leni356 Posted February 10, 2010 Author Posted February 10, 2010 Doszło 50 zł od Halizy - Maja dziękuje :loveu: Quote
elinka Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 A Maja pragnie pomóc swoim kolegom ze schroniska w Inowrocławiu i poprosiła mnie, abym wkleiła tutaj te dwa offy: pies nr 583 - http://www.dogomania.pl/threads/179676-PiAE-kny-biaA-y-kudA-acz-nr583-szuka-domu-schronisko-InowrocA-aw pies nr 584 - http://www.dogomania.pl/threads/179678-PiAE-kny-biaA-y-kudA-acz-nr584-szuka-domu-schronisko-InowrocA-aw Quote
panbazyl Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 elinka napisał(a):A Maja pragnie pomóc swoim kolegom ze schroniska w Inowrocławiu i poprosiła mnie, abym wkleiła tutaj te dwa offy: pies nr 583 - http://www.dogomania.pl/threads/179676-PiAE-kny-biaA-y-kudA-acz-nr583-szuka-domu-schronisko-InowrocA-aw pies nr 584 - http://www.dogomania.pl/threads/179678-PiAE-kny-biaA-y-kudA-acz-nr584-szuka-domu-schronisko-InowrocA-aw po ostatniej wizycie znów znalazłaś kolejne biedaki? Ech. Kizianki dal Majki! Quote
haliza Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 leni356 napisał(a):Doszło 50 zł od Halizy - Maja dziękuje :loveu: Uff...no nareszcie bo już miałam iść sprawdzić co się dzieje, myzianka dla malutkiej ;) Quote
elinka Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 panbazyl napisał(a):po ostatniej wizycie znów znalazłaś kolejne biedaki? Ech. Kizianki dal Majki! panbazyl, tam tych biedaków jest aż 250... ech! Quote
panbazyl Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 elinka napisał(a):panbazyl, tam tych biedaków jest aż 250... ech! oj, ale to zawsze mniej jak 500! Ale i tak o te 250 za dużo.... Quote
leni356 Posted February 11, 2010 Author Posted February 11, 2010 Domek dla Mai rewelacja, sama bym się tam chętnie przeniosła :) Quote
elinka Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 A Maja jest chora. Trzeci dzień wymiotowała żółcią więc poszłam dziś z nią do weterynarza. Być może wymioty spowodowała jakaś zła karma, ale okazało się, że Maja ma przepuklinę pachwinową. Teraz trzeba obserwować, czy przepuklina się nie powiększy. Sunia dostała zastrzyk rozkurczowo - przeciwzapalny i syrop na poprawienie flory bakteryjnej, a w poniedziałek jeszcze raz idziemy do weta. Oczywiście, leczenie jest możliwe dzięki pomocy Leni ze skarpety kudłaczy. Nie wiadomo jednak jakie będą koszty tego leczenia, a aby nie obciążać zbytnio tej skarpety to by przydał się tu jakiś bazarek. Tym bardziej, że Maja od tej pory powinna być tylko na miękkiej diecie. Trzeba teraz szczególnie zadbać o prawidłową perystaltykę jelit Mai, aby sunia nie miała zaparć i aby nie zablokować jelita na odcinku tej przepukliny. Również szalone zabawy na śniegu z Loulą nie są tu wskazane. Chyba będę musiała teraz chodzić na sikanie z suniami osobno. No i wychodzi na to, że to warczenie na córkę i na mnie, gdy ją głaskałam po brzuszku najprawdopodobniej było spowodowane bólem. Chociaż weterynarz nie wyklucza tutaj charakteru suni. Pan weterynarz powiedział, że pojawienie się tej przepukliny nie ma związku ze sterylizacją, bo ranka do sterylizacji była zrobiona zgrabnie i jest mała. Sunię najprawdopodobniej ktoś kiedyś musiał kopnąć lub miała jakiś wypadek. No to teraz mnie nie dziwi, dlaczego Maja na ulicy boi się panów, a zwłaszcza tych starszych. Gdy kogoś takiego mijamy sunia się zatrzymuje i nie chce iść dalej. Quote
ata Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 :shake:Jaki zwykle, nie może być za dobrze. Quote
mala_czarna Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Oj elinko, przykro mi bardzo :sad: Czy jeśli (odpukać w niemalowane), ta przepuklina będzie się powiększać to trzeba będzie interweniować już operacyjnie? Quote
