Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czerdo obawiam sie, ze nawet jesli suczki zostałyby wysterylizowane to S. nazwozi nowe suki i biznes dalej bedzie sie krecil... a strach pomyslec co zrobi z tymi wszystkimi wysterylizowanymi- pewnie pojda do adopcji na łake... ;(

ja osobiscie juz nie wiem jak moglabym pomoc...

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

za granica pewnie psy trafiaja w rozne miejsca w ktorych przeprowadza sie doswiadczenia na zwierzetach...
kto moze napisac ta petycje? rozsylajac po dogo nazbiera sie duzo podpisow...

Posted

ja moge sprobowac cos sklecic i pozniej ewentualnie poprawić według sugesti, juz nawet keidys to oferowala, ale potrzebuje dokładne wytyczne co jest przedmiotem żądania i jaka jest ku temu podstawa.

Posted

kizimizi pisz moze pw do wszystkich ktorzy wedlug ciebie moga byc najbardziej zorientowani i trzeba szybko dzialac...wiesz jak jest z petycjami i podpisami ,a te psiaki znikaja pewnie na porzadku dziennym

Posted

myślę , żeby była krótka i zwięzła typu
< W obliczu faktu , że wobec pana Krzysztofa Sawickiego prowadzone jest postępowanie karne w sprawie znęcania się przez niego nad zwierzętami a ponadto wobec władz gmin które oddawałty panu s. pod opiekę bezdomne zwierzęta z ich terenu również prowadzone jest postępowanie o zaniechanie nad nimi opieki
żądamy wydania przez wójta decyzjii o natychmiastowym zabraniu bezpańskich zwierząt z terenu posesjii pana Sawickiego , gdyż obawiamy się o ich los , życie i zdrowie>

Posted

moze cos jak ta petycja w moim podpisie w spr. pseudohodowli?
chociaz to raczej taka ogolnopolska jest, a nie dot. konkretnego miejsca.(chociaz prosze podpiszcie)

Posted

to jeszcze powiedzcie mi to -bo to wazne:

[LIST=1]
[*] czy ten pensjonat prowadzila P. Krzysztof S jako dzialalnosc gospodarcza? jak tak to pod jaka firmą?
[*]czy ta petycja moze byc pisana z inicjatywy TOZu albo waszej fundacji czerda? Jeśli ktoś sie zgadza to neich powie kto i jeśli wy Anita to jak sie nazywacie i jaki jest wasz adres.
[*] i jaki jesta adres tego dobrodziejstwa bo nigdzie znaleźć nie mogę?
[/LIST]

Posted

co oznacza < możliwosć > czasowego odebrania włąścicielow?????????

Naprawdę nie wiesz, czym jest czasowe odebranie zwierząt włascicielowi/opiekunowi? Odsyłam zatem serdecznie do Ustawy z dnia 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt (art. 7). Radzę to zrobić zanim Twoja organizacja na dobre się rozkręci, żeby więcej wstydu nie było. Bo dość już w tym kraju beznadziejnych fundacji i stowarzyszeń opartych na tym, że jakieś panie coś tam wiedzą i jakieś pieski zabiorą.

właścicielem psów są GMINY któ®e zleciły s. ich wyłapanie , coś nie do końca jest chyba przez was Eko zrozumiane

W jaki sposób gminy mogą być właścicielami bezdomnych psów? Proszę o podanie podstawy prawnej (brak podania podstawy prawnej w formie konkretnego przepisu ustawowego, który głosi, że zwierzę w chwili wyłapania przechodzi na własność gminy lub nawet prawa miejscowego dot. Dobrocina potraktuję jako zwolnienie z konieczności rozmowy z Tobą i marnowania czasu na odpowiedzi na Twoje dziwne posty). Bezdomne zwierzęta - zgodnie z ustawową definicją - nie mają właściciela (art. 4 pkt. 16). Gminy jedynie się nimi opiekują. Po raz kolejny, zamiast wypisywać kompletne bzdury, zapraszam do lektury ustawy.

