obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Tripti dowiedz sie ile kosztuje usg... na Cito trzeba je zrobic.... Quote
tripti Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 tak, jutro będą te informacje (muszę trafić na dyżur tego weta co m.in. przyjmował pieski z duczek, bo tam obiecał sterylkę dla Gabi za 130 zł, poza tym przy brodawczakach Meli zaproponował trzy razy tańsze leczenie i do tego skuteczne:)) Zdjęcia będą wieczorkiem. Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 a czy juz jest jakis tekst do ogłoszeń??? Quote
fibi:) Posted February 9, 2010 Author Posted February 9, 2010 auraa a moge wiedzieć co ma znaczyc Twój post?????:crazyeye: "wieści takie sobie"?!!!! przeciez sunia dziś byłaby już na bruku....a jesli stac Cie na hotel za 300zł to prosze bardzo,zapłać żaden problem aż tak niedorozwinięci Ci ludzie nie są-moja ciocia tez tam chodziła ze swoim pudlem i nie zauważyła żeby interesował się małą bo dzwoniłam dziś do niej. moja sunia też pierwszą cieczke miała taka "inną" mam 2 psy a nawet nie zwracały na małą uwagi Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 fibi:) napisał(a):auraa a moge wiedzieć co ma znaczyc Twój post????? "wieści takie sobie"?!!!! przeciez sunia dziś byłaby już na bruku....a jesli stac Cie na hotel za 300zł to prosze bardzo,zapłać żaden problem aż tak niedorozwinięci Ci ludzie nie są-moja ciocia tez tam chodziła ze swoim pudlem i nie zauważyła żeby interesował się małą bo dzwoniłam dziś do niej. moja sunia też pierwszą cieczke miała taka "inną" mam 2 psy a nawet nie zwracały na małą uwagi Nie denerwuj sie. Szkoda Twoich nerwów. ;) Fibi zapraszam Cie na zakonczony juz bazarek ;) Quote
auraa Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Fibi, nie chodz mi o to jaką opiekę ma sunieczka. Wspaniale, że już jest bezpieczna i teraz będzie juz tylko lepiej. Napisałam to w kontekście informacji o jej zdrowiu:łapka, warga, cieczka. Przecież nie są to dobre wieści. Dlaczego na dogo należy wyważać każde zdanie, zeby nie wywołać awantury?:shake: Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 fibi:) napisał(a):to czekam na PW;) Fibi ale przeciez to Aga czeka na PW, w sprawie zakupionych przez Ciebie spodni ;) Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 auraa napisał(a):Fibi, nie chodz mi o to jaką opiekę ma sunieczka. Wspaniale, że już jest bezpieczna i teraz będzie juz tylko lepiej. Napisałam to w kontekście informacji o jej zdrowiu:łapka, warga, cieczka. Przecież nie są to dobre wieści. Dlaczego na dogo należy wyważać każde zdanie, zeby nie wywołać awantury?:shake: Tez się z tym spotkałam, dlatego teraz odpowiadam z cytatem ;) i nikt nie ma wątpliwości ;) Quote
fibi:) Posted February 9, 2010 Author Posted February 9, 2010 no auraa sorry ale napisałas ten tekst pod wyczerpującym postem tripti który mówił że Lenka już bezpieczna.... a teraz tyle "mądrych" osób sie na dogo spotyka że też wole cytowac bo potem masa wątpliowści Quote
fibi:) Posted February 9, 2010 Author Posted February 9, 2010 podnoszę małą.... czekamy na zdjęcia i info od tripti to chyba w pierwszej kolejności allegro, co? Quote
elmira Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Tripti, napisz, co z jej nóżką i szczęką. Ona musi być bardzo potłuczona (zbita, wypadek samochodowy???). Biedna suńka i dzieki wielkie, że się nią zaopiekowałyście. Quote
tripti Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 ze zdjęciami powalczę za chwilę, wiele ich nie mam, bo dziś mieliśmy zamieszanie i wesoły kołowrotek. Byłam u weterynarza jednak dziś. Trochę podłamałam się tym co usłyszałam, ale po kolei: 1) sunia ma cieczkę, usg można zrobić koszt około 100 zł (ale pewnie coś się jeszcze utarguje), cokolwiek na usg wyjdzie dopiero po 3 tygodniu od pokrycia, weterynarz powiedziała, że aby mała została pokryta skutecznie to ktoś musiałby trzymać ją, bo przez tą nóżkę jest niestabilna, itd. Także raczej szczenna nie jest, bo pod względami fizycznymi to byłby cud, ale bagatelizować tego nie można. 2) zgryz - raczej wada wrodzona, lub uszkodzenie wczesnoszczenięce, ma tzw przodozgryz, ale to niczemu nie przeszkadza i tak juz zostanie. 3) ŁAPA - poważny problem, jedno rozwiązanie to całkowita amputacja (koszt około 300-400 zł) lub próba połamania i poskładania ponownie, ale to można ocenić po zrobieniu prześwietlenia i musi to zrobić dobry chirurg (koszt minimalny 1000 zł plus pewnie więcej) - do tego trzeba szukać lecznicy która to zrobi. Powody np. amputacji: łapa została złamana gdzieś w okolicy rzepki i jest wygięta w przeciwną stronę, do tego chuda, zawadza, ona nosi ją bezwiednie - istnieje ryzyko, że może się zaczepić o coś i zrobić sobie większą krzywdę, a główna przyczyna to to, że przez łapę ma nieprawidłową postawę - co za jakiś czas odbije się na jej kręgosłupie i lepiej zaradzić wcześniej niż później jak już trzeba będzie robić coś przy kręgosłupie. Do