2 tygodnie to pewnie byl szczepiony bo poki co, objawowo zadnych nie ma.

Huskiego przeprowadzimy do boksow normalnych, tylko czy on nie bedzie tego ze soba niosl?
U nas to pierwsza taka akcja, nie bardzo wiemy co zrobic. Czym sie dezynfekuje to swinstwo?

Posted

conceited napisał(a):
Sa tam dwa psy, nowy, mlody, rasowy husky i nasz ulubiony przyjaciel Furiat :]

Juz z gory wiem, ze Furiata nikt nie przeprowadzi, ale skoro on tam siedzi juz ponad 2 tygodnie to pewnie byl szczepiony bo poki co, objawowo zadnych nie ma.

Huskiego przeprowadzimy do boksow normalnych, tylko czy on nie bedzie tego ze soba niosl?
U nas to pierwsza taka akcja, nie bardzo wiemy co zrobic. Czym sie dezynfekuje to swinstwo?

Wirus parwowirozy moze przetrwac nawet do 1,5 roku.Nie ma srodka skutecznego niszczacego ten wirus.jedynym srodkiem jest spalenie.nawet gotownie rzeczy nie pomaga.Dlatego do boksu skazonego parwo ,nie powinny wejsc psy nieszczepione po 2 tygodniowej kwarantannie,psy stare ,slabe,szczeniaki.Wirus mozna przeniesc na butach ,rekach rzeczach.Boks powinien przejsc dezynfekcje ,buda spalona i powinie na min pol roku stac pusty.
U nas gdyby schronisko milo przypadek parwo nalezaloby zglosic do inspekcji wet i schronisko musialoby zostac zamkniete na kilka miesiecy.
Poza tym psy slabe i szczeniaki nie szczepimy odrazu po przyjsciu do schroniska lub przed pojsciem do DS DT gdyz pod wplywem stressu tez sie moze wirus uaktywnic i pies moze zachorowac.Wirus ma pole do popisu u psow slabych ,szczeniakow za wczesnie odebranych od matki tzn po 8 tygodniu zycia gdy nie jest karmiony przez matke.Psy szczepimy po kwarantannie i 2 tygodnie przed udaniem sie do DT ,lub DS