, i niby gdzie i za co ktoś miałby < czasowo> odebrać te 120 psów???

Nie ktoś, tylko uprawniony organ (art. 7 ust. w związku z art. 11 ust. 1) - znów odsyłam do ustawy. Za co? Za publiczne pieniądze art. 11 ust. 1) lub pieniądze ściągnięte z Sawickiego (art. 7 ust. 4 i 5 w związku z kpa) Gdzie? To zależy od przyjętej strategii prowadzenia tej sprawy przez organizację (w Polsce jest tyle organizacji, że każda z nich mogłaby zaopiekować się 1/3 jednego psa z Dobrocina: tylko trzeba to zorganizować; ja w imieniu EKOSTRAżY gwarantuję opiekę nad 2 psami pod warunkiem, że powszechne ruszenie organizacji rozwiązałoby tą sprawę raz na zawsze; utopia? nie sądzę).

jeśli tak , ile psów wy wzięliście pod swoją opiekę jako organizacja?

Każdego dnia trafia do nas wiele zwierząt: psów, jeży, wiewiórek. Kilkadziesiąt zwierząt od poczatku tego roku trafiło na wolność lub do domów adopcyjnych (szczegółowe info: ekostraz.pl)

organizacja może w różny sposób zbierać dary i Srodki , dlaczego tego nie robicie?

Głównie dlatego, że nie jesteśmy organizacją, która ujawniła znęcanie się nad zwierzętami przez Sawickiego i podjęła się koordynowania w związku z tym pomocy dla tych zwierząt. Inne organizacje zbierały kasę na Dobrocin na swojej stronie. Po co mielibyśmy i my zbierać? A po drugie dlatego, żebyś za dwa tygodnie nie wpadła na pomysł, że podczepiliśmy się do sprawy Dobrocina żeby zbierać kasę niewiadomo po co.

zresztą ja wiem że WY wiedzieliście o tej sprawie dużo wcześniej i też mogliście działać, sorry

O jakiej sprawie? że Sawicki handluje szczniakami? (Poprosze o podstawę prawną do działania).Wiedzieliśmy! Podobnie jak np. TOZ we Wrocławiu. Osobiście o tym informowałem, gdyż było podejrzenie, że Sawicki zabiera ze schroniska we Wrocławiu rasowe i niesterylizowane jeszcze lub w ogóle psy oraz szczeniaki. I wtedy przyjęci zostaliśmy z życzliwością, a nasze sugestie zostały wzięte pod uwagę. I super. Więc skąd takie teksty dzisiaj?

O tym, że ma psy z gmin? (Wiedzieliśmy. ALARMOWALIśMY. Do Pow. Lek. Wet. Do Gminy w Dzierżoniowie. Mówiliśmy o tym nawet publicznie na konferencji na UP we Wrocławiu. Wielokrotnie podejmowaliśmy czynności w tej sprawie. I co? I nic. Wszyscy czekali na to aż Sawickiemu powinie się noga, aż się będzie znęcał nad zwierzętami. Bo to jest konkret. I tak się stało.

Gminy współpracujące z Sawickim strofowaliśmy już w wakacje 2009 r. Ale wiem. Pewnie wszyscy byliby zadowoleni, gdybyśmy zastrzelili Prezydenta świdnicy wtedy.

Skoro w tej sprawie przed sadem wystepuje Ekostraz to dlaczego nei zwroci sie o pomoc do TOZU o zebrane przez nich inf. albo do Czerdy po weterynatyjne "obdukcje" zabranych stamtad posw do Oborników, dlaczego nie poinformuje "mozna by zrobic to i to ale potrzebujemy do tego takich danych, czy ktoś je ma"?

No jak to? Informowaliśmy konkretnie czego chcemy i to otrzymaliśmy. TOZ informacje udostępnił szybko i profesjonalnie, choć nie musiał. Wiele osób także.

