Jump to content
Dogomania

Lhasa apso (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Dzidtka napisał(a):
ja mam co chciałam :) mi na razie trzeci pies nie jest potrzebny w hodowli, mogę sobie na DJu ( + Boogi, + Dodi) i Felku ( + Asi) wyprowadzić 2 osobne linie, później je mieszać no i w Holandii, Szwecji, Finlandii czy Szwecji duuużo ciekawych psów, wystarczy sie wybrać i ambitnie pokryć :)

a Wam w importach życze powodzenia :)

no to prawda w tamtym roku kryłem włochem i jestem zadowolony tym miotem wybrałem Livke dla siebie i to był cheba dobry wybór natomiast co do naszych lini ta zapoczatkowana przez Benka jest dla mnie super, dla mnie emiska od Bozeny to lasa którego chce mieć wielkość budowa długośc kufy to jest to co urzeka mnie i ludzi którzy spotykaja te psy,ich delikatnośc jest inna od niektórych lini szczególnie tak rozpowszechnianej ostatnimi czasy,Jako facet zwracam uwage na miłą facjate u psa:):):):)i jej róznorodność ten sam pyszczek w niewiem jak długej szyji(czytaj długich nogach) po kilku razach ogladania kazdemu by sie znudził wiec róznorodnośc i jeszcze raz róznorodnośc drogi matriarchacie:):):):)

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to lubisz głowy/kufy (pisałeś pyszczek) w jednym typie czy w wielu bo jeden Ci sie nudzi ???
w lhasa to jestem za róznorodnościa ale tylko kolorystyczną, nigdy nie w budowie...

Posted

Dzidtka napisał(a):
to lubisz głowy/kufy (pisałeś pyszczek) w jednym typie czy w wielu bo jeden Ci sie nudzi ???
w lhasa to jestem za róznorodnościa ale tylko kolorystyczną, nigdy nie w budowie...

dokładnie róznorodnoscia w kolorach co do kufy okreslałem ze podoba mi sie krótka o wyrazie miłym np tak jak Versaczek ( nie cukruje jesli o to chodzi ale pies nie tylko mnie sie podoba)ostre rysy wręcz agresywne u niektórych samców czy samic nie podobaja mi sie

Posted

Tak sobie czytam Wasza dyskusje o roznych typach lhasaczkow, ale jakos trudno mi sobie wyobrazic "agresyny" wyraz pyszczka u lhasaka. Pewnie to wynika z osobistych odczuc i slownictwa, czy w takim razie mozliwe jest, zeby do takich wypowiedzi dolaczac przykladowe zdjecie lhasaczka w typie, o jakim sie wlasnie mowi? Bylabym wdzieczna i na pewno wiele bym na tym skorzystala i nauczyla sie. Zreszta nie tylko ja na pewno....

Posted

ja mogę wysłać zdjęcia głów jakie ja lubie i mi sie podobają, jakich nie lubie mogę opisać bo jak wkleje zdjęcie to zacznie się afera

głowy które mi się podobają:

po prostu słodki wyraz

a nie lubie
długich kuf (nie znosze)
długich nosów
dużych nosów
wyłupiastych oczu
maleńkich oczu
przy wyraźnym przodozgryzie, nawet jeśli zęby nie wychodzą kufa też żle wygląda

Posted

[quote name='Dzidtka']ja mogę wysłać zdjęcia głów jakie ja lubie i mi sie podobają, jakich nie lubie mogę opisać bo jak wkleje zdjęcie to zacznie się afera

głowy które mi się podobają:

po prostu słodki wyraz

a nie lubie
długich kuf (nie znosze)
długich nosów
dużych nosów
wyłupiastych oczu
maleńkich oczu
przy wyraźnym przodozgryzie, nawet jeśli zęby nie wychodzą kufa też żle wygląda

podpisuje sie pod kazdym tym słowem pieski sa super na zdjeciach
kto mnie zna wie nie robie tego dla Anki napewno nie zaliczam sie do popleczników :):):):)ale te lasa sa dla mnie super TAKIE MI SIE PODOBAJA !!!!!!!
A co do pokazywania tych co sie nie podobaja uwazam ze raczej nie ładnie umieszczac czyjeś zdjecia na dogomani lepiej pokazywac te które sie podobaja :):):):)

Posted

Dany wyraz głowy nie zależy tylko od długosci kufy, ale od wielu cech - osadzenia i wielkości oka, ucha, szerokości mózgoczaszki i kufy, wiele zależy od zaznaczenia stopu.Mocno wyraz głowy psuje opadająca linia nosa i malutkie, głęboko osadzone oczka.

Posted

magnum sal napisał(a):
Jako facet zwracam uwage na miłą facjate u psa:):):):)i jej róznorodność ten sam pyszczek w niewiem jak długej szyji(czytaj długich nogach) po kilku razach ogladania kazdemu by sie znudził wiec róznorodnośc i jeszcze raz róznorodnośc drogi matriarchacie:):):):)

Robert co masz na myśli ?
Ja akurat lubię eleganckie lhasa z długą szyją i ładnych ruchem;)

Posted

[quote name='EwikB']Dany wyraz głowy nie zależy tylko od długosci kufy, ale od wielu cech - osadzenia i wielkości oka, ucha, szerokości mózgoczaszki i kufy, wiele zależy od zaznaczenia stopu.Mocno wyraz głowy psuje opadająca linia nosa i malutkie, głęboko osadzone oczka.

