Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ten niezwykłej urody psiak błąkał się po naszym mieście bardzo długo. Dzisiaj dowiedziałam się, że już w połowie pażdziernika był widywany, podbiegał do ludzi, wchodził na klatki schodowe.
Jak tylko miałam telefon z namiarami na psiaka gnałam na miejsce. Jednak Nero był w ciągłym ruchu, a nieświadomi "znalazcy" bali się go przytrzymać.
Od kilku dni pies przebywa w kojcu interwencyjnym. Jest zgłoszony wszędzie, gdzie tylko się dało, w lecznicach, na policji, straży miejskiej, w urzędzie. Nikt go nie szuka. Gdy go zbierałam z ulicy miał pogryziony grzbiet, ucho i mordkę. Rany się pieknie goją. Dziwne - ale nie jest nadmiernie wychudzony.
Nie chcę by wrócił na ulicę, lub trafił do schroniska. Dlatego potrzebuję pomocy w szukaniu mu domku i w ogłaszaniu.
Nero jest niesamowicie łagodny w stosunku do ludzi, psów i kotów (kotka dzisiaj wąchał bez cienia agresji czy chęci pogonienia). Przy tym jak każdy Husky to wulkan energii. Chce biegać... a musi siedzieć w zamknięciu. Ma 18-20 miesięcy :(
Ma jedną wadę... wyje (właściwie normalne) pozostawiony w kojcu. Uspakaja się na widok ludzia.

Oto Nero:

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pani chciała wziąć Nera dla pięknych oczu... Nie miała pojęcia o rasie. Przeraziła ją wizja przekopanego ogródka, ewentualnych ucieczek i sierści w każym kącie.
Tekstu nie mam, i nie mam czasu pomyśleć. Zaraz muszę wyjść :(
Wrzuciłam psiaka do szpiców w potrzebie na dogo.

Wiesz, ze Husky to specyficzna rasa. Trzeba je znać żeby kochać takimi, jakie są :)

Znalazłam gdzieś taki tekst, duzo w nim prawdy :)

[FONT=Times New Roman]Chciałbyś kupić sobie,żonie,dzieciom,teściowej* pieska?[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Oczywiście możesz kupić Husky`ego !!![/FONT]

[FONT=Times New Roman]Pod warunkiem, że...[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- znudził ci się wystrój mieszkania (wolisz styl bardziej dekadencki).[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- lubisz biały puch wychodzący nawet ze świeżo otwartych puszek w lodówce.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- razi cię świeża zieleń ogródka (zawsze lubiłeś place budowy- w szczególności prace ziemne) i lubisz otaczać każdą roślinkę ogrodzeniem, płotem, zasiekami*.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- denerwuje cię kura, kot, pies, papużka, królik, nutria, szczur, wąż, inne żywe stworzenie* sąsiada, a masz dużo pieniędzy na odszkodowania.(zwróć uwagę na gwałtownie wzrastające ceny drobiu w okolicy)[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- lubisz być wleczony przez błoto, kałuże, krzaki, rowy, zaspy, muldy, las, park, osiedlowy trawnik, asfalt, beton, bruk, inny ciężki teren*.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- jesteś gościnny dla listonoszy, złodziei, bandytów, Świadków Jehowy* innych ogólnie nie lubianych i szczutych ludzi*.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- lubisz gdy twój pies podczas prób zabawy kompletnie olewa rzucana przez Ciebie piłeczkę, patyk, ringo, frisby, kamień, inna rzucana rzecz (z wyłączeniem rzeczy jadalnych i żywych)*[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- lubisz nocne spacery z latarka po podwórku, polu, lesie, górach, błoniach, osiedlu, łące, innych terenach* podczas których jak zacięta płyta wykrzykujesz wyraz .......... (tu wstaw imię psa).[/FONT]
[FONT=Times New Roman]W takim wypadku jesteś właściwą osobą[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Możesz zacząć rozglądać się za dobrą hodowlą Siberian Husky ![/FONT]
[FONT=Times New Roman](*niepotrzebne skreślić)[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych, możesz mieć wyjątkowe szczęście i trafisz na leniucha, do którego niektóre z w/w. punktów nie mają zastosowania.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]- możesz również ciężko, systematycznie i długotrwale pracować z psem i osiągnąć wynik j/w.[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]

