kizimizi Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 A wczesniej kto zajął sie tym b**** i doniósł na policje czy do prokuratury? W tej sprawie jest wydana decyzja czy wyrok, ze Pan S. ma zaprzestać działalności? Kto ma sie zająć teraz tymi psami, znalezieniem im miejsc w innych schroniskach (na mocy wyroku/decyzji)?
kizimizi Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 justynavege napisał(a):W takim razie skoro Mrunio od dwoch lat wie co sie tam dzieje ................. bez komentarza ponawiam pomysł by zwrócic sie o pomoc prawną do Emir Najlepiej do Emira i do Arki. Giselko zmodyfikuj 1 strone tak aby wiadomo było na czym teraz stoja psiaki. Napisz czym zakończyło sie postępowaniem czy było tylko administracyjne czy na drodze sądowej wydano wyrok, kto teraz sie nimi opiekuje. Ze ponad 70 zwierząt nie am miejsc w innych schronach, ze żadna gmian sie do niech nie przyzna bo tak była prowadzona dokumentacja nie wiadomo skąd psy szły itp. Jak 1 strona bedzie czytalna i aktualna to zaczniemy spamowac na dogo a TOZ juz na drodze "oficjalnej" i ściągniemy to jakieś osoby.Bo póki co tylko parę osób sie pzrewija przez ten wątek na stałe.
Ada-jeje Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Czy mam rozumiec ze do tej pory nikt nie zlozyl doniesienia do prokuratury i nikt nie sprawdzil z kotrych gmin sa psy w tym pseudo schronie???
kizimizi Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Ada-jeje napisał(a):Czy mam rozumiec ze do tej pory nikt nie zlozyl doniesienia do prokuratury i nikt nie sprawdzil z kotrych gmin sa psy w tym pseudo schronie??? chyba nie. Jest jakiś wyrok (albo decyzja) wiec ktoś musiał sie tym zająć. JA zaczytam w gazetach, ze policjanci albo strażnicy miejscy przyszli an kontrolę i oni zaczęli wzywać TOZ i SDZ. A jak było na prawdę i kto wystąpił z wnioskiem do prokuratury, nie wiem. Jest nakazane ze Pan S. ma zaprzestać dzialąlnosci wiec "jakieś" postępowanie było. Co do pozostałych psów to czytałam ze nie wiadomo skąd są. Dobrze byłoby ten wątek odświeży i podsumować bo strasznie ciężko sie połapać.
czerda Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 jeśli w umowie z gminąjest tylko zapis że ma umieścic za określoną kwotę x psó a nie że staje się ich właścicielem to nadal są to psy bezpańskie -czyli gmin
mari23 Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 kizimizi napisał(a):chyba nie. Jest jakiś wyrok (albo decyzja) wiec ktoś musiał sie tym zająć. JA zaczytam w gazetach, ze policjanci albo strażnicy miejscy przyszli an kontrolę i oni zaczęli wzywać TOZ i SDZ. A jak było na prawdę i kto wystąpił z wnioskiem do prokuratury, nie wiem. Jest nakazane ze Pan S. ma zaprzestać dzialąlnosci wiec "jakieś" postępowanie było. Co do pozostałych psów to czytałam ze nie wiadomo skąd są. Dobrze byłoby ten wątek odświeży i podsumować bo strasznie ciężko sie połapać. pan S. "posłusznie" zaprzestał... pozostawił psy bez opieki, karmy.... bez pomocy i odpowiedzialności...:shake::angryy: oskarżenie o znęcanie się to jedno, a o przestępstwo gospodarcze - wyłudzenie pieniędzy z budżetów gmin na cel konkretny - na opiekę, z której się nie wywiązał - to inny paragraf i takie zawiadomienie też trzeba złożyć do prokuratury - sam zakaz to za mało dla tego pana... jeśli ujdzie mu to "na sucho" i nie poniesie wielkich finansowych konsekwencji... poszukam sobie innego kraju...:-(
Ada-jeje Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Dlaczego nie zajma sie losem tych psow TOZ i SDZ skoro byli na interwencji? Nigdzie nie mozna sie dowiedziec jakie dzialania podjeli, to co piszecie nie jet oparte na faktach a tylko na waszych domyslach gdzies zaslyszanych. Nie moze ktos z was podjechac na miejsce i kims z org. pro zwierzecej po raz kolejny? Ta sprawe nalezy poruszyc jeszcze raz w mediach. Nie miesci mi sie w glowie zeby psy glodowaly. Na jakikolwiek wyrok trzeba czekac, a przeciez te zywe stworzenia nie moga czekac na zalatwianie spraw przez biurokracje. Moze na poczatek trzeba zorganizowac akcje na zbiorke karmy dla tych stworzen. Mozna napisac pisma z prosba o zbiorke karmy do pobliskich szkol, przedszkoli, sklepow, marketow itp. I chyba wazne zeby ktos tam podjechal porobil zdjecia i zalozyl watek do adopcji, pomoc w oglaszaniu psow, zeby ich liczba malala.