dokładnie wszystkie te cechy sprawiaja ze nam sie cos podoba czy nie dla mnie ładne cos jest okresleniem ze jest ładne to jest jak z kobietami :):):):)albo sa ładne albo nie, bo faceci z natury sa brz:lol: ydcy:diabloti: wiec nioech lasa bedzie ładne:lol: :lol: :lol:

Posted

magnum sal napisał(a):
faceci z natury sa brz:lol: ydcy:diabloti:

Z tym się nie zgodzę:evil_lol: :evil_lol: Na niektórych miło popatrzeć ...:lol: :lol:

Posted

EwikB napisał(a):
Robert co masz na myśli ?
Ja akurat lubię eleganckie lhasa z długą szyją i ładnych ruchem;)

nie wiem czy jest mozliwe wytłumaczyc moje odczucia w kazdym razie widziałem sporo lasa z bardzo długa szyją krótkim tułowiem i takie mi sie nie podobaja dla mnie lhasa to typ Benka juz pisałem

Posted

magnum sal napisał(a):
nie wiem czy jest mozliwe wytłumaczyc moje odczucia w kazdym razie widziałem sporo lasa z bardzo długa szyją krótkim tułowiem i takie mi sie nie podobaja dla mnie lhasa to typ Benka juz pisałem

Ok.A widziałes Benka na żywo ? Zdecydowanie ma szyje i długi napewno nie jest ;)

Posted

a czy ja pisałem ze on ma krótka szyje i jest długi??? on jest własnie taki jaki ma być mam owczarka w domu sunia ma super skos natomiast nie jest zrobiony jak u niektórych owczrków które maja problemy z kregłosłupem i szybko umieraja bo jacys hodowcy mieli ambicje i chore wizje niech wiec lasa bedzie normalne czyli piekne urokliwe bo to sa psy ozdobne i do towarzystwa a nie polujacy owczarek z przekatowanymi nogami

Posted

Wydaje mi sie ze u owczarka nie chodzi tylko o kątowanie , obniżona została cała linia grzbietu.
A jesli chodzi o lhasa to we wzorcu jest napisane że ma być dobrze kątowany i harmonijnie zbudowany;)

Posted

Robert zadała Ci Ewa pytanie >>>> widziałeś Benka na żywo, że tak Ci sie podoba ? (ja widziałam)
no i ja rozumiem, że to są Wasze szczeniaczki, że są najsłodsze, najwspanielasze ale czy one maja krótkie, słodkie kufy ???????

Posted

Dzidtka napisał(a):
Robert zadała Ci Ewa pytanie >>>> widziałeś Benka na żywo, że tak Ci sie podoba ? (ja widziałam)
no i ja rozumiem, że to są Wasze szczeniaczki, że są najsłodsze, najwspanielasze ale czy one maja krótkie, słodkie kufy ???????

odpowiadam

co do Benka fakt nie widziałem ,jedynego Orlansa jakiego widziałem to był Dj ale kufe miał krótka taka jak Emi u mnie wiec podejzewam ze benek tez taka ma bo emi była imbredowana na niego

co do szczeniaczków masz racje ze dla nas sa najsłodsze :):):):)

ja w kazdym razie potwierdzam to ze podobaja mi sie tylko krótkie niektóre maja troszke dłuzsze tak tyci tyci ;) ;) ;) ale za to słodki pyszczek i takie mi sie podobaja

a nie podobaja mi sie ,zaczerpne teraz ze słownictwa ludowego:evil_lol: :eviltong:

alfy mrówkojady i gebelsy (słownictwo zaszłyszane uzywane przez hodowców):lol: :lol: :lol: :lol: odczytac z przymrózeniem oka;)

Posted

Dzidtka napisał(a):
Robert no i ja rozumiem, że to są Wasze szczeniaczki, że są najsłodsze, najwspanielasze ale czy one maja krótkie, słodkie kufy ???????

Ja uważam, że maja krótkie kufy. Widziałam na żywo sporo szczeniat z różnych hodowli w Polsce i w porównaniu do moich miały dłuższe kufy.

Posted

magnum sal napisał(a):

alfy mrówkojady i gebelsy (słownictwo zaszłyszane uzywane przez hodowców):lol: :lol: :lol: :lol: odczytac z przymrózeniem oka;)

Niestety ale w Polsce jest sporo lhasa z takimi właśnie kufami. Ale uważam że to są nasze kochane psiaki i nie ważne co i jak mają trzeba je mocno kochac bo zasługuja na to !!!!!

Posted

Dzidtka napisał(a):
Dorota.... kochać oczywście ale wprowadzać do hodowli może niekoniecznie, bo po co ??? nie o to chodzi by było duzo lhasa a żeby były ładne

Oczywiscie zgadzam się z Tobą . Ja nie jestem za robieniem masówki lhasa. A ładnych lasaczków naprawdę nie ma dużo u nas. Zresztą każdy z nas wie co ma w domu, wiadomo, że dla każdego nasz pies jest najkochańszy na świecie. Czasem jednak trzeba obiektywnie popatrzec na to co się ma. Bo prawda jest niestety taka , że jest sporo psów ze złym zgryzem, z brakiem uzębienia , kiepskim włosem. Ale są i takie które są piękne. Dlatego ja wiem doskonale co mam w domu i wcale się nie upieram że one są doskonałe . Ale nigdy , przenigdy bym je nie zamieniła na żadne inne. I chociaż nie bede juz pokazywać je na wystawach to zwasze bedą miały długi włos- bo taki Lhasak naprawde jest piękny.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...