Po co natomiast mamy występować do Czerdy, kimkolwiek ona jest o jakieś obdukcje, skoro ona sama nie umie ich udostępnić? Na kolanach ją mamy błagać? Czy może mamy iść do jasnowidza i zapytać CO UKRYWA CZERDA? Czerda jest chyba dużą dziewczynką i powinna wiedzieć, że już od stycznia, kiedy na świecie nie bylo EKOSTRAżY, toczy się postępowanie w tej sprawie. Czerda wieć mogłaby być świadkiem i sama się zgłosić do Prokuratury, a nie do nas. Bo my nie jesteśmy organami ścigania. Zwłaszcza też, że same obdukcje nie są żadnym dowodem czegokolwiek, bo muszą być umieszczone w jakimś kontekście: jakich psów, przez kogo zabranych, dlaczego zabranych ect. Krótko mówiąc: mnie znów wzywają na świadka, ujawniam skąd je mam (bo z nieba nie spadły) i ostatecznie i tak słuchana jest osoba, które je udostępniła, bo ma wiedzę w tej sprawie. Bo ja cóż mogę wiedzieć o jakichś obdukcjach?

Czemu więc Czerda nie zgłosiła się na świadka? Do tego nie trzeba żadnej organizacji.

To dotyczy wszystkich zresztą: uważacie, że Sawicki stworzył piekło dla zwierząt? To, co uważacie lub co wam się wydaje nikogo nie interesuje. Macie dowody? Zapraszam do Prokuratury Rejonowej w Dzierżoniowie: jest to wręcz waszym obowiązkiem. Bo to naprawdę żenujące, że krążą jakieś obdukcje, a wy silicie się na zarzut, że my nie pytamy czy są jakieś obdukcje. Przecież to kpina w dosłownym sensie.

Wolałbym, żeby czerda mądrowała się w Prokuraturze, a nie na jakimś forum. Jako świadek: jeśli ma jakieś informacje i dokumenty. A jeśli nie ma, to te dyskusje i jakieś ukryte plany nikomu nie pomogą.

Bo dziś już można pewne rzeczy sobie wytłumaczyć: rzucili się na nas tak bardzo w sprawie potwierdzenia znęcania się nad zwierzetami, bo ze strony jakiejkolwiek organizacji nie mieli nic.

Bo wolicie gadać o obdukcjach niż je wysłać do prokuratury. A potem się dziwicie, że prawo złe, że sędziowie uprzedzeni, petycje piszecie. PO co? Skoro nie korzystacie z możliwości, które macie. Poważnych - wpływania na tok postepowania w sprawie.

Nie chcecie pisac na fotum ważnych inf. ale przez to wszyscy traca bo nawet gdyby ktos chcial pomoc to nei za bardzo wie jak.

Nie piszę ważnych informacji, ponieważ obowiązuje mnie tajemnica postępowania. A po drugie, forum to czytają różni ludzie. Nie chcę narażać na ich na to, że zostaną ujawnieni jako nasi informatorzy, czego się boją. Nie chcę też, żeby zainteresowani ludzie którzy nie są miłośnikami zwierząt wiedzieli co zamierzamy. Co w tym jest niezrozumiałe?

zarzuty eko są nie na miejscu , bo nie ma żadna organizacja takiej możliwosci zeby zabrać kilkadziesiat psów

Organizacja ma zabierać? Podstawę prawną poproszę. Czy to, że nie ma gdzie zabrac zwierząt może być formalna przyczyna, żeby ich nie zabierać? Podstawę prawną poproszę. Tuż po wielkiej akcji medialnej z udziałem organizacji x, organizacja ta winna była wystąpić o czasowe odebranie zwierząt do wójta dzierżoniowa. Koniec i kropka. Mniej więcej wiadomo skąd te psy były - zresztą zostały one w części zabrane przez gminy (świdnica, Kudowa Zdrój). Wójt byłby dodatkowym narzędziem nacisku na gminy. Czy to byloby lepsze dla zwierzat? Nie wiem, to zalezy od tego, jak bardzo organizacja dbalaby - jako strona w post. admin - o wlasciwy los odebranych zwierzat. Jako wnioskodawca ma bynajmniej taki obowiazek.

