Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tam mysle dziewczyny, ze jakbyscie mogly rozpuscic wici, ze sa tam rasowe psiaki, ze jest amstaf, ze jest wilczek. Moze by sie ktos zainteresowal adopcja. To na ten moment jedyne co mozemy zrobic.

Ick - z iloscia psow jest tak, ze jeden nie wychodzi z budy wogole (w nocy je), jak ja tam bylam, to dwa czarne (ponoc przyjazne) psy tez siedzialy w budzie , dwa sa agresywne wiec ich zdjec nie wstawilam, a jednego pracownicy przytuliska nie chce oddac bo sie przywiazali. Reszta jest na zdjeciach w pierwszym poscie + nowy wilczek.

Nowe zdjecia beda, jak mi ktos pozwoli tam w koncu wejsc :/

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a moze by ich tak z innej strony?
paragrafami?
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt

art. 1 "zwierzę nie jest rzeczą"
art. 6 "nieuzasadnione i niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie sie nad nimi jest zabronione" (przykłady znęcania enumeratywnie wymienione w ust. 2)
art. 35 - kto łamie w/w art. popełnia przestępstwo, zagrożone grzywną, karą ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do 2 lat
art. 35 ust.3 - w razie skazania za w/w przestępstwo sąd fakultatywnie orzeka przepadek zwierzęcia, w razie skazania sprawcy za szczególne okrucieństwo - obligatoryjnie
Oni maja na stanie bezdomne zwierzęta, którym uniemożliwiają znalezienie domu (brak wejścia) podstawowej opieki jakie są spacery
Co myślicie?

Posted

Niestety to nie ma racji bytu.

Brak spacerow to nie jest ani znecanie sie, a ni nieuzasadnione zabijanie, ani nic co by podpadalo pod paragraf.

Wierzcie mi, ze analizowalam te wszystkie opcje. Pomaga nam pewna Fundacja, ktora tez radzi po dobroci, poniewaz w swietle prawa, psy sa wlasnoscia ZUKu !
W swietle prawa tam wszystko jest pieknie, jest jedzenie, jest opieka weterynaryjna (kontrakt z miejscowym wetem), sa pieniadze przeznaczone na przytulisko, psy maja izolowane od ziemi budy. Dla niektorych to jest szczyt luksusu i za chiny nie mozna sie do niczego przyczepic. W przytulisku byla niedawno kontrola z telewizja (ZUK twierdzi, ze to wolontariusze ja naslali - choc ja nie mam z tym nic wspolnego) i nie wykryli zadnych nieprawidlowosci.

Adoptowac psy mozna, ale wolontariuszy nie chca wpuszczac. Tylko jak przyjedzie ktos po psa, to wchodzi z pracownikiem ZUK i zabiera psa.

Przygotowalam plakaty oglaszajace nasze psy (za zgoda Gminy) i bede je jutro miala w reku (30 plakatow A3). Potrzebowalabym pomocy w roziweszaniu ich w naszej gminie.

Teraz praktycznie dzialam sama, bo bylo nas dwie, ale nasze drogi sie rozeszly i zostalam ja na placu boju, jedna radna i Fundacja.

Posted

Wet niestety w ogóle się nie spisał, przynajmniej jeżeli o suczkę, która miała zostać uśpiona. Świetna sunia w średnim wieku, która najprawdopodobniej mieszkala ze starszą osobą.

Miała duże odleżyny, prawopodobnie jest na coś uczulona na karmę, może na słomę...... I najgorsze jak można było dopuścić, aby paznokcie suni były aż tak długie , że zakręcały się i wpiojały w poduszeczki.......

Posted

ata napisał(a):
Wet niestety w ogóle się nie spisał, przynajmniej jeżeli o suczkę, która miała zostać uśpiona. Świetna sunia w średnim wieku, która najprawdopodobniej mieszkala ze starszą osobą.

Miała duże odleżyny, prawopodobnie jest na coś uczulona na karmę, może na słomę...... I najgorsze jak można było dopuścić, aby paznokcie suni były aż tak długie , że zakręcały się i wpiojały w poduszeczki.......

No to mamy do czego przyczepić się! Dopiero wolontariusze odkryli w jakim stanie jest sunia, zaniedbana przez weta. A wiec de facto opieka wet jest na bardzo niskim poziomie. A własciciel czyli ZUK nie interweniował. Własciciel dopuścil do odleżyn!!! Ja tam uważam, ze kryminał!

Możesz na mnie liczyć w sprawie schronu i rozwieszania plakatów. Musimy się tylko umówić

Posted

Ata - widze, ze duzo wiesz :)

Wszelkie moje dzialania konsultuje z fundacja bo nie mam doswiadczenia w takich "grubszych" sprawach. Fundacja odkryla zaniedbania weta i moze beda interweniowac. Ja sama jako jedna osoba prywatne nie moge nic, dlatego kazdy moj ruch konsultuje.

Na ten moment jedyne co wolontariusze moga to pomoc przy roziweszaniu plakatow :) Caromina - bede sie z Toba kontaktowala jak bede miala plakaty w rece :)

Posted

Swiat jest mały :lol:
Według osoby, która adoptowała tą zaniedbaną sunię, w tym schronisku nie ma agresywnych psów.

Tak, że prosze wklejcie również zdjęcia tych 2 "agresorów" .