leni356 Posted February 12, 2010 Author Posted February 12, 2010 Trzeba ją poobserwować, wymioty żółcią mogą powodować też inne schorzenia (np refluks), u niektórych psów zbiera się za dużo żółci w woreczku żółciowym, szczególnie np po nocy. Mój pies tak miał i też byłam przerażona, ale wystarczyło zwiększyć częstotliwość posiłków i przeszło, muszę tylko pilnować żeby jadł o określonych porach. Jeśli u Mai to jest przepuklina to pani na pewno porobi jej badania, mam nadzieję jednak że nie jest to nic poważnego Quote
ewtos Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 elinka napisał(a):A Maja jest chora. Wczoraj kilka razy wchodziłam na wątek i nic nie znalazłam, pomyślałam, że brak wiadomości to dobra wiadomość , że Maja szykuje się do DS a tu taka bieda:-(.Z wątku wyszłam na chwilę przed Twoim wpisem. Czekam na dalsze info o jej stanie i decyzjach wet-a. Bez względu na przyczyny wymiotów(bład w żywieniu czy śmieci z podwórka,co u mnie jest zmorą ) przepuklina jest faktem , chyba nie można będzie tego tak zostawić (nawet jak wyprowadzi się ją z problemów żoładkowych). Quote
panbazyl Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 oj, co się polepszy to się popie..... Elinka - trzyMAJcie się!!!!! Quote
elinka Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 mala_czarna napisał(a):Oj elinko, przykro mi bardzo :sad: Czy jeśli (odpukać w niemalowane), ta przepuklina będzie się powiększać to trzeba będzie interweniować już operacyjnie? Maja coś ma i to jest faktem. Weterynarzowi brzuszek Mai się nie podoba i najprawdopodobniej jest to właśnie przepuklina pachwinowa. Niestety, może to być najgorsza jej odmiana, czyli nie kwalifikująca się do operacji. Dlatego trzeba sunię bacznie obserwować, bo choroba może się nawracać, nie mówiąc o tym, że przepuklina może się powiększać, a najgorsze by było gdyby jelito przedostało się do tkanek podskórnych z otrzewnej. Dlatego trzeba zmienić Mai dietę na mokrą, aby wyeliminować wszelkie zaparcia, które mogą okazać się niebezpieczne w tym przypadku dla Mai. Również styl życia suni jest teraz ważny, szaleństwa na śniegu z Loulą całkowicie już odpadają. Najgorzej, że dziewczyny w domu też się bawią. Quote
lika1771 Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Nie moge wysłac wiadomosci na PW dzisiaj zapłaciłam 150 zł mysle ze w poniedziałek beda.Majunia trzymaj sie Quote
polubek Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 oj tylko nie to. jak się domek szykuje to Maja nie gotowa? Quote
Szarotka Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 A co to za zycie dla psa, jezeli sie bawic nie moze ............ Quote
leni356 Posted February 12, 2010 Author Posted February 12, 2010 Na razie wet powiedział że może mieć przepuklinę, nie że ma. Na pewno trzeba to skonsultować jeszcze, może jakieś badania zrobić. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze Quote
Szarotka Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Leni wlasnie Cie szukalam :):) mamy jeszcze jednego kudlacza na stanie :):) no i widze, ze masz ze soba skarpete :):) Quote
leni356 Posted February 13, 2010 Author Posted February 13, 2010 Szarotka napisał(a):Leni wlasnie Cie szukalam :):) mamy jeszcze jednego kudlacza na stanie :):) no i widze, ze masz ze soba skarpete :):) Pokaż kudłacza :) Quote
Szarotka Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 leni356 napisał(a):Pokaż kudłacza :) Kudlacz chyba Cie znalazl, to Bober od Jamora ?? Quote
Szarotka Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Majka i Elinka sorry za offa; Stonka uratowala 2 pieski z dzialek, potrzebuje pomocy na watku: http://www.dogomania.pl/threads/178309-maja-szansAE-zbieramy-na-leczenie-na-sterylkAE-na-hotelik-na-nowe-zycie Quote
Recommended Posts