Janusz45 Posted November 24, 2007 Author Posted November 24, 2007 @All ostatni filmik z maluszkami:loveu: http://www.youtube.com/watch?v=4Qsa0n6rv2M
effa Posted November 25, 2007 Posted November 25, 2007 @Janusz Nie myślałeś o założeniu nowego watku swojej hodowli bo przynajmniej mi ten kojarzy się z czymś co ogólnie dotyczy rasy, a nie osobników poszczególnych. Oczywiście można i tak, ale może byłoby bardziej przejrzyscie ;) To nie moja sprawa, to jedynie sugestia ;) Zrobię wyjątek bo nikt tego nie robi i zapytam tu o sprawę dręczenia zwierząt (chodzi mi o szczucie psów na krówki) bo jak pisałam na innym forum zupełnie to mi się nie spodobało :roll: Czy coś się zmieniło? Czy testujesz nadal swoje psy w ten sposób (wbrew pozorom takich rzeczy nie uważam za nie swoją sprawę)? O konsekwencje nie pytam bo raczej zadna organizacja, a na pewno nie kynologiczna takimi banałami się nie interesuje.
Janusz45 Posted November 25, 2007 Author Posted November 25, 2007 [quote name='effa']@Janusz Nie myślałeś o założeniu nowego watku swojej hodowli bo przynajmniej mi ten kojarzy się z czymś co ogólnie dotyczy rasy, a nie osobników poszczególnych. Oczywiście można i tak, ale może byłoby bardziej przejrzyscie ;) To nie moja sprawa, to jedynie sugestia ;) @effa Dobra sugestia;) pomyślę o tym OK Zrobię wyjątek bo nikt tego nie robi i zapytam tu o sprawę dręczenia zwierząt (chodzi mi o szczucie psów na krówki) bo jak pisałam na innym forum zupełnie to mi się nie spodobało :roll: Czy coś się zmieniło? Czy testujesz nadal swoje psy w ten sposób (wbrew pozorom takich rzeczy nie uważam za nie swoją sprawę)? O konsekwencje nie pytam bo raczej zadna organizacja, a na pewno nie kynologiczna takimi banałami się nie interesuje. @effa Nigdy nie pisałem o szczuciu,proszę w taki sposób nie pisać (wyjaśniałem że szczucie to bodziec zewnętrzny "komenda"a nie o to w tych testach chodziło:p) Proponuję zapoznać się z tematem pasterstwo który znajduje się na tym forun http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22401&page=3 są tam filmy z prób charakteru psow pasterskich jest tam Rottweiler wykonujący taką pracę:crazyeye:oraz opinie ludzi znających się na tym temacie a wszystkim znaffcom tematu pasterstwo :poraz osobom nie mającym zielonego pojęcia o pasterstwie >>> z tej przyczyny na jednym z forów usuwających hodowle z wykazu hodowli Ca de Bou życzę wszystkiego najlepszego,wielu sukcesów hodowlanych oraz uciechy ze swoich pupilów. @effa to co chciałem wiedzieć w temacie Ca de Bou i pasterstwo to już wiem a i pora nie ta koniec wypasów krówek. Idzie zima a z nią ślady ,tropy itd. gdy mnie uważnie czytałaś to pisałem znacznie wcześniej ,że po seminarium w Moskwie Sergio Gual który wysunął hipotezę iż Ca de Bou pochodzą od psów myśliwskich --nurtuje mnie ten temat :???: więc działania idą w tym kierunku ;) z tego się biorą moje zainteresawania psami myśliwskimi:p.
effa Posted November 25, 2007 Posted November 25, 2007 @Janusz Czy jesteś w stanie udostepnić video z tych prób jesli nie były one nieetyczne? Na czym one w takim wypadku polegały, jak przebiegały? Próby same w sobie nie są złe, jednak bydło mleczne kontra Ca de Bou to była dla mnie porażka. Presy używano do okiełznania niebezpiecznego bydła, nasze poczciwiny w tej roli przedstawiały ponury obraz. Wiem jak reaguje przeciętna krowa na psa na smyczy, nie trzeba ich puszczać zeby zrozumiały ze trzeba się przemiescic. Ale mniejsza o to. Z ciekawością poczytam ;) *** właśnie przeglądałam temat o pasieniu i nie moge się z Tobą zgodzić. To inne próby pracy niż to co przedstwiono.