tego istnieje prawdopodobieństwo, że z biegiem czasu sama zauważy, że łapa jej przeszkadza i będzie chciała ją odgryźć... Sunia ma prawie rok. Pani weterynarz była nią zachwycona, powiesimy tam ogłoszenie, bo powiedziała, że jest piękna malutka i spokojna, także z domkiem się uda, ale marne szanse, że ktoś ją adoptuje zanim ją naprawimy, to są jednak spore koszty... Sunia zjadła trochę puszki z mokrą karmą, a rano kiełbaskę, ale to też musiałam zachęcać, od do tej puszki na nic nie udało mi się jej namówić do jedzenia, dlatego zdecydowalam się na weterynarza dziś - bałam się o brak apetytu, ale wet powiedziała że przy cieczce i stresie to naturalne. Szczęknęła trzy razy - czyli ma głos:) do tego ładnie zaczepia moje psinki, jednak bardziej jej pasuje ta mniejsza i młodsza. Koszt rtg to ok 50 zł, ale to w innej lecznicy, bo w tej co byłam nie mają... Kupię jej jutro inną obróżę, bo tą mam po mojej psicy i jest częściowo z łańcuszkiem, co nie jest wskazane zimą. Niestety spacerów na smyczce nie ma - wygląda to tak, że muszę ją zabrać na zewnątrz, a ona siada i siedzi przestraszona, ale małymi kroczkami oswoi się, w domu na smyczce zrobiła kilka kroków. Jak wróciłam do domu to podbiegła i wyłozyła się na grzbiet z merdającym ogonkiem:) Chipa nie ma.... Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Cholercia, zawsze pod górke ehhhhhhh......... No nie wiem, chyba warto byłoby powalczyc o ta Jej łapinke, co??? ale najpierw RTG trzeba zrobic tak Tripti?? Quote
tripti Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 warto na pewno by było, ale bez rtg wet nie mógł wiele powiedzieć, po oględzinach powiedziała, że może się udać a może nie - bo to nawet z wierzchu źle wygląda, jest wygięta w przeciwną stronę do tego dużo mniejsza, 1000 zł za taka operację to minimum i do tego trzeba dobrego chirurga dorawać, nie wiadomo też czy za pierwszym razem uda się ją złożyć, dlatego powiedziała, że mniej stresu będzie przy tej amputacji, bo tego u niej też nie będzie widać, no ale mnie ta amputacja przeraża, dlatego jestem za tym, żeby powalczyć. Ona nie używa tej łapki, łapka jej ewidentnie zawadza i przeszkadza. Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Wiem, że operacja to oghromne koszty, ale..... wszyscy wiemy jakie trudności sprawia znalezienie domku dla trójłapka..... Quote
fibi:) Posted February 9, 2010 Author Posted February 9, 2010 moim zdaniem w tej sytuacji gdy i tak nie ma kasy, usg jest zbędnym wydatkiem- sunia była tam tydzień i moja ciocia codzień tam ją odwiedzała- uwierzcie mi ze jest inteligentna kobietą i napewno by zauważyła że psy się na nia oglądają. poza tym york należący do tych ludzi mieszka z nimi w domu, a Lenka mieszkała dziadkiem tych ludzi w starej przybudówce. co najważniejsze york to kastrat - dzwoniłam przed chwilą aby dopytać. no mała się podoba i ogólnie jest ekstra bo jest taka mała,drobna że szok;) tylko ciekawe czy bez łapki również będzie sie tak podobać..... koszt zabiegu plus do tego hotelu to ogromne koszta.... może znajdzie się dla małej bezpłatny tymczas? a swoja droga nie rozumiem tego- ja mam dwa psy na tymczasie i nie żądałam od nikogo żadnych pieniędzy. Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Fibi nie ma co gdybac na temat platnych tymczasow. Po prostu szkoda nerwow i czasu, naprawde.... Najwazniejsza sprawa to wykonanie RTG tej lapinki. Wtedy bedziemy myslec co dalej. Tripti dowiedz sie ile dokładnie kosztuje Rtg i umów sie na wizyte. im szybciej bedziemy wiedziec, tym lepiej.... FIBI zmien rowniez tytul. Napisz ze potrzeba na razie na CITO kasa na RTG. Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 I ogólnie Fibi zmien 1 post. Info sa juz nieaktualne w tym momencie. Sorki, ale mam bzika na punkcie dobrze wykonanego 1 postu ;) Wklej tam info ktore podala Tripti po wizycie... Quote
tripti Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 tak, usg trzeba odpuścić, narazie zbędny wydatek. Ważniejsze jest rtg... Nie wiem czy sterylkę i łapkę mozna byłoby załatwic pod jedna narkozą, to zawsze mniejsze obciażenie organizmu, ale o to zapomniała zapytać się. Quote
tripti Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 rtg to 50 - czy 55 zł, od ręki robią, także to mogę i jutro pojechać, ale narazie muszę pomyśleć, obraczus87 wyślę Ci maila normalnego, bo tu to zaraz coś mi zje. Fibi - mogłabyś podać mi maila prywatnego? Quote
obraczus87 Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 tripti napisał(a):rtg to 50 - czy 55 zł, od ręki robią, także to mogę i jutro pojechać, ale narazie muszę pomyśleć, obraczus87 wyślę Ci maila normalnego, bo tu to zaraz coś mi zje. Fibi - mogłabyś podać mi maila prywatnego? Okejjjj ;) wprawdzie zaraz lece spac, ale poczekam jeszcze na mailunia od Ciebie ;) Quote
fibi:) Posted February 9, 2010 Author Posted February 9, 2010 nooo wiem zaraz zmienie;) karolina-roslonska@wp.pl Quote
Recommended Posts