magnum sal Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 [quote name='EmiTofik']Powiem jedno, zniechęcacie innych ludzi do zaglądania do tego forum. Niedługo nikt tu już nie napisze bo będzie się obawiał, że zostanie zaatakowany ponieważ pisząc kogos uraził, zrobił błąd ortograficzny itp. Miałam dzisiaj wstawić zdjęcia mojego psiaka i niestety nie zrobię tego bo być może komuś się on nie spodoba i "dobitnie" (czyt. złośliwie) to skomentuje na forum lub zarzuci mi, ze to nie lhasa. Mnie to nie zaboli, bo mój psiak jest dla mnie najpiękniejszy ale nie chce dać komus powodu do rozrywki i wyżycia się w ten sposób (często praktykowany na tym forum). Forum powinno służyć wymianie doświadczeń, podzieleniu się z innymi swoimi sukcesami z psiakami a nie oskarżaniu się publicznemu i straszeniu sądem. Nie jesteście tutaj anonimowi. Nie znam relacji pomiędzy hodowcami ale nie chce mi się wierzyć, że żyjecie w takiej zawziętości. Czy uważacie że to sprzyja wizerunkowi Lhasa? Z psychologicznego punktu widzenia takie zachowania ludzkie charakterystyczne są dla osób zakompleksionych, z niską samooceną. Ale to już moja bajka. przez 10 lat miałem psa wielorasowca był to to dla mnie najmodrzejszy pies na swiecie nie miałem kontaktu wtedu z osobami ze związku walczyłem i walcze o prawa mniejszych .prosze wejść do mnie do działu moje trzy po ytrzy zoebaczycie państwo jaki mam stosunek do psów spewnoscia nie trzymam psy w klatkach jak chodowcy niektórzy nie napisze bo znowu bede musiał zapłacił za tatiemy to jest smutne
Apso Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 [quote name='EmiTofik']Powiem jedno, zniechęcacie innych ludzi do zaglądania do tego forum. Niedługo nikt tu już nie napisze bo będzie się obawiał, że zostanie zaatakowany ponieważ pisząc kogos uraził, zrobił błąd ortograficzny itp. Miałam dzisiaj wstawić zdjęcia mojego psiaka i niestety nie zrobię tego bo być może komuś się on nie spodoba i "dobitnie" (czyt. złośliwie) to skomentuje na forum lub zarzuci mi, ze to nie lhasa. Mnie to nie zaboli, bo mój psiak jest dla mnie najpiękniejszy ale nie chce dać komus powodu do rozrywki i wyżycia się w ten sposób (często praktykowany na tym forum). Forum powinno służyć wymianie doświadczeń, podzieleniu się z innymi swoimi sukcesami z psiakami a nie oskarżaniu się publicznemu i straszeniu sądem. Nie jesteście tutaj anonimowi. Nie znam relacji pomiędzy hodowcami ale nie chce mi się wierzyć, że żyjecie w takiej zawziętości. Czy uważacie że to sprzyja wizerunkowi Lhasa? Z psychologicznego punktu widzenia takie zachowania ludzkie charakterystyczne są dla osób zakompleksionych, z niską samooceną. Ale to już moja bajka. Forum jest dla wszystkich i napewno większośc z nas chce NORMALNIE z nego korzystać.....a to, EmiTofik, że dla Ciebie Twój piesek jest najładniejszy..:loveu:..najkochańszy..:loveu:.najwspanialszy..:loveu:..i wogóle NAJ>>>>>>> :loveu:to dobry objaw......bo jak miałoby byc inaczej???????...dla każdego z nas NASZE = NAJ :lol:....co nie znaczy, że inne muszą byc BLEEEEEE;) Przeglądając inne rasy i inne tematy, musze z przykrością zauważyc, że poprzez te prywatne pranie brudów, jesteśmy na dalekim końcu:cool1:.......zróbmy cos, zeby to zmienić..... Pa,,,pozdrówka dla Wszystkich:multi:
EmiTofik Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Panie Robercie, pozwoliłam sobie zajrzeć na Pana stronę internetową. Nie znalazłam tam nic co mogłoby kogokolwiek urazić (ale : a) może się na tym nie znam, b) nie wszystko dokładnie przejrzałam, c) nie należę do osób przewrażliwionych na swoim punkcie). Wręcz przeciwnie, spodobało mi się to, że umieścił Pan zdjęcia psiaków także z innych hodowli. To o czymś świadczy. Wydaje mi się że sama sobie stworzyłam wyidealizowany obraz "forum" i stąd moja niezgoda na to co tutaj się dzieje i mój powyższy komentarz. Tak już mam. Wizja "szklanych domów" od dzieciństwa mi towarzyszy.
