Nitencja Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Kochani potrzebuje namiarow na dobra szkole w Warszawie lub okolicach - chodzi o psa ze zlymi manierami i pomoc kto moglby pokazac wlascicielowi jak psa tego oduczyc . Prosze o pilny kontkat. Grozi rozwodem :roll: Quote
SAWA Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 Zwiazak Kynologiczny w Warszawie rekomenduje najlepsze Zakłady szkolenia psów .Zobacz na ich stronie ,albo zadzwoń do Związku ,a dostaniesz kilka Zakładów do wyboru (okolice Twojego miejsca zamieszkania) . Pozdrawiam SAWA. Quote
ktrebor Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 Polecam szkołę BARITUS, prowadzą zajęcia na Pradze i Bemowie, szkolą metodą klikierową. Ceny przystępne. Quote
_beatka_ Posted March 2, 2006 Posted March 2, 2006 cześć dziewczyny! a ja szukam tresera, z warszawy, który moglby przyjeżdżać na tresurę do domu?i prowadzić ja w trybie indywidualnym?znacie może kogoś godnego polecenia? Quote
Etna Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 SAWA napisał(a):Zwiazak Kynologiczny w Warszawie rekomenduje najlepsze Zakłady szkolenia psów .Zobacz na ich stronie ,albo zadzwoń do Związku ,a dostaniesz kilka Zakładów do wyboru (okolice Twojego miejsca zamieszkania) . Pozdrawiam SAWA. a wcale że nie. Lub przynajmniej jeszcze nie :P Quote
SAWA Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 Trochę się to przesunęło w czasie ,ale po niedzieli mają być już wszystkie rekomendowane Zakłady Szkolenia na stronie Związku Kynologicznego Oddziału Warszawskiego.Tam będzie pełna informacja .:multi: Quote
Wind Posted March 3, 2006 Posted March 3, 2006 SAWA napisał(a):Trochę się to przesunęło w czasie ,ale po niedzieli mają być już wszystkie rekomendowane Zakłady Szkolenia na stronie Związku Kynologicznego Oddziału Warszawskiego.Tam będzie pełna informacja .:multi: Super! Swietna informacja dla wszystkich poszukujacych :multi: Mam jeszcze pytanko. Czy wiesz moze na jakiej podstawie te szkoly sa/beda rekomendowane? Uznaniowo ;), czy tez zastosowano okreslone kryteria, wg ktorych oceniano szkole, szkoleniowcow i jak mniemam efekty pracy. Bardzo jestem tego ciekawa :p W. Quote
SAWA Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Te pytania pewnie znajdą odpowiedż na zabraniu sprawozdawczym .Ja nie jestem władna w udzielaniu takich informacji ,ale jedno wiem ,że kryteria były i te zakłady co będą ,to są ludzie z uprawnieniami związkowymi. Quote
ucon Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Witajcie Hmmm, Wind zadała bardzo trafne pytanie, tyle że odpowiedź jest niestety przykra. Nie dobro przyszłych kursantów są na pierwszym miejscu jak też nie ew. poziom wyszkolenia psiaków jak również nie koniecznie edukacja ich właścicieli. Jeśli chodzi o te punkty które wymieniłem na początku była taka możliwość ale chyba upadła, jednym z warunków miało być podpisywanie umowy między ZK a podkreślam tylko starszymi instruktorami i tu pierwsza luka, umowa podpisana ze starszym instruktorem ale u niego szkoli kto chce-również osoby bez uprawnień. Co do osiągnięć tego instruktora to pewnie liczyłaby się opinia ZK może staż pracy bo jak inaczej to zweryfikować. A teraz co do rekomendowania to miały być to zakłady które podpiszą umowę z ZK dotyczącą takiej rekomendacji, umowę nota bene tak nieudolnie sformułowaną, że jak bym coś takiego dał komuś u siebie w pracy do podpisania albo sam bym podpisał - to kuroniówa murowana, drugim kryterium miało byc wpłacenie nie wiadomo jakiej kwoty na rzecz ZK bo tu było wiele sporów i niejasności najpierw było 3000 a