Jump to content
Dogomania

Lhasa apso (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Rezultatem jest ujednolicenie genotypu, (może za tym iść fenotym ale nie musi) Tzn- psy z takiego skojarzenia mogą dużo silniej przekazywać swoje cechy potomstwu, a czy to cechy dobre czy złe...
to zależy od natury :)

Słyszałam o zmniejszeniu płodności, wiekszej śmiertelności... pewnie na dłuższa mete ma swoje uzasadnienie,
W PONach inbred jest powszechnie stosowany.
Sprawdzałam rodowód mojego psa - na końcu - udokumentowanym..
( bo tak twożyła się pokrótce rasa - inbred na inbredzie inbredem....)
Jednego z przodków ma ok 140 razy - póżniej skończyłam liczyć.... bo mi sie nie chciało :lol:
Inbred ma sens jeżeli psy na które inbredujemy są dostatecznie blisko w rodowodzie.

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wind napisał(a):
Gosiu,
Hmmm ... coz, takie sa niestety prawa rynku :( Popularnosc nie sluzy zadnej rasie, ale moze wplynac na cene psa. Widze to bardzo wyraznie w hodowlach yorkow, gdzie wlasciwie nie wazne jaki jest szczeniak, byle z popularnym przydomkiem, lub z krycia w TEJ hodowli a cena nie mniejsza niz 3.000 PLN ...

No właśnie cały czas mam to na myśli ;) Prawa rynku.
Popularność... całe szczęście że pudle wreszcie przestały być popularne, nareszcie mamy piękne zwierzaki a nie powyginane koszmarki i fatalnym charakterem i zdrowiem pod psem (cokolwiek to oznacza). Aż boję się pomyśleć co będzie jak lhasa zaczną być popularne. Póki co jest nieźle, ludzie rasę jako tako kojarzą, ale ciągle myśląc o psie na kanapę myślą o yorku, przykre dla "yorkarzy", ale niestety prawdziwe. Całymi tabunami przychodzą do strzyżenia "yorki" i to jakie rasowe!!! 10kg, 40cm w kłębie, tu i ówdzie łatka biała, ale proszę pani ja zapłaciłam tys złotyh on na pewno jest rasowy, ale mamusia to ważyła pół kilo.
Chociaż ostatnio strzygłam lhasa, więc już pewnie się zaczyna, oczywiście bez papieru, chociaż lhasa to było na pewno, kupione z kartonu w Słomczynie.

Posted

no własnie chyba znalazłam sobie odpowiedź teraz:lol: artykuł w którym "schematycznie" pan jeden to opisał na przykładzie kotów:lol: ,ja myślałam że rodzeństwo jest ze sobą zawsze b.blisko spokrewnione,ale jednak okazuje się inaczej...:roll: chyba z genetyki wszystko mi z głowy wyleciało....:crazyeye:

Guest marketa2312
Posted

mała przerwa ...bo dom na głowie...i psiaki...:roll::roll:
JA byłam dosc zdziwiona jak byłam w swoim rodzinnym miasteczku ( 25 km od Pragi) i w ciągu dnia widziałam około 10 lhasa apso ( cześ cpoobcinanych z tego tylko jeden był bez PP) bo spytałam z jakiej hodowli ( ja ciekawska jestem!!na te 10 lhasa widziałam jednego yorka!!!
miasteczko jest mniej więcej jak Zabrze..oczywiscie chmara sznaucerowatych, kilkanascie szpiców( białych), pare pudli.Ale to tak na mieście. A u mnie na osiedlu: kilka dobermanów, czeski fousek, 2 shih tsu, siberian hasky, jeden pon, chow chow 8 lhasa:lol::lol::lol:nielicze moich maluchów.owczarki oczywiście nielicze..to to co widzę..co siękręci,Także lhasa tu najwiecej :multi::multi::multi::multi:
Ale pewnie na osiedlu kolezanki co ma bouwiki( jest najwięcej bouwików..:cool3::cool3::cool3:)
następna próba dodania zdjec:
no chyba nic z tego :

http://img212.imageshack.us/img212/9922/140qa.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/1477/110zn.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/2875/86sc.jpg

