Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Mika jest pięknym psem. Przepraszam, nie chce mi się czytać wątku od początku (130 stron, więc...) i może pytanie było już wielokrotnie zadawne, ale: startujesz/startowałaś z Miką w jakichś zawodach agility?
Nauka sprzątania zabawek idzie bardzo dobrze, ale taka jedna moja rada: nie wykonuj z nią za długo tego samego ćwiczenia. I na przykład po jednym, dwóch razach dobrzego wykonanego zadania (schowania zabawki) każ jej ją przynieść i poprzeciągaj się z nią. Tak, żeby za każdym razem kiedy ma zabawkę nie chowała jej, bo później może to robić nawet bez komendy:). Z moim psem właśnie się tak stało, tylko nie chodziło akurat o sprzątanie swoich rzeczy. Ale co do Miki to pojęcia nie mam czy tak może być, bo nie znam się za bardzo na BC.

Posted

jeżeli chodzi o zawody agility to startujemy od października 2005 roku:-)
a co do sprzątania to niewykonuje tego za długo,bo zaczynałyśmy od jednokrotnego wrzucenia zabawki,a dopiero stopniowo było więcej,ona uwielbia aportować i dla niej nagrodą jest kolejny rzut,a na koniec sesji zawsze jest przeciąganie i zwykła zabawa piłeczką,robienie bez komendy jej nie grozi,bo wtedy po rzucie kładzie mi piłke pod nogi i czeka na kolejny rzut,piłeczke i inne zabawki ma codziennie na spacerach, treningach,więc nie kojarzą jej się tylko z jednym ćwiczeniem