giselle4 Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 Dziewczyny szkoly,przedszkola,prywatni sponsorzy,ludzie,gazety,zuchy....to wszystko juz było społeczenstwo wykazal sie postawa godna i szybką...... WYROKU NIE ZNAM...ALE TO JEDEN TELEFON I BEDE WIEDZIEC.... A PRAWDA JEST TAKA ZE PAN S MIEDZY INNYMI DLATEGO WYSZEDŁ ABY TE SPRAWY[PSIAKOW]ZAŁATWIC pa S zobowiazał sie przed gminami karmic je i dbac o nie [ma majatek na te cele] dlatego od niego i tylko od niego trzeba sie domagac realizacji osobnik ten zwodzi łatwowierne gminy i fundacje ktore przyjada pokiwaja paluszkiem a pan jak grzeczny chłopczyk rozumiem,wykonam,bedzie załatwione..... Gminy nie maja gdzie umiescic psiakow....tak jest najłatwiej powiedziec.....bo u nas nie mam miejsca a Uciechów a okoliczne schrony,? tylko ze teraz kazdy boi sie o swoje posady ze finanse gminy poszływ błoto a psy dalej sa problemem\pan S mial wycieczki ,auta i nową rodzine.............za te poieniadze wlasnie a my problerm na głowie z karma ...przepraszam z benzyna z wolontariuszkami ktore swoj czas na to przeznaczyły zebrały o koce,leki itd........ rece opadaja to jest panstwo bezprawia i korupcji i to na duza skale jak osoba fizyczna ukradnie w markecie.................jest napietnowana,wstyd ,policja ,ochrona Tutaj ukradziono[melwersacja]duzo pieniedzy i co? ponoc kradzione nie tuczy............a jednak Wystawne zycie ,szybkie samochody i nowe zony ale nie kosztem psow i naszym... ............ten facet co przyjechał płakal i jemu wierze Dzisiaj porozmawiam z wolontariuszkami co jeszcze mozemy zrobic na teraz....[ten tydzien]ale nie na wiecznosc Niech gminy dzadza srodki tym ludziom karmiącym[bony na zywnosc ,talony na karme]oni bedą tam do ostaniego psa.... to tyle
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 gizzel , ytlo szeroka jednoznaczna akcja doprowadzi do rozwiązania!uwierzcie mi --kilku prokuratorów , sędziów , radca prawny-----ze wszystkimi takimi znajomymi rozmawiałąm , spotykałam się jeżdziłąm do nich i wszyscy mi powiedzieli , że -----toczy się postępowanie w prokuraturze o znęcanie się pana s. nad zwierzętami , pozew złożyła pani s. ------prokuratura zbiera dowody , pan s. ma już kilkudziesięciu świadków , którzy w sądzie będą zeznawać na jego korzyśc -------jak prokuratura zbierze dowody dopiero zdecyduje -czy przekazać sprawę do Sądu -czy umorzyć postępowanie --------zakaz prowadzenia działalnośći gosopodarczej dał ten kto wydaał pozwolenie-burmistrz --------psy są teraz nadal bezpańskie po żedna gmina nie miała umowy że pan s. staje się ich włąścicielem --------można jedynie 1----do wszystkich gmin wysłac prośbę o udostępnienie umów z hyclem i schronem , wtedy -bo niewątpliwie są one nieprawidłowe , chociażby dlatego , że zapłata jest