Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MAM PROBLEM Z MOIM PSEM.MA COS PRZYPOMINAJACEGO LUSZCZ
YCE SKORY LUB LUPIEZ BO SKORA NA PLECACH MU POPROSTU SIE ZLUSZCZA CO W NASTEPSTWIE POWODUJE TO ZE MOJ PIES WYGRYZA SOBIE SIERSC BO GO TO SWEDZI CZASAMI ROBI OBIE NAWEWT RANY AZ DO KRWI :-( NIE STAC MNIE NA WETERYNARZA (A TEN NAPEWNO ZALECILBY DLUGA KURACJE I Z NIEMALYM RACHUNKIEM) I MOZE KTOS MI DORADZI JAK MOGE GO DOMOWYM SPOSOBEM WYLECZYC,NAPEWNO MOZNA GO W CZYMS WYKAPAC(NIEWIEM JAKIES ZIOLA CZY COS)ALBO SMAROWAC JAKIMIS TANIMI MASCIAMI BEZ RECEPTY
BEDE WDZIECZNA ZA KAZDA PORADE
PS.PROSZE O RADE A NIE O POUCZANIE I PRAWIENIE MORAłOW

SERDECZNIE POZDRAWIAM I Z GORY DZIEKUJE

Posted

sprobuj go w wannie calego zlac rumiankiem i powtarzac to co dwa dni ja np zmiany na skorze mojego psa wyleczylam ludzka mascia Hydrokortizonum , ale to byly zmiany na brzuchu gdzie moznabylo posmarowac radze ci wlasnie ten rumianek, a najlepirj przejedz sie do innego weta

Posted

mysle ze z masciami daj sobie spokój no wiesz lepiejprzejdz sie do weta to moze ci chociaz powie co to jest i nie wezmie kasy przeciez zawsze mozesz powiedziec nie . Ale słuchaj to powazna sprawa ja bym była z tym rumiankiem;)

Posted

Nie iwdzę innego wyjścia jak wizyta u weterynarza.Przyczyn może być wiele,alę tę właściwą może określić lekarz po zbadaniu psa i zeskrobin.Jedyna sensowna rada to niestety wizyta w lecznicy.Myślę że każdy rozsądny weterynarz rozłoży płatność na raty.Leczenie w ciemno może pogorszyć stan ,lub zatrzeć obraz choroby.

Posted

Jeju,martavantos czy tobie chodzi tylko o ilość postów?Przeczytaj co napisałaś.Gdzie twoja dobra rada?Wiesz jakie działanie ma rumianek?Między innymi sciągajace i wysuszające.Już raz prosiłam:nie potrafisz pomóc, nie działaj na szkodę!!!I po co prosisz mnie na pv o pomoc?Żeby po każdym poście pisać o rumianku?A co to znaczy ,że pomóc mogą tylko jakies zioła?Jakie i na co?

Posted

Martynka - nie wiesz, czy wet zaleciłby długą i droga kurację - może w twoim przypadku wystarczyłby odpowiedni szampon [dla psów!]. Jednak skoro uważasz, że dłuższa kuracja jest potrzebna, to chyba sama widzisz, że problem nie jest błahy. Wet za konsultację (bez podania leków) liczy około 20-30 złotych [no przynajmniej u mnie...]. Niech przynajmniej powie ci co to jest (pasożyt, alergia, grzybica) - to będziemy mogli ci pomóc.
Leczenie w ciemno jest nieetyczne. Nawet rumiankiem.

Posted

skory pieska.Poza tym jezeli sie kupuje psa nalezy brac pod uwage koszty zwiazane z utrzymaniem pieska:dobre odzywianie, coroczne szczepienia,a gdy jest chory poniesc koszty leczenia!, nie biernie patrzec jak istota sie meczy,nazywa sie to BRAKIEM ODPOWIEDZIALNOSCI.
Choroby skory sa najrozniejsze.Zeby stwierdzic jaka to jest nalezy pobrac probke z chorych miejsc !Przyczyny drapania przez psa jest duzo poczawszy od pchel,alergi,egzemy, nuzyca..Sposobami domowymi za zawyczaj nic nie pomozemy mozemy rowniez zaszkodzic!!!!