Guest marketa2312
Posted

tu Dzidtka, na chwilke się z pracy wyrwałam do Markety
wszędzie może byc miło jesli nikt nikogo nie będzie atakował ani podpuszczał czy prowokował, po co ? zawsze trzeba liczyć się z odpowiedzią...
ja nie tykana nie gryze :) co do dalszej dyskusji na pewno nie ma ona sensu, będziemy się tylko na wzajem oszczekiwać

z innej beczki jest już nowy biuletyn Czeskiego Klubu Lhasa

Posted

[quote name='marketa2312']tu Dzidtka, na chwilke się z pracy wyrwałam do Markety
wszędzie może byc miło jesli nikt nikogo nie będzie atakował ani podpuszczał czy prowokował, po co ? zawsze trzeba liczyć się z odpowiedzią...

No właśnie:lol:

A teraz foteczka małego Ibisa w nowym domu

Guest marketa2312
Posted

Słodziuch jak niewiem co?
:cool3::cool3::cool3::cool3::cool3::cool3:a moje jeszczę ...trochę...
i będa takie...duże...
Włąsnie oglądałam Tulln -wystawę i Tiaro jest super!!może wklej jego fotkę jak :multi:masz jakomś nową..

Guest marketa2312
Posted

ZŁOTY CHŁPACZEk Gary MOORE, szary -srebrny -Glen Hughes :multi:a dziewczynki jedna Galaxia , Gapantha i chyba Gentaurea , ale jeszcze się zastanawiam...może sobie wymyślą nabywcy niewiem..chłopcy to imiona rockowych wokalistów i gitarzystów dziwczyny kwiatów ( z łaciny).A moz eznacie wokalistki czy aktorki na litere G:eviltong:...jednak wszystko moze się zmienić..:angryy:.

Posted

Witajcie. Przeczytałam dyskusje z ostatnich dni - hmm, pozostawiam bez komentarza...

Marketa - śliczne te Twoje maluszki - małe kluseczki.

Co do zdjec psów:lol: - moja Honda (Prima Nera Mały budda) na wystawach prezentuje sie tak:

a wypoczywa tak::evil_lol:

:evil_lol: :evil_lol:

Guest marketa2312
Posted

No i chyba ...jedna będzie Gwen Stefani..super dzięki...:multi::multi::multi::multi::multi:

Posted

Marketa maluszki fajne,niech zdrowo rosna.
Baha zdjęcia z wypoczynku rewelka, zaczynam odkrywać w Tobie wielki talent :lol:
Sylwia

Posted

Super zdjęcia odpoczywaj acej czarnuszki. Az boję się tutaj już wchodzić, ale jeszcze raz chciałam ponowić pytanie - czy mam szansę kupic w Polsce biało-beżową lub biało-czarną suczkę?Czy musze sie porozglądać np.w Czechach? Strasznie podobał mi sie ten biało-czarny chłopiec, czy Ty Marketo masz jakies zdjęcia jego dorosłego?

Posted

fotka zrelaksowanej na maksa "lady in bleck" wymiata:lol: :lol: a męskie jedno to taki mi przyszło do głowy: Huges Grant( hehe niewiem jak to się pisze poprawnie:oops: )

Posted

Fotka fajna, ja mam w podobnym klimacie mojej "blondynki" zrobione już kilka lat temu.
Czyż Kim Basinger nie jest do niej podobna?:evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='EwikB']Fotka fajna, ja mam w podobnym klimacie mojej "blondynki" zrobione już kilka lat temu.
Czyż Kim Basinger nie jest do niej podobna?:evil_lol: :evil_lol:

myślę,że Kim mogłaby pozazdrościć okularów takich,mają bardzo niespotykany design:crazyeye: :crazyeye: i super się prezentują na kształtnym i zgrabnym nosku:multi: :multi:

Posted

Ewus, wiedzialam, ze ja wkelisz, ucieszylo mnie to bardzo, ona suuper wygląda:-)
Czy ktos ma jeszcze swe lhasaczki na luziku:multi:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...