Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT="Tahoma"][SIZE="3"]Witam. Mam okulistyczny problem z moim psiakiem. Sara ma około 1,5 roku (ur.3 maj 2008 ) i od dawna ma trochę zaczerwienione lewe oczko. Jest w typie bernardyna, pochodzi od znajomego, którego Kaukaz pokrył jego bernardynkę. Oboje rodziców bez papierów więc jak najbardziej możliwe choroby genetyczne. Proszę o niekarcenie mnie z powodu posiadania psa z pseudo, bo jak dostałam ją to nie wiedziałam nawet co to te pseudo jest. Teraz błędu tego bym nie popełniła, ale Sarusię moją kocham bardzo. W ostatnim czasie zauważyłam, że lewe oczko zaczęło jej ropieć. Nie wygląda jakby oczko ją bolało. Czy to wygląda na coś poważnego? Do weta mogę iść, ale mieszkam na wsi i obawiam się że taki wiejski wet dużo na ten temat mi nie powie :(. Postaram się odwiedzić go za tydzień, kiedy będę już miała ferie i będę mogła się z nią przejść (choć nie wiem, czy nie będę musiała prosić by mnie ktoś podwiózł, bo 3 km po drodze, która jest często użytkowana, to ciężko z nią będzie. ). Mam straszną nadzieję, że powiecie, że za bardzo panikuję, a to nic takiego :) [/FONT]

Posted

jeśli chodzi o rzęskę to raczej nie, bo sarusia ma to od jakiegoś czasu, a poza tym rzęski udało by się jej szybko pozbyć samej. Jeśli chodzi o zdjęcia to faktycznie oczko podobnie wygląda:

Postaram udać się do weterynarza za tydzień, kiedy zaczną mi się ferie ...

Posted

[quote name='Vectra']http://www.psyimy.pl/weterynaria/Okulistyka/486,Wisienka_w_oku_Wypadniecie_gruczolu_lzowego_III_powieki/

do weta musowo , trzeba kropelkować oczko , ew zrobić mały zabieg wszycia tego czerwonego ;)

Artykuł przeczytałam, ale obawiam się że mało z niego zrozumiałam, jest pisany za bardzo żargonem lekarskim :) Zdjęcia podesłałam do lekarzy z Ambuvetu, pan, który mi odpisał powiedział że dopiero we wtorek pokaże zdjęcia odpowiednim lekarzom. Cieszę się, że tak szybciutko mi odpisano i czekam na odpowiedź we wtorek. Z psiakiem będę mogła iść do weta dopiero po 31.01 :( Jejku mam nadzieję, że same kropelki podziałają. Czytałam, że na niektóre psy wystarczą tylko one, ale innym potrzebny był zabieg, a tego bym nie chciała :(

Posted

Moja suczka ma to samo , więc się nie martw na zapas ;) czasem oczko się podrażnia i się tak dzieje ... to się nazywa jakoś tak fachowo - zwichnięcie czegoś tam ;) nie pamiętam tych specjalistycznych nazw
Ale warto by zobaczył to lekarz wet , bo jak to to wypada za często , to może uszkodzić oko ...

Posted

Vectra napisał(a):
Moja suczka ma to samo , więc się nie martw na zapas ;) czasem oczko się podrażnia i się tak dzieje ... to się nazywa jakoś tak fachowo - zwichnięcie czegoś tam ;) nie pamiętam tych specjalistycznych nazw
Ale warto by zobaczył to lekarz wet , bo jak to to wypada za często , to może uszkodzić oko ...

Dziękuję, że mnie trochę uspokoiłaś :) Wet na pewno to obejrzy :) już ja tego dopilnuję :D

Posted

Lekarze z AMBUVETU podejrzewają u niej zapalenie tarczki trzeciej powieki :( Jeszcze w sobotę postaram się pojechać do mojego weta, niech da mi jakieś krople...