Janusz45 Posted November 26, 2007 Author Posted November 26, 2007 @effa Zadajesz pytanie retoryczne:mad:,dla mnie etyka to szerokie pojęcie i zależne od poziomu świadomości,umiejętności oraz praktycznego doświadczenia w danym temacie osób oceniających pod kątem etycznym dany problem ,podam przykład z historii ludzkości -pierwsze próby chirurgiczne robili ludzie odważni nie godzący się z ogólnie przyjętymi zasadami moralnymi jak i z obowiązującym porządkiem etycznym panującym w danym okresie rozwoju cywilizacji,za co byli szykanowani a zazwyczaj paleni na stosie,takim działaniem ówczesna "ciemnota" pozbywała się ludzi wyprzedzających swoją epokę,mimo takich restrykcji ze strony"ciemnoty" idea przetrwała i na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie istnienia współczesnej medycyny bez chirurgii. Pozwolisz że nie odpowiem na to pytanie dla mnie temat został zamknięty ja wiem to co chciałem wiedzieć,może kiedyś?jak świadomość problemu utrzymania odpowiedniego charakteru w danej rasie będzie wyższa. Myślę że mnie rozumiesz ponieważ mamy podobnego charakteru psy Twój Kingo czy jego synek Robusto mój Nuki to psy pełnokrwiste,psy alfa,kontrolujący sytuacje z każdej strony a wystawianie ich to jakby kierowało się TIR-em z pełnym ładunkiem i przy max prędkości ale rozumieją to tylko nieliczni.:p
effa Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Rozumie niechęć do tego tematu ze względu na kontrowersje jakie wywołał. Myślę, że w całym tym zamieszaniu chodziło o niedobranie wszystkich elementów w sposób współgrający ze sobą. A wypowiadali się na ten temat ludzie mający spore doświadczenie w pracy z psami na różny sposób ;) Pasterstwo tak, ale wtedy to delikatny sport. Zaganianie bydła w stylu Ca de Bou - owszem, ale to inne bydło i inna technika. Połączenie dwóch metod - czyli łagodnego bydła, i mało łagodnego Ca de Bou spowodowało zgrzyty. Ważne, że chyba już tego nie bedziesz robił ;) Apropo prób myśliwskich proponuję zagłębić się w temat i poszukać takich prób pod profesjnalnym okiem żeby niepotrzebnie nie męczyć zwierząt bo nie o to tu chodzi. Dla mnie wszystko ma dwie strony, czym innym jest tego typu próba ze słabym zwierzeciem, a czym innym z mocnym osobnikiem, który stworzy wybornego przeciwnika. Niestety również niebezpiecznego. Dlatgo choć czasem kusi myśl czy moje psy sprawdziłyby się w polowaniu ja zostanę przy pracy z pozorantem gdzie jest małe prawdopodobieństwo zrobienia komuś krzywdy. A to też wymaga nie lada odwagi (psa) i daje niezłego kopa adrenaliny (przewodnikowi) ;)
Janusz45 Posted December 9, 2007 Author Posted December 9, 2007 @effa nie wygląda to tak jak piszesz może kiedyś..............Kto to wie;) obecnie bardzo przyjemnie spędzam czas a to za sprawą szczeniąt właśnie skończyły 7 tygodni :loveu:popatrz sama jakie z nich urwisy:multi: http://www.youtube.com/watch?v=RZmw-0Eh9Q0
Chima Posted December 12, 2007 Posted December 12, 2007 @All Otto Brito w końcu postarał się o nową i jak najbardziej aktualną stronę o prawdziwych Ca de Bou... Real Ca de Bou Puerto Rico's Ca de Bou Lines
ośka Posted December 13, 2007 Posted December 13, 2007 @Janusz45 arrctic kiss to chyba mała kopia tatuśka. bardzo mi sie podoba. dopiero dopatrzyłam się zdjęć rodzeństwa ośki, których tak szukałam:)
ośka Posted December 13, 2007 Posted December 13, 2007 @gorzała stronka fajna, ,mam nadzieję,że galeria bedzie się rozrastała. Interesujący jest dział o prawidłowych proporcjach/typie głowy. Szkoda,że sa tam tylko foty a żadnych dodatkowych informacji.:roll:
Chima Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 @ośka Zdjęcia to bardzo dużo. Widać prawidłowe proporcje głowy, a opis proporcji jest zawarty chociażby w nowej propozycji wzorca. Jest to tylko propozycja klubu, która leży już lata całe i nie wiem czy została czy zostanie zatwierdzona, ale tam właśnie podstawowe zmiany dotyczą proporcji głowy. Psy z PR to dla mnie kwintesencja rasy Ca de Bou. Mają nadal mocny charakter, pochodzenie wynikające z rodowodów nie zawiera nielegalnych i nieprawdziwych domieszek z jakimi mamy niestety styczność w europie (Rosja, Francja, Polska etc...). Izolacja wyspy, odległość oraz importy tylko z Hiszpanii zrobiły swoje i to widać...mimo, że i tam można było spotkać się z krętaczami. Myślę, że z czasem znajdzie się i komentarz na tej stronie...również liczę na to...