jednorazowa , więc pozwala na wypuszczenie psa po czasie jak skończą się na niego pieniądze lub to drugie , czyli pozbycie się psa ----wtedy można podać gminy do sądu administracyjnego o niegospodarność 2-----złożyć doniesienie do prokuratury na pana s. o niewprawidłowe wydawanie pieniędzy które dostał na psy ale ostatecznym i JEDYNYM rozwiązaniem jest przeprowadzenie akcjii medialnej -zawiadomienie redakccjii Sprawy dla Reportera że dnia .... o ghodz... wypuszczone zostaną bezpańskie głodne psy , zawiadomienie o tym gmin , wójta , policjii , straży m . pani s. ma skierowanie do szpitala , oświadczy że jej stan zdrowia wymaga wyjazdu stamtąd i udania sie do szpoitala , w związku z tym wypuszczamy psy , bo nie mogą bez jedzenia i opieki pozostac zamknięte każdy prawnik mi tak poradził ja sama , czy w kilka osób tego nie zorganizuję pisma do gmin napiszę i roze3ślę żeby wiedzieć co dalej jeśli ktoś chce pomóc moj nr 604431861
giselle4 Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 Tylko jedno pytanie prosze zadac Pani S....CZY BEDZIE NA NAMI WSPOŁPRACOWAC I CZY BEDZIE KONSEKWENTNA ....czerda ,ja mam w domu dwoje prawnikow i mi to samo mowili tylko bezposrednia akcją cos wymusimy...... ale do tego potrzebna jest zgoda pnai S... opuszcza mieszkanie,zamyka posesje i martwcie isę gminy ....nie czekac n aresztki zpanskiego stołu na wyroki uzasadnie nia ,odwołania itd zrobic raz.....a potem niech wali sie swiat.......
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 więc trzeba z nią rozmawiać -ja już i nie tylko ja rozmawialiśmy kilka dni temu , nie była zdecydowana ale wie o tym ale----jej zgoda nie jest potrzebna , bo nie ona jest właścicielem psów , organizacje pro zwierzęce mogą zgodnie z ustawą o och. zw. tym się zająć
kizimizi Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Dziewczyny to ustalmy jakieś fakty bo tu an prawde ciężko sie połapać. JA rozumiem to tak -poprawcie mnie jesli wnioskuje źle: Zgłoszono fakt, ze psy sa zaniedbywane w "schronisku" u Pana S. (to o czym pisze Mari23) -rozpoznano sprawę i wydano wyrok lub decyzje zakazującą prowazdenie dlaszej działalności temu Panu. Z zarzutem tym wystąpili i SDZ I TOZ, tak? O tym, ze pieniądze gmin zostały wydane na coś innego niż przewidywała umowa - tego zarzutu nie podnoszono czyli o malwersacji nie rozmawiamy. I na podstawie tej decyzji czy też wyroku ustalono, ze: Pan S. zaprzestał działalności, jednak do czasu znalezienie psom nowych domów, ma zająć sie ich utrzymaniem bo ma na to zgromadzone finanse. Nie moze też przyjmować nowych zwierzat. Żadna gmina, która miałą z nim podpisane umowy już zwierzat nei odbierze. Czy ma zająć sie (zgodnie z treścią wyroku czy decyzji) szukaniem im domów czy ma tylko je przetrzymać w godnych warunkach?