a skoro oni już bądż co bądz sa zaangażowani to dlaczego chcą działać tylko w rekawiczkach -nikt nie ma nic przeciwko temu żeby zabrali

To już jest obrzydliwe. Działamy w tej sprawie za własne prywatne pieniądze, jeżdząc na każde skinienie kogokolwiek kto ma cos w sprawie Dobrocina. Staramy sie byc transparentni i ujawniac co robimy w tej sprawie, wiec o jakie rekawiczki chodzi? Chyba glupoty.

ale skoro eko uwaza że psy w dbc należą do pana s. tzn. że nie mają podstawowej wiedzy o tym kto jest ich właścicielem
ponieważ włscicielem są gminy

Ekostraż nie uważa, że te psy należą do Sawickiego tak samo jak nie uważa, że są własnością gmin. I Sawicki, i gminy są tylko ich czasowymi opiekunami z mocy ustawy. Gratuluje i wiedzy, i umiejetnosci czytania ze zrozumieniem tego, co piszemy.

Pomysły typu apele i sterylizacje suk to science fiction, ponieważ gminy nie poczuwają się do zadania opieki nad tymi psami. Prawo na to pozwala i żadne dęte petycje tego nie zmienią. A w kwestii wywozu psów do Niemiec, wielokrotnie interweniowalismy. Jest to do sprawdzenia w łuzyckim oddziale SG. NIc z tego jak do tej pory nie wyszlo, a po ujawnieniu tego faktu, nic juz na pewno nie wyjdzie. No wiem, wiem. Sam powinienem go na granicy zatrzymac, najlepiej skaczac pod jego auto.

żenada i nic więcej. Szkoda czasu.

Posted

Poza tym naprawdę nie rozumiem dlaczego (a) czerda od samego poczatku czepia sie wszystkiego, co napiszemy, (b) skad te kontrowersje, skoro nasze zarzuty nie dotycza jakiejkolwiek organizacji, ktora uczestniczy w tej dyskusji.

I o czym w ogole ta dyskusja? Czas wziac sie za przyszlosc. Deklaruje niniejszym, ze jestem gotowy w imieniu EKOSTRAZY dokonac niezapowiedzanej kontroli w Dobrocinie (pod warunkiem, ze z przedstawicielem innej organizacji, która ma stosowne uprawnia, zeby nie bylo jazd tutaj znowu) i w przypadku stwierdzenia razacych zaniedban podjac odpowiednie i zdecydowane kroki. Moze Czerda mi potowarzyszy, po tym jak przeczyta ze zrozumieniem ustawe o ochronie zwierzat (bo jej, aż wstyd, po prostu nie zna) oraz weźmie prozac (bo brakuje jej optymistycznego podejścia do rzeczywistości oraz tolerancji dla ludzi, którzy działają w tej samej sprawie)? Bo gadac zza monitora to duzo mozna. Tylko po co?

Zainteresowanych prosze o kontakt: info@ekostraz.pl

tel. 605 78 22 14.

