Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='czerda']TO NIE CHODZI O TO ŻEBY WIELE OSÓB COKOLWIEK ROBI , ALE ŻEBY W KOŃCU COŚ ZROBIĆ
NIE JEST WAŻNE ILE JEST INSTYTUCJII ZAANGAŻOWANYCH ALE KTO CO ZROBIŁ
TO NIE CHODZI O GROMADZENIE ZASŁUG
PROSZĘ NAPISZCIE MI KONKRETNIE -CVO ZOSTAŁO ZROBIONE
JAKI JEST TEGO EFEKT ?
JEŚLI TO WIECIE PROSZĘ NA MAILA--aglinska@vp.pl
nie rozumiem
............... nakarmiłam ludzi i zwierzęta

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czerda napisał(a):
czy ktoś dzisiaj pojedzie do Dobrocina ?pani Gabrysia nie odbiera od kilka dni telefonu.....
myślę że dobre jest załatwienie odpadó mięsnych , oni muszą to utylizować , Arni może mógłby to załatwić -problem tylko jak przewieść , ja mam lawetę , ale chyba na przewóż takich rzeczy trzeba mieć pozwolenie

prosze załatwic i przywiezc...psy czekaja

Posted

xmartix napisał(a):
aha :) już rozumiem, że działania TOZ traktujesz jako gromadzenie zasług.. miło.. naprawdę..
ja nie napisałam żeby każda z organizacji COŚ zrobiła, ale żeby POŁĄCZYĆ działania,
o widzisz i co wyszło, to Ty nie czytasz uważnie tego co się pisze
jeżeli parę osób zaangażowanych w sprawę czegoś nie zrobi to nie będzie efektów
ja uważam za ośmieszające, żeby co chwilę pojawiała się kolejna organizacja i NA NOWO robiła to samo co już poprzednie zrobiły, także dlatego tak ważne uważam POŁĄCZENIE DZIAŁAŃ!!

i p.s. z tego co wiem to dzwoniłaś parę razy do Demi i dokładnie wiesz co TOZ zrobił w tej sprawie!
zresztą ja ciągle piszę to na forum, więc nie wiem czemu pytasz o coś co zostało napisane

nic nie uda się zrobić jeżeli ja zadając pytania nie dostaję odpowiedzi
wygląda to tak, że Czerda sobie pisze, a ja sobie, sorry, to nie jest współpraca

coś ciężko nam się przyznam się szczerze skomunikowa już od jakiegoś czasu
ja lubię konkretnie, a Ty czerdo w kółko to samo i nie wiadomo o co chodzi, widzę tylko chęci

po przemyśleniu.. to my (TOZ) sobie podziałamy poza forum jeżeli chodzi o prawną stronę tej sprawy

masz racje
tutaj nie chodzi ile kto zrobił...tylko potrzebna jest pomoc
lubie konkrety...
a nie ciagłe pytania...
ile tego?
co?
jaki wyrok?
mnie to nie obchodzi i mozecie mnie olac
ale ja jestem od tyrania
nie polemizowania

Posted

i na koniec
,,moje,,wolontariuszki,, nie pojechały poniewaz
aby cos zrobic potrzebna jest wspolpraca
dawca-biorca
na tej lini to pani Gabrysia nie wywiązala sie z pomocy
mimo ze było cos na Swieta dla ludzi i zwierząt i były aparaty i checi
tylko padał deszczi było zimno
a nie bedą prosic młodych dziewczyn aby marzły i czekały na manne z nieba
czy zastana kogos?
czy ktos pomoze przy zwierzętach?
bo odpowiedzi na sms-y nie było do dzisiaj
i jezeli chcecie kogos winic to mnie bo to ja powiedziałam nie jedziecie......