bognik Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 EmiTofik - wklej zdjęcie psiaka, napewno jest piękny :loveu: Nie mogę się doczekac jak go zobaczę, a na zaczepki nie można reagowac, wszystkie psiaki są piękne, kochane i wspaniałe :loveu: :loveu: :loveu: To teraz kto wstawia jakieś zdjęcie? :cool3: Ja już wstawiłam :evil_lol: Pozdrawiam :)
EmiTofik Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 "Apso napisał(a):Forum jest dla wszystkich i napewno większośc z nas chce NORMALNIE z nego korzystać.....a to, EmiTofik, że dla Ciebie Twój piesek jest najładniejszy..:loveu:..najkochańszy..:loveu:.najwspanialszy..:loveu:..i wogóle NAJ>>>>>>> :loveu:to dobry objaw......bo jak miałoby byc inaczej???????...dla każdego z nas NASZE = NAJ :lol:....co nie znaczy, że inne muszą byc BLEEEEEE;) Przeglądając inne rasy i inne tematy, musze z przykrością zauważyc, że poprzez te prywatne pranie brudów, jesteśmy na dalekim końcu:cool1:.......zróbmy cos, zeby to zmienić..... Pa,,,pozdrówka dla Wszystkich:multi:" I oto w tym wszystko chodzi. Nasze jest najpiękniejsze dla Nas - to oczywiste ale nieupoważnia to Nas do krytykowania innych (w dodatku publicznie). Ludzie powinni się szanować i nauczyc zasad poprawnej komunikacji - w końcu te umiejętności wyróżniają człowieka od innych ssaków
Apso Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 IN MEMORY.........Ch.Pl. DHAR MA Mag-Fen....własnie ona zapoczątkowała moją hodowlę.....to mamuśka mojej Simonki......Czyż nie była piękna????
EmiTofik Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Wiecie co, czy to zawsze zaczyna się niewinnie od jednego pieska, a potem pragnie się mieć drugiego i ....
bognik Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Apso - była śliczna ... :loveu: Ile miała lat ??? Masz więcej je fotek, cudna lhasaczka ;) EmiTofik - tak, tak się zaczyna. Mój pierwszy psiak był kundelkiem (najcudowniejszy psiak pod słońcem), kupiłam go od pseudohodowcy, teraz już nie dam takim ,,hodowcom" zarobic na biednch psiakach... To co, wstawisz fotkę psiaka? :razz:
Apso Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 EmiTofik napisał(a):Wiecie co, czy to zawsze zaczyna się niewinnie od jednego pieska, a potem pragnie się mieć drugiego i .... No tak to jest...bo człowiek sobie tłumaczy, że jak jest jeden to przecież co szkodzi miec drugiego.....można swoją miłością obdzielić dwa psie serduszka...no, a ten trzeci tez jest słodzitki....przeciez bedzie im fajnie razem.....i nagle robi się z tego cztery...albo pięc psich serduszek....i wszystkie są takie kochane:loveu::loveu::loveu::loveu:
Wind Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Dzidtka napisał(a):musisz zapłacić za wizerunek włascicielowi lub musi byc jego zgoda, takie jest prawo Polskie ani ja nie dostałam od Basi pieniędzy ani nie ma mojej zgody wręcz przeciwnie to nie jaja to prawo polskie Jako fotograf (z zawodu), robiacy zdjecia (w tym reportaz, fotografie news'owa, oraz zdjecia z imprez masowych) i publikujacy te fotografie, znajacy i stosujacy Ustawe o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz Ustawe o ochronie wizerunku, mowie ze to co napisane jest powyzej jest totalna bzdura :evil_lol: Wizerunek zadnego domowego zwierzecia w Polsce niczym chroniony nie jest :razz: I to tyle chcialam powiedziec w temacie mi najblizszym :-)
Apso Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Wind napisał(a):Jako fotograf (z zawodu), robiacy zdjecia (w tym reportaz, fotografie news'owa, oraz zdjecia z imprez masowych) i publikujacy te fotografie, znajacy i stosujacy Ustawe o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz Ustawe o ochronie wizerunku, mowie ze to co napisane jest powyzej jest totalna bzdura :evil_lol: Wizerunek zadnego domowego zwierzecia w Polsce niczym chroniony nie jest :razz: I to tyle chcialam powiedziec w temacie mi najblizszym :-) No nareszcie kompetentna osoba się wypowiedziała:lol:...dziekuję serdecznie:lol: w imieniu własnym i wiekszości osób na tym forum.......bo juz naprawde nie chce się tych bzdur czytać, co niektórzy wypisują:razz:
Cockerek Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Wind, :crazyeye: każdy może sobie wstawiać na forum czy na swoja stronę co tylko zechce??? Chodzi mi o zdjęcia psiaków oczywiście.