potem 2500 od zakładu na pół roku i już się trochę zgubiłem i nawet nie wiem na jakiej w końcu staneło, zaksięgowanej nie wiadomo jak bo też wiele było propozycji ze strony ZK może sponsoring może darowizna. Wiedząc że ZK jest stowarzyszeniem, żadna z tych opcji nie wchodzi w grę, pozatym zakłady, które mają podpisać umowę z ZK muszą być to działalności gospodarcze i jak to wtedy zaksięgować w firmie? raczej ze względu na ostatnie znane mi kwoty nie da się zaliczyś do kosztów prowadzenia firmy. Podsumowując, jesli chodzi o rekomendację to z mojego punktu widzenia jest nią kasa, bo już nie ma znaczenia czy to starszy czy młodszy instruktor czy ma osiągnięcia z psami i jaką ma opinię w ZK. To bardzo przykre ale moim zdaniem ktoś chce gdzieś zrobić łatwą kasę kosztem przyszłych kursantów i tych instruktorów, którzy żyją ze szkolenia i muszą ciężko pracować żeby ktoś ich z tego okradał. Quote
SAWA Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Wiesz ,czytając to co napisałeś widzę ,że nie masz pojęcia o tym jakie plany i cele są przed Związkiem w Warszawie .Cele właśnie przyświecają temu ,aby kursant chodzący na szkolenie ,był odpowiednio traktowany i aby psy były wyszkolone na wysokim poziomie .To co piszesz jest tylko mącicielstwem i nie wiarygodną twoją prywatną opinią .Zakłady będą polecane tylko te co mają wykwalifikowaną kadrę ,a dzięki temu poziom będzie taki jaki powinien być na Związkowym szkoleniu ,a nie tak jak był w ubiegłych latach .Ty pewnie jesteś lepszy od znanych prawników jak tak krytycznie oceniasz umowę jaką zawierać będą Zakłady za Związkiem. Krytykanctwo ,to domena kynologów ,ale zrobienie czegoś dla członków Związku ,to już nikomu się nie uśmiecha .Jestem pewna ,że zdecydowanie poziom szkolenia podniesie się i wyrażnie zaznaczy się to na zawodach i pokazach (czego do tej pory nie było) Kursanci zyskają lepszą możliwość szkolenia w kilku miejscach w Warszawie ,za dostępną cenę i pewność co do kwalifikacji szkoleniowców . Bardzo proszę nie wprowadzać ludzi w błąd i nie siać zamętu ,a dać szanse i ocenić np. po roku takiej działalności ,czy miało to sens ,czy nie.Ja jestem przekonana ,że warto zmieniać pewne stereotypy i unowocześniać działalność Związku ,oczywiście z korzyścią dla członków . Pozdrawiam i polecam szkolenie rekomendowane przez Związek Kynologiczny Oddział w Warszawie. Quote
betty_labrador Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 SAWA ja mam pytanie, czy zmieni sie system szkolenia psow? czy nadal psy beda chodzic w koleczku przez 1-2 godz, beda musialy co chwila zostawac, siadac, warowac itd? czy zostana wprowadzone nowe metody szkoleniowe? Quote
ucon Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Szanowna Pani Iwono. Szkolenie jest statutowym zadaniem ZK więc skąd te opłaty? Chyba wogóle zacząłem nie od tej strony. oskarża mnie Pani o mącicielstwo i nieprawdę. Jesli zaistnieje taka potrzeba można wkleić wszystkie wersje umowy poza tym nie chciałem pisać z imienia i nazwiska kto ma w tym niejasny dla laika interes. Szkolenia prowadzone przez ZK były na odpowiednim poziomie ich ciągłym mankamentem było niedofinansowanie i brak odpowiedniej reklamy z powodu braku pieniędzy, które wędrowały do miejsc nie dla nich przeznaczonych. Jeśli pani chce konkretne przykłady służę uprzejmie ale na PW. Co do umowy nie trzeba być prawnikiem aby zobaczyć że jest nieudolną formą wyciągnięcia pieniędzy od ciężko pracujących ludzi na rzecz darmozjadów. Czyż nie byłoby uczciwiej rekomendować zakłady wg poziomu szkolenia przez nich prowadzonego a nie wg zasobności ich portfela? ZK jako stowarzyszenie, podkreślam - nie ma prawa zarabiać. Ponawiam więc pytanie - czemu weryfikacja zależy od wpłaty wymaganej sumy? Rozumując iż szkolenie musi przynosić jakieś profity dla ZK - czemu nie jest to np procent od psa oddanego na szkolenie przez ZK a taaaaaka suma?? Quote