Link do ustawy o ochronie zwierząt

Posted

odpowiem tylko na ważne rzeczy-
w tej właśnie sprawie prokurator po analizie wszystkich kwestii prawnych wypowiedział się jednoznacznie pisemnie , że psy należą do gmin , jest to podstawowy argument do wykorzystania aby gminy zapłaciły za dalszą opiekę na psami , skoro jestescie tak świetnie w sprawie zorientowani , dziwię się , że o tym nie wiecie , ostatnio czytałam , że jesteście w kontakcie z prokuratorem
odnośnie złośliwosci w sprawie mojej nieznajo,ości ustawy , zapewniam, że znam ją i jej aspekty na pewno lepiej niż laik , a sformułowałeś -----właściciel------a anie opiekun , stąd wyjaśniłam , że Sawicki nie jest właścicielem
oprócz psów z dobrocina may pod opieką stale kilkadziesiąt psów i kotów , które codziennie do nas trafiają
co domożliwości wzięcia pod opiekę przez organizację psów wiadomo , że wpiew trzeba mieć się za co nimi zaopiekować , są grganizacje-nie wy-które mają wpływy z podatków , my jako < niezrzeszeni wzięliśmy kilka psów , a twoja propozycja jest półśrodkiem , żeby było beż złośliwości, te psy które wzięłam utrzymujemy sami , kilka dogp , a 8 z nich wzięłiśmy nie z wyboru a z konieczności ratowania im życia
to , że jaksą organizacja zebrała pieniądze , żeby nam pomóc , co jest kroplą w morzu , jest zaksięgowane i każdy może to sprawdzić , a pewnie , skoro ktoś coś dołożył , to po co wiecej, tylko nie pisz , że zajmujecie sie organizowaniem pomocy dla tych zwierząt
podstawami prawnymi zajmuje się organ prawny a nie organizacja , prokuraturze nalezy wskazać podejrzenie i ew. świadków
i ja jestem świadkiem w tej sprawie !!!
a podawanie tobie podstaw prawnych na każde stwierdzenie ...no sory ,
jeśli uważasz , że zrobiliście wszystko co w waszej mocy w tej sprawie to już kwestia wazego sumienia, możesz też sprawdzić ile razy osoby prywatne zawiadamiały policję w sprawie wywozu sczeniakówi
pewne fakty należy zgłosic w prokuraturze żeby nie było koniecznosci zbieraniz dowodów
i powiedz dlaczego w takim razie WY nie zgłosiliście do burmistrza o odebranie psów ,

Posted

Czerda ja tez czytam watek i widze ze Ekostraz, robi co moze w sprawie Dobrocina, a moze tylko tyle na ile ma dowodow. Polecam wejsc na strone "Fundacji Argos" i wglebic sie w lekture, ile jest spraw zlozonych do prokuratury, ile jest w toku, ile jest zakonczonych, jaki jest okres zakonczenia jednej sprawy. A Ty bys chciala zeby na zlozony wniosek do prokuratury przez Ekostraz, efekty byly widoczne od reki. W jednej sprawie moze wystepowac kilku pokrzywdzonych skladajacych kolejne doniesienia poparte dowodami. Wiec nie czekaj tylko dzialaj ale nie tylko na forum, tu niczego nie osiagniesz oprocz pomocy dla zwierzat ktore znajduja sie w Dobrocinie a to tez bardzo duzo.

Posted

ada , ja akurat znam się na branży prawnej i nie oczekuję że sprawa będzie kończyła się nawet w tym roku i zapewniam , że też złozyłam wiele doniesień w tej sprawie
chodzi mi o psy
no , dziwne ale tu są psy , które umierały w dbc , umerają , są trzymane w zamknięciu w chlewach bez światła , rozmnarzane niemalże na siłę , zagryzane przez nieodpowiednie zamykanie, nie wychodzace z ojców od miesięcy , suki rodzace w syfie , zdychające we własnych odchodach szczeniaki itd itp
o te psy mi chodzi
one są tam i będą i nie rozumieją że czekamy na wyrok sądu i śledzimy toczące się postępowanie , te psy teraz , już potrzebują naszej pomocy
a eko tłumaczy , że przeceż już inni zbierali pieniądze , przecież już inni zawiadamiali policję , przecież już inni ......
a wy ? a oni?
proponują wizytację w dbc -wiesz , jakbym mogła to codziennie robiłabym tam wizytacje , wchodziła do każdego kojca , liczyła szczeniaki i suki w ciąży , i zabierała je stamtąd
eko może weżmie 2 psy!!!
litości !
a informacje ze strony Argosa znam i bardzo są pomocne ,

Posted

i odnośnie eko -sory ale nie chodzi o obrażanie , a na leczeniu chorób psychicznych akurat nieżle sie znam i potrafię też czytac ze zrozumieniem , zapewniam

Posted

Zgodnie z obietnica zrobilam obiecaną petycje -nie wnikam juz czy ma ona sens czy nie, czy są ku niej podstawy pr. czy ich nie:roll:
Jesli ktos uwaza ze ma sens i chce ja wyslac to prosze bardzo.