Wind Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Cockerek napisał(a):Wind, :crazyeye: każdy może sobie wstawiać na forum czy na swoja stronę co tylko zechce??? Chodzi mi o zdjęcia psiaków oczywiście. Na podforum "prawo" jest topik "co wolno a czego nie w internecie". Wszystkich zainteresowanych do niego odsylam. Nieznajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci, i czesto jak widac powoduje przeklamania i wysylanie blednych informacji "bo tak nam wygodniej".
karolayna Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 magnum sal napisał(a):na twojego malucha tez czekamy:):):) ale ja lhasaka nie mam tylko shihtzaka :evil_lol:
Dzidtka_Gl Posted May 31, 2006 Author Posted May 31, 2006 [quote name='Wind']Na podforum "prawo" jest topik "co wolno a czego nie w internecie". Wszystkich zainteresowanych do niego odsylam. Nieznajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci, i czesto jak widac powoduje przeklamania i wysylanie blednych informacji "bo tak nam wygodniej". konsultowałam to z prawnikiem (chętnie Ci dam jego namiary), czytałam ustawę o prawie autorskim i o ochronie wizerunku, na razie dokopałam sie do osób fizycznychwięcej na ten temat tu http://www.mediarun.pl/news/id/14921 ale i inne paragrafy są...nie pozwole na niszczenie wizerunku mojego psa, mojej hodowli czy szczeniat z innych hodowli po moim psie bo p.Robert ma taki kaprys i bez mojej zgody , przy wyraźnym sprzeciwie drugi raz wkleja jakieś zdjęcia moich psów, a do tego wiem że praw autorskich do tego zdjęcia p. Robert nie ma a do tego uważam, że to zdjęcie naraża mnie na szkody materialne więc kolejna podstawa jest (mozna ich kilka wymysleć), uwierz jak sie chce to sie da
Wind Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Zmien prawnika :evil_lol: A poza tym myslisz dwie sprawy co dla mnie stanowi pewnego rodzaju kuriozum znajomosci tego prawa, na ktore tak chetnie sie powolujesz ;) Osobe fizyczna i zwierze :evil_lol: Nie wiem co bylo na tych zdjeciach, ale nawet jesli bylas Ty (a nie sam Twoj pies) i zdjecia pochodza np. z wystawy, gdzie do prezentacji psa stajesz z innymi osobami, to rowniez publikacja takiej foty nie jest zlamaniem prawa. Jesli natomiast z tej wystawy zrobiony jest Twoj np. osmieszajacy portret jak dlubiesz w nosie, to publikacja takiego zdjecia powinna miec Twoja zgode.
magnum sal Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 karolayna napisał(a):ale ja lhasaka nie mam tylko shihtzaka :evil_lol: wiec pisałem bys pokazała nam shihtzaka i ktos miał pokazać maltańczyka i zobaczymy jak one sa małe czy sie czyms róznia bo pieknoscia napewno nie:):):):)
olam Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Mnie też wydaje się że jeśli sama zrobiłam zdjęcie na wystawie danego psa to mam prawo go publikować gdzie mi się podoba, poniewaz ja jestem autorem zdjęcia.i nie potrzeba mi do tego zgody własciciela psa. A jeżeli tak to tłumaczysz, to czemu publikujesz na swojej stronie nie swoje lasaki, są wprawdzie z ringu , ale czy dostałas zgodę ich włascicieli????