Posted

gizel , masz racje , ty robisz wszystko żeby zwierzęta miały co jeść , ale jak długo możesz im zapewnic byt?
zmuszenie władz gmin żeby dały na to środki i to zorganizowały graniczy z cudem
nie ma możliwości żeby < na teraz > zmusić urzędników , a jeśli to tylko w sposób radykalny którego wszyscy się boją

Posted

Giselko przecież nikt na wątku niekogo nei obwinia no chyba że Pana S.:angryy:

To ze on zlał kompletnie te psiaki mnie nie dziwi ale żeby pozostali pracownicy, skoro sami potrzebują pomocy jej nei przyjmowali -to jest smutne. Ale niestety wiemy, ze nie wszedzie jesteśmy mile widziani.

Czy ktoś wie, czy jeśli pojedzie tam TOZ albo SDZ wtedy pozwolą na fotografowanie bez przeszkód?

Posted

myslę że pozwolą sfotografować
Policja popatrzy i musi napisać raport, i wtedy musi tam być oswiadczenie pani S, moim zdaniem ona powinna sie postarac i pilnowac zeby to oswiadczenie do raportu dodawali za kazdym razem, nie mam juz pomyslu, nie wiem juz czy pani S będąca tam to pomoc dla tych psow czy przeszkoda, bo..
..
wiecie co, radykalnie mozna by napisac że jakby nie było tam nikogo przez 3 dni to by się nagle wladze obudzily ze psy sa glodzone i cos by sie zaczeło dziać, wtedy i media by pomogly i wszystko

Posted

xmartix napisał(a):

..
wiecie co, radykalnie mozna by napisac że jakby nie było tam nikogo przez 3 dni to by się nagle wladze obudzily ze psy sa glodzone i cos by sie zaczeło dziać, wtedy i media by pomogly i wszystko

albo by je ludzie wypuścili w las albo np. podpalili bo śmierdzi i piszczą.
A przy okazji poprzednich kontaktów z mediami kto zajął sie ich sciąganiem i informowaniem? Moze znów pisać ze jest decyzja a ze tak czy siak jest zle.

Posted

nie wiem kto sciągnąl, ja mysle ze ludzie tym psom nic nie zrobią, chyba ze piszesz o pracownikach, wtedy odpowiada za te psy pan S, mysle ze nie staloby sie tak Kizimizi jak piszesz
już mnie głowa od tego boli, tak źle i tak niedobrze. Pani S powinna więcej robić, ja wiem ze latwo komus powiedziec co ma robić, ale ona jest tam na miejscu, a my porozsiewani po okolicy

Posted

pani s. jak było dobrze między państwem s. zajmowała się z nim wspólnie tym procederem
jeśli chodzi o tv -kilkakrotnie zawiadamiałam tv24 i kilka razy -prasa też byliu w Dobrocinie , ale interesuje ich < większa > sensacja , i oże jedynymi którzy mogliby się tym zainteresować jest -magazyn ekspresu reporterów--na tv 2

Posted

No to musze wam powiedziec ze bardzo ciezko jest ustalic cokolwiek.

Jesli wychodzimy z załozenie ze psami maja sie zajac Panstwo S to nie pomagajmy już bardziej. Niech Giselka nei wozi karmy, nie zabierajmy psów i w ogóle zostawmy to jak jest.
Po kilku dniach przyjedziemy i wezwiemu Policje ze psy głodne. Policja przyjedzie i zobaczymy co powie i zcy wogóle coś zrobi.
Wtedy mozemy informowac media i będziemy obstawiać czy to juz wystarczająca sensacja czy jeszcze nie.

Jednak jeśli chcemy jakoś ten bur***** posprzatac to tzreba ustalic wspólną strategię i działac. Być moze strategią jest nic nie robienie.

Czerda cały czas powołujesz sie na ust. o OZ ale nie mówisz co chcecie zrobic.
Jeśli to tajne to ok, nie pisz na wątku ale skoro macie jakiś plan jak to podejść, to porozmawiaj o tym z Demi. Co z tego, ze wyślesz kilka linków o poodbnych sprawach. To niczego nie wyjaśnia.
Parwie kazdy na dogo znam historię Krzyzcek, Olkusza czy Biedrzyckiej, która co chwilę zakłada nowy schron. Ale znać to nie móc.