Berek Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 "Cele właśnie przyświecają temu ,aby kursant chodzący na szkolenie ,był odpowiednio traktowany i aby psy były wyszkolone na wysokim poziomie ." Em, przepraszam że się wtrącę, ale... ... jakoś tak się sklada że na przykład zawody posłuszeństwa w naszym kraju od paru ładnych lat wygrywają - i wyraźnie odstają poziomem in plus - psy z prywatnych szkół / klubów, a nie te szkolone w oddziałach ZK. Ciekawe, czy te wypuszczające championy posłuszeństwa szkółki znajdą się na liście rekomendowanych szkół "z rozdzielnika", czy też (co będzie bardzo zabawne :lol: ) jeśli nie zaplacą i nie zakręcą się koło sprawy, to ZK będzie udawał że nie istnieją. :evil_lol: Quote
BeataG Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Dla mnie rekomendowanie szkoły przez ZK oznacza ni mniej ni więcej, tylko "jeśli pójdziesz do tej szkoły to tak, jakbyś poszedł na szkolenie ZK". No to bardzo mi przykro, ale ja dziękuję! Nigdy nie poszłabym z psem na szkolenie ZK, więc tak samo nie pójdę do rekomendowanych przez ZK szkół. Kwestia zresztą czysto hipotetyczna, bo mam wybraną szkołę i nie zamierzam jej zmieniać. Aha i jeszcze jedno - jestem przeciwniczką "kursów", po których zdaje się z psem egzamin i finito - żegnaj szkoło. A to, że pies na spacerze przychodzi na komendę, jeśli mu się chce, to już nikogo nie interesuje. Mam takie psy u mnie w parku - ze zdanym PT, a jakże, i to nawet na doskonałą. Dla mnie szkolenie psa trwa całe psie życie i zawsze wybiorę szkołę, która działa na zasadzie klubu, a nie kursów funkcjonujących na zasadzie studenckich 3 Z - zakuć, zdać, zapomnieć. Quote
Wind Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 Oj, oj ... widze, ze swoim pytaniem wsadzilam kij w mrowisko ;) Akcje - "rekomendacje" zawsze bardzo mnie intryguja :evil_lol: Nie wiem, czy wiecie ale tajemnica poliszynela jest, iz wszelakie nagrody, "doskonalosci roku", rekomendacje organizacji itp. itd. sie KUPUJE a nie wypracowuje :evil_lol: Cos mi pachnie, ze w przypadku ZK inaczej nie bedzie ... ale nie chce gdybac, u zrodla informacji nie jestem wiec tylko pytam i mam nadzieje, ze predzej czy pozniej dostane informacje jakimi kryteriami kieruje sie ZK rekomendujac szkoly. Jesli za owa rekomendacje pobierac bedzie stosowna danine, to wszystko jasne :evil_lol: A co do poziomu szkolenia psow w ZK ... hmmm ... wypowiadac sie nie bede, jednak dziekuje Berek i BeacieG za napisanie tego, pod czym sie podpisuje :p W. Quote
Guest Mrzewinska Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Szkolenie jest statutowym zadaniem Zwiazku, podobnie jak hodowla, ale instruktor za darmo nie bedzie pracowal, hodowca tez nie dostaje od Zwiazku karmy ani nie rozdaje za darmo szczeniakow. Wiec szkolenie zwiazkowe musi kosztowac, jak kazde inne. Sedzia tez za darmo na egzamin nie dojedzie, bo nie ma za darmo biletow PKP ani benzyny. Wg mnie o tym jakie jest szkolenie decyduje instruktor. A czy ma szkole wlasna, czy szkoli na kursach organizowanych przez Zwiazek - to juz sprawa drugorzedna. Dla mnie dobry instruktor niekoniecznie musi miec uczniow startujacych na zawodach, bo nie kazdego interesuje psi sport. Dobry instruktor, to taki, ktory nauczy wlasciciela, jak sobie radzic z psem w nowych