Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Akurat uważam że odległość to najmniejszy problem. Ode mnie w sumie tylko Ania osobiście odebrała Mokrą, resztę szczeniaczków porozwoziłam. I z tego co mi wiadomo nie ja jedna tak robiłam, bo sporo hod chce wiedzieć gdzie ich dzieci trafiają i brzydko mówiąc sprawdzają domy potencjalnych kupujących.

• Replies 145
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gośka a ja mam wielkiego bzika nad sprawdzaniem w jakich warunkach wychowuje się szczenie.. tyle człowiek się naczyta o hodowlach gdzie psy siedzą non stop w klatkach, że strasznie mi zależało na tym żebym mogła chociaż te dwa razy odwiedzić hodowcę ;)

Posted

[quote name='sachma']IraKa, gdybym tak bardzo sępiła to równie dobrze kupiłabym psa z pseudo za 400zł z dowozem - to nie problem wejść na allegro, jednak mi zależy na psie zdrowym i wychuchanym, dlatego jestem skłonna zapłacić o wiele więcej. [/QUOTE]

Nie twierdzę że sępisz tylko że jesteś niekonsekwentna. Chcesz psa zdrowego a kupujesz szczeniaka "bez zaplecza" w postaci badań rodziców jednocześnie oczekując że ktoś zmusi hodowców w twoim imieniu do ich przeprowadzania. Ale oczywiście to twój wybór tylko nie rozumiem dlaczego nie chcesz pozostawić go innym . Jedni robią badania inni nie , kupujący też mają wybór kupują szczeniaka z badaniami lub nie. I wszystko.

[quote name='sachma']IraKa, a czy twoje psy są po przebadanych rodzicach i mają badania?[/QUOTE]
Co prawda nie wiem co to ma do rzeczy ale proszę:
Indii jest po nie przebadanych rodzicach (parę lat wstecz wyglądało to nieco inaczej) i sama nie ma badań, i pewnie nie będzie ich miała bo nie przewiduję kolejnego jej krycia. Fru ma zrobione PRA , i badania genetyczne, które mnie interesowały - jak już zapadnie decyzja o szczeniakach będziemy badać się dalej - w końcu ma być miot sportowy a nie wystawowy więc zdrowy musi być :eviltong:

Posted

Myślę, że to nieco idealistyczne podejście ale może kiedyś do tego dojdzie i tak nie jest najgorzej, tendencję mamy wzrostową, świadomość jest co raz większa, co raz więcej hodowców robi badania choć nie wszyscy kupujący chcą korzystać z tego dobrodziejstwa ale mam nadzieję, że i po tej stronie świadomość będzie rosła.
Same badania jednak nie wystarczą aby rasie wyszło na plus - moim zdaniem dużo ważniejszy jest mądry, odpowiedzialny właściciel (hodowca) i rozsądne promowanie rasy.

Posted

Sachma, a ja mam bzika na punkcie nabywców moich dzieci, tyle się słyszy o kupowaniu psów przez handlarzy, rozmnażaczy... Nieufność i chęć zapewnienia szczeniakom jak najlepszych warunków działa w obie strony.
Do mnie jak większość wie i z czego skorzystały osoby kupujące szczeniaki z poprzedniego miotu z chętni na szczeniaki z przyszłego miotu można przyjechać w każdej chwili. Zresztą myślę że do większości jak nie do wszystkich hodowli pudli w PL. Nie piszę ras, ale pudli owszem.

Posted

Gośka i ja to doskonale rozumiem, powiem więcej zdziwiłoby mnie gdyby hodowca nie interesował się tym gdzie szczeniak trafi - dlatego dla mnie ważny był kontakt twarzą w twarz, osobiście a nie przez maila czy telefon..