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 kizimizi--- -to nie wyrok , wyrok wydaje Sąd , zaprzestania działalności zakazał wójt --zasrzuty o znęty są podane przez panią s. a nie przez organizacje-tylko strona pokrzywdzona ma prawo do wgląduj w akta -pani s. dowody są dopiero zbierane !!! --psy są według prawa nadal bezdomne , więc każda organizacja pro zwierzęca może się zając tą sprawą ---nikt nie wniósł o ściganie pana s. o niewłaściwe rozporzadzanie pieniędzmi --nikt nie wniósł o ściganie urzędników za brak nadzoru nad rozporzadzanie pieniędzmi publicznytmi
kizimizi Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 CZyli tak: [LIST] [*] zakazano prowadzenia działalności na podstawie decyzji wójta. A kto do neigo z tym wystąpił i na jakiej podstawie? TOz i SDZ, tak? [*]Decyzja zakazała tylko prowadzenia działalności. [*]Psy są uznane za bezdomne i pozostaną pod opieką Pana S. który ma środki finansowe aby zapewnić im opiekę. [*]Nikt do prokuratury nie zgłosił popełnienie przestępstwa? [*]Osoby, które aktualnie zajmują sie psami są pracownikami Pana S? [*]Kto moze teraz wystąpić z wnioskiem o niedopilnowanie postanowień decyzji przez Pana S? Kto jest stroną pokrzywdzoną, psy? [/LIST]
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 wójt musiał wydać tą decyzję bo on ma obowiążek nadzoru nad działalnością gospodarczą w gminie ---dlatego 1---też za to odpowiada wójt , bo żle spełniał swoje obowiązki nadzoru -pismo z zapytaniem jakich czynności dokonywał aby nadzorować działalność azylu o popełnieniu przestępstwa zgłosiła pani s. reszta -tak jak powiedziałaś pani s. zgłosiła w imieniu psó i tylko ona może zostać poinformowana przez Prokuraturę o postępach w sprawie dochodzenia jeśli jakaś organizacja ma nowe dowody o znęcaniu może je wnieść do dochodzenia i złożyć prośbę o traktowaniu jej jako pokrzywdzonego
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 2----należy napisać do nadzoru wet. o udostępnienie raportu nadzoru nad zaylem za rok 2009
Ada-jeje Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Doniesienie do prokuratury sklada najlepiej org. pro zwierzeca, jako strona pokrzywdzona na p. S o znecanie sie nad zwierzetami, na p. wojta ktory nie sporzadzil odpowiedniej umowy w ktorej okreslil zakres terytorialny dzialalnosci p. S. kolejna osoba jest pow. wet. Pytanie, czy to bylo legalnie dzialajace schronisko? czy spelnialo zapis rozp. min. roln i rozwoju wsi. Piszecie doniesienie do prokuratury a w miedzy czasie pisemnie wystepujecie z pytaniami do gmin z ktorymi pan S. mial podpisane umowy o: przeslanie wam jako org. kopi umowy z jakim podmiotem gospodarczym miala podpisana umowe w roku 2008 i 2009, jaki byl ustanowiony budzet na bezdomne zwierzeta, czy gmina placila od sztuki lub ryczalt, jeszeli tak to w jakiej wyskosci, z jakim podmiotem gospodarczym gimny mialy podpisane umowa na wylapywanie psow i jaki byl koszt wylapania psa? Do pow. weta o przyslanie wam protokolow kontrolnych z tego miejsca, tak samo zadacie protokolow pokontrolnych z gmin. Koniecznie potrzebna wam umowa wojta zawarta z panem S. Zabierajcie psy najbardziej potrzebujace pomocy i prosto z nimi do weta po obdukcje. Pierwsze zdjecie psa robcie na terenie schroniska. Wazne: przekazanie psa do schroniska i wniesienie za niego jednorazowej oplaty nie zwalnia gmin z obowiazku opieki nad bezdomnymi zwierzetami zgodnie z ust. o ochronie zwierzat. To oni musza wygospodarowac dalsza kase na utrzymanie tych zwierzat ktore tam sa. To na nich ciazy obowiazek szukania dalszych opiekunow dla tych psow, obojetnie czy to nowego wlasciciela czy tez innego schroniska.