sytuacjach, jak samodzielnie powtarzac prace szkoleniowa. Ale, kochani - ilu ludzi chce zrozumiec psa?? Ilu da sie przekonac, zeby pracowac poza zajeciami??? Berek, czy Twoi znajomi instruktorzy maja wielu kursantow, ktorzy swiadomie zaczynali prace od szczeniaka? Albo na dzien dobry, na wejscie na pierwsze zajecia wiedza cos o fizjologii, anatomii, mozliwosciach uczenia sie zwierzecia??? Psy w Polsce kupuje sie bezmyslnie, wiedza o psach jest zerowa, szkoly ucza o pratchawcach i wyplawkach, nie ma jednej lekcji poswieconej tym zwierzetom, z ktorymi kazdy spotka sie na pewno, na 4 roku Akademii Rolniczej studenci nie wiedzieli, jakie cechy musza miec zwierzeta stadne polujace w grupie w odroznieniu od zyjacych samotnie, jakie sa mozliwe zgryzy u psa i jakie sa mozliwosci psiego wechu, wybuchali smiechem, widzac jak instruktor spokojnie naprowadza psa w wykonanie cwiczenia, bo ich zdaniem, powinien przywalic szczeniakowi w leb, nie ma katedr kynologii, nie ma szkol trenerskich, sa pretensje wszystkich do wszystkich. A ciekawam, czy nasi weci ucza sie na studiach czegokolowiek o predyspozycjach charakteru poszczegolnych ras? Jesli rekomendacje Zwiazku ustrzega ludzi przez marnowaniem zwierzat i placeniem horrendalnych pieniedzy panu spod budki z piwem, ktory przywiaze psa do plotu i bedzie walic kijem, twierdzac, ze szkoli do obrony, albo takiemu, ktory bezczelnie oglasza, ze szkoli dla policji, ratownikow, celnikow, ze sedziowie kynologiczni podziwiaja jego prace i przyjezdzaja do niego po nauki, a naprawde byl kilka razy ze swoim psem na zajeciach zwiazkowych i tyle jego wiedzy i praktyki - to ja jestem za. Tu na Dogomanii byla akcja ratowania boksera uczonego obrony przez domoroslego specjaliste - psa draznil kijem czlonek rodziny wlasciciela, w chwili gdy obcy wchodzil na podworze. Skonczylo sie w sposob oczywisty - pies uzarl kogos z rodziny, gdy wchodzil obcy. Musi byc jakas powszechnie dostepna weryfikacja - lista instruktorow zwiazkowych, lista licenjonowanych pozorantow, wyniki zawodow sportowych w roznych konkurencjach z podaniem w jakiej szkole uczyli sie zawodnicy - to sa informacje, jakie powinny wisiec na kazdej tablicy komisji szkolenia w Zwiazku. Zofia Quote
SAWA Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Zofia,dokładnie ja tak myślę ,bo treserów namnożyło się od groma ,a takich wykwalifikowanych jest dość mała liczba.Myślę ,że w rękach prywatnych wykwalifikowanych ,szkolenie będzie zdecydowanie ciekawsze i lepsze ,a jak w praktyce się sprawdzi ,to zobaczymy .Do tej pory było myślenie : czy się stoi ,czy się leży ,dobra pensja się należy.Teraz Zakłady Szkolenia będą dbać o klienta i rywalizować (w dobrym słowa znaczeniu) o dobe imię swojego Zakładu .Demokratycznie Związek dał prawo wszystkim szkoleniowcom do zaistnienia w nowej formie ,a że nie wszyscy chcą się rozwijać ,to już ich problem .Zostaną najlepsi ,ci co chcą działać i szkolić swoją kadrę i przeprowadzać egzaminy ,oraz uczestniczyć i organizować zawody i pokazy .Najwięksi krzykacze ,to właśnie leniwi ,co myślą po staremu i nie chcą wyjść do klienta i pracować na wysokim poziomie .Jest kilka podstawowych plusów tej formy szkolenia . 1 .Szkolenie w kilku miejscach w Warszawie. 2 .Prywatne Szkoły -lepszy poziom szkolenia i pracy z ludżmi. 3. Dostępne ceny dla właścicieli psów. 4 . Możliwość zdania egzaminów Związkowych. 5 . Szkolenie nowej kadry z uprawnieniami Związkowymi. 6 .Bezpieczeństwo ;wszystkie szkoły muszą mieć działalność gospodarczą ,a co za tym idzie ubezpieczenie. 7. Dbałość o poziom szkolenia ;pokazy ,zawody. Można takich plusów wymienić więcej .Szkolenie w tej formie ma właśnie zmobilizować takie rekomendowane zakłady ,do pracy z ludżmi i psami ,zbliżone do klubowych ,a nie tak jak do tej pory związkowych ,oczywiście w ramach regulaminu Związku. Ja jestem pełna optymizmu ,a nawet przekonana ,że będzie lepiej dla ludzi i poziomu szkolenia . Quote