Posted

Dobry tekst i bardzo uczący. Kazdy by mógł sie zastanowić zanim podejmie decyzję o zakupie psiaka tej rasy.Często ludzie tak jak napisałaś wyżej dostrzegają tylko piękne oczy i umaszczenie nic pozatym- chodzi mi o temperament.
Jednak niewielu jest ludzi podchodzących uczciwie do swojego trybu życia i warunków jakie mogą psu zapewnić. Ich błędne decyzje i oczekiwania kończą się dla psa bardzo żle. Zwierzak czuje się początkowo odrzucony a potem zdradzony. W końcu tracii wszystko to co miał i kochał. Ukochanych państwa własne legowisko uwagę poszczególnych członków rodziny a co za tym idzie miłość i poczucie bezpieczeństwa. Psiak potem jest dla nich problemem,który "najłatwiej jest oddać" do schronu.
Często słyszy się opinie-Będe mieć psa, którym mogę się pochawalić.:angryy:

Posted

Ja wiem doskonale czym grozi "posiadanie" haszczaka. Zanim Nala do mnie trafiła przeczytałam wszystko co mogłam, kontaktowałam się z ludźmi mającymi doświadczenie z rasą i... wzięłam półroczną sunię znajomych do siebie na okres ich urlopu. Była u mnie dwa miesiące.
Z Nalą przeszłam wszystko co mozliwe - demolki w domu, dwie zamordowane kury, plantację bawełny dwa razy w roku, wykopy jak lej po bombie...
Potrafiła mnie zdenerwować, jednak byłam na tyle wyrozumiała, ze nigdy nie dostała nawet klapsa. Zawsze nagrody za dobre zachowanie.
Wiem, że nawet haszczaka można wychować, nauczyć wracania na zawołanie, posłuszeństwa. Chcieć to móc :)
I podstawowa zasada - szczęśliwy Husky to zmęczony Husky :)

Posted

Śliczny ten pychol :lol:
Tylko jak trafić na mądry domek, żeby znów się nie wałęsał po ulicach.

Tayga a może Nero przekopie Ci nowy ogród :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

ona03 napisał(a):
Tayga a może Nero przekopie Ci nowy ogród :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Ja nie miałabym nic przeciw temu... gorzej z Nalą i facetem :(

Posted

tayga napisał(a):
Ja wiem doskonale czym grozi "posiadanie" haszczaka. Zanim Nala do mnie trafiła przeczytałam wszystko co mogłam, kontaktowałam się z ludźmi mającymi doświadczenie z rasą i... wzięłam półroczną sunię znajomych do siebie na okres ich urlopu. Była u mnie dwa miesiące.
Z Nalą przeszłam wszystko co mozliwe - demolki w domu, dwie zamordowane kury, plantację bawełny dwa razy w roku, wykopy jak lej po bombie...
Potrafiła mnie zdenerwować, jednak byłam na tyle wyrozumiała, ze nigdy nie dostała nawet klapsa. Zawsze nagrody za dobre zachowanie.
Wiem, że nawet haszczaka można wychować, nauczyć wracania na zawołanie, posłuszeństwa. Chcieć to móc :)
I podstawowa zasada - szczęśliwy Husky to zmęczony Husky :)

Ech wiem coś o tym :cool3: od czasu jak pojawily mi sie w domu moje dwie mordki to cud ze jeszcze nie osiwiałam ;) no i musiałam zmienić trochę swoje życie, przy 8 godzinach w biurze mieszkanie pewnie zamieniloby sie w pobojowisko :evil_lol: wiec teraz pracuje z domu i mam czas na długie spacerki i bardzo sobie tą zmianę chwalę :) ale powiem szczerze że mimo że też naczytałam się wiele o charakterku huskich to rzeczywistość i tak przerosła moje oczekiwania :evil_lol: no ale przynajmniej czlowiek sie nie nudzi :eviltong:

Posted

jak pada i zimno to takie psy tym bardziej lubią poszaleć na dworze ;) A jak pół metra śniegu i -20... :) poezja!

Tayga: czyli psica znajomych została u Ciebie?

A Nero przecudnej urody... poślę go dalej...

Posted

tayga napisał(a):
Ja nie miałabym nic przeciw temu... gorzej z Nalą i facetem :(

mój egzemplar(mężowy) się przyzwyczaił :) teraz śpią z nam i trzy duże psy, dwa koty i miejscami dziecko :)

piękny nero jest niesamowicie...