ZROBIONE:

Do:
[FONT=&quot]Wójt Gminy Dzierżoniów[/FONT]
[FONT=&quot]Marek Chmielewski[/FONT]
[FONT=&quot]Urząd Gminy ul. Piastowska 1[/FONT]
[FONT=&quot]58-200 Dzierżoniów, [/FONT]
[FONT=&quot]74 832 56 95,[/FONT]
[FONT=&quot]sekretariat@ug.dzierzoniow.pl[/FONT]

Stowarzyszenie Help Animals oraz my, niżej podpisani, zwracamy się z apelem o wydanie przez wójta Dzierżoniowa decyzji o natychmiastowym zabraniu bezpańskich zwierząt z terenu posesji Pana Krzysztofa S. prowadzącego pensjonat dla zwierząt w Dobrocinie, ul. Kościelna 6, powiat Dzierżoniowski.

Powyższe żądanie uzasadniamy faktem, iż wobec pana Krzysztofa S. prowadzone jest postępowanie karne w sprawie znęcania się przez niego nad zwierzętami, jak również postępowanie o zaniechanie opieki nad nimi, wobec odpowiednich władz gmin, które oddawały Panu S. pod opiekę bezdomne zwierzęta z terenu ich właściwości.

Wobec powyższego, Stowarzyszenie Help Animals oraz niżej podpisani, którym nie jest obojętny los bezdomnych, potrzebujących opieki zwierząt z placówki w Dobrocinie, apelujemy o wydanie wyżej wymienionej decyzji gdyż w naszym mniemaniu istnieją uzasadnione obawy, że dalsze przetrzymanie tych zwierząt może zagrażać ich zdrowiu a nawet życiu!
Tylko w ten sposób można wpłynąć na poprawę ich losu jak i przerwać trwające od wielu lat, karygodne traktowanie zwierząt jak rzeczy, mających przynosić wymierny dochód dla osoby
wyżej wymienionej.

Niżej podpisana/y:

Posted

Czerda to nalezy sie cieszyc ze Eko moze zabrac choc dwa psy, bo my nie mogli bysmy zabrac nawet jednego i nie chodzi do konca o kase, tylko podpowiedz gdzie je zabrac? W kazdym schronisku sa potrzebujace psy na juz, na kazdym terenie sa psy do odebrania na juz, natychmiast i nie wierze w to akurat ze Eko siedzi z zalozonymi rekami i nie dziala. Robi tyle samo co kazdy z nas, czyli tyle ile pozwalaja na to mozliwosci jakimi dysponuje. Wskaz miejsce gdzie zabrac te psy, a gwarantuje Ci ze znajdziesz wiecej do pomocy.

Posted

dzięki kizi , Dobrocin Kościelna 6
ada -nawet gminy chcą zabrać psy i opłacać im hotele
w okolicach jest conajmniej kilka hoteli
ale każdy działa na własną rękę
a zapewniam ,ze ilekroć sie tam pojedzie jest kilka psów w takim stanie że trzeba zabrać je natychmiast jeśli chcemy żeby przeżyły
ale wkurza mnie wyliczanie ile i kto zrobił , rozliczanie , i wyliczanie swoich zasług
moim zdaniem najwięcej pomogły i pomagają nie organizacje -naprawdę każdy potrafi napisać do prokuratury zawiadomienie--ale dziewczyny które tam od początku jeżdzą i dzięki nim tylko uratowaliśmy Łatka , Ledę, BEzoczka, Miszę , Maję , Łapsa , szczeniaczki i to będzie im tylko w niebie policzone
krowa która mało mleka daje dużo ryczy-czy czytałąś , żeby ktokolwiek im podziękował , ktokolwiek był pełen podziwu , że się narażają , albo , żeby same się chwaliły jak pomogły w dbc?
nie
ale eko należą się podziękowania, że złożyli doniesienie do prokuratury...
nie oni jedni
no sory!