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 napisałąm już prośbę do fundacjii Argos zajmującej się pomocą w takich sprawach -prowadzili wszystkie medialne sprawy w Polsce i mają duąe doświadczenie myślę że pomogą dzięki adajeje za podpowiedż
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 włąśnie przeanalizowałam dzięki stronie fundacjii argo -to wszystko o czym ada-jeje napisałaś , jeśli fuArgo zgodzi się pomóc to bezie dużo łątwiej , ale już wiem prawie wszystko co należy zrobić niestety pozostaje problem głodnych na dzień dzisiejszy psów...
xmartix Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 ale szum się zrobił czy ktoś dzwonił do Demi i pytał się jakie pisma wysłała?? z tego co ja wiem do prokuratury sprawę zgłosił powiatowy wet, wiem że pani S też miała w tym udział i dlatego usłyszeliśmy o Dobrocinie. z tego co mi powiedziała Demi i chyba p. Prezes Azylu to pan S ma już wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami uznano go winnego i zakazano działalności... czerda pisze ze to Wójt mu zakazał może ustalmy jedną wersję bo ja już nic nie wiem.. jeżeli takie informacje ma pani S to musi z nami zacząć poważnie współpracować a nie biadolić tylko Demi wysłała pisma do gmin żeby się określili które to są ich psy, tylko 2 się przyznały, reszta nie. pisała też do wiadomości powiatowego i policji mamy przygotowane pisma na Policję i do weta o znęcanie się nad zwierzętami (przykład wychudzona sunia nr 37) i potwierdzenie z Obornik że pies w takim złym stanie przyjechał, od Azylu tego nie otrzymałam, p. Prezes stwierdził że nic to nie da.. że pan S już miał sprawę i że ponowne pisanie o tym samym nic nie da, zostanie uchylone, więc nie wysłałyśmy tego. ale jest jak coś. sprawę potem przejęła SDZ bo oni + Fundacja Mrunio byli na spotkaniu z gminami. Czy była tam pani S? nie wiem i nie wiem też jakie są ustalenia po tym ogólnie jest chaos w tej sprawie może Czerdo byś skontaktowała się z panią S o co chodzi i czy patrzyła w akta sprawy i jaki zapadł wyrok? po drugie ja się skontaktuję jeszcze raz z SDZ i poproszę o konkretne informacje bo to co mi na maila wysłali to nas nie robi. czy jakie macie pomysły?? musimy wszystko uporządkować, bo prawda jest taka że nic nie wiemy na 100%, ja poproszę Demi o kopie tych pism od gmin co dostaliśmy to konkretnie napiszę Wam co oni tam odpisali wszyscy. czy pani S chodzi co dzień na Policję? czy ktoś to wie? czerdo czy Ty możesz się o to dowiedzieć? bo widzę, że masz kontakt z panią S. możecie mieszać w to inne organizacje, ale już są zamieszane 3 i nic się konkretnego nie dzieje, oprócz tego uratowania iluś tam psów przez Demi i Dogomanię lepiej się wziąć za tę sprawę poważnie a nie tylko pisać na forum trzeba osoby która będzie w stałym kontakcie z panią S i trzeba osoby z organizacji co będzie w kontakcie z powiatowym, z Policją, z Wójtem i Gminami ale najpierw musimy się dowiedzieć na jakim etapie stoją sprawy i musimy się to dowiedzieć od pani S konkretnie i od SDZ
czerda Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 xmatrix proszę przeczytaj powyższe od tego posty -naprawdę wszystko jest jasne -bez ponownych doniesińdo prokuratury a wpierw zebrania odpowiednich informacjii nie można ruszyć tej sprawy działanie typu-zadzdzwonić na policję , spotkać się z przedstawicielem gminy to zabawa nie ma żadnego znaczenia czy i juakie sprawy miał pan s. przeczytaj co napisała aga-jeje ----to wsztstko < oczywiście to zarys> trzeba zrobić żeby ruszyć tą sprawę , przede wszystkim korzystając z ustawy o prawie dod ostępu do informacjii publicznej to , że gniny odpowiedziały że działały na umowę zlecenie to g...na odpowiedz , bo musiy mieć odpowiedz z ujawnieniem ile kiedy za co zapłacili , komu , kyto prowadził nad tym nadzór , co dalej działo sie z psem itd itp , a na uzyskanie takiej odpowiedzi pozwala ta ustawa jeśli Argos nam pomoże chociaż trochę będzie łatwiej , czekam na odpowiedz od nich a do pani Gabrysi nie można się dodzwonić