Posted

[quote name='Sonya-Nero']W dniach 22-28.02.2010 jest zniżka i badanie kosztuje 60 euro. Probówkę z krwią można wysłać pocztą. [/QUOTE]
A mogłabyś napisać jak to się robi? Tzn. czy pobieram krew u jakiegikolwiek weta i on wysyła do Czech (czy ja biorę i wysyłam?), czy też musi to być u jakichś certyfikowanych wetów?

Posted

[quote name='Equus']A mogłabyś napisać jak to się robi? Tzn. czy pobieram krew u jakiegikolwiek weta i on wysyła do Czech (czy ja biorę i wysyłam?), czy też musi to być u jakichś certyfikowanych wetów?[/QUOTE]

Wpisz w Google Dajbych filia labolatorium czeskiego Genomia.
Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania .
O zniżce nic nie znalazłam,ale porównujc ceny Laboklinu i Optigenu , 70 euro w dajbych to zniżka.

Posted

[quote name='Śnieżynka']Cena badania rzeczywiście konkurencyjna :) i zamierzam skorzystać i przebadać swojego kudłacza :D http://www.prcdtest.com/pl/ po lewej stronie jest info o tygodniowej zniżce :)

Faktycznie jest,tylko już niaktualne.
Ja też zamierzam młodego przebadać,nawet gdyby nigdy nie miał propozycji krycia,ot tak dla własnej satysfakcji.

Posted

Spokojnie probówki możecie wysyłać pocztą, poleconym priorytetem. Fiolkę trzeba tylko w woreczku, zabezpieczyć watą lub ligniną, umieścić w plastikowym pudełku i zapakować w koperte bąbelkową.
Ja wszystkie moje psy, które używam do hodowli przebadałam w tym laboratorium, Optigen był dla mnie zbyt drogi :roll:

Uważam, że takie badania to dobrowolny obowiązek każdego hodowcy czy właściciela reproduktora, ja nie wyobrażam sobie rozmnażania nieprzetestowanych psów :roll:

Ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę, że przy tak małej puli genetycznej pudli w Polsce nie można pozwolić sobie na wprowadzenie nakazu rozmnażania tylko testowanych psów.
Rozsądnym wyjściem z tej sytuacji byłoby stosowanie zasady, że niestetowanego psa/sukę kojarzymy tylko z przetestowanym i zdrowym partnerem.

Sachma za około miesiąc niedaleko ciebie ;) jest oczekiwany miot czarnych miniatur po testowanych rodzicach.

Posted

[quote name='EFMAN']Faktycznie jest,tylko już niaktualne.
Ja też zamierzam młodego przebadać,nawet gdyby nigdy nie miał propozycji krycia,ot tak dla własnej satysfakcji.

najlepiej napisac do Dajbych, bo na formularzu może być pomylona data ;)

Efman każde takie badanie jest ważne, bo inni już bedą wiedzieć orientacyjnie jakie wynikói badań ewentualnie mają jego rodzice i czego się po nich spodziewać ;)

Posted

Sachma za około miesiąc niedaleko ciebie jest oczekiwany miot czarnych miniatur po testowanych rodzicach.
Czekam na miot u Gosi, przypadkowo zaczęłam emailować w sprawie innego miotu i jakoś tak fajnie się gadało że postanowiłam że to będzie lepsze wyjście niż szczeniak z tamtej hodowli ;) a że Gosia mnie zechciała na opiekuna, to tym bardziej się cieszę :D

Posted

[quote name='BiBi']EFMAN, dlaczego piszesz, że nieaktualne? 22-28 luty dopiero będzie. My wysyłamy zawsze pocztą i dochodzi.[/QUOTE]

Przepraszam bardzo,january pomylił mi się z februarym

Posted

[quote name='Śnieżynka']Dziewczyny moge prosić o informacje ile Wy płacilyście za wysyłkę za pośrednictwem poczty polskiej ?? :)

Sachma super :multi:

Śnieżynko, płacilyśmy ok 25 zł, przesyłka szła ok. 4 dni.