Dzidtka_Gl Posted May 31, 2006 Author Posted May 31, 2006 nie tyle zmienie co będę konsultować jeszcze z kilkoma, zarówno w Wawie jak i na miejscu w Radomiu. na zdjęciu jest koleżanka, nie wiedziała że zdjęcie było robione, jest wycięta na stronie, słuchaj owszem w prawie polskim zwierze jest rzeczą no to podciągniemy pod znak firmowy lub nieuczciwą konkurencje (nie jestem prawnikiem, tylko bankowcem wymyslam na gorąco od tego sa specjaliści) to zdjęcie jest celowo by ośmieszyć, ukazać w złym świetle zarówno jego hodowce, jego, mnie jako własciciela itd normalna osoba nawet jesli kogos niecierpi, nie znosi, nie robi takich rzeczy więc tu nie ma co rozmawiać "ani groźbą, ani prośbą" tu trzeba działać, uwierz na moim miejscu zrobiłabyś to samo, to naturalne
Dzidtka_Gl Posted May 31, 2006 Author Posted May 31, 2006 olam napisał(a):Mnie też wydaje się że jeśli sama zrobiłam zdjęcie na wystawie danego psa to mam prawo go publikować gdzie mi się podoba, poniewaz ja jestem autorem zdjęcia.i nie potrzeba mi do tego zgody własciciela psa. A jeżeli tak to tłumaczysz, to czemu publikujesz na swojej stronie nie swoje lasaki, są wprawdzie z ringu , ale czy dostałas zgodę ich włascicieli???? nie wiem o jakim mówisz zdjęciu ale np w galerii czy w rodowodach na wszystkie zdjęcia DOSTAŁĄM ZGODĘ! np nie dostałam na jednego psa z Holandii i nie umieściłam tego zdjęcia, to w dobrym tonie pytać się czy można umieścic czyjegos psa jeśli jest takie zdjęcie z nie moimi lhasakami a nie przypominam sobie to jest mi głupio, strona ma kilka lat mogło się zdarzyć, ale pytam również zagranicznych włascicieli czy moge umieścić zdjęcie ich psa ciekawe kto Cie ściagna tu anonimie z pierwszym postem, chociaz to na pewno przypadek ;)
Wind Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 Dzidtka napisał(a): normalna osoba nawet jesli kogos niecierpi, nie znosi, nie robi takich rzeczy więc tu nie ma co rozmawiać "ani groźbą, ani prośbą" tu trzeba działać, uwierz na moim miejscu zrobiłabyś to samo, to naturalne Wiesz, nie znam sprawy wiec nie wypowiadam sie czy to bylo dranstwo, czy tez nie ... Nie mniej, zwierza fotografowac mozna i mozna takowe zdjecie umieszczac gdzie sie chce. Inna sprawa jest ewentualne wyciagniecie konsekwencji, gdyby takowe zdjecie np. rujnowalo nasze dobre imie. Trzeba tylko to "rujnowanie" udowodnic w sposob jakosciowy badz mierzalny przed sadem, a to bywa dosc dlugie, czasochlonne i kosztowne ... BTW gdyby jednak takie co mnie sie przytrafilo, to konsekwencje na drodze cywilnej na pewno bym wyciagnela ...
Dzidtka_Gl Posted May 31, 2006 Author Posted May 31, 2006 Wind napisał(a):Wiesz, nie znam sprawy wiec nie wypowiadam sie czy to bylo dranstwo, czy tez nie ... Nie mniej, zwierza fotografowac mozna i mozna takowe zdjecie umieszczac gdzie sie chce. Inna sprawa jest ewentualne wyciagniecie konsekwencji, gdyby takowe zdjecie np. rujnowalo nasze dobre imie. Trzeba tylko to "rujnowanie" udowodnic w sposob jakosciowy badz mierzalny przed sadem, a to bywa dosc dlugie, czasochlonne i kosztowne ... BTW gdyby jednak takie co mnie sie przytrafilo, to konsekwencje na drodze cywilnej na pewno bym wyciagnela ... udowodnie i wyciągnę ;)
olam Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 a jak nie być anonimowum? strony nie posiadam, bo i psa na dzień dzisiejszy nie mam.Obserwuję to forum od pewnego czasu, bo strasznie podobaja mi się te Wasze lhasaczki. We wszystkim węszy Pani podstęp?moze to jest Pani problemem? pozdrawiam Ola
Dzidtka_Gl Posted May 31, 2006 Author Posted May 31, 2006 nie, po prostu lubie wiedzieć z kim rozmawiam, nie lubie anonimów (sama nigdy nie jestem anonimowa), zreszta to mało istotne...
karolayna Posted May 31, 2006 Posted May 31, 2006 [quote name='magnum sal']wiec pisałem bys pokazała nam shihtzaka i ktos miał pokazać maltańczyka i zobaczymy jak one sa małe czy sie czyms róznia bo pieknoscia napewno nie:):):):) no dobra :evil_lol:
Recommended Posts