Posted

Dzisiaj rozmawiałam z wetem rumiankiem mozna rane przemyc ale niczym inny jezeli sie z wetem ty sama nieskontaktujesz , nie wiesz co to jest sama nawet nie potrafisz okreslic dokładnych objawów. Na dgm jest wiele wetów ale nie licz ze ktos dokładnie ci powie jaka to moze byc choroba.
Czy twój pies jest szczepiony?;)

Posted

Gonia zgadzam się zTobą psełdo znachorzy pwinni swoje niudolne rady zachować dla siebi .martavantos wystarczy ze leczysz swojego psa ludzkimi lekami :angryy: medycynę- weterynarię zostaw dla poważnych i znających się na tym :shake:

Posted

To może jeszcze raz rumianek, moja mama jest dukturką .....dosłownie jak dziecko z przedszkola:megagrin: :megagrin: Twoja mama jest związana z medycyną:-o :-o :-o jak idzie na wizytę do lekarza :megagrin: :megagrin: :megagrin: :megagrin: :megagrin:

Posted

"a o te leki
TO tak powiedział ze moga pomóc ja sama nie dokonca wiedziałam jak ale po tych lekach zaczal podnosic noge i zachowwał sie doroslej i nazwał je homoopatycznymi czy jakos tak;-)"

martavantos to twój post z topiku "wnetrostwo"...

"jeszcze mi troche brakuje do weterynarza"

no właśnie...

A Martynka już na pewno uciekła z forum, jak zobaczyła takich "fachowców"...

P.S. Do pozostałych uczestników watku - co myślicie o wykąpaniu psa w krochmalu?

Posted

mozecie przestac sie klucic????:angryy: :angryy: :angryy: :angryy: :angryy:

jeszcze raz radze zmienic weta ktory zrobi mu porzadnie wymazy i inne rzeczy np: zbada krew itd

rumianrk nieraz pomaga ale fakt moze tez zaszkodzic

Posted

Rumianek pospolity bezwzględnie musi znajdować się w domowej apteczce, bo stosowanie go przynosi ulgę w różnych, niedomaganiach każdego wieku - od niemowlęcego, do późnej starości. Wyciągi rumianku działają przeciwzapalnie na błonę śluzową i skórę, przeciwalergicznie, przeciwskurczowo na mięśnie gładkie układu trawiennego i słabo przeciwbakteryjnie.
Odwar z rumianku z powodzeniem można stosować wewnętrznie przy stanach nieżytowych przewodu pokarmowego, bólach brzucha, odbijaniach, wzdęciach, nudnościach, utrudnionym odchodzeniu gazów u niemowląt, zmniejszonym apetycie, wrzodziejącym zapaleniu jelit i chorobie wrzodowej. Odwar do tych celów przygotowuje się z 1 łyżki koszyczków kwiatowych na 1 szklankę wody i pije 3 razy dziennie po 1 - 1 szklanki, najczęściej między posiłkami.
Zewnętrznie taki sam odwar stosujemy do pielęgnacji skóry przy trądziku, wysypkach alergicznych, bakteryjnych zapaleniach skóry. owrzodzeniach, oparzeniach I i II stopnia spowodowanych różnymi czynnikami. Ponadto odwar z rumianku nadaje się do płukania jamy ustnej i gardła przy zapaleniu dziąseł, ropniach, nadżerkach na śluzówkach, przy anginie oraz wirusowym zapaleniu gardła. Rumianek (odwar jak wyżej) może być stosowany w żylakach odbytu do nasiadówek. Pewną ulgę przynosi też przemywanie odwarem z rumianku ropiejących oczu. Wreszcie odwary z rumianku dodajemy do kąpieli regenerujących, również dla niemowląt (szczególnie, gdy mają tak zwane potówki na ciele, odparzone pośladki).

Posted

ewelinabuck
Opisalas dzialanie rumianku, wszystko ldnie pieknie, ale...wiesz, ze pH skory psa jest zupelnie inne niz czlowieka, a wiec dzialanie rumianku w obu przypadkach dzialanie takze moze byc zupelnie inne.

Posted

sajo wiem o tym ja to sciagnelam z neta na co dziala rumianek u ludzi ale tez wiem ze np Buck mial na brzuchu chjrostki czerwone bo jest alergikiem no i po rumianku mu znikaly teraz zaczyna mu na brzusiu siersc odrastac