Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam psa sprowadzonego z Belgii, nie mam niestety jeszcze rodowodu eksportowego, tylko belgijski rodowód. Pies jest nadal zarejestrowany w Belgii, aby tam otrzymać status reproduktora wystarczy, że pies ma odpowiedni wiek (12miesięcy).
Mam już zrobione z nim polskie wystawy na reproduktora, jednak nie mogę go zarejestrować w Polsce ze względu na ten nieszczęsny rodowód.
Pies krył w Polsce, na przegląd miotu została dostarczona karta krycia i xero rodowodu, jednak w związku rządają jakiegoś dokumentu potwierdzającego, ze pies jest reproduktorem.
Czy to nie w związku powinni sobie sprawdzić regulacje jakie sa w Belgii co do psów?? Jaki dokument mogę im dostarczyć? Co zrobić w takiej sytuacji?

Pozdrawiam,

Posted

Katarzynka napisał(a):
Pies jest nadal zarejestrowany w Belgii, aby tam otrzymać status reproduktora wystarczy, że pies ma odpowiedni wiek (12miesięcy).
Jesteś tego pewna? Jakoś nie chce mi się wierzyć... Tam obowiązuje chyba przegląd hodowlany?

Posted

no i po troszku mają rację

pies ma zaliczone wystawy w Polsce, a nie ma rodowodu nostryfikowanego, to na jakie nazwisko go zgłaszałaś??? swoje czy Belga??
no bo jeśli go rejestrujesz w oddziale to z tą chwilą powinno się wysłać rodowód do Warszawy, wraca po miesiącu z polskim PKR-em i sprawa jest czysta.
A tak pies ma właściciela w Belgii i tamtejsze papiery go obowiązują

Jeśli to że ma rodowód i 12 miesięcy w Belgijskim związku wystarczy to nasz ZG powinien to wiedzieć i oddział nie powinien wymagać żadnych dodatkowych dokumentów

sprawdź dokładnie regulamin hodowlany

Posted

Ja kryłam psem holenderskim i u nas w Związku nie chcieli nic poza kopią jego rodowodu i wypełniona kartą krycia. W rodowodzie nie było żadnego wpisu o tym,że pies jest hodowlany, a mimo to nie wołano ode nie dodatkowych papierów.

Posted

Tak, jestem pewna, że takie zasady obowiązują w Belgii. Pies nie będzie miał żadnego wpisu w rodowodzie lub jakiegoś dokumentu potwierdzającego że jest reproduktorem. Te wystawy w Polsce, to tak dodatkowo, pies jest jako pies zarejestrowany w Belgii, nie ma nostryfikowanego rodowodu. Z tego co rozmawiałam z osobami obeznanymi w temecie, ZK nie powinien robić kłopotów i wystawić metryki na podstawie karty krycia i rodowodu psa. Niestety, w ZK nie są tego chyba świadomi :( W Belgii nie wystawią ŻADNEGO dokumentu, niegdy tego nie robili, więc dlaczego dla tego jednago psa mają robić wyjątek?? Co mam im powiedzieć, ze w Polsce ZK jest mało kompetentny i niedouczony ??

Posted

[quote name='Katarzynka']Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi, o tym ze wystarczy karta krycia i rodowód to ja wiem i tak to zostało zrobione, sprawa jest w toku, ZK myśli co zrobić ...

No własnie, nad czym oni myśla? Przeciez to jest sytacja taka sama jakby pies siedzial w belgi a panna pojechala do niego. Ten nasz ZK to sam sobie problemy wymysla .