Posted

Czerda a kto mowi o podziekowaniach dla Eko. Jezeli pomagamy zwierzetom dla podziekowan to lepiej dajmy sobie spokoj. Wedlug mnie robimy to z wlasnej nieprzymuszonej woli, dla tych biedakow a podziekowania zbieramy wlasnie od nich. Dla mnie i chyba nie tylko, nie ma wiekszej radosci ktora mnie spotyka jak spojrzenie uratowanego zwierzaka, w tych oczach wyczytac mozna wszystko. Tak jak napisalas pisma do prokuratury moze slac kazdy i powinnismy to robic w nieskonczonosc jezeli chcemy te ochydne procedery mordowania zwierzat za nasze pieniadze ukrocic. Rozliczac wlodarzy i pow. wetow. Zycze wytrwalosci w podjetej walce. Czy wiecie skad przychodza nowe psy do tej umieralni?

Posted

w tej właśnie sprawie prokurator po analizie wszystkich kwestii prawnych wypowiedział się jednoznacznie pisemnie , że psy należą do gmin , jest to podstawowy argument do wykorzystania aby gminy zapłaciły za dalszą opiekę na psami , skoro jestescie tak świetnie w sprawie zorientowani , dziwię się , że o tym nie wiecie , ostatnio czytałam , że jesteście w kontakcie z prokuratorem

Prokurator jest organem ścigania, a nie interpretatorem prawa i naprawdę nie wiem jakie ma znaczenie, że się pisemnie wypowiada. Chyba nie myślisz, że gminy się wystraszą nie-wiadomo-jakiego pisma prokuratora? Gminy mają radców prawnych i wiedzą, że z tą jakością prawa, mogą jedynie stracić politycznie. Tak jesteśmy w kontakcie z Prokuraturą Rejonową przez naszego adwokata.

a sformułowałeś -----właściciel------a anie opiekun , stąd wyjaśniłam , że Sawicki nie jest właścicielem

Każdy kto stosuje ustawę (a nie tylko o tym pobieżnie mówi) wie, że art. ten dotyczy właściciela lub opiekuna, stąd ten spór ma charakter wyłącznie semantyczny. Czy raczej miałby gdybyś rzeczywiście cokolwiek wyjaśniała, a nie publicznie i agresywnie oskarżała nas o niewiedzę i twierdzenie, że twierdzimy, że są to psy Sawickiego.

i ja jestem świadkiem w tej sprawie !!!

W sprawie o jakiej sygnaturze akt i czego dotyczącej jesteś świadkiem? Krótko: czego świadkiem jesteś?

i powiedz dlaczego w takim razie WY nie zgłosiliście do burmistrza o odebranie psów ,

Ponieważ Ekostraż uzyskała osobowość prawną dopiero pod koniec marca 2010 r. Ponieważ w sprawie tej od stycznia działały przynajmniej dwie organizacje, ktore do dziś deklarują na swoich stronach internetowych (!!!!!!!!!!), że zwierzęta zostaną odebrane. Ponieważ nie mieliśmy bezpośrednich dowodów na znęcanie się nad zwierzętami w okresie, którego dotyczy sprawa.

i zapewniam , że też złozyłam wiele doniesień w tej sprawie

Wszyscy raczej oczekują konkretów, a nie Twoich zapewnień. Jakie doniesiania składałaś i jaki jest ich bieg prawny? Skoro je składałaś, to dlaczego problemem wczorajszego dnia była sprawa jakichś obdukcji, o które Cię łaskawie nie poproszono?

no , dziwne ale tu są psy , które umierały w dbc , umerają , są trzymane w zamknięciu w chlewach bez światła , rozmnarzane niemalże na siłę , zagryzane przez nieodpowiednie zamykanie, nie wychodzace z ojców od miesięcy , suki rodzace w syfie , zdychające we własnych odchodach szczeniaki itd itp
o te psy mi chodzi

Taka wiedza o obecnej sytuacji tam, której ja nie mam, poparta konkretnymi dowodami, których ja nie mam, powinna stać się nie przedmiotem Twoich opisów, lecz zawiadomienia o tym, że TERAZ Sawickie znęca się nad psami. I doskonałym powiodem do decyzji o odebraniu zwierząt. Na co więc czekasz?

a oni?