ucon Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Zofio Masz rację nikt za darmo pracował nie będzie. Ale ta danina pobierana przez ZK nie ma być pobierana na pensje dla instruktorów tylko na niejasny cel. Jednego ciągle nie rozumiem czemu zasadniczym i najważniejszym kryterium do rekomendacji jest wpłacenie daniny a nie poziom reprezentowany przez Zakład lub instruktorów. Rekomendacje ZK nie będą miały wpływu na ilość treserów tych z uprawnieniami czy bez ani na poziom jaki sami będą reprezentować. Podkreślam, że sam pomysł jest z założenia bardzo dobry tylko czemu jego wykonanie raczej marne, pod względem moralnym jest takie jakie jest. Czemu nikt z ZK nie obserwował tych Instruktorów czy Zakładów zanim zaprosił ich do rozmów o rekomendacji? Zostało jasno powiedziane - to może być każdy byleby zapłacił. Skąd wiadomo że poziom będzie lepszy niż w ZK jeśli większość Zakładów chcących otrzymać rekomendację ZK to Zakłady założone i prowadzone przez instruktorów którzy do tej pory szkolili dla ZK? Nagle zmienią metody stosowane przez nich od lat bo będą pracować dla swojego Zakładu? Daj Boże żeby tak się stało. SAWA co do cen to bym się tak nie rozpędzał, bo raczej mało kto bedzie chciał jeśli nie zostanie do tego zmuszony zgodzić się na zapis w umowie między ZK a Zakładem mówiący o cenach kursu. Zauważ - teraz instruktorzy oprócz swego zarobku, który otrzymywali w zk, a który chcieliby przynajmniej utrzymać jeśli nie zwiększyć, muszą opłacić wynajęty teren, ubezpieczenie, ZUS i haracz dla ZK. Czy myślisz że będą pracowali dokładając do tego interesu? To musi przełożyć się na ceny kursow, szczególnie iż wiadome jest że z roku na rok psów, które zgłaszały się na szkolenie ZK było coraz mniej. Dlaczego nagle miałoby być ich więcej? Do tego psy będą podzielone na kilka zakładów - i nagle bilans zakładu przy zachowaniu starych cen stałby się ujemny.. nie, nie tędy droga, by poprawić jakość szkolenia związkowego. Które, z czym absolutnie się zgadzam, powinno się poprawić. Quote
SAWA Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Wiesz ,to co piszesz ,to takie masło ,maślane i nic nowego nie wnosisz ,a tylko w dalszym ciągu kręcisz się w koło .Dosyć już tego mielenia .Poczekamy na efekty takiej nowatorskiej zmiany.Jedno jest pewne ,że nowości zawsze muszą mieć zwolenników i przeciwników. Zobaczymy jak kursanci będą się wypowiadać na temat szkolenia i danego Zakładu .Myślę ,że będzie OK ,bo ci co chcą pracować ,robią to już od dawna i nie są nowicjuszami ,a cieszą się doskonałą opinią ,więc czemu ma to się zmienić? Wszystko będzie wiadomo ,kto i gdzie będzie prowadził szkolenie rekomendowane przez Związek w Warszawie ,ale z tego co wiem będą to super Zakłady z ogromnym doświadczeniem i wykwalifikowaną kadrą . Może właśnie dzięki temu będzie coraz więcej chętnych na szkolenie i inne sporty ,jakie oferują te Zakłady ? Nikt na pewno nie straci ,bo jest ogromna szansa rozwoju i popularności takich sportów jak :agillity ,obedience i inne .Dotychczas Zwiazek nie miał ani placu ,ani możliwości do prowadzenia tego typu zabawy z psem. No i pokazy wreszcie będą z Warszawy ,a nie z innych miast (nie było takiej grupy pokazowej). Quote