Posted

moim zdaniem nigdy takie sprawy nie powinny być < tajne> ktokolwiek miałby to czytać , czy pan s. , czy funkcjonariusz gminny
zawiadomienie do prokuratury o braku opieki nad zwierzętami ma dotyczyć funkcjonariuszy publicznych -pan s . jest już o top podejrzany
ale żeby złożyć zawiadomienie trzeba to czymś poprzeć -dowodami , które trzeba zebrać od gmin , wójta , nadzoru weterynaryjnego i czekamy na odpowiedzi tych instytucjii
i to nadal kwesti formalna ...a psy są i być może , ale móię -być może instytucje te się zlękną i nawet zanim zostanie złożone doniesienie zaczną sie tymi zwierzętami zajmować jak nie my nadal musimy ten problem rozwiązać

Posted

To powiedzcie co w takim razie robic. Czy zbiórka karm i wyciąganie psów ma sens czy chcemy aby pokazać beznadziejność tej sytuacji i bezczynność.
Bo tu są osoby, które chcą pomóc tylko to co robia może nie iść w parze z polityką organizacji.

Powiedz wiec CZerdo co chcecie zrobic i jak my dogomaniaki mozemy pomóc.

Posted

pomóc , pomóc psom

my być może jutro, pojutrze załatwimy mięsne odpadki z masarnii , jeśli tego będzie dużo może udasię załatwić jakiś transport -lawetę mamy

musiy wyznaczyć konkretny termin i zawiadomic wszystkie gminy o akcjii i media - dzień , godzina itd , pani Gabrysia nie musi w tym uczestniczyc ponieważ są to nie jej psy ---te psy są bezdomne
ustalmy tekst zawiadomień

Posted

pozwalam sobie dla rozjesnienia tematu
wkleic oswiadczenie ,,mojego,,Prezesa

Nigdy nie włączałem sie do waszych dyskusji na forum ale dziś przejrzałem wasze wypowiedzi i widzę że błądzicie we faktach, albo macie złe żródła informacji

- przytułek Pana S. to nie schronisko tylko hotel- pensjonat więc nie potrzebowało żadnych rejestracji ani u Wójta ani u powiatowego lekarza weterynarii w związku z powyższym nie podlegało nadzorowi przez te organy ani wydawania zgody na tego typu rodzaj działalności zgodnie z polskim prawem .( w związku z powyższym niema żadnych protokołów kontroli ani Wójt ani Powiatowy )
- Psy kierowane tam były z miejscowości Świdnicy , Marcinowic , Żarowa , Kudowy , Świebodzic , Dobromierza oraz Pieszyc jednak Pozostały tam tylko psy ze ŚWIDNICY ,ŻAROWA ,ŚWIEBODZIC ponieważ pozostałe gminy odebrały swoje psiaki i odwiozły do schronisk.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra w sprawie wyłapywania i postępowania z bezpańskimi psami gminy mogły kierować psy czasowo do hotelu, ale w trybie niezwłocznym powinny skierować je do pełnoprawnych schronisk , zatem gminy POPEŁNIŁY PRZESPĘPSTWO POZOSTAWIAJĄC JE TAM GDYŻ NIE DOPEŁNIŁY USTAWOWYCH OBOWIĄZKÓW łamiąc to rozporządzenie ( gminy w dalszym ciągu są właścicielami tych psiaków do momentu umieszczenia ich w schroniskach)
- następnie to nie Pani Gabryjela S złożyła doniesienie do prokuratury tylko powiatowy lekarz a postępowanie jest w toku, a Pan S nie został skazany jeszcze tylko Prokurator wydał mu zakaz prowadzenia działalności gospodarczej a nie jak piszecie że Wójt ,bo on niema takich uprawnień ponieważ Pan S. rejestrował działalność w Urzędzie Miejskim w Piławie Górnej ze względu na miejsce zameldowania , to Burmistrz Piławy wydał mu zgodę na taką działalność więc wasze informacje są dalekie od prawdy.
Zatem składanie ponownych wniosków oskarżenia Pana S. jest w tej sytuacji nie na miejscu ponieważ jeżeli toczy się postępowanie prokuratorskie to następny wniosek w tej samej sprawie zostanie odrzucony z przyczyn formalnych i oczywistych. ( jednak z doświadczenia wiem ze takie postępowania toczą się miesiącami ,a czasem latami i NIKT nie ma na to wpływu, nawet organizacje pro zwierzęce ) jedynym lekiem są media na tego typu działania .
Jestem po rozmowach z gminami i wiem jedno że żadna z gmin nie kiwnie palcem już w sprawie Dobrocina, a temat dalej pozostaje ,a Pan S opowiada im bzdury a rzeczywistość jest inna bo psy głodują .