Janusz45 Posted December 19, 2007 Author Posted December 19, 2007 @All Po długiej podróży 24 godz.pociągiem , 8 godz samoltem po pokonaniu około 10 000 km trzecie Ca de Bou z Polski Arctic Kiss JB-Sapiens Rex FCI w dniu 17.12 .2007 dotarło do swojej właścicielki miejscowość Khabarowsk Rosja (blisko Japonii).Z informacji które otrzymałem sunia wszystkie trudy podróży zniosła wyśmienicie.Na zdjęciach ze swoją nową właścicielką ,której życzę wiele radości.
effa Posted December 21, 2007 Posted December 21, 2007 Myslę że tu pasuje ;) Video z pracy presy z bydłem http://es.youtube.com/watch?v=EVh3x9zt7dA
Janusz45 Posted December 22, 2007 Author Posted December 22, 2007 @effa W myśl zasady "nie psuj sobie świąt"odniosę sie do tego w późniejszym terminie.Ja wiem jak wygląda praca Ca de Bou z bydłem bardzo podobnie jak presy ,myślę że powinni to obejrzeć znafffcy tematu pasterstwo oraz wypas:p:p:p którym wirtualny świat przesłonił rzeczywistość . [quote name='effa']Myslę że tu pasuje ;) Video z pracy presy z bydłem http://es.youtube.com/watch?v=EVh3x9zt7dA PS.podoba mi się Twoja upartość w poznawaniu interesujących Cię zagadnień.
Janusz45 Posted December 22, 2007 Author Posted December 22, 2007 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2008 życzę wszystkim dużo zdrowia,szczęścia ,miłości uciechy ze swoich czworonożnych przyjaciół
effa Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Bez podtekstów - bo to jedyny film z presą jaki jest w internecie :) A resztapewnie na inne okazje ;) Czasem zapominam o świątecznej atmosferze - może za duzo tych świąt na około :roll: Nastrój zachowuje tylko na przyszłe dni, a narazie się nudzę w nastroju standardowym ;)
Janusz45 Posted January 28, 2008 Author Posted January 28, 2008 @All Dzisiaj mój Nuki otrzymał pocztą, oficjalne potwierdzenie INTERCHAMPIONA
Janusz45 Posted January 30, 2008 Author Posted January 30, 2008 @All Ca de Bou w ruchu;) http://www.youtube.com/watch?v=0aBtBvo4mME
Janusz45 Posted February 14, 2008 Author Posted February 14, 2008 @All Wczoraj dostałem nowe zdjęcia Arctic Kiss JB-Sapiens Rex FCI sunia wspaniale się rozwija co mnie i właścicieli ogromnie cieszy:multi: (źródło--zbiory prywatne M.A Mun ,forum Ca de Bou Dalekiego Wschodu) PS.coś dla znaffców plików strumieniowych:p http://www.youtube.com/watch?v=55bs3vmcLtk
Janusz45 Posted February 16, 2008 Author Posted February 16, 2008 @All Dzisiaj mam przyjemność wstawić kolejną fote następnego dziecka Nukiego Faraon Mea Praetoria Caesareum.:loveu: (źródło forum froncuskie o rasie Ca de Bou)
lolsferros Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Gratuluję,niezły chłopiec,już któryś raz z kolei dziadkiem zostałeś.:lol::lol:
Janusz45 Posted February 16, 2008 Author Posted February 16, 2008 lolsferros napisał(a):Gratuluję,niezły chłopiec,już któryś raz z kolei dziadkiem zostałeś.:lol::lol: @lolsferros No wiesz lata lecą;) przeglądając fora o Ca de Bou zobaczyłem że babcią jesteś :lol: Gratulacje dla najmłodszej babci Ca de Bou:multi:
lolsferros Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Janusz45 napisał(a):@lolsferros No wiesz lata lecą;) przeglądając fora o Ca de Bou zobaczyłem że babcią jesteś :lol: Gratulacje dla najmłodszej babci Ca de Bou:multi: No wiesz...,już nie taka młoda.:evil_lol:
Janusz45 Posted February 16, 2008 Author Posted February 16, 2008 [quote name='lolsferros']No wiesz...,już nie taka młoda.:evil_lol: Nie jest tak źle:evil_lol: Może w nowościach przy sobocie chwilunia wspomnień:crazyeye::lol: z jakiej to wystawy:evil_lol:
lolsferros Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 [quote name='Janusz45']Nie jest tak źle:evil_lol: Może w nowościach przy sobocie chwilunia wspomnień:crazyeye::lol: z jakiej to wystawy:evil_lol: Hmmmm,chyba 2005 Łódz,albo Wawa lipiec
Recommended Posts