ucon Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Pani Iwono Wydaje mi się jednak że obydwoje mamy do tej srawy zbyt osobisty stosunek, ja bo nie lubię jak ktoś nieudolnie próbuje mnie nabić w butelkę i wyciągnąć kasę, a Pani przez wzgląd na Pani męża. A co kręcenia się w kółko... Nie zamierzem już dyskutować dalej co miałem do powiedzenia napisałem, a tak na marginesie rada dla tych poszukujących dobrego zakładu szkolenia lub instruktora pytajcie ludzi, znajomych patrzcie jak wyszkolone są ich psy, kto szkoli i startuje w zawodach, kto potrafi odpowiednio wychować psa. tak znajdziecie chyba najlepszego instruktora, a nie przez rekomendacje gdzie jedynym kryterium oceny Zakładu jest wpłacenie pieniądzy do ZK. Jeśli ma Pani coś do dodania - proponuje przenieść dyskusję na pw, gdyż publiczne pranie brudów ZK nie służy tak naprawde nikomu, a najmniej ludziom, którzy naprawdę poszukują dobrej szkoły dla swojego psa. Quote
Berek Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 "Demokratycznie Związek dał prawo wszystkim szkoleniowcom do zaistnienia w nowej formie ,a że nie wszyscy chcą się rozwijać ,to już ich problem .Zostaną najlepsi ,ci co chcą działać i szkolić swoją kadrę i przeprowadzać egzaminy ,oraz uczestniczyć i organizować zawody i pokazy " Aaaa, to ciekawe - jeśli od poziomu zaangazowania w rozmaite działania z psami ma zależeć rekomendacja, to super. Ale to oznacza gwaltowną zmianę w ZK! Co za zmiany, no-no... Szczerze mówiąc dotąd bylo tak, że "prywaciarze" co się "wychylali" z pomysłami typu: propagowanie nowego sportu... organizacja zawodów... itd - raczej byli wszelkimi siłami hamowani i rzucano im kłody pod nogi. :angryy: Z tego, co tu czytam - teraz będzie sytuacja odwrotna, nareszcie, jak miło to słyszeć. :multi: Quote
SAWA Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Panie ????????? ucon,nie mam interesu w tym aby Związek funkcjonował żle ,a raczej popieram prywatnie to co chce zrobić Oddział w Warszawie . Koligacje rodzinne nie mają znaczenia ,bo Związek nie jest rodzinnym biznesem.Do Związku należę już ponad 20 lat i sporo widziałam i wiem . Mam nadzieję ,że minęła epoka kumoterstwa i układów koleżeńskich ,a wreszcie Oddział zaczyna coś dobrego robić dla swoich członków.No ale nigdy wszystkim się nie dogodzi .Jaką wersję by Oddział nie zaproponował ,to zawsze znajdą się tacy co będą krytykować (może to i dobre dla demokracji) Proszę mnie nie atakować ,bo mnie to osobiście nie dotyczy (nie jestem ani treserem ,ani nie mam zakładu szkolenia psów),ale jestem całym sercem za tymi zmianami ,bo wreszcie skończą się problemy z nieuczciwymi szkoleniowcami i lichym poziomem szkolenia.To jest moje zdanie i mam do tego prawo ,a tylko własne doświadczenie w działalności Oddziału i kolejnych Prezesów ,co nie mieli chęci zrobienia czegoś dobrego dla nas hodowców.Wyniki w Mistrzostwach i Zawodach Warszawskich reprezentantów były wręcz szokujące .Moje obserwacje i wnioski są takie ,że gorzej (od tego co było )być nie może ,a tylko lepiej. Quote
Wind Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 SAWA napisał(a):Wyniki w Mistrzostwach i Zawodach Warszawskich reprezentantów były wręcz szokujące .Moje obserwacje i wnioski są takie ,że gorzej (od tego co było )być nie może ,a tylko lepiej. Rany Boskie, uscislijmy ze tylko reprezentantow szkolonych w ramach szkolenie zwiazkowego, bo jeszcze ktos czytajacy pomysli, iz wszyscy z Warszawy tacy nieudolni :evil_lol: Quote
SAWA Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Oczywiście chodziło mi o Związkowych reprezentantów. Quote
Recommended Posts