W razie jakichkolwiek wątpliwości , pytań czy informacji piszcie do mnie na www.schroniskoazyl.eu ponieważ rzadko zaglądam na forum dogomani i ( no może nie tak rzadko ale raz na rok )

Pozdrawiam i życzę powodzenia - Jerzy Thomalla – prezes schroniska AZYL

Posted

To jest ważne:

"Zgodnie z rozporządzeniem Ministra w sprawie wyłapywania i postępowania z bezpańskimi psami gminy mogły kierować psy czasowo do hotelu, ale w trybie niezwłocznym powinny skierować je do pełnoprawnych schronisk , zatem gminy POPEŁNIŁY PRZESPĘPSTWO POZOSTAWIAJĄC JE TAM GDYŻ NIE DOPEŁNIŁY USTAWOWYCH OBOWIĄZKÓW łamiąc to rozporządzenie ( gminy w dalszym ciągu są właścicielami tych psiaków do momentu umieszczenia ich w schroniskach)"

skoro gminy nie rusza już palcami a dzialanie organizacji maja sie ograniczyć tylko do zrobienia szumu, tym bardziej trzeba jakoś te psy nakarmić bo nikt nic wiecej nie zrobi.

"miny mogły kierować psy czasowo do hotelu, ale w trybie niezwłocznym powinny skierować je do pełnoprawnych schronisk , zatem gminy POPEŁNIŁY PRZESPĘPSTWO POZOSTAWIAJĄC JE TAM GDYŻ NIE DOPEŁNIŁY USTAWOWYCH OBOWIĄZKÓW "

a jakby o to zaczepić?

Posted

Myślę że warto złożyć doniesienie na gminy, które popełniły przestępstwo a teraz umyły ręce. A psy trzeba ratować, szukać im tymczasów bo skoro postepowanie będzie trwać miesiącami to one tam pomrą z głodu :(

Posted

Informuję Państwa, że Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt EKOSTRAż we Wrocławiu na podstawie materiałów zebranych w ubiegłbym roku podczas monitoringu działalności firmy P.H.U. "Dragon" w Dobrocinie i jej współpracy z okolicznymi gminami, kieruje w dniu dzisiejszym do Prokuratury Rejonowej w Dzierżoniowie zawiadomienie o możliwości popełniania następujących przestępstw:

- przestępstwa poświadczenia nieprawdy w dokumentach / prowadzenia koncesjonowanej i nadzorowanej weterynaryjnie działalności w formie "schroniska dla bezdomnych" zwierząt bez stosownych zezwoleń - Krzysztof S.

- przestępstwa porzucenia zwierząt, które z mocy prawa znajdowały się pod opieką gminy oraz świadomego przekroczenia uprawnień służbowych przez Burmistrza Miasta Pieszyce oraz Prezydenta Miasta Swidnica w okresie od 2008 - 2009 r. w zakresie realizacji gminnego zadania opieki nad bezdomnymi zwierzętami.

Treść zawiadomienia dostępna tutaj.

Jutro na stronach EKOSTRAZY (ekostraz.pl) pojawi się materiał o naszych ustaleniach związanych z Dobrocinem, jutro także o tym kroku zostaną poinformowane lokalne i regionalne media.

Jeśli ktoś może służyć pomocą w tej sprawie - ma jakiekolwiek dokumenty, prosimy o kontakt: info@ekostraz.pl lub 605 78 22 14

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...