kizimizi Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 xmartix napisał(a): czy jakie macie pomysły?? Tak ja mam 1 podstawowy -uporządkujmy ten watek na tyle zeby jasne bylo co sie stało. Pierwszy post powinien być aktualny: Od czego sie zaczęło, co zrobiono, kto i co postanowił, z czym jest teraz problem i na co czekamy. Inaczej każda osoba, która wejdzie an ten watek szybko z niego wyjdzie bo nei bedzie wiedziała co sie dzieje i czego właściwie chcemy. A bez osób z dogo nie ma szans na choćby zbiórki karmy zcy pomoc w ogłaszaniu psów. Jest tu nas tylko kilka osób i kazda nowa osoba zrezygnuje z jakiejkolwiek pomocy jeśli jasno nie dowie sie na czym sprawa stanęła. Zobaczcie ile jest wejść na ten wątek a ile osób zostaje i coś napisze:shake: Gdyby pospamować, zapraszać dogomanki i prosic o pomoc, znacznie odciążyło by to i przyspieszyło pracę. Przecież tyle rzeczy jest potrzebnych: karma, oglaszanie, tymczasy.
xmartix Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 ja czytam uważnie eh słuchaj to jeszcze raz - Ty chcesz zgłosić doniesienie do prokuratury? - o co? - po co Ci ujawniać kto komu ile zaplacil, itp? a chodzi Ci tu o kwestię wyłapania psów i sprowadzenia do Dobrocina?czy o co i pytanie: - czy w związku z tym zajmiesz sie tym? podobno wysylalas juz jakies pisma. dostałaś odpowiedź?
kizimizi Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 Mqasakra, próbuje sie połapać ale dalej nei wiem o co chodzi. Edit: Tak było: 15.01 Powiatowy lekarz weterynarii w Dzierżoniowie złożył w prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez właściciela pensjonatu dla zwierząt w Dobrocinie. Jak było można sobie poczytać w 1 poscie. 23.02 wydano zakaz prowadzenia Hotelu dla zwierząt w Dobrocinie przez Prokuraturę Rejonową w Dzierżoniowie (żadna decyzja wójta) a gmina Dzierżoniów wysłała jedynie pisma do pozostałych gmin,że maja znaleźć nowe schroniska i podpisać z nimu umowy. Mieli sie też zająć psami z ich regionu, gdyż są nadal bezpańskie jednak nie odbiorą swoich psów bo jest bajzel w papierach no i wiadomo nie chcą tego robić bo to dodatkowe koszta. Wyczytałam, ze koszt odłowienia + hotelowania psa wynosił 1,600zł. do 17 marca gminy miały zabrać wyłapywane na ich terenie zwierzęta. Z a zostało ponad 70 psów. Ichutrzymaniem ma sie zająć Pan S. jako ze posiada zgromadzone na ten cel fundusze. NA terenie hotelu pracuje obecnie osoby, jego byli pracownicy (tak?) Mimo, ze właściciel powinien przejąć nad nimi opiekę, psami faktycznie zajmuje sie jego małżonka. I Wrocławski TOZ i SDZ jeździły na spotkanie z gminami by rozstrzygnąć o losie psów jednak gminy nie chcą ich zabierać. Rozumiem poprawnie? Teraz pytanie: Wrocławski TOZ nadal kontroluje te sprawę? Kto aktualnie tam działa? Czerda ty pracujesz z jakąś organizacją? W mediach policjanci i strażnicy miejscy chwalą sie że regularnie przychodzą i sprawdzają czy psy mają co jeść i zcy są zadbane:shake:
kach Posted April 10, 2010 Posted April 10, 2010 żal mi każdego psa kota tyle zwierrząt znalazło dom a plotki zniszczą wszystko ale pamiętajcie psy koty zawsze wam pomogę zawsze
Recommended Posts