Posted

Ata - prosze Cie. wiem co mowie. Jeden z agresorow jest na kwarantannie. Zalaczam jego zdjecie. Drugi jest w boksie przy wejsciu, nie z innymi psam i jego zdjecia nie mam. Osoba, ktora byla odebrac psa nie do konca sie widze zorientowala w sytuacji. Nie twierdze, ze jest agresywny "na stale", moze nie lubi byc w zamknieciu. Nie zmienia to faktu, ze jak do nich podchodzisz to napotykasz warczenie, wystawianie zebow, zlosc i wscieklosc. Kto go zaadoptuje skoro tak sie maly reklamuje? :(

Posted

conceited dzisiaj byłam zabiegana okrutnie, jutro napisze do prawników wspierających dogo. Przepisy w kontekście psa z odleżynami, a więc ewidentnie zaniedbanego przez własciciela. Zobaczymy może coś pomogą

Posted

caromina napisał(a):
conceited dzisiaj byłam zabiegana okrutnie, jutro napisze do prawników wspierających dogo. Przepisy w kontekście psa z odleżynami, a więc ewidentnie zaniedbanego przez własciciela. Zobaczymy może coś pomogą
Błagam, nie rób nic, co kłóci się z juz podejmowanymi działaniami.

Posted

Dziewczyny, pozwolmy dzialac madrzejszym ;) Jedna z poznanskich fundacji zajmuje sie sprawa.
A tymczasem - zobaczcie jaki plakat mamy :) dzis odebralam, mam 40 sztuk !
w weekend "akcja plakat" !

Posted

ata napisał(a):
Swiat jest mały :lol:
Według osoby, która adoptowała tą zaniedbaną sunię, w tym schronisku nie ma agresywnych psów.

Tak, że prosze wklejcie również zdjęcia tych 2 "agresorów" .
Ata, proszę zaufaj mi, wiem co robię ;)

Posted

Świetny plakat...To trzeba go też nie tylko w Dopiewie ( ludzie nie wiedzą tam o tych psiakach)
ale i w Palędziu, Dąbrówce i w Skórzewie rozwiesić trzeba. Tam chyba nawet kursuje Eurobus...

Posted

conceited napisał(a):
Ick - masz racje. Bede cala gmine oklejac i o plewiska zahacze :)

To dobrze , bo ludzie z okolicy nie widzą ,że są tam psy do adopcji.
W sklepach spożywczych ,na poczcie,w Aurorze w Dąbrówce .... Moze też w szkołach w Skórzewie?

Posted

Witajcie,
Bylam dzis na chwile w przytuliskU (spontaniczna akcja) i mam nowe fotki. Moze Ick moglabys je wkleic na pierwszej stronie? Zawiozlam psom prezenty. Kazdemu kupilam po kosci i oprocz tego, kupilam pudelko przysmaczkow :)
Bardzo sie psy cieszyly :)

Mamy nowe trzy szczeniaczki znalezione w kartonie pod drzwiami Strazy Gminnej. Sa przeslodkie, choc warcza i szczekaja. Mam nadzieje, ze znajda domy.

Oprocz tego jest nowy czarny pies, ktory spi w budzie. Znaleziony w jakims rowie przy drodze.

Udalo mi sie tez sfotografowac czarna sunie, ktora jest piekna, ale chyba przerazona.
Warczala na mnie i nie chciala wyjsc z budy, ale wystawila glowe gdy wrzucilam przysmaki.

Sfotografowalam tez drugiego, agresywnego psa, ktory, tak jak pisalam wczesniej, ma bude przy wejsciu i pelni role psa stroza.

Psy maja tez nowe, plastikowe drzwiczki przy budach, ktore chronia przed wiatrem. Niestety czarna suczka, ktora wystawila tylko glowe do zdjecia, swoje grzwiczki obgryzla. Nie chce ich.

Desperacko potrzebujemy domow.
Te psy kochaja ludzi ! Nawet amstafy sa super przyjazne.
Ehh...jak tylko wyzdrowieje, to rozwiesze te plakaty.

Posted

Swietnie. Amstaf z oczami ma juz wlasny watek :) I bedzie leczony przez milosniczki astkow. Dziekuje za pomoc. Prosze jedynie o konsultowanie wszystkich ruchow ze mna, bo tak jak pisalam wczesniej, sytuacja przytuliska jest niejasna i z prezesem ZUku i radnymi trzeba jak z jajkiem bo pojawil sie pomysl zamkniecia przytuliska bo prezes jest juz zmeczony negatywnym naglasnianiem tematu i samowolnym wchodzeniem na teren wysypiska z aparatmi fotograficznymi.
Aniu - dzieki za privy.

Posted

Mogę jeszcze tylko do pierwszych moich postów dodać ale to już max.
Przeczytaj regulamin tam podane są wielkości fotek i ilość ( max 5 )w jednym poście.
Proponuję przerabiać fotki do rozmiaru dla stron internetowych i poczty email..
Następne można zaprezentować na kolejnycj lub dołaczyć do Twoich pierwszych postów.

psiak pilnujący

Posted

Witaj,
Potrzeba domkow i pomocy w oglaszaniu psow.
Kasy nie trzeba, chyba, ze bedzie trzeba sie zrzucic na leczenie jakiegos psa (np. w innym watku dziewczyny zbieraja na naszego amstafka z chorymi oczami bo szykuje mu sie zabieg i dt :).