My dokładnie i szczegółowo piszemy co robimy w tej sprawie.

ale wkurza mnie wyliczanie ile i kto zrobił , rozliczanie , i wyliczanie swoich zasług

Zapewniam Cię, że chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem, skoro twierdzisz, że zajmujemy się tutaj wyliczaniem swoich zasług. Po prostu mówimy co robimy, co było zresztą błędem. Trzeba było działać i w ogóle o tym nie mówić. Byłby przynajmniej święty sposób. A rozliczanie? Cóż złego w sensownym rozliczaniu? Wybacz, ale - ostatni raz podaję ten przykład - jeśli oglądam w internecie filmik, gdzie jakieś panie w mundurach podejmują interwencje z telewizją i informują, że wszystkie psy zostaną zabrane, to mi nie wolno zapytać, czy zostały? Dzięki takim numerom opinia publiczna może myśleć, że sprawa Dobrocina jest już zakończona.

naprawdę każdy potrafi napisać do prokuratury zawiadomienie

Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika całkowicie coś innego. Nie, nie każdy potrafi tak sformułować zawiadomienie i dołączyć takie dowody, aby wszczęte zostało śledztwo. Zresztą - jak okazało się - w tej sprawie wielu zapomniało nawet, że mogą działać jako pokrzywdzeni. Więc o jakich zawiadomieniach my tutaj mówimy?

ale eko należą się podziękowania, że złożyli doniesienie do prokuratury...

Ja tutaj nie jestem po podziękowania, bo one w ogóle mnie nie obchodzą. Jestem, żeby działać transparentnie i uzyskiwać nowe wiadomości w sprawie. Lub aby być krytykowanym, ale nie dlatego, że komuś coś się wydaje.

Propozycja z wizytą w Dobrocienie nadal aktualna.

Posted

Hej, hej!
Dobrocin to i tak sprawa jak papier toaletowy - wiecznie się ciągnąca i do... Więc proszę, nie róbmy jeszcze gorszej atmosfery! Nie kłóćmy się i nie przekomarzajmy. Nie dokuczajmy sobie nawzajem. Zajmijmy się szukaniem domów dla psów; jamnisia wczoraj pojechała do DT, inne też mają tą szansę, a nawet szansę na dom stały! Wiem, nie jest łatwo znaleźć kogoś kto zaopiekuje się psem, teraz gdy zbliżają się wakacje, ale działajmy, zaostrzmy tempo. Wiem ile trzeba zrobić, ile się trzeba nagimnastykować by znaleźć opiekuna - dobrego opiekuna dla zwierzaka, nie musicie mi tego mówić.
Ogłaszajmy, róbmy plakaty, ale nie kłóćmy się, proszę.

Posted

wiesz sory , ja jestem już dużą dziewczynką i niebardzo mam ochotę być traktowana jak dureń i nieuk
twoja napastliwośc w stylu ----w sprawie o jakiej sygnaturze akt i czego dotyczącej jesteś świadkiem, prokurator jest organem ścigania a nie interpretatorem prawa,jakie doniesienia składałaś i jaki jest ich bieg prawny , dlaczego problemem wczorajszego dnia była sprawa jakichś obdukcjii o które cię łaskawie nie poproszono,każdy kto stosuje ustawę a nie tylko pobieznie o tym mówi,------je,st naprawdę przejawem dużego napiecia emocjonalnego i złosci , a ja nie zamierzam być przedmiotem do wyładowywania twoich zaległych emocjii
ani być przepytywana ze znajomości prawa i nie mam przyjemności się tłumaczyć
myślałam że ludzie pragnący poprawić los zwierząt pomagają sobie w tych działaniach , ale nie czuję rozgoryczenia ani zdziwienia -zbyt dobrze znam życie a tobie życzę suckcesów w zgłębianiu przepisów i pisaniu pozwów aby móc pouczać potem takich durniów jak ja
tylko czy w ten sposób na pewno pomagasz , czy karmisz swoją dumę....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...