Pointer11 Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 HEJKA JESTEM WLASCICIELKA ROCZNEGO POINTERA ktory gdy tylko kogos zobaczy skacze i skacze i skacze bawic sie chce ale taraz juz urusl .ma jakies 67 - 68 cm i ludzie burza sie niekozi sie boja i mysla ze chce ugrysc ...bo skacze niemoge go tego oduczyc .... bylo fe , nie wolno ..ale nie pomaga no moze raz pomoglo ...hmm...macie jakies fajne sposoby...? Quote
yuki Posted January 28, 2010 Posted January 28, 2010 Miałam ten sam problem . Oduczyłam moją sukę najpierw skakania w domu na domowników i gości prostym sposobem . Po prostu odwracasz się od psa bokiem(to naturalny sygnał u psów mówiący "nie chcę w tej chwili mieć z Tobą nic doczynienia") i czekasz aż się uspokoi, nagradzasz, dopiero jak jest 4 łapami na ziemi. Poproś również o to gości. Na dworze nauka przywołania na lince. Zaopatrz się w długą dość linkę , taką około 20 m, smakołyki i do skutku, żadnego puszczania luzem. Quote
jj.julka Posted January 29, 2010 Posted January 29, 2010 [FONT=Tahoma]Ignorowanie jak najbardziej! Żadne "nie skacz", "nie wolno"!!! Przecież jak pies skacze to chce zwrócić na siebie uwagę, a mówiąc do niego, patrząc w pewny sposób to nagradzasz. Stawanie bokiem, a nawet tyłem do skaczącego psa powinno pomóc. Jakiej rasy jest pies? Nie przejmuj się, gdy po tej nagłej zmianie (z nagradzania - mówienia "fe" itp. na totalne ignorowanie - brak uwagi - nagrody) skakanie wróci z podwójną siłą:eviltong:. Bo jak zawsze było tak jak było, a teraz jest zupełnie inaczej, to pies wariuje:lol: i chce powrócić do poprzedniego stanu rzeczy. Cwaniak ;) Tylko to nie kończy się po 2 tygodniach - kontynuować jak najbardziej trzeba będzie nie ukrywajmy się - zawsze:cool3:. Jeśli tylko 'się złamiesz' i powiesz coś do psa, to już baaardzo ciężko będzie ci to odwrócić. I to samo tyczy się gości. A w przypadkach, kiedy to nie jest możliwe (wizyta ukochanej ciotki:loveu:, która sądzi, że "piesek ją tak kocha", albo wręcz przeciwnie krzyczy: "nie skacz, ty wstrętny kundlu!:diabloti:") to zabieraj psa to innego pomieszczenia. Nie nauczy się, ale nie zepsujecie tego, do czego już doszliście. [/FONT] [FONT=Tahoma]A! I krzycz na ludzi, którzy np. karmią twojego psa. Wydaje sie to nieprawdopodobne, ale mi się to zdarzyło nie raz: pani jadła sobie malinki, zobaczyła mojego psa i dała mu malinkę ze słowami: "ale jesteś piękny, masz":shake:. Ja zszokowana:crazyeye:: "Co pani robi?! Czy ja karmię pani dzieci?" :angryy: (była z trójką dzieci na sankach). Po tym incydencie moja sunia patrzyła na ludzi spod kąta, a oni bali się jej, zatrzymywali, to ona wtedy skakała na nich. :mad: Bardzo długo to eliminowałyśmy... [/FONT] Quote
jj.julka Posted January 29, 2010 Posted January 29, 2010 Zapomniałam dodać, że gdy 4! łapy dotkną ziemi - smaczek. Ale tylko w początkowym etapie, potem coraz rzadziej, a potem wyjątkowo rzadko. :lol: Quote
karjo2 Posted January 30, 2010 Posted January 30, 2010 Raz, ciekawe, jak to ludziom zaczyna przeszkadzac zachowanie psa, ktore u szczeniaka bylo zachwycajace.. Zamiast ignorowania zacznij wreszcie pracowac z psem, szkolic go, uczyc, zaczynajac od podstaw typu 'siad'. I przekierowuj zachowanie na to polecenie, nagradzajac wykonanie. Poczytaj: http://pies.onet.pl/13,1855,42,moj_pies_skacze_na_ludzi_przy_powitaniu,ekspert_artykul.html http://pies.onet.pl/13,18070,42,gdy_pies_bez_opamietania_skacze_na_ludzi,ekspert_artykul.html Swoja droga, to mlody, aktywny pies, jak wyglada dzien z Wami, spacery, co z nim robicie? Quote
karjo2 Posted January 30, 2010 Posted January 30, 2010 Raz, ciekawe, jak to ludziom zaczyna przeszkadzac zachowanie psa, ktore u szczeniaka bylo zachwycajace.. Zamiast ignorowania zacznij wreszcie pracowac z psem, szkolic go, uczyc, zaczynajac od podstaw typu 'siad'. I przekierowuj zachowanie na to polecenie, nagradzajac wykonanie. Poczytaj: http://pies.onet.pl/13,1855,42,moj_pies_skacze_na_ludzi_przy_powitaniu,ekspert_artykul.html http://pies.onet.pl/13,18070,42,gdy_pies_bez_opamietania_skacze_na_ludzi,ekspert_artykul.html Swoja droga, to mlody, aktywny pies, jak wyglada dzien z Wami, spacery, co z nim robicie? PS. Skoro pies jest nieodwolywalny, warto najpierw wypracowac kontakt i posluszenstwo przy pomocy np. linki trenigowej, 10-20m. Quote
jj.julka Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 A kto powiedział, że pies nie szkolony? i nieodwołalny??? :-o Domyślam się tylko, że to pierwszy pies... bo od szczeniaka nie uczony. A czy jak będzie skakał, dostanie polecenie "siad", wykona je i dostanie smaczka to nie będzie skakał po to żeby usiąść i dostać za to smaczka? Ja na jego miejscu bym tak robiła ;) Mój pies pewnie też... :evil_lol: Quote
jj.julka Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 A! Pointer11 I czy pies robi to przy przywitaniu, czy skacze na obcych ludzi na spacerach? Quote
jj.julka Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 A! Pointer11 I czy pies robi to przy przywitaniu, czy skacze na obcych ludzi na spacerach? czy to i to? Quote
karjo2 Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 [quote name='jj.julka']A kto powiedział, że pies nie szkolony? i nieodwołalny??? :-o Domyślam się tylko, że to pierwszy pies... bo od szczeniaka nie uczony. A czy jak będzie skakał, dostanie polecenie "siad", wykona je i dostanie smaczka to nie będzie skakał po to żeby usiąść i dostać za to smaczka? Ja na jego miejscu bym tak robiła ;) Mój pies pewnie też... :evil_lol:[/QUOTE] Ze nieodwolywalny i nieszkolony w zaden sposob, wynika z pierwszej wypowiedzi, pies nie widzi sensu i zysku z pracy z czlowiekiem. W przypadku skakania, chodzi o usadzenie przed skokiem, to chyba oczywiste. A ze wymaga to treningu, sporo pracy, no coz, zaniedbania od miesiecy sie teraz mszcza, odkrecanie zawsze dluzej trwa. Quote
Recommended Posts