Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Ciekawam przebiegu tego spotkania- czy celem bedzie pomoc zwierzętom,czy zepchnięcie odpowiedzialności z siebie na innych,a zwierzęta...cóż,to tylko niewygodny dodatek...ciekawam przebiegu spotkania.

...no i jednak spycholandia- pomyślałby ktoś,że jedynym zadaniem urzędników jest właśnie spychanie z siebie zobowiązań...a gdzie w tym wszystkim psy?...koty?
NIE MA!!!

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Ciekawam przebiegu tego spotkania- czy celem bedzie pomoc zwierzętom,czy zepchnięcie odpowiedzialności z siebie na innych,a zwierzęta...cóż,to tylko niewygodny dodatek...ciekawam przebiegu spotkania.

jutro bedzie info z drugiej reki:)

Posted

giselle4 napisał(a):
jutro bedzie info z drugiej reki:)

Niech jednak efekt ostateczny będzie dobry dla zwierzaków...tak ciężko urzędnikom zza biurek uwidzieć PRAWDĘ o sytuacji zwierząt...niechby sesję urządzili sobie wśród psiaków...ciekawe jakie mieliby wtedy refleksje co do miejsca i jego funkcjonowania...ciekawe.

Posted

o 10 jutro wpierw pójdą do Dobrocina , a potem sesja
to nie jet do końca tak , że nie chcą pomóc , oni muszą pomóc , nakłada to na nich obowiązek ustawa , problem w błędnej interpretacjii prawa , ale myślę że są pewne szanse jutro
dziwi mnie to że pan s. powiedział -i wszyscy uwierzyli , tak było poprostu wygodniej i problem z głowy
najlepiej byłoby gdybyście mogły przyjść do Dobrocina jutro

Posted

Czy ktos znalazl w rozporzadzeniu MSWiA ustep w ktorym jest mowa ze wlodarze moga podpisac umowe z osoba ktora prowadzi dzialalnosc gospodarcza, na przedtrzymywanie zwierzat a nie musi to byc schronisko. Bo ja czegos takiego nie znalazlam.

Posted

adkaaaaa5 napisał(a):
proponuje o wszystkich dzialaniach pisac na PW! chyba kazdy wie dlaczego...

xmartix napisał(a):
taki kiedyś był apel ode mnie... ale nie wyszło..
ja wiem że pani S czyta

Tak to racja. Jesli mozemy cos pomoc to piszczie na pm bo nie ma co sie "chwalić" planami.

Posted

czerda napisał(a):
to nie jet do końca tak , że nie chcą pomóc , oni muszą pomóc , nakłada to na nich obowiązek ustawa , problem w błędnej interpretacjii prawa , ale myślę że są pewne szanse jutro
dziwi mnie to że pan s. powiedział -i wszyscy uwierzyli , tak było poprostu wygodniej i problem z głowy

nie ma takiej opcji ze do Dobrocina o 10...
własnie przed chwilką wrociłam z UM

Posted

czerda napisał(a):

najlepiej to aby na sesji bylo pare wolontariuszy
Edytka,Ada i Ty

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Czy ktos znalazl w rozporzadzeniu MSWiA ustep w ktorym jest mowa ze wlodarze moga podpisac umowe z osoba ktora prowadzi dzialalnosc gospodarcza, na przedtrzymywanie zwierzat a nie musi to byc schronisko. Bo ja czegos takiego nie znalazlam.

Jest duzo schronisk
ktore sa działalnoscią gospodarcza...Uciechow
ale jest to schronisko
i psiaki maja dobrze:)
ale to byl pensjonat....to znaczy psy na jakis czas a pozniej schronisko....

Posted

giselle nie mylmy schroniska ktore moze prowadzic osoba prywatna i musi miec zarejestrowana dzialanosc godpodarcza, z jakims AZYLEM; PRZYTULISKIEM; HOTELEM itp. W roporzadzeniu MSWiA mamy dokladne dane jakie warunki powinno spelniac schronisko. Zas w ustawie o ochronie zwierzat jest tylko i wylacznie mowa o schroniskach, Art. 11 pkt 3 do ktorego musza sie stosowac wlodarze chcac wylapywac bezdomne zwierzeta. Wylapywanie bezdomnych zwierzat musi byc poprzedzone uchwala rady gminy po uzgodnieniu z pow. wet. Zlecanie komukolwiek wylapywanie bezdomnych zwierzat bez uprzedniego wydania uchwaly jest jaskrawym naruszeniem ustawy. Art. 11.pkt 3 mowi jasno ze nie moze byc mowy o wylapywaniu bez jednoczesnego rozstrzygniecia co sie stanie z wylapanymi zwierzetami.

Posted

Dzisiaj w Dobrocinie byla kontrola... Byla policja, ludzie z gminy, inspektor wet. i drugi wet., pani soltys dobrocina oraz my (ja i edyta). Jakoze kontrola byla zapowiedziana wiadomo- psy mialy jedzenie i wode, boksy byly posprzatane. Został spisany protokol z dzisiejszej kontroli, zostaly ustalone terminy do kiedy psy maja zostac zaszczepione, ma zostac zalozona ewidencja, do kiedy psy maja zostac pozabierane z dobrocina co do jednego... Pan s. zobowiazal sie zajac psami i karmic je. Psy zostaly policzone, co miesiac ich liczba ma sie zmniejszac o okolo 8 (mniej wiecej tak maja isc adopcje...), najgorsze jest to, ze tam sa nadal szczeniaczki.... sa 2 bez matki, ktore rzekomo pan s. znalazł, ale fakt faktem wszyscy wiemy, ze pewnie sam je przywiozl... Wet. powiedziala, ze bez opieki one nie przezyja, tam jest za zimno i przede wszystkim nie maja odpowiedniego jedzenia, szczeniaki nie sa szczepione... SZCZENIACZKI POTRZEBUJĄ DOMU NA CITO....

Posted

"wysłałam" tam dzisiaj przemiłego dziennikarza i podpowiedziałam, czego i gdzie szukać, ale skoro dzisiaj było przygotowanie do kontroli, to i on wiele nie wskórał...
ale zorientowany już w sprawie i chce pomóc, naprawdę wspaniały człowiek...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...